30.3 C
Athens
Τετάρτη, 14 Αυγούστου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΕΕ: Πρόταση για αναθεώρηση του ανώτατου ορίου υπολειμμάτων μεθοξυφαινοζίδης στις μελιτζάνες

ΕΕ: Πρόταση για αναθεώρηση του ανώτατου ορίου υπολειμμάτων μεθοξυφαινοζίδης στις μελιτζάνες

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

“Hope Village”: Το χωριό στην Τανζανία θα χτίσει την κοινότητά του με 3D Printer και χώμα vid

Αυτό συμβαίνει καθώς η πρόοδος στην τεχνολογία και την επιστήμη των υλικών επιτρέπουν μεγαλύτερα και πιο φιλόδοξα σχέδια. Οι πιθανές χρήσεις ποικίλλουν επίσης όλο και περισσότερο, από οικονομικά προσιτή στέγαση έως μια προγραμματισμένη βάση της NASA στη Σελήνη. Οι περισσότερες τρισδιάστατες εκτυπωμένες κατασκευές χρησιμοποιούν σκυρόδεμα ή άλλες τσιμεντοειδείς ουσίες που είναι φθηνές, αξιόπιστες και ανθεκτικές.

Λίβανος: Τουλάχιστον τρεις νεκροί και τέσσερις τραυματίες από ισραηλινά πλήγματα

«Η επιδρομή του ισραηλινού εχθρού στην πόλη Μαρζαγιούν προκάλεσε τον θάνατο δύο ανθρώπων και τον τραυματισμό τεσσάρων άλλων, οι οποίοι βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου. Νωρίτερα, είχε αναφέρει ακόμη έναν θάνατο από ισραηλινό πλήγμα στην κοινότητα Μπλίντα. Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) ανέφεραν ότι αεροσκάφος τους « έπληξε στρατιωτικές εγκαταστάσεις της

Πόλεμος στο Σουδάν: Αναμένεται να αρχίσουν συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός στην Ελβετία

Συνομιλίες που ελπίζεται να επιτρέψουν να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στο Σουδάν θα αρχίσουν θεωρητικά σήμερα στην Ελβετία, υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, που αποφάσισαν να προχωρήσουν, παρότι οι σουδανικές ένοπλες δυνάμεις (ΣΕΔ) θα απουσιάζουν από το τραπέζι. Στον πόλεμο που ξέσπασε στο Σουδάν τον Απρίλιο του 2023 αναμετρώνται ο στρατός, υπό τον στρατηγό Άμπντελ

Λίβανος: Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πλήγματα 

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λίβανου, τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και τέσσερις τραυματίστηκαν από ισραηλινά πλήγματα στο νότιο τμήμα της χώρας. «Η επιδρομή του ισραηλινού εχθρού στην πόλη Μαρζαγιούν προκάλεσε τον θάνατο δύο ανθρώπων και τον τραυματισμό τεσσάρων άλλων, οι οποίοι βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου. Νωρίτερα, είχε αναφέρει ακόμη

Προσοχή: Ανάκληση οικιακού εργαλείου ΙΚΕΑ – Περιέχει καρκινογόνες ουσίες (δείτε φωτογραφία)

Ανακλήθηκαν κουτάλες κουζίνας ΙΚΕΑ λόγω απελευθέρωσης πρωτογενών αρωματικών αμινών. Ο Ε.Φ.Ε.Τ. και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Ηπείρου, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Παρακολούθησης Παραγόντων Ασφάλειας των Τροφίμων του έτους 2024 – Επίσημος Έλεγχος των Υλικών και Αντικειμένων που Προορίζονται να Έρθουν σε Επαφή με τα Τρόφιμα», σε συνεργασία με την Β’ Χημική Υπηρεσία Αθηνών του Γενικού
spot_imgspot_img

Στις 18 Ιουλίου 2024, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) ανακοίνωσε στον επίσημο ιστότοπό της ότι σχεδιάζει να αναθεωρήσει τα ανώτατα όρια καταλοίπων (MRLS) για τη μεθοξυφαινοζίδη στη μελιτζάνα.

Η πρωτοβουλία αυτή σηματοδοτεί ένα ακόμη σταθερό βήμα προς τα εμπρός για την ΕΕ όσον αφορά τη διασφάλιση της ασφάλειας των τροφίμων και της υγείας των καταναλωτών.

Η μεθοξυφαιναζίδη είναι ένα πολύ αποτελεσματικό εντομοκτόνο, το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως στη γεωργική παραγωγή για την καταπολέμηση διαφόρων παρασίτων. Ωστόσο, η χρήση οποιουδήποτε φυτοφαρμάκου αφήνει αναπόφευκτα υπολείμματα στα προϊόντα που μπορεί να αποτελέσουν δυνητική απειλή για την υγεία των καταναλωτών.

Ως εκ τούτου, οι χώρες έχουν αναπτύξει αυστηρά πρότυπα ορίων υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων για να διασφαλίσουν την ασφάλεια των τροφίμων.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του κεφαλαίου 6 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 396/2005 της ΕΕ, η Ομοσπονδιακή Δημόσια Υπηρεσία (FPS) για την υγεία, την ασφάλεια της τροφικής αλυσίδας και το περιβάλλον του Βελγίου, ως αξιολογούν κράτος μέλος, υπέβαλε αίτηση στην Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων για την αναθεώρηση των MRLS για τη μεθοξυφαιναζίδη στη μελιτζάνα.

Η αίτηση βασίζεται σε λεπτομερή μελέτη και ανάλυση της χρήσης της μεθοξυφαιναζίδης στη γεωργική παραγωγή, των επιπέδων υπολειμμάτων και της αξιολόγησης των κινδύνων για την υγεία των καταναλωτών.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αξιολόγησης, η EFSA υιοθέτησε μια επιστημονικά αυστηρή προσέγγιση για τη διεξαγωγή μιας ολοκληρωμένης δοκιμής και ανάλυσης των επιπέδων καταλοίπων της μεθοξυφαιναζίδης. Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι είτε η βραχυπρόθεσμη είτε η μακροπρόθεσμη κατάποση υπολειμμάτων που προκύπτουν από τη χρήση της μεθοξυφαιναζίδης είναι απίθανο να προκαλέσει κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών.

Η EFSA δηλώνει: «Διαθέτουμε επαρκείς αναλυτικές μεθόδους επιβολής για τον έλεγχο των υπολειμμάτων μεθοξυφαιναζίδης στο εν λόγω εμπόρευμα, με όριο ανίχνευσης 0,01 mg/kg. Με βάση την εκτίμησή μας για τον κίνδυνο, η βραχυπρόθεσμη – και μακροπρόθεσμη κατάποση υπολειμμάτων από τη χρήση της μεθοξυφαιναζίδης είναι απίθανο να δημιουργήσει κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών».

Το συμπέρασμα αυτό βασίζεται σε μεγάλο αριθμό επιστημονικών μελετών και πειραματικών δεδομένων. Για παράδειγμα, μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν πολλά ευρωπαϊκά ερευνητικά ιδρύματα διαπίστωσε ότι η ορθολογική χρήση της μεθοξυφαιναζίδης στη διαδικασία καλλιέργειας της μελιτζάνας μπορεί να ελέγξει αποτελεσματικά τον αριθμό των παρασίτων και να βελτιώσει την απόδοση και την ποιότητα της μελιτζάνας.

Ταυτόχρονα, η μελέτη παρακολούθησε επίσης το επίπεδο υπολειμμάτων της μεθοξυφαιναζίδης στη μελιτζάνα για αρκετά χρόνια και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το επίπεδο υπολειμμάτων παρέμεινε εντός του ασφαλούς εύρους.

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων λαμβάνει επίσης υπόψη την ευαισθησία των διαφόρων πληθυσμών στα υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Για παράδειγμα, ορισμένες ομάδες όπως τα παιδιά, οι έγκυες γυναίκες και οι ηλικιωμένοι μπορεί να είναι πιο ευαίσθητοι στα υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Ως εκ τούτου, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αξιολόγησης, η EFSA έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στην κατάσταση της υγείας αυτών των πληθυσμών και έλαβε τα κατάλληλα μέτρα για να διασφαλίσει την ασφάλειά τους.

Η αναθεώρηση του MRLS για τη μεθοξυφαιναζίδη στη μελιτζάνα από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων βασίζεται στην υποστήριξη επιστημονικών μελετών και πειραματικών δεδομένων και αποσκοπεί στη διασφάλιση της ασφάλειας των τροφίμων και της υγείας των καταναλωτών.

Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί σημαντική ενσωμάτωση της συνεχούς ενίσχυσης της εποπτείας της ασφάλειας των τροφίμων από την ΕΕ και της βελτίωσης της ποιότητας των γεωργικών προϊόντων, ενώ αποτελεί επίσης χρήσιμο σημείο αναφοράς για τον παγκόσμιο έλεγχο της ασφάλειας τροφίμων.

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img