25.3 C
Athens
Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΔιασταυρούμενη επιμόλυνση: Ο μεγαλύτερος φόβος για παρουσία αλλεργιογόνων στα τρόφιμα – Τρόποι...

Διασταυρούμενη επιμόλυνση: Ο μεγαλύτερος φόβος για παρουσία αλλεργιογόνων στα τρόφιμα – Τρόποι προφύλαξης

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Συνελήφθη δραπέτης φυλακών που έκλεβε αυτοκίνητα από πάρκινγκ στα Εξάρχεια (φωτο)

Συνελήφθη την Παρασκευή (21/9) στην περιοχή του Ζωγράφου στην Αθήνα, από αξιωματικούς της Άμεσης Δράσης, ένας 31χρονος που είχε δραπετεύσει από την φυλακή και είχε κλεψει πολλά αυτοκίνητα από πάρκινγκ στην περιοχή των Εξαρχείων. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, στο πλαίσιο διερεύνησης κλοπών οχημάτων από επαγγελματικούς χώρους στάθμευσης στην περιοχή των Εξαρχείων, αστυνομικοί της Άμεσης Δράσης

Συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί για ληστεία στα Χανιά

Οι δύο αλλοδαποί είναι κατηγορούμενοι για ληστεία κατά συναυτουργία, καθώς χθες, μεταμεσονύκτιες ώρες, με την απειλή μαχαιριών αφαίρεσαν από Έλληνα χρηματικό ποσό και το κινητό του τηλέφωνο. Αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ προσέτρεξαν άμεσα και εντόπισαν τους δράστες, στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν τα αφαιρεθέντα και αποδόθηκαν στον παθόντα. Η προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας

Πότε θα χιονίσει στην Ελλάδα φέτος – Τι εκτιμούν τα μεγαλύτερα προγνωστικά μοντέλα

Περιμένουμε λιγότερα χιόνια Δεκέμβριο και Ιανουάριο. Σύμφωνα με το ECMWF και το UKMO δύο σημαντικά συστήματα εποχικών προβλέψεων.Η μέση πρόβλεψη για την Ευρώπη δείχνει χιονοπτώσεις κάτω του μέσου όρου. Και τα δύο μοντέλα συμφωνούν σε μια αδύναμη περίοδο χιονόπτωσης στην Ευρώπη, εκτός από τις βόρειες περιοχές και ορισμένα κεντρικά μέρη γύρω από τις Άλπεις. Το

Μαγνησία: Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που καλλιεργούσε κάνναβη – Τέσσερις συλλήψεις (βίντεο)

Το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας, εξάρθρωσε εγκληματική οργάνωση τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στην καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης σε ορεινό δασικό όγκο σε περιοχή της Μαγνησίας. Σε αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε χθες, Παρασκευή, σε ορεινό δασικό όγκο πλησίον καταφυγίου άγριας ζωής, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν τέσσερα μέλη

Ζελένσκι: Ελπίζει να συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ την επόμενη εβδομάδα

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως ελπίζει να συναντήσει τον υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές Ντόναλντ Τραμπ την επόμενη εβδομάδα, όταν ταξιδέψει στις ΗΠΑ για να παρουσιάσει το «σχέδιο νίκης» στον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας. Ο Ζελένσκι θα παραστεί σε συνεδριάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και της Γενικής
spot_imgspot_img

Το 70% των ερωτηθέντων επαγγελματιών, θεωρούν τη διασταυρούμενη επιμόλυνση ως τη μεγαλύτερη πρόκληση σχετικά με τα αλλεργιογόνα τροφίμων

Της Κατερίνας Κουδούνα *

Τροφική αλλεργία και τροφική δυσανεξία

Όταν μιλάμε για τροφική αλλεργία, αναφερόμαστε στην αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος του ανθρώπινου οργανισμού απέναντι σε συγκεκριμένες πρωτεΐνες οι οποίες φυσιολογικά δεν είναι επικίνδυνες και ονομάζονται αλλεργιογόνα. Η τροφική δυσανεξία, συνήθως συγχέεται με την τροφική αλλεργία. Τροφική δυσανεξία είναι η κατάσταση κατά την οποία ο ανθρώπινος οργανισμός αδυνατεί να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων και να τα χρησιμοποιήσει φυσιολογικά για τις καθημερινές του λειτουργίες. Αυτό οφείλεται είτε σε κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τροφίμου (π.χ. στη φαρμακολογική δράση ουσιών όπως η καφεΐνη) είτε σε ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του οργανισμού του ατόμου (π.χ. η ανεπάρκεια ενζύμων).

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ένα αλλεργιογόνο είναι ο κύριος ένοχος πίσω από τις ανακλήσεις προϊόντων διατροφής, και έχει υπάρξει μια δραματική αύξηση σε αυτά τα γεγονότα τα τελευταία χρόνια. Πέρα από τον σημαντικό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, μια ανάκληση προϊόντος μπορεί να έχει τεράστιο οικονομικό κόστος. 

Διασταυρούμενη επιμόλυνση αλλεργιογόνων

Διασταυρούμενη μόλυνση συμβαίνει όταν ένα αλλεργιογόνο συστατικό, που δεν περιλαμβάνεται στη συνταγή του προϊόντος τροφίμου, εισέρχεται στη διαδικασία παρασκευής. Μπορεί επίσης να συμβεί μέσω επαφής με σκεύη, επιφάνειες ή αντικείμενα, καθώς και μέσω σάλιου. Ακόμη και μια μικρή ποσότητα αλλεργιογόνου μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση.

Τα αδήλωτα αλλεργιογόνα εντός του προϊόντος, ενέχουν πιθανούς κινδύνους για την υγεία. Για παράδειγμα μόνο στη Βρετανία σημειώνονται περίπου δέκα θάνατοι κάθε χρόνο λόγω αναφυλαξίας που προκαλείται από τρόφιμα, κυρίως από αδήλωτα αλλεργιογόνα συστατικών. Καθένα από αυτά θα μπορούσε να αποφευχθεί με μια ισχυρή διαδικασία διαχωρισμού αλλεργιογόνων και μεγαλύτερη σαφήνεια στην επισήμανση.

Στην παρασκευή τροφίμων, η διασταυρούμενη μόλυνση μπορεί να συμβεί στην διαδικασία παραγωγής των τροφίμων. Μπορεί να συμβεί σε μια κοινόχρηστη εγκατάσταση, μέσω κοινών γραμμών παραγωγής ή να έχει ήδη συμβεί με τα συστατικά που παρέχονται από προμηθευτές.

Σε πρόσφατη δημοσκόπηση του Campden BRI, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 200 επαγγελματίες της βιομηχανίας τροφίμων και ποτών, στην ερώτηση “Ποια θεωρείτε ότι είναι η μεγαλύτερη πρόκληση με τη διαχείριση αλλεργιογόνων;”, το συντριπτικό 68% των ερωτηθέντων επέλεξε τη διασταυρούμενη μόλυνση από τον κατάλογο των επιλογών. Τα αποτελέσματα ήταν:

  • Διασταυρούμενη μόλυνση 68%
  • Επισήμανση 18%
  • Απάτη/νοθεία τροφίμων 8%
  • Ανάλυση 7%

Πώς συμβαίνουν τα προβλήματα επιμόλυνσης και επισήμανσης;

Οι ανακρίβειες επισήμανσης και επιμόλυνσης τόσο στο εργοστάσιο όσο και στην αλυσίδα εφοδιασμού, αποτελούν τις μεγαλύτερες αιτίες για την ανάκληση τροφίμων παγκοσμίως.

Το πιο δύσκολο πλέον στην βιομηχανία τροφίμων, είναι να συνδυαστεί η παραγωγή μεγάλων όγκων τροφίμων που πρέπει να είναι ασφαλή για κατανάλωση από τον άνθρωπο, με τους περιορισμένους πλέον πόρους που είναι διαθέσιμοι για το σκοπό αυτό. Από την πρωτογενή παραγωγή, τη μεταφορά, την αποθήκευση και την παραγωγή, τη λιανική πώληση και τις υπηρεσίες catering, η επιμόλυνση θα μπορούσε να συμβεί σε οποιοδήποτε στάδιο της αλυσίδας εφοδιασμού.

Πολλές εταιρείες εφαρμόζουν την ύπαρξη ειδικών γραμμών παραγωγής στις εγκαταστάσεις τους, αυτό όμως δεν αποτελεί πάντα επιλογή. Οι γραμμές συχνά μοιράζονται μεταξύ μιας ποικιλίας τροφίμων και μπορεί να προκύψουν διάφορα προβλήματα όπως:

  • Το προϊόν μπορεί να μπει σε λάθος συσκευασία.
  • Το τελικό προϊόν μπορεί να έρθει σε επαφή με άλλο τρόφιμο που περιέχει το αλλεργιογόνο, μέσω κοινόχρηστου εξοπλισμού ή γραμμών επεξεργασίας. Ως αποτέλεσμα, τα υπολείμματα του πρώτου προϊόντος που κατασκευάζεται μπορεί να υπάρχουν στο επόμενο.
  • Το αλλεργιογόνο μπορεί να βρίσκεται ήδη σε κάποιο συστατικό λόγω μόλυνσης στον πρωτογενή, γεωργικό τομέα.

Όλα αυτά τα σενάρια θα οδηγήσουν σε εσφαλμένη επισήμανση αλλεργιογόνων στα προϊόντα, καθώς ακούσια δεν θα αναγράφονται στην ετικέτα του προϊόντος.

Τρόποι προφύλαξης της βιομηχανίας από διασταυρούμενη επιμόλυνση αλλεργιογόνων

Η διασταυρούμενη μόλυνση, είτε πρόκειται για φυσικά αλλεργιογόνα, μη αποκαλυπτόμενα αλλεργιογόνα ή αναποτελεσματικές διαδικασίες υγιεινής, δημιουργεί σημαντικό κίνδυνο για τους μεταποιητές τροφίμων. Συνεπώς, είναι επιτακτική η ανάγκη να προσδιοριστούν κρίσιμα σημεία ελέγχου που ορίζονται ως σημεία της διαδικασίας όπου μπορούν να εφαρμοστούν έλεγχοι για την πρόληψη, την εξάλειψη ή τη δραματική μείωση του κινδύνου κινδύνου.

Η διαχείριση αλλεργιογόνων περιλαμβάνει την αξιολόγηση του δυναμικού διασταυρούμενης μόλυνσης σε κάθε στάδιο της διαδικασίας παραγωγής τροφίμων – από την προμήθεια πρώτων υλών έως την παράδοση του τελικού προϊόντος στον καταναλωτή. Οι έλεγχοι διαχείρισης αλλεργιογόνων μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Ερωτηματολόγια προμηθευτών για τον έλεγχο των αλλεργιογόνων στα συστατικά
  • Φυσικός διαχωρισμός εντός της περιοχής παραγωγής
  • Καλός προγραμματισμός της παραγωγής (συμπεριλαμβανομένου του κατάλληλου καθαρισμού μεταξύ των παρτίδων παραγωγής)
  • Έλεγχος ότι τα προϊόντα έχουν τη σωστή επισήμανση συσκευασίας και αλλεργιογόνων. Ας έχουμε στο νου μας ότι μεγάλη μερίδα καταναλωτών στις ΗΠΑ δεν γνώριζε πως η λέξη “ταχίνι” στην επισήμανση περιλαμβάνει το αλλεργιογόνο σουσάμι.

Οι εισερχόμενες πρώτες ύλες θα πρέπει να διαχωρίζονται, να ελέγχονται για αλλεργιογόνα και να επισημαίνονται σωστά, ώστε να αποφεύγεται η ακούσια διασταυρούμενη μόλυνση. Μια καλή και αποτελεσματική λύση, είναι τα συστήματα χρωματικής κωδικοποίησης, τα οποία μπορούν να είναι ευεργετικά για την εύκολη αναγνώριση αλλεργιογόνων. 

Οι ειδικές ή περιορισμένες γραμμές παραγωγής, ο διαχωρισμός διεργασιών, αποθήκευσης και μεταφορών είναι ισχυρά εργαλεία για τον περιορισμό της έκθεσης των αλλεργιογόνων και της πιθανής διασταυρούμενης μόλυνσης. 

Όλα τα παραπάνω απαιτούν φυσικά καλή παρακολούθηση, επαρκείς πόρους για υλοποίηση, δέσμευση των εμπλεκομένων για τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών και επικαιροποίηση των συστημάτων ποιότητας, ανάλογα με τα ευρήματα και τις διορθωτικές ενέργειες που θα απαιτηθούν.

*Κατερίνα Κουδούνα, MSc Food and Drinks Legislation, MSc Food Quality Management, Υπεύθυνη τμήματος Food Labeling & Legal Compliance, Eurofins Αναλυτικά Εργαστήρια Αθηνών

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img