36.8 C
Athens
Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνEFSA: Ασφαλής η παρουσία επιβραδυντικών φλόγας στα τρόφιμα

EFSA: Ασφαλής η παρουσία επιβραδυντικών φλόγας στα τρόφιμα

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Ρώσος ΥΠΑΜ: Ενισχύονται οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις στο Μπέλγκοροντ

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα στείλει επιπλέον δυνάμεις στην περιοχή του Μπέλγκοροντ, στα σύνορα με την Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, την ένατη ημέρα της ουκρανικής εισβολής στο ρωσικό έδαφος. Κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης αφιερωμένης στην ασφάλεια των παραμεθόριων περιοχών, ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Αντρέι Μπελούσοφ έκανε λόγο για «καταμερισμό

Ουκρανία: Ρωσικός πύραυλος Iskander-M καταστρέφει ουκρανικό M142 HIMARS στην περιοχή Σούμι (βίντεο)

Ένα ουκρανικός εκτοξευτής M142 HIMARS καταστράφηκε στην περιοχή Γιουνακίβκα, στο Σούμι, από ρωσικό πλήγμα, πιθανότατα με χρήση βαλλιστικού πυραύλου Iskander-M. Το περιστατικό συνέβη αφού το HIMARS είχε εκτοξεύσει κατευθυνόμενες ρουκέτες GMLRS προς στόχους στην περιοχή του Κουρσκ, στη Ρωσία, και στη συνέχεια είχε μετακινηθεί σε κρυφή θέση σε δάσος κοντά στο προηγούμενο σημείο βολής του.

Πυρκαγιές: Παρατείνεται η απαγόρευση κυκλοφορίας σε περιοχές δήμων της Χαλκιδικής

Η απαγόρευση ίσχυε μέχρι τις 8 το πρωί της Παρασκευής και παρατείνεται μέχρι τις 8 το πρωί του Σαββάτου. Αφορά στις εξής περιοχές: α) στη Χερσόνησο Κασσάνδρας («Κορυφογραμμή» (από Κασσανδρινό μέχρι Αγία Παρασκευή), «Αράπης» και «Χαλκοβούνι» Τ.Κ. Παλιουρίου), β) στη Χερσόνησο Σιθωνίας (Κορυφογραμμή Δραγουνδέλι από Μελισσοκομικό Συνεταιρισμό μέχρι και την Συκιά), γ) στο Δήμο Αριστοτέλη

Ποιος σκότωσε (;) τον Ναβάλνι;

Η μαρτυρία ενός κατάδικου μέσα στην φυλακή που κρατείτο ο Ναβάλνι καταδεικνύει ότι ο θάνατός του υπήρξε ένα αιφνιδιαστικό γεγονός για την φρουρά της φυλακής, το οποίο προκάλεσε πανικό. Σύμφωνα με δυτική ιστοσελίδα, η οποία κατάφερε να επικοινωνήσει με τον κατάδικο μέσα στην φυλακή, ξαφνικά ξέσπασε συναγερμός, και όλοι οι κρατούμενοι κλειδώθηκαν στα κελιά τους.
spot_imgspot_img

Τα πορίσματα της αξιολόγησης κινδύνου για τη παρουσία επιβραδυντικών φλόγας σε τρόφιμα από την EFSA.

Τα βρωμιούχα επιβραδυντικά φλόγας (BFR) είναι ανθρωπογενείς χημικές ουσίες, οι οποίες χρησιμοποιούνται σε μια ευρεία ποικιλία καταναλωτικών/εμπορικών προϊόντων για να βελτιώσουν την αντοχή τους στη φωτιά. Έχει προκληθεί ανησυχία λόγω της εμφάνισης διαφόρων χημικών ενώσεων από την ομάδα των BFRs στο περιβάλλον, στα τρόφιμα και στον άνθρωπο. Αυτό έχει οδηγήσει στην απαγόρευση της παραγωγής και της χρήσης ορισμένων σκευασμάτων.

Αυτά τα BFR περιλαμβάνουν χημικές ουσίες, όπως το χλώριο, το βρώμιο και ο φώσφορος. Επί του παρόντος, η τετραβρωμοβισφαινόλη Α (TBBPA) συγκαταλέγεται μεταξύ των πλέον χρησιμοποιούμενων επιβραδυντών φλόγας στη βιομηχανία παγκοσμίως, η οποία ταξινομείται ως ενδοκρινικός διαταράκτης.

Στις 15 Ιουλίου, μετά τη λήξη της περιόδου της δημόσιας διαβούλευσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την EFSA να επικαιροποιήσει την αξιολόγηση κινδύνου του 2011 για την τετραβρωμοβισφαινόλη Α (TBBPA) και πέντε παράγωγα στα τρόφιμα. Η νευροτοξικότητα και η καρκινογένεση θεωρήθηκαν ως οι κρίσιμες επιπτώσεις της TBBPA σε μελέτες με τρωκτικά.

Τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι η καρκινογένεση της TBBPA εμφανίζεται μέσω μη γονοτοξικών μηχανισμών. Λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα, η ομάδα CONTAM έκρινε σκόπιμο να καθορίσει ανεκτή ημερήσια πρόσληψη (TDI).

Με βάση το μειωμένο ενδιαφέρον για κοινωνική αλληλεπίδραση σε αρσενικά ποντίκια, προσδιορίστηκε και επιλέχθηκε ως σημείο αναφοράς για τον χαρακτηρισμό του κινδύνου ένα χαμηλότερο παρατηρούμενο επίπεδο ανεπιθύμητων ενεργειών (LOAEL) 0,2 mg/kg σωματικού βάρους ανά ημέρα.

Εφαρμόζοντας τον προεπιλεγμένο συντελεστή αβεβαιότητας 100 για τη δια- και ενδο-ειδική μεταβλητότητα και έναν συντελεστή 3 για την παρέκταση από το LOAEL στο NOAEL, καθορίστηκε μια TDI για την TBBPA 0,7 μg/kg σωματικού βάρους ανά ημέρα. Περίπου 2100 αναλυτικά αποτελέσματα για την TBBPA στα τρόφιμα χρησιμοποιήθηκαν για την εκτίμηση της διαιτητικής έκθεσης για τον ευρωπαϊκό πληθυσμό.

Οι σημαντικότεροι συντελεστές της χρόνιας διαιτητικής έκθεσης στην TBBPA ήταν τα ψάρια και τα θαλασσινά, το κρέας και τα προϊόντα κρέατος και το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Οι εκτιμήσεις της έκθεσης στην TBBPA ήταν όλες κάτω από την TDI, συμπεριλαμβανομένων των εκτιμήσεων για τα βρέφη που θηλάζουν και τα βρέφη που τρέφονται με γάλα.

Λαμβάνοντας υπόψη τις αβεβαιότητες που επηρεάζουν την αξιολόγηση, η ομάδα CONTAM κατέληξε στο συμπέρασμα με βεβαιότητα 90%-95% ότι η τρέχουσα διατροφική έκθεση στην TBBPA δεν δημιουργεί ανησυχία για την υγεία για καμία από τις εξεταζόμενες ομάδες πληθυσμού.

Δεν υπήρχαν επαρκή δεδομένα σχετικά με την τοξικότητα οποιουδήποτε από τα παράγωγα της TBBPA για την εξαγωγή σημείων αναφοράς ή για να καταστεί δυνατή η σύγκριση με την TBBPA που θα υποστήριζε την κατανομή σε μια ομάδα αξιολόγησης για τους σκοπούς της συνδυασμένης εκτίμησης κινδύνου.

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img