31 C
Athens
Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΕΕ: Αργεί το εμβόλιο κατά της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων

ΕΕ: Αργεί το εμβόλιο κατά της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Ταυτοποιήθηκαν 2 μέλη εγκληματικής ομάδας που έκανε κλοπές στην Εύβοια – Ξεπερνά τα 52.000 ευρώ η λεία τους 

Οι αστυνομικές αρχές εξάρθρωσαν μία εγκληματική ομάδα, τα μέλη της οποίας ενέχονται στη διάπραξη σωρείας κλοπών – διαρρήξεων από οικίες σε περιοχές της Εύβοιας. Συνολικά εξιχνιάστηκαν κλοπές και απόπειρα κλοπής. Ταυτοποιήθηκαν 2 μέλη της εγκληματικής ομάδας, ενώ διερευνώνται τα στοιχεία ταυτότητας 3 ακόμη συνεργών τους Η λεία τους ξεπερνά τα 52.000 ευρώ Η λεία που

Β.Ζελένσκι: «Η Ρωσία άρχισε την αντεπίθεση στο Κουρσκ»

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ισχυρίστηκε ότι ο ρωσικός στρατός έχει αρχίσει την αντεπίθεση στη ρωσική δυτική περιοχή του Κουρσκ. Είπε επίσης ότι η Ουκρανία ανέμενε μια αντεπίθεση. Ρωσικές FAB καταστρέφουν τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις στα δάση της περιοχής Κουρσκ  Ρωσικές FAB καταστρέφουν τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις στα δάση της περιοχής Κουρσκ. #UkraineRussiaWar 🌐 Place: #KurskRegion 🕰

Φαραζούλης: «Ειδικά αεροπλάνα μπαίνουν σε καταιγίδες και απελευθερώνουν ουσίες»

Ο μετεωρολόγος Γιώργος Φαραζούλης βρέθηκε το πρωί της Παρασκευής (12/09) καλεσμένος στο ΣΚΑΪ και τους «Αταίριαστους» και μίλησε για τον τομέα τροποποίησης καιρού αλλά και για τις καταιγίδες που μαστίζουν την Αθήνα. «Ειδικά εξοπλισμένα αεροπλάνα καθοδηγούμενα από μετεωρολογικά ραντάρ μπαίνουν σε καταιγίδες και σε συγκεκριμένα σημεία του νέφους απελευθερώνουν ουσίες, είτε αλάτι είτε ιοδιούχου αργύρου»

Καιρός – Τσατραφύλλιας: Πώς θα επηρεάσει ο «Boris» τη χώρα μας

Με ανάρτηση του ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας αναφέρθηκε στην κακοκαιρία «Boris» και πως θα επηρεάσει τη χώρα μας. Μεταξύ άλλων τόνισε και τις περιοχές οι οποίες θα πληγούν ακόμη περισσότερο από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Αναλυτικά η ανάρτηση του: Η Ιταλική κακοκαιρία "Boris" θα επηρεάσει και τη χώρα μας με τα εξής φαινόμενα: -Παρασκευή 13-9-2024

Χαλκίδα: 17χρονος είχε ανέβει σε γέφυρα και απειλούσε να πέσει στο κενό

Ένταση επικράτησε λίγο μετά τις 00:00 τα μεσάνυχτα στην Χαλκίδα, όταν ένας 17χρονος ανέβηκε σε γέφυρα κι απειλούσε να πέσει στο κενό. Σύμφωνα με το evima, περαστικοί είδαν τον ανήλικο να έχει βγει έξω από τα κάγκελα κι άρχισε να φωνάζει ότι θα βουτήξει στο κενό. Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, μαζί με τους
spot_imgspot_img

Η ΕΕ απέχει πολύ ακόμη από το εμβόλιο για την πανώλη των χοίρων.

Στις 5 Μαΐου 2024, ο Ιταλός υπουργός γεωργίας Francesco Lollobrigida ψήφισε νόμο που αποσκοπεί στην καταπολέμηση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων (ASF), μιας ασθένειας που μεταδίδεται από τους αγριόχοιρους σε άλλα ζώα. Ο νόμος προέβλεπε 5 εκατομμύρια ευρώ για την προσπάθεια αυτή το 2024 και 15 εκατομμύρια ευρώ το 2025.

Φέτος το καλοκαίρι, στην Ιταλία, τη Γερμανία και την Πολωνία παρατηρήθηκε επανεμφάνιση κρουσμάτων αφρικανικής πανώλης των χοίρων, ενός εξαιρετικά μεταδοτικού και θανατηφόρου ιού για τους οικόσιτους χοίρους και τους αγριόχοιρους, ο οποίος είναι ακίνδυνος για τον άνθρωπο.

Η εξάπλωση των κρουσμάτων σε χοιροστάσια και δάση τις τελευταίες εβδομάδες προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στην Ιταλία, με τη βόρεια περιοχή της Λομβαρδίας – όπου εκτρέφονται περισσότεροι από τους μισούς χοίρους της χώρας – να έχει πληγεί περισσότερο.

Καθώς οι αρχές επιβάλλουν περιορισμούς στις μεταφορές και διατάσσουν σφαγές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημερώνει ότι οι επιστήμονες αγωνίζονται να αναπτύξουν το πολυπόθητο εμβόλιο για την εξάλειψη της νόσου σε μεγάλη κλίμακα.

Πέρυσι, το Βιετνάμ έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που ενέκρινε ένα εμβόλιο για την πανώλη των χοίρων. Αλλά μήνες αργότερα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την Υγεία των Ζώων (WOAH) δήλωσε ότι η εταιρεία δεν είχε μοιραστεί αρκετά δεδομένα με τους διεθνείς οργανισμούς.

Ερωτηθείς σχετικά με τη δυνατότητα εισαγωγής του βιετναμέζικου εμβολίου στο μπλοκ, ο Paco Reviriego Gordejo, επικεφαλής μονάδας της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Επιτροπής (DG SANTE) εξέφρασε σκεπτικισμό αν θα πληρούσε τα πρότυπα της ΕΕ.

Τι γνωρίζουμε μέχρι σήμερα

Η ASF είναι επιζωοτία, που σημαίνει ότι έχει μεταδοθεί μόνο μεταξύ ζώων της οικογένειας των χοίρων. Δεν μεταδίδεται από τους χοίρους στους ανθρώπους, όπως η «γρίπη των χοίρων» Η1Ν1, η οποία προκάλεσε πανδημία το 2009-2010, ή η «γρίπη των πτηνών» Η5Ν1, η οποία σκότωσε τους μισούς ανθρώπους που έχει μολύνει.

Ενώ είναι ασυμπτωματικός στους αγριόχοιρους, προσβάλλει τους αγριόχοιρους και ρημάζει τους οικόσιτους χοίρους που εκτρέφονται σε βιομηχανικές φάρμες, οι οποίοι πεθαίνουν με ποσοστό θνησιμότητας 100% όταν η φάρμα μολυνθεί.

Γνωρίζουμε ότι αυτός ο αιμορραγικός πυρετός προκαλείται από έναν ιό DNA που μπορεί να παραμείνει μολυσματικός για αρκετούς μήνες σε ζωικές ουσίες – περιττώματα, κρέας (και μετά από αλάτισμα) σάλιο, ιδρώτας κ.λπ. Η μόλυνση γίνεται είτε μέσω της άμεσης επαφής ζώου με ζώο (κυρίως μέσω αίματος, συριγγών ή εξοπλισμού στις φάρμες), είτε μέσω κροτώνων του γένους Ornithodoros.

Η κοινοπραξία ζαμπόν της Πάρμα, η οποία εκπροσωπεί τα συμφέροντα των παραγωγών του διάσημου ιταλικού ΠΟΠ, δήλωσε ότι οι καταναλωτές βιώνουν ήδη τις οικονομικές συνέπειες της ασθένειας. Σύμφωνα με την ιταλική κοινοπραξία, η ασθένεια έχει αναγκάσει τη σφαγή περίπου 50 χιλιάδων χοίρων από την αρχή του έτους.

Η πανώλη στην Ελλάδα

Η Ελλάδα συμμετέχει μαζί με την EFSA στην πανευρωπαϊκή εκστρατεία για να σταματήσει η Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων, μέσω της καμπάνιας #StopASF, η οποία ευαισθητοποιεί κτηνοτρόφους, κυνηγούς και κτηνιάτρους, σχετικά με την εξαιρετικά μεταδοτική αυτή ασθένεια και τους ενθαρρύνει να αναλάβουν δράση για να σταματήσουν την εξάπλωσή της.

Η χώρα μας πρέπει να διασφαλίζει ότι θα δημιουργήσει άμεσα μια απαγορευμένη ζώνη που περιλαμβάνει μια ζώνη προστασίας και μια ζώνη επιτήρησης. Δεδομένου του επείγοντος χαρακτήρα της επιδημιολογικής κατάστασης στην Ένωση όσον αφορά την εξάπλωση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, είναι σημαντικό τα μέτρα που ορίζονται στην παρούσα εκτελεστική απόφαση να εφαρμοστούν το συντομότερο δυνατό.

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img