Η μόλυνση των τροφίμων με μεταλλικά θραύσματα συνεπάγεται σοβαρό κίνδυνο για τον καταναλωτή
Mπορεί στη φωτογραφία να φαίνεται λαχταριστή, αυτή η σάλτσα όμως είναι άκρως επικίνδυνη για κατανάλωση αφού περιέχει μεταλλικά κομμάτια. Αυτός είναι και ο λόγος ανάκλησής της M&M Food Market Buffalo Chicken Dip από την παρασκευάστρια εταιρεία Νational Pasta Corp. την οποία ανακοινώνει η Καναδική Υπηρεσία Επιθεώρησης Τροφίμων (CFIA).
Η σάλτσα πωλείται στα σούπερ μάρκετ σε συσκευασία των 450 g και σύμφωνα με τις συστάσεις της Υπηρεσίας οι παρτίδες που ανακλήθηκαν δεν πρέπει να πωληθούν, να σερβιριστούν ή να διανεμηθούν καθώς εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ τις παρτίδες που ανακαλούνται
Κίνδυνοι από μεταλλικά κομμάτια σε τρόφιμα
Η μόλυνση των τροφίμων με μεταλλικά θραύσματα συνεπάγεται σοβαρό κίνδυνο για τον καταναλωτή.
Σύμφωνα με μελέτες τα μεταλλικά κομμάτια μπορούν να εισέλθουν στην αλυσίδα επεξεργασίας λόγω της αποκόλλησης τεμαχίων του εξοπλισμού ή ως αποτέλεσμα ελαττωματικών πρακτικών σε διάφορα στάδια της αλυσίδας παραγωγής, από τον παραγωγό του πρωτογενούς τομέα έως τον τελικό καταναλωτή.
Τα ξένα σώματα που καταπίνονται συνήθως δεν προκαλούν επιπλοκές και η συντριπτική τους πλειονότητα διέρχεται από το γαστρεντερικό σωλήνα χωρίς χειρουργική βοήθεια.
Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει πάντα και μεταξύ 10 και 20% των περιπτώσεων μπορεί να χρειαστεί ενδοσκόπηση και το 1% από αυτές μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση. Έχουν μάλιστα αναφερθεί περιπτώσεις οξείας σκωληκοειδίτιδας που προκαλείται από μεταλλικά ξένα αντικείμενα.
Τα ξένα σώματα στα τρόφιμα δεν κάνουν διακρίσεις σε εταιρείες
Πριν λίγες ημέρες ο κολοσσός ειδών διατροφής Mondelēz International, ανακάλεσε όλα τα μπισκότα Liga Evergreen Currants και Evergreen Forest Fruits με συγκεκριμένους κωδικούς LOT , σε πολλές χώρες, λόγω πιθανής παρουσίας μικρών μεταλλικών σωματιδίων. Η ανάκληση έχει ανακοινωθεί για παρτίδες που πωλήθηκαν σε Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία και Χονγκ Κόνγκ.
Τέτοιου είδους «αστοχίες» είναι πολύ πιθανό να συμβούν ακόμα και σε μεγάλες εταιρείες. Επιστημονική Ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο PMC PubMed Central υπογραμμίζει την κρίσιμη ανησυχία που δημιουργεί η μόλυνση από ξένα υλικά στη βιομηχανία επεξεργασίας τροφίμων και παρέχει πληροφορίες σχετικά με μεθόδους και εφαρμογές για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων, με στόχο την περαιτέρω κατανόηση τους και των εργαλείων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ελαχιστοποίηση τους.
- Δείτε επίσης:Νέα ανάκληση γεύματος με κοτόπουλο από τα ράφια των σούπερ μάρκετ λόγω Listeria monocytogenes
Κύρια υλικά που προκαλούν ανησυχία ως φυσικοί κίνδυνοι και κοινές πηγές
Σύμφωνα με την ανασκόπηση το γυαλί είναι ένα ιδιαίτερα δύσκολο ξένο υλικό να ανιχνευθεί καθώς είναι διαφανές και δύσκολο να το δούμε όταν υπάρχει στα τρόφιμα. Ταυτόχρονα, τα θραύσματα γυαλιού είναι ο πιο πιθανός κίνδυνος να οδηγήσουν σε τραυματισμό και δικαστικές διαμάχες. Οι πιο πιθανές πηγές γυαλιού στο εργοστάσιο επεξεργασίας είναι φωτιστικά, καλύμματα μετρητών ή γυάλινα δοχεία τροφίμων όπως μπουκάλια ή βάζα. Θραύσματα πλαστικού από σκεύη κατασκευής ή πλαστικό από επιφάνειες που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα και που δεν έρχονται σε επαφή με τρόφιμα αποτελούν επίσης σημαντική πηγή ξένων υλικών που είναι δύσκολο να διαχωριστούν. Τα πλαστικά ξένα υλικά μπορούν να μολύνουν τα τρόφιμα από πολλές πηγές, όπως εξοπλισμό, εργαλεία χειρός, ζώνες κατάψυξης, μεταφορείς και ορισμένα υλικά συσκευασίας. Τα μεταλλικά ξένα σώματα οφείλονται είτε στην αμέλεια των εργαζομένων ή την καταστροφή των μηχανημάτων και του εξοπλισμού. Αν και το ξύλο στις μονάδες επεξεργασίας έχει πρακτικά εξαλειφθεί και δεν συνιστάται να χρησιμοποιείται σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας τροφίμων ωστόσο, οι ξύλινες παλέτες εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται αποτελώντας έναν πιθανό κίνδυνο. Άλλα ξένα υλικά που μπορεί να βρεθούν μέσα στα τρόφιμα είναι κουκούτσια από σπόρους φρούτων, οστά, πέτρες , έντομα, χώμα και άμμος.