26.5 C
Athens
Παρασκευή, 30 Αυγούστου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΑνησυχητικά ευρήματα: Δυο στις τρεις κάψουλες καφέ περιέχουν ακρυλαμίδιο και γλυφοσάτη

Ανησυχητικά ευρήματα: Δυο στις τρεις κάψουλες καφέ περιέχουν ακρυλαμίδιο και γλυφοσάτη

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Ουκρανία: Κατηγορεί τη Ρωσία ότι προκαλεί κινδύνους σε πυρηνικές εγκαταστάσεις

Οι επιθέσεις με μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (drones) και πυραύλους που εξαπέλυσε η Ρωσία τη Δευτέρα, 26 Αυγούστου ανάγκασαν την Ουκρανία να αποσυνδέσει αρκετές πυρηνικές μονάδες από το δίκτυο, δημιουργώντας έναν κίνδυνο για τον τομέα της πυρηνικής ενέργειας. «Η Ρωσική Ομοσπονδία εξακολουθεί να στοχεύει εκ προθέσεως τις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας, με σκοπό να προκαλέσει

Απίστευτο ΒΙΝΤΕΟ από Ουκρανία! Τον αρπάζουν για να τον στείλουν στο μέτωπο;

Στην προκειμένη περίπτωση δεν δίστασαν, μέρα μεσημέρι κιόλας, να αρπάξουν δια της βίας έναν οδηγό λεωφορείου μπροστά στα μάτια έντρομων πολιτών: 🇺🇦 MOBILIZATION: Ukrainian military is literally grabbing bus drivers during their work. The passengers of the bus will have to walk now? The end is near for Ukraine. pic.twitter.com/raqIVljVOe — Lord Bebo (@MyLordBebo) August

Καιρός: Πρώτα οι 100 δύσκολες ώρες, μετά καύσωνας – Ποιες περιοχές κινδυνεύουν από πλημμύρες

Αν και το «ποδαρικό» του Σεπτεμβρίου αναμένεται φθινοπωρινό, με τους μετεωρολόγους να χαρακτηρίζουν δύσκολες τις επόμενες 100 ώρες, τα πράγματα θα αναστραφούν τη 2η μέρα του μήνα. Σύμφωνα με ανάρτηση του μετεωρολόγου Γιώργου Τσατραφύλλια που επικεντρώνεται στα φαινόμενα που θα κάνουν την εμφάνισή τους έως την Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου, καταλήγει ότι από τη Δευτέρα 2

Καιρός: Πού βρέχει αυτή την ώρα – Ακραίες καταιγίδες

Η κακοκαιρία η οποία θα περιλαμβάνει βροχές, καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις και κεραυνούς που θα διαρκέσει ως το Σάββατο έχει ξεκινήσει. Ψυχρές και ασταθείς αέριες μάζες στην ανώτερη ατμόσφαιρα θα βρεθούν πάνω από τη χώρα μας το επόμενο τριήμερο και θα προκαλέσουν επιδείνωση του καιρού από σήμερα Πέμπτη (29-08-24) μέχρι και το Σάββατο (31-08-24) στο μεγαλύτερο μέρος

Πυροσβεστική: 53 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο σε όλη τη χώρα

Σε 53 ανήλθαν οι αγροτοδασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο σε όλη τη χώρα, κυρίως λόγω της έντονης κεραυνικής δραστηριότητας σε διάφορες περιοχές. Από αυτές σύμφωνα με την πυροσβεστική, οι 33 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν ακόμη 20. Εναέρια μέσα του Πυροσβεστικού Σώματος, επιχείρησαν ή και επιχειρούν σε
spot_imgspot_img

Τι δείχνουν τα ευρήματα Γερμανικού εργαστηρίου για τις κάψουλες καφέ.

Το Öko-Test, το Γερμανόφωνο περιοδικό προστασίας των καταναλωτών δημοσίευσε πρόσφατα τα ευρήματα των εργαστηριακών μελετών του σε κάψουλες καφέ.

Τα ευρήματα σίγουρα προκαλούν ανησυχία, καθώς 14 από τα 21 προϊόντα απέτυχαν στις δοκιμές και μόνο μία ετικέτα βαθμολογήθηκε ως «καλή».

Η παρουσία επιβλαβών ρύπων όπως το ακρυλαμίδιο, η γλυφοσάτη, αλλά και η έλλειψη διαφάνειας στην αλυσίδα προμήθειας καφέ σημαίνουν ότι οι περισσότερες κάψουλες καφέ στη δοκιμή ήταν ακατάλληλες για χρήση.

Το ακρυλαμίδιο είναι μία ένωση που σχηματίζεται μέσω περίπλοκων αντιδράσεων, κυρίως σε αμυλούχα τρόφιμα που θερμαίνονται στεγνά, για παράδειγμα κατά το ψήσιμο και το τηγάνισμα τροφίμων. Είναι γνωστό ότι ενέχει κινδύνους για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της καρκινογένεσης, της ανοσοτοξικότητας και της γονοτοξικότητας.

Η παρουσία ακρυλαμιδίου είναι ένα γνωστό πρόβλημα στον καφέ. Σύμφωνα με την έκθεση του Γερμανικού εργαστηρίου, σχεδόν τα τρία τέταρτα των καψουλών περιέχουν περισσότερο από το ήμισυ της κατευθυντήριας τιμής της ΕΕ για τον καβουρδισμένο καφέ. Δύο μάλιστα υπερβαίνουν την κατευθυντήρια τιμή. Μόνο σε τέσσερις ετικέτες βρέθηκαν «ίχνη» ακρυλαμιδίου.

Η μόλυνση με φουράνιο αποδείχθηκε ακόμη πιο συχνή από το ακρυλαμίδιο. Το εργαστήριο βρήκε σε όλες τις κάψουλες καφέ «αυξημένα» επίπεδα φουρανίου.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), το φουράνιο και τα μεθυλοφουράνια μπορούν να προκαλέσουν μακροχρόνιες ηπατικές βλάβες, ενώ υψηλές δόσεις φουρανίου αποδείχθηκαν ακόμη και καρκινογόνες σε πειράματα σε ζώα.

Επιπροσθέτως, με την αύξηση της θερμοκρασίας στη ζώνη καλλιεργούμενων περιοχών του καφέ, αυξάνεται και η χρήση ζιζανιοκτόνων. Στη δοκιμή, υπολείμματα φυτοφαρμάκων ήταν ανιχνεύσιμα στις περισσότερες σκόνες καφέ. Κυρίως ανακαλύφθηκε παρουσία του ζιζανιοκτόνου γλυφοσάτη, αλλά απαντήθηκε επίσης το τοξικό για τις μέλισσες εντομοκτόνο acetamiprid και το αναπαραγωγικά τοξικό μυκητοκτόνο cyproconazole.

Το τελευταίο δεν επιτρέπεται πλέον για καλλιέργεια στην ΕΕ. Παρόλο που όλα τα μετρούμενα επίπεδα ήταν μόνο στο φάσμα των «ιχνών», τα τρία φυτοφάρμακα αξιολογήθηκαν ως «ιδιαίτερα ανησυχητικά»

Το εργαστήριο εντόπισε γλυφοσάτη και σε βιολογικό καφέ, κάτι που απαγορεύεται ρητά στη βιολογική γεωργία. Ωστόσο, τα μετρούμενα επίπεδα γλυφοσάτης ήταν αρκετά χαμηλά, γεγονός που οι ερευνητές δεν αποκλείουν ότι προέρχονται από υδάτινες προσμίξεις από συμβατικά χωράφια.

Τέλος, οι εταιρείες φαίνεται πως αγνοούν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους. Από τους 21 προμηθευτές, μόνο τέσσερις ήταν σε θέση ή πρόθυμοι να αποκαλύψουν ολόκληρη την αλυσίδα, μέχρι και τη πώληση στα ράφια των αγορών.

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img