Τα αναλυτικά αποτελέσματα των εργαστηριακών δοκιμών της Il Salvagente.
Η Il Salvagente, που πρωτοστατεί στις εργαστηριακές δοκιμές κατά της απάτης των καταναλωτών, δημοσίευσε στο τελευταίο της τεύχος τα αποτελέσματα των ερευνών της σε 14 δείγματα αλεύρων. Σε 11 από αυτά βρέθηκε γλυφοσάτη, το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο ζιζανιοκτόνο στον κόσμο και πιθανό καρκινογόνο σύμφωνα με την IARC, την Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο του ΠΟΥ.
Σε όλες τις περιπτώσεις οι συγκεντρώσεις που παρατηρήθηκαν είναι πολύ κάτω από το νόμιμο όριο (10 mg/kg). Σε 4 δείγματα η γλυφοσάτη ανιχνεύθηκε μόνο σε ίχνη, δηλαδή κάτω από την αναλυτική ποσοτικοποίηση (0,01 mg/kg), ενώ στα άλλα 7 αντίθετα οι τιμές υπερβαίνουν το όριο ποσοτικοποίησης .
Η Salvagente επικαλείται πάντα την αρχή της προφύλαξης κατά της γλυφοσάτης, επειδή τα επιστημονικά στοιχεία αναφέρουν ότι ακόμη και σε δόσεις που θεωρούνται ασφαλείς για τον άνθρωπο, αυτό το φυτοφάρμακο είναι ικανό να βλάψει την υγεία και να προκαλέσει σοβαρές ασθένειες.
Όσον αφορά τα φυτοφάρμακα, όλα τα υπολείμματα που βρέθηκαν είναι πολύ κάτω από τα νόμιμα όρια. Όταν τα δραστικά συστατικά δεν υπερέβαιναν το αναλυτικό όριο ποσοτικού προσδιορισμού (0,01 mg/kg), η Salvagente ανέφερε μόνο τον αριθμό των ιχνών που «παρατηρήθηκαν» από το εργαστήριο κάτω από το όριο αυτό. Η πιο επαναλαμβανόμενη ουσία μεταξύ εκείνων που παρατηρήθηκαν σε συγκεντρώσεις άνω των 0,01 mg/kg είναι το βουτοξείδιο του πιπερονυλίου.
Το εργαστήριο εντόπισε επίσης μια επαναλαμβανόμενη παρουσία μυκοτοξινών και πιο συγκεκριμένα των ουσιών Οχρατοξίνη A (Ota) και T2+Ht2. Τα αποτελέσματά όμως ήταν ενθαρρυντικά και όλα τα προϊόντα που αναλύθηκαν είναι επίσης κάτω από το πιο προστατευτικό όριο που έχει θέσει η ΕΕ για τα παιδιά. Η κατάσταση είναι διαφορετική για την Οχρατοξίνη Α, με νόμιμο όριο 3 mcg/kg, όπου οι συγκεντρώσεις, ενώ τηρούν πάντα τους κανονισμούς, ήταν πιο έντονες, καθώς κυμαίνονται από ένα ελάχιστο 0,04 στα Coop έως ένα μέγιστο 0,59 στην περίπτωση της Lidl .
Από την τελευταία αξιολόγηση της EFSA το 2006, προέκυψαν νέα δεδομένα που υποδεικνύουν ότι η οχρατοξίνη μπορεί να είναι γενοτοξική επειδή βλάπτει άμεσα το DNA. Οι ειδικοί επιβεβαίωσαν ότι μπορεί επίσης να είναι καρκινογόνος για τα νεφρά.
Η Coop απάντησε στο εργαστήριο «Μετά τον εντοπισμό σας, πραγματοποιήσαμε περαιτέρω ελέγχους. Η τιμή που εντοπίσατε είναι πολύ χαμηλή (0,019 ppm) και με αβεβαιότητα μέτρησης 0,009, όπως υποδεικνύεται από εσάς, τα δεδομένα πέφτουν στα 0,010 ppm, το όριο μόλυνσης που υιοθετείται στη βιολογική γεωργία. Ενώ το νόμιμο όριο για το σιτάρι είναι 10 ppm. Κατά τη γνώμη μας, πρόκειται για σημειακά ίχνη και για πιθανή τυχαία μόλυνση. Αυτό επιβεβαιώνεται και από πρόσφατες αναλύσεις ελέγχου που έγιναν πριν από τη συσκευασία από τον παραγωγό στην ίδια παρτίδα πρώτης ύλης, όπου δεν βρέθηκε παρουσία γλυφοσάτης». Α