31.6 C
Athens
Δευτέρα, 26 Αυγούστου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΑπαγόρευση της ΕΕ στις αρωματικές ουσίες καπνού: Η επίδραση και οι αντιδράσεις...

Απαγόρευση της ΕΕ στις αρωματικές ουσίες καπνού: Η επίδραση και οι αντιδράσεις της βιομηχανίας τροφίμων

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Βίντεο: Ρωσική επίθεση στο ουκρανικό ορυχείο κοντά στο Vodiane

Ρωσική επίθεση πραγματοποιήθηκε στο ουκρανικό ορυχείο κοντά στο Vodiane. Πλάνα από ψηλά δείχνουν τη στιγμή της επίθεσης: #UkraineRussiaWar 🌐 Place: #Vodiane 🕰 Date: ~26.08.2024📌 Coordinates: 47.827,37.2814👩‍🚀 Squad: #11Army 📝 Description: Russian strike on Ukrainian mine near Vodiane.🖥 id: 26082024.1747✉️source: https://t.co/fHNO8mhPTu Map: Military Summary Map (https://t.co/F66QZbmyjs)… pic.twitter.com/a0HOOVOdZs — Military Summary (@MilitarySummary) August 26, 2024

Τι καιρό θα κάνει σε όλη την Ελλάδα αυτό το φθινόπωρο – Αναλυτική επιστημονική πρόβλεψη

Μια αναλυτική και στοιχειοθετημένη πρόβλεψη των καιρικών συνθηκών που θα μας απασχολήσουν και τους τρεις μήνες του φετινού φθινοπώρου σε όλη τη χώρα ήρθε στο φως της δημοσιότητας. Συγκεκριμένα το meteo24news παρουσιάζει όλο το εύρος των καιρικών αλλαγών για το προσεχές φθινόπωρο, συνοδεύοντας την ανάλυσή του με ειδικά διαγράμματα. Φθινόπωρο (Γενική πρόβλεψη 500hPa, 850hPa και

Καιρός: Υποχωρεί σταδιακά η θερμοκρασία – Σε ποιες περιοχές θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες

Όπως αναφέρει η τελευταία πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ, γενικά αίθριος καιρός με αραιές νεφώσεις κατά τόπους οι οποίες τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά καθώς και στο Ιόνιο θα πυκνώσουν και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες στα δυτικά, τα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, κυρίως ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν στα

Θωρακίζεται η Ελλάδα για τις φωτιές: Επτά Καναντέρ νέου τύπου στην υπηρεσία

Η αντίστροφη μέτρηση για την περαιτέρω θωράκιση της Ελλάδας και της νότιας Ευρώπης απέναντι στην απειλή των πυρκαγιών έχει ξεκινήσει, καθώς χθες η Ευρωπαική Επιτροπή ανακοίνωσε την έναρξη της παραγωγής των 12 νέων πυροσβεστικών αεροσκαφών Καναντέρ DHC 515, που θα συγκροτήσουν τον μόνιμο ευρωπαικό στόλο δασοπυρόσβεσης. Τα πρώτα αεροσκάφη αναμένεται να παραδοθούν έως το τέλος

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν επιβλέπει την δοκιμή έκρηξης με drone

Η δοκιμή, η οποία φέρεται να πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, περιελάμβανε μη επανδρωμένα αεροσκάφη που συνετρίβησαν και κατέστρεψαν έναν στόχο και πραγματοποιείται καθώς στρατοί των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας διεξάγουν άσκηση μεγάλης κλίμακας στην περιοχή, προφανώς για να αμυνθούν από τις απειλές από την Πιονγκγιάνγκ. Σύμφωνα με την έκθεση του KCNA, ο Κιμ δεσμεύτηκε να
spot_imgspot_img

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα που περιέχουν τεχνητό άρωμα καπνού, όπως τα τσιπς, οι σούπες και οι σάλτσες, έχουν διετή περίοδο σταδιακής κατάργησης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέσπισε πρόσφατα απαγόρευση οκτώ τεχνητών αρωματικών ουσιών καπνού που χρησιμοποιούνται σε διάφορα τρόφιμα. Η κίνηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο μιας προσπάθειας για την προστασία της δημόσιας υγείας από πιθανούς κινδύνους καρκίνου που συνδέονται με αυτά τα πρόσθετα.

Η απαγόρευση, η οποία εγκρίθηκε από τα κράτη μέλη τον Απρίλιο του 2024, ακολουθεί επιστημονικές έρευνες που υποδεικνύουν επιβλαβείς χημικές ουσίες στα αρωματικά καπνού.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) διαπίστωσε ότι τα αρωματικά καπνού μπορεί να περιέχουν επιβλαβείς χημικές ουσίες που σχηματίζονται κατά τη διαδικασία του καπνίσματος.

Έξι από τις οκτώ εν λόγω αρωματικές ύλες που χρησιμοποιούν σήμερα οι παραγωγοί σε καπνιστό ψάρι, κρέας, πατατάκια, τυρί και άλλα προϊόντα, περιέχουν ουσίες που μπορούν να βλάψουν το ανθρώπινο DNA, προκαλώντας ενδεχομένως καρκίνο. Για δύο από τις οκτώ αρωματικές ύλες, η EFSA δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να περιέχουν μεταλλαξιογόνα συστατικά.

Τα τελευταία χρόνια, η EFSA διεξήγαγε αρκετές μελέτες σχετικά με τις επιπτώσεις των αρωματικών υλών καπνού. Τα αποτελέσματα έδειξαν πιθανές δυσμενείς επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων των αυξημένων κινδύνων καρκίνου και άλλων χρόνιων ασθενειών. Ειδικότερα, η παρουσία πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων (PAH) σε ορισμένες αρωματικές ύλες καπνού προκάλεσε σοβαρές ανησυχίες.

Οι PAH είναι γνωστές καρκινογόνες ουσίες που παράγονται από την ατελή καύση οργανικής ύλης. Ακόμα και όταν χρησιμοποιείται το παραδοσιακό κάπνισμα μπορούν να καταλήξουν στα τρόφιμα και πιθανώς σε αυτά. Ως εκ τούτου, η πρακτική αυτή είναι επίσης ανησυχητική για την παρακολούθηση των τροφίμων.

Επιπτώσεις στη βιομηχανία τροφίμων

Η απαγόρευση θα επηρεάσει σημαντικά τη βιομηχανία τροφίμων, καθώς οι τεχνητές αρωματικές ουσίες καπνού χρησιμοποιούνται ευρέως. Μεγάλοι παραγωγοί, όπως η ετικέτα Unox της Unilever, η οποία παράγει 16 εκατομμύρια καπνιστά λουκάνικα ετησίως, θα πρέπει να αναδιαμορφώσουν τα προϊόντα τους. Στην Ιρλανδία, ο όμιλος Kerry Group έχει προειδοποιήσει για σημαντική οικονομική ζημία, εκτιμώντας ότι το 40% του ζαμπόν και του μπέικον που πωλείται βασίζεται σε αυτές τις μεθόδους καπνίσματος.

Δεν ήταν όλες οι αντιδράσεις στην απόφαση της ΕΕ να απαγορεύσει τις τεχνητές αρωματικές ουσίες καπνού αρνητικές. Ορισμένες εταιρείες το βλέπουν ως ευκαιρία να εξερευνήσουν ασφαλέστερες, φυσικές εναλλακτικές λύσεις. Η Sensient Flavors & Extracts Europe, προμηθευτής εναλλακτικών φυσικών αρωμάτων, βλέπει τον κανονισμό ως ευκαιρία για καινοτομία. Πρόσφατα κυκλοφόρησε τη σειρά SmokeLess Smoke, η οποία προσφέρει αρωματικές λύσεις με χαρακτηριστικά καπνού από φυσικές πηγές.

Άλλες εταιρείες, όπως η I.T.S Taste, ανταποκρίθηκαν δημιουργώντας φυσικές αρωματικές ύλες χωρίς καπνό. Αυτές παρέχουν αυθεντικές καπνιστές νότες για διάφορες εφαρμογές προϊόντων, ενώ χαρακτηρίζονται ως φυσικές αρωματικές ύλες. Οι νέοι κανονισμοί ώθησαν τους κατασκευαστές τροφίμων και ποτών σε ολόκληρη την ΕΕ να καινοτομήσουν και να αναδιαμορφώσουν γρήγορα τα προϊόντα τους.

Η απαγόρευση των τεχνητών αρωματικών ουσιών καπνού από την ΕΕ σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή στη βιομηχανία τροφίμων. Οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν την πρόκληση να ικανοποιήσουν τη ζήτηση των καταναλωτών για καπνιστές γεύσεις και ταυτόχρονα να διασφαλίσουν την ασφάλεια των συστατικών τους. Η βιομηχανία πρέπει να προσαρμοστεί στους νέους κανονισμούς, εξισορροπώντας τις ανησυχίες για την υγεία με την αγαπημένη καπνιστή γεύση σε πολλές ευρωπαϊκές μαγειρικές παραδόσεις.

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img