28 C
Athens
Τρίτη, 20 Αυγούστου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΑπάτη με κρέας αλόγου στην Ιρλανδία – Καταγγελίες για καθυστέρηση ενημέρωσης της...

Απάτη με κρέας αλόγου στην Ιρλανδία – Καταγγελίες για καθυστέρηση ενημέρωσης της Ευρώπης

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

«Σφαλιάρα» για την επιχείρηση στο Κουρσκ! Τι παραδέχεται δυτικό δημοσίευμα δικαιώνοντας το ΕΛ

Ακόμη και μεταξύ των ειδικών που συμπαθούν την Ουκρανία, υπάρχουν αμφιβολίες για το εάν η επιθετική πορεία του Κιέβου έχει κάποιο στρατιωτικό-στρατηγικό νόημα, κάτι που εξαρχής είχε αμφισβητήσει το ΕΛ! Άλλωστε, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις υφίστανται μεγάλες απώλειες στην επίθεσή τους και θεωρείται απίθανο να καταφέρουν να κρατήσουν για πολύ καιρό το… κατεχόμενο ρωσικό έδαφος.

Υεμένη: Οι ΗΠΑ λένε ότι κατέστρεψαν drone των Χούθι

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν χθες Κυριακή ότι κατέστρεψαν τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο εναέριο όχημα των Χούθι σε περιοχή της Υεμένης ελεγχόμενη από τους αντάρτες, που θεωρούνται προσκείμενοι στο Ιράν. Το οπλικό σύστημα κρίθηκε ότι ήγειρε «άμεση απειλή για τις αμερικανικές και συμμαχικές δυνάμεις και εμπορικά πλοία στην περιοχή», ανέφερε μέσω X χρησιμοποιώντας την τυποποιημένη φρασεολογία

Γερμανία: Σε δυσχερή θέση ο Ο.Σολτς μετά την αποκάλυψη για το βέτο στην στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία

Η απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να διακόψει την οικονομική και στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο προκάλεσε σοκ στην Ουκρανία και σε όσους την υποστηρίζουν στον πόλεμο με τη Ρωσία. Ο Όλαφ Σολτς έλαβε την απόφαση να μπει βέτο στην υποστήριξη των Ουκρανών, με την αφαίρεση της σχετικής πρόβλεψης από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό του επόμενου έτους.

Νεκρή γνωστή αθλήτρια των Ολυμπιακών Αγώνων – Πνίγηκε από το φαγητό της

Μια πρώην Ολυμπιακή αθλήτρια βρέθηκε νεκρή, αφότου η αστυνομία πήγε στο διαμέρισμά της όταν δεν εμφανίστηκε στη δουλειά της. Η ποδηλάτισσα Daniela Larreal Chirinos, μία από τις πιο επιτυχημένες αθλήτριες της Βενεζουέλας, βρέθηκε νεκρή από την αστυνομία στο διαμέρισμα της στο Λας Βέγκας στις 16 Αυγούστου. Πιστεύεται ότι ήταν νεκρή από τις 11 Αυγούστου. Η

Η κακοκαιρία δείχνει ήδη τα δόντια της – Μαρουσάκης: Oργανωμένο κύμα, πότε θα χτυπήσει την Αττική

Για οργανωμένο κύμα κακοκαιρίας έκανε λόγο ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης αναφορικά με τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που ήδη έχουν ανησυχήσει πολλές περιοχές της χώρας και αναμένεται να κορυφωθούν τις επόμενες μέρες. Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης είπε στο OPEN ότι η κακοκαιρία θα διαρκέσει έως και την Πέμπτη. Αύριο Τρίτη θα επηρεαστούν Βόρειο Ιόνιο, Ήπειρος, Θεσσαλία, Κεντρική
spot_imgspot_img

Χαρακτηριστική καθυστέρηση της Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων της Ιρλανδίας να εκδώσει συναγερμό στην ΕΕ για το κρέας αλόγων.

Χρειάστηκαν 8 ημέρες για να εκδοθεί “ταχεία” προειδοποίηση από την ασφάλεια τροφίμων για την απάτη με κρέας αλόγου.

Η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Ιρλανδίας (FSAI) χρειάστηκε περισσότερο από μία εβδομάδα για να εκδώσει συναγερμό σε ολόκληρη την ΕΕ σχετικά με τους ισχυρισμούς περί απάτης που επηρεάζουν την ιχνηλασιμότητα του ιρλανδικού κρέατος αλόγων, αφού το θέμα ήρθε στο φως σε ντοκιμαντέρ του RTÉ νωρίτερα αυτό το μήνα.

Οι κανονισμοί της ΕΕ απαιτούν από την υπηρεσία να ενημερώνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για κάθε κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία “αμέσως” χρησιμοποιώντας το Σύστημα Ταχείας Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF).

Σύμφωνα με το άρθρο 50 των κανονισμών που είναι γνωστοί ως “Γενικός Νόμος για τα τρόφιμα”, οι αρχές ασφάλειας τροφίμων υποχρεούνται να εκδίδουν κοινοποίηση όταν έχουν “οποιαδήποτε πληροφορία” σχετικά με άμεσους ή έμμεσους κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία που προέρχονται από τα τρόφιμα.

Προβλέπεται ότι οι πληροφορίες αυτές “παρέχονται αμέσως” στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όταν προκύπτουν τέτοιοι κίνδυνοι, ενώ στη συνέχεια μπορούν να παρέχονται “εγκαίρως” οποιεσδήποτε συμπληρωματικές πληροφορίες.

Στη συνέχεια, η Επιτροπή διαβιβάζει τις πληροφορίες αυτές σε όλα τα άλλα κράτη μέλη, ώστε το ζήτημα να αντιμετωπιστεί και να περιοριστεί.

Η FSAI είχε υποβάλει στο παρελθόν κοινοποίηση RASFF τον Ιανουάριο του 2013, αφού προέκυψε ότι DNA αλόγου είχε ανακαλυφθεί σε κατεψυγμένα μπιφτέκια και λαζάνια από βόειο κρέας που είχαν αποθηκεύσει ιρλανδικά και βρετανικά σούπερ μάρκετ.

Ωστόσο, η δραστηριότητα που αποκαλύφθηκε στο ντοκιμαντέρ του RTÉ είναι δυνητικά πιο σοβαρή, καθώς το σκάνδαλο με το κρέας αλόγου του 2013 αφορούσε απλώς την εσφαλμένη επισήμανση τροφίμων, ενώ η φερόμενη παραποίηση μικροτσίπ αλόγου σε σφαγείο θα μπορούσε να οδηγήσει στην είσοδο μολυσμένου κρέατος στην τροφική αλυσίδα.

Ένας εκπρόσωπος της FSAI επιβεβαίωσε ότι δεν είχε εκδοθεί τέτοια κοινοποίηση RASFF το 2018, όταν η Αρχή ξεκίνησε έρευνα σχετικά με ισχυρισμούς για παραποίηση μικροτσίπ, αφού ένα άλογο που είχε καταγραφεί ως σφαγμένο τον Φεβρουάριο του 2017 βρέθηκε στη συνέχεια ζωντανό και υγιές στο Co Waterford.

Την περασμένη εβδομάδα, η Irish Mirror αποκάλυψε ότι σε έρευνα του Υπουργείου Γεωργίας και της FSAI το 2018 είχε βρεθεί κρέας αλόγων σε σφαγείο με διπλά μικροτσίπ σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις με τρόπο παρόμοιο με αυτόν που αποκαλύφθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα από το RTÉ.

Μιλώντας στον Ιρλανδικό κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ασφάλεια των τροφίμων, Stefan De Keersmaecker, δήλωσε ότι υπάρχει «μηδενική ανοχή για κάθε είδους απάτη» σε σχέση με την ασφάλεια των τροφίμων.

«Έτσι, μόλις εντοπιστούν περιπτώσεις απάτης, ενεργοποιούνται όλα τα είδη συναγερμού, δήλωσε. «Η Επιτροπή παρεμβαίνει, το ίδιο και τα συμμετέχοντα κράτη μέλη και η κατάσταση εξομαλύνεται».

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img