27.4 C
Athens
Κυριακή, 11 Αυγούστου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΑντικολλητικά τηγάνια: Προειδοποίηση για τη «Γρίπη από τεφλόν» – Αυξάνονται τα κρούσματα...

Αντικολλητικά τηγάνια: Προειδοποίηση για τη «Γρίπη από τεφλόν» – Αυξάνονται τα κρούσματα – Συμπτώματα και προφύλαξη

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Αίγυπτος: Το Ισραήλ στερείται της πολιτικής βούλησης που απαιτείται για τον τερματισμό του πολέμου στην Λωρίδα της Γάζας

δείχνουν ότι το Ισραήλ στερείται της πολιτικής βούλησης για να τερματίσει τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας. Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου εκδόθηκε μετά από τον θάνατο 100 και πλέον Παλαιστινίων και τον τραυματισμό δεκάδων, από επιδρομή των Ισραηλινών σε ένα σχολείο στη Γάζα, στο οποίο έβρισκαν καταφύγιο εκτοπισμένοι, σύμφωνα με το επίσημο

Κουρσκ: Ο ΔΟΑΕ απευθύνει έκκληση για «μέγιστη αυτοσυγκράτηση» γύρω από τον πυρηνικό σταθμό

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) απηύθυνε σήμερα έκκληση για «μέγιστη αυτοσυγκράτηση» γύρω από τον πυρηνικό σταθμό στην περιφέρεια Κουρσκ της Ρωσίας, όπου μαίνονται μάχες μετά την εισβολή ουκρανικών δυνάμεων. «Σε αυτό το στάδιο, θα ήθελα να απευθύνω έκκληση προς όλες τις πλευρές να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση προκειμένου να αποφευχθεί ένα πυρηνικό ατύχημα», υπογραμμίζει

Αεργολίδα: Σορός άνδρα εντοπίστηκε από την Πυροσβεστική σε φλεγόμενο αυτοκίνητο

Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετείχαν 10 πυροσβέστες με 3 οχήματα Σορός άνδρα εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς, που εκδηλώθηκε σε Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητο, στην περιοχή του Προφήτη Ηλία Αργολίδας κατά της βραδινές ώρες χθες Σάββατο. Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετείχαν 10 πυροσβέστες με 3 οχήματα. Σορός άνδρα εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς σε ΕΙΧ όχημα στον

Ο κουρκουμάς και το πράσινο τσάι συνδέονται με την αύξηση των νοσηλειών λόγω ηπατοπάθειας – Επιστημονική μελέτη

Βοτανικά προϊόντα όπως ο κουρκουμάς και το πράσινο τσάι μπορεί να φαίνονται ασφαλή, αλλά η υπερβολική χρήση τους συνδέεται όλο και περισσότερο με ηπατική βλάβη. Περισσότεροι από 15 εκατομμύρια Αμερικανοί μπορεί να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία του ήπατός τους, απλώς και μόνο προσπαθώντας να βελτιώσουν τη γενική τους υγεία. Νέα έρευνα αποκάλυψε την έκταση

Ιωάννινα: Φωτιά στον Παρακάλαμο Παγωνίου – Μήνυμα του «112» προς τους κατοίκους

Χορτολιβαδικές εκτάσεις καίει η νέα φωτιά που σημειώθηκε σήμερα (10/08) στη χώρα μας και συγκεκριμένα στον Παρακάλαμο Παγωνίου των Ιωαννίνων, κοντά στον οικισμό. Οι κάτοικοι έλαβαν μήνυμα από το «112» να βρίσκονται σε ετοιμότητα. Η εικόνα τα τελευταία λεπτά δείχνει ότι το μέτωπο έχει ανακοπεί, ενώ, νωρίτερα κάηκαν αγροτικές αποθήκες που υπήρχαν σε χωράφια κοντά
spot_imgspot_img

Τα κρούσματα «γρίπης από τεφλόν» – μια πάθηση που σχετίζεται με το μαγείρεμα σε αντικολλητικό τηγάνι – αυξάνονται συνεχώς, οδηγώντας σε κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με το πόσο ασφαλές είναι να μαγειρεύουμε σε αντικολλητικό σκεύος.

Το τεφλόν είναι το εμπορικό σήμα του πολυτετραφθοροαιθυλενίου (PTFE) και είναι «από τις πιο χημικά αδρανείς, μη τοξικές και μη εύφλεκτες ουσίες που έχουν δοκιμαστεί υπό κανονικές συνθήκες χρήσης και δεν μεταβολίζεται», ανέφερε μια έκθεση στο Earth and Planetary Sciences.

Το πρόβλημα, ωστόσο, προκύπτει «αν ένα τηγάνι αφεθεί σε εστία πολλή ώρα και το τηγάνι υπερθερμανθεί ή στεγνώσει», λέει το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Δηλητηριάσεων των ΗΠΑ, οπότε και κινδυνεύουμε από αυτό οπυ είναι κοινώς γνωστό ως «γρίπη από τεφλόν» — ή ο τεχνικός του όρος, «Πυρετός καπνών πολυμερών».

Σύμφωνα με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής, είναι «μια υποαναγνωρισμένη γριπώδης ασθένεια που σχετίζεται με την εισπνοή των υποπροϊόντων θερμικής αποδόμησης των φθορανθράκων. Η υπερθέρμανση των αντικολλητικών σκευών (Teflon) με επικάλυψη πολυτετραφθοροαιθυλενίου (PTFE) αντιπροσωπεύει την πιο κοινή οδό της επικίνδυνης έκθεσης».

Γρίπη με έντονα συμπτώματα

«Οι ασθενείς με πυρετό πολυμερούς καπνού παρουσιάζουν πυρετό, δύσπνοια, σφίξιμο στο στήθος και ξηρό βήχα λίγες ώρες μετά την έκθεση».

Η σημαντική έκθεση μπορεί να οδηγήσει σε πνευμονικό οίδημα ή λευκοκυττάρωση (υψηλός αριθμός λευκών αιμοσφαιρίων). Εάν έχετε πτηνά για κατοικίδια, ωστόσο, το Κέντρο Δηλητηριάσεων προειδοποιεί ότι «ακόμη και κανονικές ποσότητες θερμότητας μπορούν να παράγουν αρκετούς τοξικούς αναθυμιάσεις για να προκαλέσουν ασθένεια στα πουλιά. Δυστυχώς, το πρώτο σημάδι αυτής της ασθένειας στα πτηνά είναι συχνά ο ξαφνικός θάνατος».

Τα κρούσματα «γρίπης από τεφλόν» αυξάνονται, αναφέρει η Washington Post, κάνοντας λόγο μάλιστα για 267 περιπτώσεις νόσησης.

Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι για να αποφύγετε την ασθένεια: «Είναι πάντα μια καλή πρακτική να χρησιμοποιείτε τον απορροφητήρα πάνω από την εστία καπνού», λέει στο Food & Wine , η Sisavath Keovilay, PhD, σεφ και πανεπιστημιακός στο τμήμα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, αλλά πρόεδρος στο Keizer University Center for the Culinary Arts. Επίσης, είναι σημαντικό να μη ζεσταίνετε ποτέ το αντικολλητικό τηγάνι όταν είναι άδειο.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

blank Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img