29.8 C
Athens
Δευτέρα, 12 Αυγούστου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΑπάτη με τα εμφιαλωμένα νερά: Έκθεση της ΕΕ αποκαλύπτει την αιτία

Απάτη με τα εμφιαλωμένα νερά: Έκθεση της ΕΕ αποκαλύπτει την αιτία

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Νεκρό ποντίκι σε σιρόπι σοκολάτας Hershey’s – Η απάντηση της εταιρείας

Τρία μέλη μιας οικογένειάς κατανάλωσαν το μολυσμένο σιρόπι και ένα από αυτά χρειάστηκε να λάβει ιατρική περίθαλψη. Ένα περιστατικό έχει εγείρει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων και τα πρότυπα υγιεινής στην Ινδία. Κοινοποιώντας στο Instagram, μια οικογένεια μοιράστηκε πρόσφατα την οδυνηρή εμπειρία της αφού βρήκε ένα νεκρό ποντίκι σε ένα μπουκάλι σιρόπι

Καιρός: Ηχηρή προειδοποίηση Κολυδά – «Χρειάζεται προσοχή τα ξημερώματα»

Τιτάνια μάχη συνεχίζουν να δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις για τον περιορισμό και την κατάσβεση της φωτιάς που σαρώνει το τελευταίο 24ωρο την βορειοανατολική Αττική. Νωρίτερα, στην ενημέρωσή του για την εξέλιξη των πυρκαγιών, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής ανέφερε, ότι δεν υπάρχει μέτωπο φωτιάς αλλά πολλές ενεργές εστίες. Την ίδια στιγμή, οι μετεωρολόγοι «κρούουν» το

Φωτιά στην Τερψιθέα Γλυφάδας: Συνελήφθησαν νεαροί που έβαλαν την πυρκαγιά

Συνελήφθησαν οι νεαροί που έβαλαν τη φωτιά στην Τερψιθέα Γλυφάδας , όπως ενημέρωσε ο δήμος Γλυφάδας. Σύμφωνα με ανάρτηση του δήμου, οι νεαροί πιάστηκαν επ' αυτοφώρω και κυνηγήθηκαν από κατοίκους. Εν συνεχεία αναγνωρίστηκαν και συνελήφθησαν.

Μεσανατολικό: Αεροπορικές εταιρίες παρατείνουν την αναστολή των πτήσεων

Ο γερμανικός όμιλος παρέτεινε την αναστολή πτήσεων προς το Τελ Αβίβ, την Τεχεράνη, τη Βηρυτό, το Αμμάν και την Ερμπίλ έως και τις 21 Αυγούστου, εν μέσω φόβων για κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή. Η Lufthansa δεν θα χρησιμοποιεί τον ιρανικό και τον ιρακινό εναέριο χώρο κατά την περίοδο αυτή, ανέφερε σε ανακοίνωσή της.
spot_imgspot_img

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα την έκθεση για τις αιτίες που επιτρέπουν να διατίθενται στην αγορά μη συμμορφούμενα και δυνητικά δόλια προϊόντα.

Μετά το σκάνδαλο με τα εμφιαλωμένα νερά της μεγαλύτερης εταιρείας φυσικού μεταλλικού νερού στον κόσμο Nestle και άλλων εταιρειών εμφιάλωσης νερού, που διανέμονται σε δεκάδες χώρες και στην Ελλάδα και που έχει πάρει πλέον τη μορφή χιονοστιβάδας, η Επιτροπή της ΕΕ ΓΔ SANTE διενήργησε έλεγχο στα συστήματα επιθεωρήσεων της Γαλλίας. Ο έλεγχος των Ευρωπαίων διήρκεσε δέκα ημέρες και διαπίστωσε ότι το σύστημα της Γαλλίας για την παρακολούθηση του εμφιαλωμένου νερού έχει “σοβαρά ελαττώματα”.

Οι αποκαλύψεις για παράνομη επεξεργασία εμφιαλωμένου νερού προκάλεσαν παγκόσμιο σάλο. Το θέμα αναδείχθηκε μετά την δημόσια παραδοχή της Nestle ότι  προσέφυγε σε απαγορευμένες μεθόδους, με την χρήση της υπεριώδους ακτινοβολίας και φίλτρων ενεργού άνθρακα, σε ορισμένα από τα μεταλλικά νερά της για να διατηρήσει την «διατροφική τους ασφάλεια». H Nestle εμφιαλώνει μεταξύ άλλων τα νερά Perrier και San Pellegrino. Ωστόσο δεν είναι μόνο η Nestle καθώς μία στις τρεις εταιρείες της Γαλλίας χρησιμοποιούν απαγορευμένες και «δόλιες» μεθόδους καθαρισμού.

Οι Ευρωπαίοι ελεγκτές διαπίστωσαν σοβαρές ελλείψεις, όπως η απουσία τακτικών επίσημων επιθεωρήσεων βάσει κινδύνου και η ανεπαρκής συνεργασία μεταξύ και εντός των αρχών σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο. Διαπιστώθηκε επίσης ανεπαρκής εμπειρία των Γάλλων επιθεωρητών σε ορισμένες πτυχές των επίσημων ελέγχων, ιδίως σε διαδικασίες και επαλήθευση της ανάλυσης κινδύνου και των κρίσιμων σημείων ελέγχου (HACCP), καθώς και σε θέματα προσωπικού και πόρων.

blank
Πίστωση εικόνας Foodwatch

Υπήρξε επίσης έλλειψη άμεσων μέτρων παρακολούθησης για να διασφαλιστεί ότι οι φορείς εκμετάλλευσης επιλύουν ζητήματα όπως η χρήση απαγορευμένων μεθόδων εμφιάλωσης, η ανάκληση μη συμμορφούμενων προϊόντων και η επιβολή κυρώσεων σε εταιρείες για τη διάθεση μη συμμορφούμενων προϊόντων στην αγορά.

Διαπιστώθηκε επιπλέον ότι το σύστημα, ως έχει, δεν έχει σχεδιαστεί για την ανίχνευση ή τον μετριασμό της απάτης στον τομέα του μεταλλικού νερού και των πηγών, ούτε έχει εφαρμοστεί σωστά, γεγονός που επιτρέπει δυνητικά να διατίθενται στην αγορά μη συμμορφούμενα και δυνητικά δόλια προϊόντα.

«Συνολικά, το επίσημο σύστημα ελέγχου δεν επαληθεύει αποτελεσματικά ότι τα φυσικά μεταλλικά νερά που διατίθενται στην αγορά πληρούν τις σχετικές νομικές απαιτήσεις», σύμφωνα με την έκθεση ελέγχου.

Το “εμφιαλωμένο σκάνδαλο”

“Σε αντίθεση με ό,τι είχε προβληθεί αρχικά, το σκάνδαλο με το νερό δεν αφορά «μόνο» απάτη, αλλά προφανώς και κινδύνους για την υγεία” είχε δηλώσει ο Δρ. Chris Methmann Διευθύνων Σύμβουλος της foodwatch Γερμανίας. Σε ανοιχτή επιστολή που έχει ήδη υπογραφεί από περισσότερους από σχεδόν 39.000 καταναλωτές και απευθύνεται στον Christoph Ahlborn, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Nestlé Deutschland, η Foodwatch απαιτεί την άμεση ανάκληση των μολυσμένων φιαλών . Η επιστολή υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη απόσυρσης του ύποπτου μεταλλικού νερού από την αγορά για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Πρόσφατα η ερευνητική πλατφόρμα Mediapart αποκάλυψε ότι η Nestlé προφανώς φιλτράρει το μολυσμένο νερό με παράνομες μεθόδους από τη δεκαετία του 1990 (!) και το πουλάει ως «φυσικό μεταλλικό νερό» – χωρίς να ενημερώνει τους καταναλωτές. Μόνο τα τελευταία 15 χρόνια, η απάτη φέρεται να έχει ανέλθει σε τρία δισεκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με έκθεση της Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων της Γαλλίας ANSES, οι πηγές των νερών της Nestle, ήταν και μολυσμένες. Συγκεκριμένα, οι πηγές νερού της μάρκας Perrier είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου μολυσμένες με χημικές ουσίες.  Μετά από τις αποκαλύψεις ακολούθησε μήνυση  στις εταιρείες εμφιαλωμένων νερών που εμπλέκονται για εννέα αδικήματα απάτης στο Ειρηνοδικείο του Παρισιού από τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Foodwatch  όπως και  ομαδική αγωγή  από Αμερικανούς καταναλωτές που ισχυρίζεται ότι ο πολυεθνικός όμιλος τροφίμων και ποτών παραπλάνησε τους καταναλωτές ως προς την καθαρότητα του μεταλλικού νερού Perrier, επειδή το νερό στην πραγματικότητα προέρχεται από μία μολυσμένη πηγή που απαιτεί φιλτράρισμα και επεξεργασία. “Απαντώντας” η Nestle κατέστρεψε δύο εκατομμύρια μπουκάλια Perrier λόγω “μόλυνσης της πηγής”.

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img