Τα κομμάτια μετάλλων στα τρόφιμα είναι συχνό φαινόμενο στη βιομηχανία του κλάδου και εγκυμονεί κινδύνους για τους καταναλωτές
Γεμιστά ζυμαρικά, επικίνδυνα για την υγεία καθώς μπορεί να περιέχουν μεταλλικά σώματα ανακλήθηκαν στην Αυστρία. Συγκεκριμένα ο προμηθευτής Weinbergmaier GmbH ανακάλεσε το προϊόν CLEVER SEKMEAT DUMPLINGS 10 ΤΕΜ. 1000G και ειδικότερα την παρτίδα L4393.
Η ανακοίνωση ανάκλησης δεν αναφέρει αν η ύπαρξη των μεταλλικών θραυσμάτων οφείλεται στον παραγωγό, τον κατασκευαστή, τον εισαγωγέα ή τον διανομέα.
Ο προμηθευτής εγγυάται ότι το απόθεμα του επηρεαζόμενου προϊόντος έχει αφαιρεθεί από τα ράφια των σούπερ μάρκετ και καλεί τους καταναλωτές που έχουν αγοράσει κάποια συσκευασία του εν λόγω προϊόντος να ελέγξουν τον αριθμό παρτίδας που είναι τυπωμένος στο πίσω μέρος της. Σε περίπτωση που ταυτίζεται με το ανακληθέν προϊόν μπορούν να το επιστρέψουν για πλήρη επιστροφή χρημάτων ακόμη και χωρίς απόδειξη.
Απανωτά περιστατικά μεταλλικών κομματιών σε τρόφιμα
Τα κομμάτια μετάλλων στα τρόφιμα είναι συχνό φαινόμενο στη βιομηχανία του κλάδου και εγκυμονεί κινδύνους για τους καταναλωτές. Πρόσφατα μία από της μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής ψωμιού, η Wonder Brands Inc. ανακάλεσε διάφορες μάρκες ψωμιού για τοστ και στρογγυλά ψωμάκια για burger από την αγορά λόγω κομματιών μετάλλου στα προϊόντα.
Πριν από ένα μήνα η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Ιρλανδίας ανακάλεσε την σούπα Smooth Butternut Squash Soup που πωλείται στα καταστήματα Marks and Spencer λόγω πιθανής παρουσίας μεταλλικών κομματιών. Το συγκεκριμένο ξένο σώμα βρέθηκε ακόμη και σε γλειφιτζούρια γεγονός που ανάγκασε την Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Φινλανδίας ruokavirasto, να ανακαλέσει τα προϊόντα από την αγορά.
Διαβάστε ακόμη: Γιατί η ώρα των γευμάτων είναι σημαντική για όσους εργάζονται νυχτερινή βάρδια – Μελέτη
Κίνδυνοι από μεταλλικά κομμάτια σε τρόφιμα
Η μόλυνση των τροφίμων με μεταλλικά θραύσματα συνεπάγεται σοβαρό κίνδυνο για τον τελικό καταναλωτή.
Σύμφωνα με μελέτες τα μεταλλικά κομμάτια μπορούν να εισέλθουν στην αλυσίδα επεξεργασίας λόγω της αποκόλλησης τεμαχίων του εξοπλισμού ή ως αποτέλεσμα ελαττωματικών πρακτικών σε διάφορα στάδια της αλυσίδας παραγωγής, από τον παραγωγό του πρωτογενούς τομέα έως τον τελικό καταναλωτή.
Τα ξένα σώματα που καταπίνονται συνήθως δεν προκαλούν επιπλοκές και η συντριπτική τους πλειονότητα διέρχεται από το γαστρεντερικό σωλήνα χωρίς χειρουργική βοήθεια.
Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει πάντα και μεταξύ 10 και 20% των περιπτώσεων μπορεί να χρειαστεί ενδοσκόπηση και το 1% από αυτές μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση. Έχουν μάλιστα αναφερθεί περιπτώσεις οξείας σκωληκοειδίτιδας που προκαλείται από μεταλλικά ξένα αντικείμενα.
Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News
Μείνετε ενημερωμένοι
Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.