36 C
Athens
Σάββατο, 17 Αυγούστου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΑλλάζει το σύστημα ασφάλειας τροφίμων στην ΕΕ

Αλλάζει το σύστημα ασφάλειας τροφίμων στην ΕΕ

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Πώς θα καταλάβετε εάν το κοτόπουλο έχει ψηθεί σωστά χωρίς να το κόψετε

Ένας απλός τρόπος για να είμαστε 100% σίγουροι ότι θα αποφύγουμε τα επικίνδυνα βακτήρια. Το λάθος μαγείρεμα του κοτόπουλου μπορεί να συνεπάγεται από τροφική δηλητηρίαση μέχρι και θάνατο σπανιότερα, γι αυτό και θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την προετοιμασία του. Το CDC υπολογίζει ότι κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι

Λαγουβάρδος: «Βράζει» η Μεσόγειος θάλασσα – Τι συμβαίνει στο Αιγαίο

Η Μεσόγειος...φλέγεται, αλλά το Αιγαίο αντέχει αναφέρουν τα στοιχεία για τις θερμοκρασία των θαλασσών τον Αύγουστο. Ο Κώστας Λαγουβάρδος έχει κάνει και μια σχετική ανάρτηση. Αναλυτικά αναφέρει: Πολύ υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες καταγράφονται στη Μεσόγειο θάλασσα στα μέσα Αυγούστου 2024.Αντιγράφω από το climatebook.grΣτις 10 Αυγούστου 2024 σημειώθηκε νέο ρεκόρ θερμοκρασίας της θάλασσας για τη

Νέα πρόβλεψη Τσατραφύλλια: Τετραήμερο με βροχές και πολλούς κεραυνούς

Για ένα τετραήμερο με βροχές που θα συνοδεύονται με έντονη κεραυνική δραστηριότητα κάνει λόγο σε ανάρτησή του ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας. Σημειώνεται πως οι κεραυνοί αποτελούν μέγιστη απειλή και για εκδήλωση πυρκαγιάς. Αναλυτικά αναφέρει: "Δροσερό παράθυρο Δευτέρα-Τετάρτη στον ήδη ζεστό Αύγουστο..."Καλημέρα! Υποχωρούν σταδιακά οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες τις επόμενες ημέρες στη χώρα με τον υδράργυρό

Ηράκλειο: Φωτιά στον Προφήτη Ηλία – Μεγάλη πυροσβεστική επιχείρηση

Η φωτιά ξέσπασε σε αγροτοδασική έκταση λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι, ενώ στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι. Επί τόπου επιχειρούν 16 οχήματα με 28 υπαλλήλους, δύο πεζοπόρα τμήματα με 15 άτομα από την 3η Ε.ΜΟ.Δ.Ε., καθώς και από αέρος δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα. Η φωτιά ξεκίνησε σε ελαιώνα με ξερόχορτα, νότια του Προφήτη Ηλία, προς

Ρώσοι: Στήνεται νατοϊκή πυρηνική προβοκάτσια με τη συμμετοχή δυτικών ΜΜΕ, vid

« Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν ξεκινήσει προετοιμασίες για να στοχεύσουν χώρους αποθήκευσης πυρηνικών αποβλήτων σε ρωσικό εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής με ραδιενεργές κεφαλές και στη συνέχεια να κατηγορήσουν τη Μόσχα», σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τις τελευταίες ώρες ρωσικά ΜΜΕ. Οι δυνάμεις του Κιέβου έχουν ήδη χτυπήσει τον Πυρηνικό Σταθμό ηλεκτροπαραγωγής του Ζαπορόζιε (NPP), προκαλώντας το ξέσπασμα φωτιάς
spot_imgspot_img

Η ισχυρή υπηρεσία υγείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η DG SANTE, αναμένεται να χάσει σημαντικές εξουσίες όσον αφορά την ασφάλεια των τροφίμων.

Με μια νέα θητεία της Επιτροπής που θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ εξετάζει πώς θα κατανείμει τις πολιτικές προτεραιότητες στις πολλές γενικές διευθύνσεις που το απαρτίζουν.

Εάν το σχέδιο επιβεβαιωθεί, η DG SANTE θα παραδώσει τις αρμοδιότητές της σχετικά με την έγκριση φυτοφαρμάκων, την καλή μεταχείριση των ζώων, την υγεία των ζώων και των φυτών, τις ποικιλίες φυτών και τις νέες γονιδιωματικές τεχνικές στη γεωργική υπηρεσία της Επιτροπής, τη DG AGRI.

Η DG SANTE θα χάσει άλλα θέματα ασφάλειας τροφίμων από τη DG JUST, η οποία χειρίζεται τη δικαιοσύνη και την πολιτική για τους καταναλωτές.

Η DG AGRI είναι επί του παρόντος υπεύθυνη για το τεράστιο πρόγραμμα αγροτικών επιδοτήσεων του μπλοκ, την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), το οποίο ανέρχεται στο ένα τρίτο του προϋπολογισμού της ΕΕ.

Μια ενισχυμένη DG AGRI θα μπορούσε ακόμη και να μετατραπεί σε μια πλήρως εξοπλισμένη υπηρεσία τροφίμων, η οποία θα εξετάζει τα συστήματα τροφίμων στο σύνολό τους και όχι μόνο την παραγωγή – αν και η SANTE πιθανότατα θα συνεχίσει να διαμορφώνει, αν όχι να συντονίζει, τις πολιτικές σε αυτούς τους τομείς.

Παράλληλα με τα πιο παραδοσιακά καθήκοντα που σχετίζονται με την επισιτιστική ασφάλεια, το γεωργικό γραφείο της Επιτροπής θα αναλάβει επίσης την ηγεσία των πολιτικών που διαχειρίζονται σήμερα άλλες υπηρεσίες που σχετίζονται με την αγροδιατροφική βιομηχανία, το γεωργικό εμπόριο και τα απόβλητα τροφίμων.

Στη συνέχεια, η DG SANTE, θα επικεντρωθεί αποκλειστικά στη δημόσια υγεία, αναλαμβάνοντας εξέχοντα ρόλο σε θέματα παγκόσμιας υγείας, όπως η συμφωνία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την πανδημία και η εφαρμογή της νέας νομοθεσίας για τα δεδομένα υγείας.

Η διαθεσιμότητα φαρμάκων και ιατροτεχνολογικών προϊόντων στους Ευρωπαίους έχει επίσης έρθει στο προσκήνιο μετά τον COVID-19, και η DG SANTE είναι πιθανό να αναλάβει ρόλο εδώ, καθώς η ΕΕ επιδιώκει να ενισχύσει τη στρατηγική της αυτονομία.

Η ενισχυμένη DG AGRI μπορεί να προμηνύει τη δημιουργία ενός ανώτερου υπαλλήλου αρμόδιου για το σύστημα τροφίμων, ένα χαρτοφυλάκιο που θα μπορούσε να αποδειχθεί δελεαστικό για την Ιταλία, η οποία, όπως και άλλα κράτη μέλη, πρέπει να διορίσει έναν Επίτροπο για την επόμενη πενταετή θητεία.

«Θέλουμε να έχουμε έναν αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με ισχυρό χαρτοφυλάκιο για μια καλή ευρωπαϊκή πολιτική που να ευνοεί τη βιομηχανία και τη γεωργία», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Antonio Tajani στο γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι LCI την περασμένη εβδομάδα.

Μια αντιπροεδρία της Επιτροπής με χαρτοφυλάκιο που συνδέεται με ένα από τα εθνικά συμφέροντα της Ιταλίας μπορεί να κατευνάσει την πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι μετά τον αποκλεισμό της από τη συζήτηση για τις κορυφαίες θέσεις εργασίας στην ΕΕ.

Η Μελόνι απείχε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο από την ψηφοφορία για τον επαναδιορισμό της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ως επικεφαλής της Επιτροπής, αν και άφησε την πόρτα ανοιχτή για τους 24 ευρωβουλευτές της να υποστηρίξουν μια ψηφοφορία επιβεβαίωσης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Μετά τη δημοσίευση αυτού του άρθρου, εκπρόσωπος του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ επιβεβαίωσε την ύπαρξη του εν λόγω εγγράφου, αλλά αρνήθηκε ότι αντιστοιχεί σε αναδιάρθρωση των υπηρεσιών της Επιτροπής.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, το έγγραφο είναι μια “άσκηση προετοιμασίας ενημερωτικού υλικού” που δρομολογήθηκε από τη Γενική Γραμματεία της Επιτροπής και “οργανώνεται με εγκάρσιο τρόπο, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι ΓΔ συνεργάζονται σε όλες τις διαστάσεις που αφορούν τον τομέα πολιτικής τους”.

«Η διοικητική οργάνωση αυτής της άσκησης δεν έχει καμία σχέση με τη μελλοντική οργάνωση της Επιτροπής», κατέληξε ο εκπρόσωπος.

Πηγή: Euronews

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img