26.3 C
Athens
Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμων«Ανεπαρκές» το λευκό ξύδι της Lidl σύμφωνα με γερμανική μελέτη

«Ανεπαρκές» το λευκό ξύδι της Lidl σύμφωνα με γερμανική μελέτη

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Δολοφονία Καραϊβαζ: Η μητέρα και η αδελφή του κατέθεσαν αίτηση αναίρεσης στον Άρειο Πάγο

Οι δικηγόροι της μητέρας και της αδελφής του Γιώργου Καραιβάζ, Ρόη Παυλέα και Σπύρος Χαριτάτος, προχώρησαν στην κατάθεση αίτησης αναίρεσης ενώπιον της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου. Σε συνάντηση που είχαν σήμερα με την εισαγγελέα του Ανώτατου Δικαστηρίου Γεωργία Αδειλίνη, η τελευταία τους ενημέρωσε πως ήδη έχει παρέμβει αυτεπάγγελτα και έχει αναθέσει σε αντεισαγγελέα να μελετήσει

Τσιόδρας για μεταναστευτικό: Η απάντηση δεν μπορεί να είναι το κλείσιμο των εσωτερικών συνόρων

μιλώντας, χθες το βράδυ, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο. Και αμέσως, προσέθεσε: «H Ευρώπη έχει σύνορα και η απόφαση ποιος εισέρχεται πρέπει να είναι δική μας και όχι των διακινητών». Ο κ.Τσιόδρας υπογράμμισε, επίσης, ότι η Ελλάδα, «επειδή βρίσκεται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, σε μια ασταθή γεωπολιτικά περιοχή», όπως είπε, έχει σηκώσει

Εργατικό δυστύχημα στην Εύβοια: Νεκρός 35χρονος δασεργάτης που χτυπήθηκε από δέντρο (φώτο)

Εργατικό δυστύχημα σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης (17/9) στο Τελέθριον Όρος του Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού στην Εύβοια, με έναν 35χρονο δασεργάτη να βρίσκει τραγικό θάνατο όταν τον χτύπησε δέντρο που έσερνε τρακτέρ. Σύμφωνα με τοπικό μέσα, όταν ο κορμός που έσερνε το τρακτέρ, ξαφνικά βρήκε ένα εμπόδιο στο δρόμο, σηκώθηκε όρθιο και χτύπησε θανάσιμα τον 35χρονο.

Κοιμητήρια-«μικρές πόλεις»: Θλιβερό ΒΙΝΤΕΟ από Ουκρανία

🪦🇺🇦 In Ukraine, military cemeteries continue to expand, gradually turning into "cities." Notably, the dangerous topic for President Zelensky's Office—the colossal losses of the AFU at the front—has once again been raised by Western media. In particular, The Washington Post… pic.twitter.com/Lilr9ACW6r — Zlatti71 (@Zlatti_71) September 16, 2024 ΑΠΕΜΠΕ-EPA photo

Ολοκληρώθηκε η άσκηση «Tarang Shakti24» στην Ινδία – Συμμετείχε και η Ελλάδα

‘Οπως ανακοινώθηκε σήμερα από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ), η Μοίρα συμμετείχε με κλιμάκιο 4 αεροσκαφών F-16 Block 52+ Advanced και ανάλογο προσωπικό, το οποίο μεταφέρθηκε στην Ινδία με 2 αεροσκάφη C-130. Στην άσκηση συμμετείχαν με δυνάμεις, εκτός της Ινδίας και της Ελλάδας, η Αυστραλία, η Ιαπωνία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
spot_imgspot_img

Γιατί έλαβε χαμηλή βαθμολογία το λευκό ξύδι της Lidl.

Το λευκό ξύδι (Condimento Bianco) υπόσχεται μια ελαφριά και φρουτώδη εναλλακτική λύση στο κλασικό σκούρο βαλσαμικό ξύδι, αλλά οι δοκιμές δείχνουν ότι η ποιότητα των προϊόντων στην αγορά μπορεί να απογοητεύσει.

Παρόλο που η φρουτώδης γεύση του και η χαμηλότερη οξύτητα το καθιστούν κατάλληλο για ελαφριές σαλάτες και σάλτσες, η πραγματική ποιότητα και τα συστατικά του δεν ανταποκρίνονται πάντα στις προσδοκίες.

Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά τι εντοπίστηκε κατά τις εργαστηριακές δοκιμές από το Öko-Test, το Γερμανόφωνο περιοδικό προστασίας των καταναλωτών. Αρκετά προϊόντα απέτυχαν να εντυπωσιάσουν. Ειδικότερα, έλαβαν τις βαθμολογίες:

  • Cucina Nobile Condimento Bianco (Aldi Nord/Süd): «Μη ικανοποιητικό»
  • Ponti Dolceagro Condimento Bianco (Ponti): «Μη ικανοποιητικό»
  • Acentino Condimento Bianco (Lidl): «Ανεπαρκές»
  • Edeka Bio Condimento Bianco (Edeka): «Μη ικανοποιητικό»
  • Villa Gusto Condimento Bianco (Norma, Acetificio Varvello): «Φτωχό»

Αυτά τα προϊόντα απέτυχαν είτε λόγω χαμηλής ποιότητας συστατικών, είτε λόγω χρήσης διορθωμένου γλεύκους, είτε λόγω υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων.

Ένα καλό Condimento Bianco θα πρέπει να έχει υψηλή περιεκτικότητα σε γλεύκος σταφυλιών, προσδίδοντας του πλούσια και αρωματική γεύση. Ωστόσο, πολλά προϊόντα στην αγορά περιέχουν πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε φρούτα, με αποτέλεσμα να έχουν μια αδύναμη και χωρίς σώμα γεύση.

Σε πολλές περιπτώσεις, οι παραγωγοί αντικαθιστούν το φυσικό συμπυκνωμένο γλεύκος με διορθωμένο ή αποχρωματισμένο γλεύκος σταφυλιών (RTC). Πρόκειται για ένα σχεδόν άχρωμο και άγευστο σιρόπι ζάχαρης, από το οποίο έχουν αφαιρεθεί σχεδόν όλα τα φυσικά συστατικά, εκτός από τη ζάχαρη.

Παρόλο που η χρήση του δεν είναι παράνομη και είναι κοινή πρακτική, δεν δηλώνεται πάντα διαφανώς στις ετικέτες των προϊόντων. Αυτό δημιουργεί παραπλανητικές εντυπώσεις στους καταναλωτές, οι οποίοι μπορεί να πιστεύουν ότι αγοράζουν προϊόντα υψηλής ποιότητας όταν στην πραγματικότητα αγοράζουν κάτι χαμηλότερης ποιότητας.

Ένα άλλο σημαντικό εύρημα των δοκιμών είναι ότι πολλά προϊόντα, ακόμα και βιολογικά, περιείχαν υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Το πιο κοινό ήταν το φωσφονικό οξύ, ένα προϊόν που χρησιμοποιείται για την προστασία των αμπελιών από μυκητολογικές ασθένειες, όπως ο περονόσπορος.

Το φωσφονικό οξύ μπορεί να υπάρχει ως αποτέλεσμα παλαιότερης χρήσης του στην αμπελουργία, καθώς τα φυτά το αποθηκεύουν και το απελευθερώνουν με την πάροδο του χρόνου. Ειδικά στα βιολογικά προϊόντα, η παρουσία τέτοιων υπολειμμάτων είναι ανησυχητική, καθώς το φωσφονικό οξύ έχει ταξινομηθεί ως μυκητοκτόνο από το 2013 και η χρήση του δεν επιτρέπεται στη βιολογική καλλιέργεια.

Παρόλο που οι ποσότητες που ανιχνεύθηκαν δεν είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες, η παρουσία τους υποδηλώνει ότι η βιολογική παραγωγή δεν ήταν πλήρως απαλλαγμένη από χημικές ουσίες. Σε προϊόντα όπου βρέθηκαν δύο ή περισσότερα υπολείμματα φυτοφαρμάκων, η ποιότητα υποβαθμίστηκε ακόμη περισσότερο, λόγω πιθανών άγνωστων αλληλεπιδράσεων των ουσιών αυτών.

Τέλος, μια από τις σημαντικότερες παρατηρήσεις που προέκυψαν από τις δοκιμές είναι η έλλειψη διαφάνειας στη σύνθεση των προϊόντων. Σε πολλές περιπτώσεις, η ετικέτα δεν ανέφερε με σαφήνεια τα συστατικά ή την ποιότητα του γλεύκους που χρησιμοποιήθηκε.

https://www.oekotest.de/essen-trinken/Condimento-Bianco-Weisse-Balsamicos-von-Aldi-und-Ponti-sind-Testverlierer_14840_1.html

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img