16.5 C
Athens
Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΑπειλούμενο είδος ο αστακός;

Απειλούμενο είδος ο αστακός;

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Ο Τραμπ θα εργαστεί ως υπάλληλος στα McDonald’s!

Το επικοινωνιακό “χτύπημα” του πρώην προέδρου. Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να εργαστεί σε ένα κατάστημα McDonald’s στην Πενσυλβάνια, σήμερα, Κυριακή, σε μια προσπάθεια να επιπλήξει την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις, όπως αναφέρουν αξιόπιστες πηγές. Την είδηση μετέδωσε για πρώτη φορά δημοσιογράφος του CNN, το οποίο ανέφερε ότι ο Τραμπ αναμένεται να εργαστεί στην αλυσίδα

Καιρός: Τι είναι το πολικό Jet Stream που θα «χτυπήσει» την Ελλάδα τις επόμενες ώρες

Δεν προβλέπεται να δούμε... βροχές τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο και διευθυντή της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά, και αιτία θα είναι το πολικό Jet Stream. Με νέα του ανάρτηση, ο κύριος Κολυδάς εξηγεί τι είναι το σπάνιο φαινόμενο, το οποίο αποτελεί ουσιαστικά ένα μεγάλο ποτάμι αέρα με υψηλές ταχύτητες που κατευθύνει την κίνηση των

Σάμος: Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά – Μια σύλληψη για εμπρησμό

Η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες σε δασική έκταση στη Σάμο τέθηκε υπό μερικό έλεγχο. Πιο συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η φωτιά εκδηλώθηκε χθες λίγο μετά τις 18:00 σε δύσβατο και δυσπρόσιτο σημείο, γεγονός που δυσχέραινε το έργο των δυνάμεων. Ειδικότερα για την κατάσβεση της φωτιάς κινητοποιήθηκαν 49 πυροσβέστες με τρεις ομάδες πεζοπόρων

Εξαφανίστηκε 39χρονη από την περιοχή του Νέου Ηρακλείου

Οι αρχές ερευνούν την εξαφάνιση 39χρονης από την περιοχή του Νέου Ηρακλείου. Η ανακοίνωση του «Χαμόγελου του Παιδιού» Στις 18/10/2024, πρωινές ώρες, εξαφανίστηκε από την περιοχή του Νέου Ηρακλείου Αττικής, η Σακελλαριάδη-Τζέιμς Έιμυ-Κυριακή, 39 ετών. «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ενημερώθηκε για την εξαφάνιση της στις 20/10/2024 , και προχώρησε στη δημοσιοποίηση των στοιχείων της Σακελλαριάδη-Τζέιμς

Θεραπεία Αρθριτικού Γόνατος με PRP – Κουρδιστό Πορτοκάλι

Στις περιπτώσεις αρχόμενης και μέτριας οστεοαρθρίτιδας γόνατος και σύμφωνα με τις νέες διεθνείς οδηγίες που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Αθλητικών Κακώσεων, Χειρουργικής Γόνατος και Αρθροσκόπησης (ESSKA), η θεραπεία PRP αποτελεί μία πολλά υποσχόμενη θεραπευτική επιλογή που στοχεύει στη μείωση του πόνου και στη βελτίωση της λειτουργίας του. Επιπλέον, θεωρείται πιο αποτελεσματική θεραπεία σε σχέση με
spot_imgspot_img

Πόσο έχουν μειωθεί οι πληθυσμοί των αμερικάνικων αστακών και για ποιο λόγο.

Οι αμερικανικοί αστακοί κατά μήκος των ακτών του Μέιν έχουν μετεγκατασταθεί σε νέα ενδιαιτήματα, ενώ ταυτόχρονα ο πληθυσμός συρρικνώθηκε σε αφθονία και μεγάλωσε σε ηλικία, σύμφωνα με μια νέα μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου του Μέιν.

Για δεκαετίες, η συντριπτική πλειονότητα των ενήλικων αστακών διέμενε σε ενδιαιτήματα καταφυγίων με ογκόλιθους. Η γνώση αυτή βοήθησε στην ενημέρωση των μακροχρόνιων προσπαθειών διατήρησης και των κανονισμών στο πλαίσιο της αλιείας που ξεπερνά τα 740 εκατομμύρια δολάρια.

Μια ομάδα επιστημόνων του UMaine, ωστόσο, διαπίστωσε ότι από το 1995 έως το 2021, η κατάληψη των ενδιαιτημάτων με ογκόλιθους μειώθηκε κατά 60%.

O αριθμός των αστακών που διέμεναν σε ενδιαιτήματα με ιζήματα ή σε ενδιαιτήματα χωρίς χαρακτηριστικά, τα οποία έχουν ελάχιστα έως καθόλου γεωλογικά χαρακτηριστικά για να χρησιμοποιηθούν ως καταφύγια, αυξήθηκε κατά 633% και 280%, αντίστοιχα. Η πληθυσμιακή πυκνότητα των αστακών σε όλους τους τύπους ενδιαιτημάτων μειώθηκε επίσης, πράγμα που σημαίνει ότι είναι λιγότεροι σε αριθμό και οι πληθυσμοί τους είναι πιο διασκορπισμένοι.

Οι θερμοκρασίες του νερού αυξήθηκαν κατά σχεδόν 3 βαθμούς Κελσίου από το 1995-2021 σε όλους αυτούς τους οικοτόπους, σύμφωνα με τους ερευνητές, δείχνοντας πώς οι αστακοί και οι οικότοποί τους αλλάζουν με το κλίμα. Η αφθονία των φυκιών μειώθηκε σε όλα τα ενδιαιτήματα των αστακών, ενώ αυξήθηκαν οι μικροσκοπικοί χλοοτάπητες φυκιών – μικρά πράσινα στρώματα που περιέχουν πολλά είδη φυκιών.

O Robert Jarrett, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και διδακτορικός φοιτητής θαλάσσιας βιολογίας δήλωσε πως Ορισμένες από τις ετήσιες έρευνες για τους αστακούς που χρησιμοποιούνται στην αξιολόγηση, όπως αυτές του Τμήματος Θαλάσσιων Πόρων του Μέιν, είναι περιορισμένες ως προς τους τύπους των ενδιαιτημάτων που μπορούν να δειγματοληπτούν, οπότε αυτά τα ευρήματα σχετικά με τα ενδιαιτήματα βοηθούν να συμπληρωθούν ορισμένα κενά πληροφοριών και δείχνουν ότι με την πάροδο του χρόνου οι αστακοί μπορεί να μετατοπίζονται μεταξύ των ερευνών που τους πιάνουν καλύτερα.

Ο Jarrett και οι συνάδελφοί του δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο περιοδικό Marine Ecology Progress Series. Στους συν-συγγραφείς περιλαμβάνονται ο Damian Brady, καθηγητής Ωκεανογραφίας Agatha B. Darling, ο Richard Wahle, πρώην διευθυντής του Ινστιτούτου Αστακού, και ο Bob Steneck, ομότιμος καθηγητής Ωκεανογραφίας, θαλάσσιας βιολογίας και θαλάσσιας πολιτικής.

Η ομάδα διερεύνησε 20 τοποθεσίες κατά μήκος των ακτών του Μέιν, από το Γιορκ έως το Τζόουνσπορτ. Βούτηξαν 10 μέτρα κάτω από την επιφάνεια για να μετρήσουν και να μετρήσουν τους αστακούς, καθώς και για να συλλέξουν δεδομένα σχετικά με το βιότοπο και τη θερμοκρασία. Η ομάδα εξέτασε επίσης ιστορικά δεδομένα για τις ίδιες τοποθεσίες που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1990.

Ενώ η συνολική πυκνότητα του πληθυσμού έχει μειωθεί, το μέσο μέγεθος ενός ενήλικου αστακού ήταν μεγαλύτερο το 2021 από ό,τι το 1996. Σύμφωνα με τη μελέτη, η αύξηση του μέσου μεγέθους είναι εν μέρει αποτέλεσμα του ότι λιγότεροι νεαροί αστακοί διαμένουν σε αυτούς τους βιότοπους.

Ενώ οι αστακοί στον Κόλπο του Μέιν είναι πλέον μεγαλύτεροι, η ομάδα παρατήρησε ότι η πλειονότητα, ή το 93%, εξακολουθούσε να είναι μικρότερος από 83 χιλιοστά, το ελάχιστο νόμιμο μέγεθος για να αλιευθεί και να πωληθεί – ένα ελπιδοφόρο σημάδι για την αλιεία.

Οι αστακοί προτιμούν επίσης τώρα ανοιχτούς χώρους μέσα στα ενδιαιτήματά τους αντί για βραχώδη καταφύγια σε σχέση με το παρελθόν. Το ποσοστό των αστακών που ζουν κάτω από βραχώδη καταφύγια μειώθηκε κατά 34% από το 2000-2019, ενώ εκείνοι που δεν χρησιμοποιούν καθόλου καταφύγιο αυξήθηκαν κατά 168%. Ο αριθμός των αστακών που διαμένουν κάτω από στρώματα φυκιών έχει επίσης αυξηθεί κατά 160%.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι δημογραφικές μεταβολές μεταξύ των αστακών του Κόλπου του Μέιν – ενδιαιτήματα, μέγεθος και πυκνότητα πληθυσμού – μπορεί να οφείλονται στη μείωση των αστακών-μωρών που επιβιώνουν στο βυθό και στον μικρότερο ανταγωνισμό μεταξύ των μεμονωμένων αστακών.

Η έλλειψη θηρευτών μπορεί επίσης να επηρέασε περισσότερους αστακούς να απομακρυνθούν από τους ογκόλιθους προς πιο ανοιχτά ενδιαιτήματα, εγκαταλείποντας τα καταφύγια των βράχων για κάλυψη με μόνο φύκια για να κρυφτούν.

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

[tds_leads input_placeholder="Your email address" btn_horiz_align="content-horiz-center" pp_msg="SSd2ZSUyMHJlYWQlMjBhbmQlMjBhY2NlcHQlMjB0aGUlMjAlM0NhJTIwaHJlZiUzRCUyMiUyMyUyMiUzRVByaXZhY3klMjBQb2xpY3klM0MlMkZhJTNFLg==" pp_checkbox="yes" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLXRvcCI6IjMwIiwibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjQwIiwiZGlzcGxheSI6IiJ9LCJwb3J0cmFpdCI6eyJtYXJnaW4tdG9wIjoiMTUiLCJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMjUiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBvcnRyYWl0X21heF93aWR0aCI6MTAxOCwicG9ydHJhaXRfbWluX3dpZHRoIjo3NjgsImxhbmRzY2FwZSI6eyJtYXJnaW4tdG9wIjoiMjAiLCJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzAiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sImxhbmRzY2FwZV9tYXhfd2lkdGgiOjExNDAsImxhbmRzY2FwZV9taW5fd2lkdGgiOjEwMTksInBob25lIjp7Im1hcmdpbi10b3AiOiIyMCIsImRpc3BsYXkiOiIifSwicGhvbmVfbWF4X3dpZHRoIjo3Njd9" display="column" gap="eyJhbGwiOiIyMCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTAiLCJsYW5kc2NhcGUiOiIxNSJ9" f_msg_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_input_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_btn_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_pp_font_family="downtown-serif-font_global" f_pp_font_size="eyJhbGwiOiIxNSIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEifQ==" f_btn_font_weight="700" f_btn_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEifQ==" f_btn_font_transform="uppercase" btn_text="Unlock All" btn_bg="#000000" btn_padd="eyJhbGwiOiIxOCIsImxhbmRzY2FwZSI6IjE0IiwicG9ydHJhaXQiOiIxNCJ9" input_padd="eyJhbGwiOiIxNSIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEyIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMCJ9" pp_check_color_a="#000000" f_pp_font_weight="600" pp_check_square="#000000" msg_composer="" pp_check_color="rgba(0,0,0,0.56)" msg_succ_radius="0" msg_err_radius="0" input_border="1" f_unsub_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_msg_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_input_font_size="eyJhbGwiOiIxNCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_input_font_weight="500" f_msg_font_weight="500" f_unsub_font_weight="500"]

Πρόσφατα

spot_img