25.1 C
Athens
Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΧειρισμός φρέσκων λαχανικών για σαλάτα – Η χρήσιμη πληροφορία της ημέρας

Χειρισμός φρέσκων λαχανικών για σαλάτα – Η χρήσιμη πληροφορία της ημέρας

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Κρήτη: Άνδρας βρίσκεται σε κατάσταση σοκ μετά την επίθεση στο πρόσωπο που δέχθηκε με φτυάρι

Καβγάς ξέσπασε ανάμεσα σε δύο άνδρες σήμερα (10/10) στο Ρέθυμνο και συγκεκριμένα στην περιοχή Επισκοπή. Μάλιστα ο διαπληκτισμός ανάμεσα στα δύο άτομα, οδήγησε τον έναν εκ των δύο να αρπάξει ένα φτυάρι και να χτυπήσει τον άλλο στο πρόσωπο. Την επίθεση ανέφερε η μητέρα του 40χρονου στο αστυνομικό τμήμα του Ρεθύμνου κατά τη διάρκεια της

Λιθουανία: Eτοιμάζει αντιαρματικά εμπόδια στα σύνορα με το ρωσικό Καλίνιγκραντ (βίντεο)

Την εγκατάσταση αντιαρματικών εμποδίων σε περιοχές στα σύνορα με το ρωσικό Καλίνιγκραντ, ανακοίνωσε το Λιθουανικό Υπουργείο Αμύνης μέσω σχετικής ανακοίνωσης στον επίσημο λογαριασμό του στο X. Στόχος όπως αναφέρει στην δημοσίευσή του είναι η οχύρωση των γεφυρών και η επιβράδυνση της άφιξης ρωσικών τεθωρακισμένων βαριάς ισχύος. Ακολουθεί λεπτομερώς η ανακοίνωση του λιθουανικού ΥΠΑΜ: «Η Λιθουανία

15 μέρες φυλακή στον στρατιώτη που εκφώνησε ομιλία με στολή σε εκδήλωση κομματικού χαρακτήρα

Με 15 μέρες φυλακή, μετά τον πειθαρχικό έλεγχο, τιμωρήθηκε ο στρατιώτης που εκφώνησε ομιλία σε εκδήλωση πολιτικού και κομματικού χαρακτήρα φορώντας τη στολή του. Ο στρατιώτης παρευρέθηκε σε διαδήλωση κατά του Ισραήλ και του πολέμου στη Μέση Ανατολή, την Κυριακή 6 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, διατάχθηκε πειθαρχικός έλεγχος για άλλους 2 στρατιώτες, αφού

Νέες αποκαλύψεις για τους τυφώνες στις ΗΠΑ! Τι δήλωσε Αμερικανός βουλευτής της Φλόριντα

Ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής της Φλόριντα Ματ Γκάετς μίλησε με αρκετούς πληροφοριοδότες της FEMA αυτή την εβδομάδα, οι οποίοι αποκάλυψαν ότι δεν μπορούν να βοηθήσουν τους Αμερικανούς που επλήγησαν από τον τυφώνα Helene επειδή τα αφεντικά τους δεν δίνουν εντολές, φουντώνοντας ξανά τις θεωρίες πως ο τυφώνας Helene δεν ήταν φυσικό φαινόμενο και το ίδιο ίσως

Καιρός: «Πρόβα» χειμώνα φέρνει ο εμποδιστής – Απότομη πτώση της θερμοκρασίας την επόμενη εβδομάδα

Ολική μεταβολή του καιρικού σκηνικού αναμένεται την επόμενη εβδομάδα, με τον υδράργυρο να παρουσιάζει κατακόρυφη πτώση. Η πρόγνωση της ΕΜΥ Στα δυτικά και τα βόρεια λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες από τις προμεσημβρινές ώρες με τοπικές βροχές κυρίως στα βορειοδυτικά. Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πυκνότερες. Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα
spot_imgspot_img

Βασικές και απαραίτητες συμβουλές για τον χειρισμό των λαχανικών που προορίζονται να καταναλωθούν ωμά στη σαλάτα σας.

Με αφορμή την ειδησεογραφία των τελευταίων ημερών σχετικά με δηλητηριάσεις από σαλάτα ρόκα που προκάλεσε τροφική δηλητηρίαση σε Έλληνα καταναλωτή σύμφωνα με σχετικά καταγγελία που έγινε στο cibum αλλά και επειδή τα φυλλώδη λαχανικά και κυρίως το μαρούλι, ευθύνονται για περισσότερες (από όσες νομίζουμε) τροφικές δηλητηριάσεις καλό θα είναι να γνωρίζουμε τις βασικές πρακτικές χειρισμού λαχανικών που προορίζονται να καταναλωθούν ωμά, σε σαλάτες.

Καταρχήν θα πρέπει να θυμάστε ότι για ασφαλή και χωρίς επιπτώσεις κατανάλωση μαρουλιού πρέπει να φυλάσσεται στο ψυγείο καθώς «σε θερμοκρασία δωματίου ή υψηλότερη, το E. coli αναπτύσσεται πολύ γρήγορα στο μαρούλι» σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις Urbana-Champaign. Επιπλέον πρέπει να το πλένετε με άφθονο τρεχούμενο νερό. Πολλοί το μουλιάζουν σε νερό, αλλά αυτός ο τρόπος δεν είναι ιδανικός αφού, εάν μια μικρή περιοχή ενός φύλλου μαρουλιού (ή πολλά φύλλα) είναι μολυσμένη με βακτήρια και εμποτιστεί μαζί με άλλα φύλλα, τα βακτήρια μπορούν να εξαπλωθούν σε όλο το προϊόν.

Απαγορεύεται ρητά το πλύσιμο των φρέσκων φρούτων και λαχανικών με σαπούνι/απορρυπαντικό πιάτων, γιατί τα προϊόντα αυτά είναι πορώδη και το καθαριστικό ενδέχεται να μην ξεπλυθεί πλήρως.  Κανένα υγρό σαπούνι πιάτων δεν είναι εγκεκριμένο για χρήση σε τρόφιμα και μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στο γαστρεντερικό σας σύστημα, οδηγώντας σε εμετό ή διάρροια. 

Ένα άλλο κρίσιμο σημείο είναι η συντήρηση των λαχανικών. Η λάθος συσκευασία, οι αλλαγές θερμοκρασίας κατά τη μεταφορά και η ακατάλληλη αποθήκευση μπορούν να αυξήσουν την υγρασία, ένα περιβάλλον που ευδοκιμούν τα επιβλαβή βακτήρια, όπως το E. coli, η σαλμονέλα ή η λιστέρια. Η σωστή αποθήκευση των φυλλωδών λαχανικών θα σας βοηθήσει να τα διατηρήσετε φρέσκα για περισσότερο. Διατηρήστε τα λαχανικά κρύα, για να επιβραδύνετε τη αλλοίωση, όπως και μακριά από το φως και την υγρασία.

Επίσης θα πρέπει να:

Πλύνετε καλά τα χέρια σας πριν χειριστείτε τρόφιμα. Τα χέρια έρχονται σε πολλά μέρη και τα βρώμικα ή ελλιπώς πλυμένα χέρια μπορούν να μεταφέρουν όλα τα είδη μικροβίων, πολλά από τα οποία είναι παθογόνα. Εάν υπάρχουν τραύματα στα χέρια, πρέπει να χρησιμοποιούνται γάντια.

  • Επιλέξτε φρέσκα υλικά που δεν έχουν αρχίσει να χαλάνε. Τα φρέσκα λαχανικά πρέπει να έχουν φρέσκο, φυσικό χρώμα
  • Καθαρίστε καλά όλα τα λαχανικά. Απορρίψτε τα μαραμένα φύλλα και κόψτε τα κατεστραμμένα και άρρωστα μέρη.
  • Ξεπλύνετε καλά όλα τα λαχανικά. Τα λαχανικά καλλιεργούνται σε στενή επαφή με το έδαφος και ακόμη και με τα οργανικά απόβλητα, έτσι υπάρχει μια ζωντανή χλωρίδα μικροβίων που μπορούν να εισχωρήσουν στη σαλάτα και σε άλλα τρόφιμα εάν δεν τα χειριστεί σωστά. Τα περισσότερα από αυτά τα μικρόβια είναι αβλαβή εκτός από τη μείωση της διάρκειας ζωής των λαχανικών, αλλά μερικά από αυτά μπορεί να είναι παθογόνα. Το ξέπλυμα είναι ένας καλός τρόπος για να μειώσετε όσο το δυνατόν περισσότερο τον αριθμό των ανεπιθύμητων μικροβίων. Συνιστάται το ξέπλυμα του πλυμένου, συσκευασμένου μαρουλιού πριν από την κατανάλωση.
  • Χρησιμοποιήστε ένα ειδικό ξύλο κοπής για λαχανικά και φροντίστε όλα τα σκεύη που χρησιμοποιούνται να είναι καθαρά. Η διασταυρούμενη μόλυνση από ωμά προϊόντα σε σαλάτα που πρέπει να καταναλωθεί χωρίς θέρμανση μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες, όπως και η διασταυρούμενη μόλυνση από ωμά λαχανικά σε μαγειρεμένο έτοιμο προς κατανάλωση προϊόν.
  • Τα κομμένα λαχανικά πρέπει να φυλάσσονται σε κλειστό δοχείο στους 0-4°C. Εάν τα λαχανικά πρέπει να αποθηκευτούν πριν από την κατανάλωση, πρέπει να βρίσκονται σε σφραγισμένο δοχείο για να διασφαλιστεί η φρεσκάδα και να αποφευχθεί η μόλυνση. Όλα τα τρόφιμα που δεν πρόκειται να ζεσταθούν πριν καταναλωθούν θα πρέπει να φυλάσσονται στα επάνω ράφια των ψυγείων.
  • Τα κομμένα λαχανικά έχουν περιορισμένη διάρκεια ζωής. Όταν κόβουμε τα λαχανικά, γίνονται πιο ευάλωτα στην εισβολή μικροβίων και διάφορα ένζυμα, που περιέχουν τα λαχανικά από τη φύση, αρχίζουν να τα διασπούν πιο γρήγορα. 
  • Τα περισσότερα φρέσκα λαχανικά μπορούν να διατηρηθούν μόνο για δύο έως πέντε ημέρες, αν και τα κρεμμύδια, οι πατάτες και τα κολοκύθια μπορούν να διαρκέσουν πολύ περισσότερο σε κατάλληλες θερμοκρασίες.
  • Το πλύσιμο των προϊόντων πριν την αποθήκευση μπορεί να προωθήσει την ανάπτυξη βακτηρίων και να επιταχύνει την αλλοίωση, γι’ αυτό συχνά συνιστάται να περιμένετε και να πλένετε τα φρούτα και τα λαχανικά λίγο πριν τα καταναλώσετε.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

[tds_leads input_placeholder="Your email address" btn_horiz_align="content-horiz-center" pp_msg="SSd2ZSUyMHJlYWQlMjBhbmQlMjBhY2NlcHQlMjB0aGUlMjAlM0NhJTIwaHJlZiUzRCUyMiUyMyUyMiUzRVByaXZhY3klMjBQb2xpY3klM0MlMkZhJTNFLg==" pp_checkbox="yes" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLXRvcCI6IjMwIiwibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjQwIiwiZGlzcGxheSI6IiJ9LCJwb3J0cmFpdCI6eyJtYXJnaW4tdG9wIjoiMTUiLCJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMjUiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBvcnRyYWl0X21heF93aWR0aCI6MTAxOCwicG9ydHJhaXRfbWluX3dpZHRoIjo3NjgsImxhbmRzY2FwZSI6eyJtYXJnaW4tdG9wIjoiMjAiLCJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzAiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sImxhbmRzY2FwZV9tYXhfd2lkdGgiOjExNDAsImxhbmRzY2FwZV9taW5fd2lkdGgiOjEwMTksInBob25lIjp7Im1hcmdpbi10b3AiOiIyMCIsImRpc3BsYXkiOiIifSwicGhvbmVfbWF4X3dpZHRoIjo3Njd9" display="column" gap="eyJhbGwiOiIyMCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTAiLCJsYW5kc2NhcGUiOiIxNSJ9" f_msg_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_input_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_btn_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_pp_font_family="downtown-serif-font_global" f_pp_font_size="eyJhbGwiOiIxNSIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEifQ==" f_btn_font_weight="700" f_btn_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEifQ==" f_btn_font_transform="uppercase" btn_text="Unlock All" btn_bg="#000000" btn_padd="eyJhbGwiOiIxOCIsImxhbmRzY2FwZSI6IjE0IiwicG9ydHJhaXQiOiIxNCJ9" input_padd="eyJhbGwiOiIxNSIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEyIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMCJ9" pp_check_color_a="#000000" f_pp_font_weight="600" pp_check_square="#000000" msg_composer="" pp_check_color="rgba(0,0,0,0.56)" msg_succ_radius="0" msg_err_radius="0" input_border="1" f_unsub_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_msg_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_input_font_size="eyJhbGwiOiIxNCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_input_font_weight="500" f_msg_font_weight="500" f_unsub_font_weight="500"]

Πρόσφατα

spot_img