17.7 C
Athens
Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνEFSA: Κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία στην ΕΕ από Vibrio spp. που σχετίζονται με...

EFSA: Κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία στην ΕΕ από Vibrio spp. που σχετίζονται με την κατανάλωση θαλασσινών

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Φρίκη στη Θεσσαλονίκη: 68χρονος παππούς ασελγούσε στην 4χρονη εγγονή του

Η έρευνα των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης έφερε στο «φως» υπόθεση ασέλγειας ανηλίκου. Όπως διαπιστώθηκε, σύμφωνα με το voria.gr, ένας 68χρονος που είχε αναλάβει τη φύλαξη της 4χρονης εγγονής του όταν οι γονείς της απουσίαζαν στην εργασία τους, προέβαινε σε ασελγείς πράξεις από τον περασμένο Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο. Στο σπίτι

Εργαστήριο – exress εξετάζει τρόφιμα για σαλμονέλα και E. coli και δίνει απαντήσεις σε λιγότερο από 24 ώρες

Προσπαθεί να καλύψει τη ζήτηση από όλο και περισσότερους καταναλωτές που ανησυχούν για την ασφάλεια των τροφίμων που καταναλώνουν «O φόβος φυλάει τα έρμα» λέει η λαϊκή ρήση, και τον φόβο αυτόν ακριβώς του καταναλωτικού κοινού, κυρίως μετά τις απανωτές ανακλήσεις τόνων μολυσμένων τροφίμων που διανεμήθηκαν από τις εταιρείες BrucePak και Boar’s Head έκαναν κάποιοι

Μαρουσάκης: Φθινοπώριασε…για τα καλά! 3 βαθμούς έδειξε ο υδράργυρος σε κάποιες περιοχές

Βουτιά σημείωσε ο υδράργυρος στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του OPEN, Κλέαρχο Μαρουσάκη, το επόμενο διάστημα το χαμηλό βαρομετρικό από την Ιταλία αναμένεται να φέρει βροχές και καταιγίδες στα δυτικά και νότια της Ελλάδας. Αναλυτικά η πρόβλεψη του καιρού από τον Κλέαρχο Μαρουσάκη για σήμερα: Η σημερινή ημέρα ξεκινά με πολύ

Καιρός – Τσατραφύλλιας: Τέλος η καλοκαιρία – Τσουχτερό κρύο το Σαββατοκύριακο

Αλλάζει η θερμοκρασία με τον βοριά να κάνει τη ζωή μας πιο δύσκολη. Τα ξημερώματα της Παρασκευής, ο καιρός δεν ήταν καθόλου καλός, με τη θερμοκρασία να δείχνει 15 βαθμούς Κελσίου ενώ έως το απόγευμα ο υδράργυρος δεν θα ξεπεράσει τους 22 βαθμούς Κελσίου. Το Σαββατοκύριακο, όμως, η θερμοκρασία θα υποχωρήσει και άλλο και το

Μαρούσι: Ένοπλη ληστεία σε βενζινάδικο – Άρπαξαν χρήματα και τσιγάρα

Συναγερμός σήμανε τα ξημερώματα της Παρασκευής έπειτα από ένοπλη ληστεία που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής σε βενζινάδικο επί της λεωφόρου Κηφισίας, στο Μαρούσι. Τα δύο άτομα προσέγγισαν το πρατήριο, απείλησαν τον 64χρονο υπάλληλο με όπλο και μαχαίρι, τον ακινητοποίησαν και αφαίρεσαν άγνωστο χρηματικό ποσό και τσιγάρα. Στη συνέχεια τράπηκαν σε φυγή.
spot_imgspot_img

Επιστημονική γνωμοδότηση της ομάδας ΒΙΟΗΑΖ της EFSA.

H Ομάδα της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας τροφίμων (EFSA) για τους βιολογικούς κινδύνους (BIOHAZ) με επικεφαλής τον Έλληνα Καθηγητή Κωνσταντίνο Κουτσουμανή εξέδωσε νέα επιστημονική γνωμοδότηση για τους κινδύνους από τα βακτήρια Vibrio Που εντοπίζονται σε Ευρωπαϊκά Θαλασσινά προϊόντα.

Τα Vibrio parahaemolyticus, Vibrio vulnificus και non-O1/non-O139 Vibrio cholerae είναι τα είδη Vibrio spp. που έχουν τη μεγαλύτερη σημασία για τη δημόσια υγεία στην ΕΕ μέσω της κατανάλωσης θαλασσινών. Η λοίμωξη από το V. parahaemolyticus συνδέεται με τις θερμικά σταθερές αιμολυσίνες (TDH) και την σχετιζόμενη με την TDH αιμολυσίνη (TRH) και οδηγεί κυρίως σε οξεία γαστρεντερίτιδα, ενώ οι λοιμώξεις V. vulnificus μπορούν να οδηγήσουν σε σηψαιμία και θάνατο σε ευαίσθητα άτομα.

Το V. cholerae non-O1/non-O139 μπορεί να προκαλέσει ήπια γαστρεντερίτιδα ή να οδηγήσει σε σοβαρές λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένης της σήψης, σε ευαίσθητα άτομα. Η εκτίμηση του συγκεντρωτικού επιπολασμού στα θαλασσινά είναι 19,6 %, 6,1 % και 4,1 % για το V. parahaemolyticus, το V. vulnificus και το μη χολεραγενικό V. cholerae, αντίστοιχα. Περίπου ένα στα πέντε δείγματα θετικών για το V. parahaemolyticus περιέχουν παθογόνα στελέχη.

Ένα ευρύ φάσμα αντιμικροβιακής αντοχής, ορισμένες από τις οποίες είναι εγγενείς, έχει βρεθεί στα vibrios που απομονώνονται από θαλασσινά ή τροφιμογενείς λοιμώξεις στην Ευρώπη. Γονίδια που προσδίδουν αντοχή σε ιατρικά σημαντικά αντιμικροβιακά και συνδέονται με κινητά γενετικά στοιχεία ανιχνεύονται όλο και περισσότερο στα vibrios. Η θερμοκρασία και η αλατότητα είναι οι πιο σημαντικοί παράγοντες για την αφθονία του Vibrio στο υδάτινο περιβάλλον.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων αναμένεται ότι η εμφάνιση και τα επίπεδα του σχετικού Vibrio spp. στα θαλασσινά θα αυξηθούν λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας των ακτών και των ακραίων καιρικών φαινομένων, ιδίως σε ύδατα χαμηλής αλατότητας.

Ενώ ορισμένα μέτρα, όπως η επεξεργασία υψηλής πίεσης, η ακτινοβόληση ή η αποβολή μειώνουν τα επίπεδα του Vibrio spp. στα θαλασσινά, η διατήρηση της ψυχρής αλυσίδας είναι σημαντική για την πρόληψη της ανάπτυξής τους. Οι διαθέσιμες εκτιμήσεις κινδύνου από την EFSA, αφορούσαν το V. parahaemolyticus σε διάφορους τύπους θαλασσινών και το V. vulnificus σε ακατέργαστα στρείδια και χταπόδι. Μια ποσοτική εκτίμηση μικροβιολογικού κινδύνου σχετική σε ένα πλαίσιο της ΕΕ θα ήταν το V. parahaemolyticus στα δίθυρα μαλάκια (στρείδια), αξιολογώντας τις επιπτώσεις των μέτρων μετριασμού, ιδίως σε ένα σενάριο κλιματικής αλλαγής.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

[tds_leads input_placeholder="Your email address" btn_horiz_align="content-horiz-center" pp_msg="SSd2ZSUyMHJlYWQlMjBhbmQlMjBhY2NlcHQlMjB0aGUlMjAlM0NhJTIwaHJlZiUzRCUyMiUyMyUyMiUzRVByaXZhY3klMjBQb2xpY3klM0MlMkZhJTNFLg==" pp_checkbox="yes" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLXRvcCI6IjMwIiwibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjQwIiwiZGlzcGxheSI6IiJ9LCJwb3J0cmFpdCI6eyJtYXJnaW4tdG9wIjoiMTUiLCJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMjUiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBvcnRyYWl0X21heF93aWR0aCI6MTAxOCwicG9ydHJhaXRfbWluX3dpZHRoIjo3NjgsImxhbmRzY2FwZSI6eyJtYXJnaW4tdG9wIjoiMjAiLCJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzAiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sImxhbmRzY2FwZV9tYXhfd2lkdGgiOjExNDAsImxhbmRzY2FwZV9taW5fd2lkdGgiOjEwMTksInBob25lIjp7Im1hcmdpbi10b3AiOiIyMCIsImRpc3BsYXkiOiIifSwicGhvbmVfbWF4X3dpZHRoIjo3Njd9" display="column" gap="eyJhbGwiOiIyMCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTAiLCJsYW5kc2NhcGUiOiIxNSJ9" f_msg_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_input_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_btn_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_pp_font_family="downtown-serif-font_global" f_pp_font_size="eyJhbGwiOiIxNSIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEifQ==" f_btn_font_weight="700" f_btn_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEifQ==" f_btn_font_transform="uppercase" btn_text="Unlock All" btn_bg="#000000" btn_padd="eyJhbGwiOiIxOCIsImxhbmRzY2FwZSI6IjE0IiwicG9ydHJhaXQiOiIxNCJ9" input_padd="eyJhbGwiOiIxNSIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEyIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMCJ9" pp_check_color_a="#000000" f_pp_font_weight="600" pp_check_square="#000000" msg_composer="" pp_check_color="rgba(0,0,0,0.56)" msg_succ_radius="0" msg_err_radius="0" input_border="1" f_unsub_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_msg_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_input_font_size="eyJhbGwiOiIxNCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_input_font_weight="500" f_msg_font_weight="500" f_unsub_font_weight="500"]

Πρόσφατα

spot_img