22.7 C
Athens
Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΑπαγορευμένη ουσία σε εισαγόμενα στην ΕΕ θαλασσινά

Απαγορευμένη ουσία σε εισαγόμενα στην ΕΕ θαλασσινά

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Τροχαίο δυστύχημα στα Τρίκαλα: Νεκρός οδηγός ΙΧ που έπεσε σε χαράδρα 100 μέτρων

Τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου (21/9) στο Ροπωτό του δήμου Πύλης Τρικάλων, με έναν 51χρονο άνδρα να χάνει τη ζωή του. Ο άτυχος άνδρας έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου που οδηγούσε και έπεσε σε χαράδρα 100 μέτρων, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Το συμβάν έγινε αντιληπτό από συγγενικά πρόσωπα και κατοίκους του οικισμού όπου

Καιρός – Αρνιακός: «Μεγάλη προσοχή» – Ισχυρή προειδοποίηση για έντονα καιρικά φαινόμενα

Συνεχίζεται η φθινοπωρινή αστάθεια με τοπικά προβλήματα σε αρκετές περιοχές της χώρας και τον Τάσο Αρνιακό να εφιστά την προσοχή. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πρόγνωση του μετεωρολόγου του ΑΝΤ1, την Κυριακή αναμένονται τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στις Σποράδες, την Ανατολική Θεσσαλία, την Εύβοια και την Κρήτη, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας αναμένονται παροδικές

Αμερικανικοί πύραυλοι κατά της Κριμαίας! ΒΙΝΤΕΟ με ουρλιαχτά πολιτών

Πυραυλική επίθεση, πιθανότατα με πυραύλους ATACMS, απέτρεψε το απόγευμα του Σαββάτου η ρωσική αεράμυνα πάνω από τη Συμφερούπολη, την πρωτεύουσα της Κριμαίας. Ο κυβερνήτης της Σεβαστούπολης, Mikhail Razvozhaev, είχε προειδοποιήσει προηγουμένως για τον κίνδυνο των βαλλιστικών πυραύλων. Ο σύμβουλος του επικεφαλής της χερσονήσου, Όλεγκ Κριούτσκοφ ,είπε ότι δεν υπήρξαν θύματα ή καταστροφές. Οι συγκεκριμένοι πύραυλοι

Ισραήλ: Νέο κύμα επιθέσεων κατά στόχων της Χεζμπολάχ στον Λίβανο

Νωρίτερα είχε ανακοινώσει επιδρομές κατά χιλιάδων εκτοξευτών πυραύλων και άλλων στόχων της ισλαμιστικής οργάνωσης στον νότιο Λίβανο. «Ο ισραηλινός στρατός πλήττει αυτήν την στιγμή στόχους της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ στον Λίβανο» , αναφέρεται στην τελευταία ανακοίνωση του στρατού. (ΑΠΕ -ΜΠΕ / photo: ΑΠΕ -ΜΠΕ / EPA -EPA)

Χτυπήματα του ισραηλινού στρατού κατά της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο – 111 αεροπορικές επιδρομές (φωτο)

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε νέες επιθέσεις κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο απόψε, Σάββατο (21/9), αφού νωρίτερα είχε ανακοινώσει χτυπήματα με χιλιάδες πυραύλους από την ισλαμιστική οργάνωση στον νότιο Λίβανο. «Ο ισραηλινός στρατός πλήττει αυτήν την στιγμή στόχους της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ στον Λίβανο» , αναφέρεται στην τελευταία ανακοίνωση του στρατού.Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου
spot_imgspot_img

Ανάκληση ψαριών από την αγορά της Σουηδίας, λόγω παρουσίας “πράσινο του μαλαχίτη”.

Το πράσινο του λευκού μαλαχίτη είναι μια χημική ένωση που χρησιμοποιείται σε ιχθυοκαλλιέργειες ως αντιβιοτικό για την καταπολέμηση μυκητιασικών και βακτηριακών λοιμώξεων στα ψάρια. Ωστόσο η ουσία είναι δυνητικά καρκινογόνα και μπορεί να προκαλέσει γενετικές ανωμαλίες. Γι αυτό και η χρήση της έχει απαγορευτεί στην ΕΕ.

Για άλλη μία φορά όμως η ουσία εντοπίστηκε σε ψάρια, γεγονός που οδήγησε στην άμεση ανάκληση των προϊόντων. Ο Σουηδικός Οργανισμός Τροφίμων προειδοποιεί για την κατανάλωση μιας παρτίδας κίτρινου γατόψαρου Seamaid (Yellow Catfish) που εισάγεται από το Fiska.is από το Βιετνάμ, επειδή ανιχνεύθηκε λευκομαλαχίτης, ο οποίος δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή τροφίμων. Η εταιρεία ανακάλεσε το προϊόν σε συνεννόηση με την Υγειονομική Αρχή των Garðabær, Hafnarfjörður, Kópavog, Mosfellsbær και Seltjarnarness.

Η ειδοποίηση έγινε μέσω του συστήματος ταχείας ειδοποίησης του RASFF Europe για επικίνδυνα τρόφιμα και ζωοτροφές στην αγορά. Οι αρχές συνέστησαν στους καταναλωτές που έχουν αγοράσει το προϊόν να μην το καταναλώσουν, να μην το απορρίψουν ή να το μεταφέρουν στο κατάστημα για επιστροφή χρημάτων.

Να σημειωθεί ότι τον περασμένο Ιούνιο ανακλήθηκαν ψάρια και στη Νορβηγία λόγω ανίχνευσης λευκομαλαχίτη ενώ για τον ίδιο λόγο ανακλήθηκαν ψάρια το 2022 και στην Ιρλανδία.

Λόγω του χαμηλού κόστους παρασκευής του, το πράσινο του μαλαχίτη εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σε ορισμένες χώρες με λιγότερο περιοριστικούς νόμους σε υδατοκαλλιέργειες. Το 2005, αναλυτές στο Χονγκ Κονγκ βρήκαν ίχνη πράσινου μαλαχίτη σε χέλια και ψάρια που εισήχθησαν από την Κίνα. Το 2006, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών (FDA) εντόπισε πράσινο μαλαχίτη σε θαλασσινά από την Κίνα, μεταξύ άλλων, όπου η ουσία απαγορεύεται επίσης για χρήση στην υδατοκαλλιέργεια. Τον Ιούνιο του 2007, η FDA εμπόδισε την εισαγωγή πολλών ποικιλιών θαλασσινών λόγω της συνεχιζόμενης μόλυνσης από πράσινο μαλαχίτη.

blank Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img