35 C
Athens
Κυριακή, 18 Αυγούστου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνEFSA: Ποιοι εργάζονται στην Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων

EFSA: Ποιοι εργάζονται στην Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Μελέτη: Τα ζευγάρια που πίνουν αλκοόλ μαζί έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής

Παρόμοιες συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ μπορεί επίσης να σημαίνουν έναν πιο ευτυχισμένο γάμο, αρκεί κανείς να μην το παρακάνει. Το να πίνετε μαζί με τον σύντροφό σας μπορεί να είναι το κλειδί για μια μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και έναν πιο ευτυχισμένο γάμο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό The Gerontologist

72 ώρες «συναγερμός»: Ανατροπή στο σκηνικό του καιρού – Έντονα φαινόμενα τις επόμενες ώρες

Αλλάζει το σκηνικό του καιρού από την Δευτέρα (19/8) με καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας. Σύμφωνα με την πρόγνωση του Γιώργου Τσατραφύλλια ανοίγεται μπροστά μας ένα «δροσερό τριήμερο», ωστόσο χρειαζεται μεγάλη προσοχή με τις καταιγίδες στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και την βόρεια Ελλάδα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 30 έως 35 βαθμούς Κελσίου, ενώ

Αυτός θα είναι ο καιρός του φθινοπώρου: Συγκεκριμένη πρόβλεψη για Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο

Σε μια αναλυτική παρουσίαση του καιρού που αναμένεται για ολόκληρο το ερχόμενο φθινόπωρο προέβη το Forecast Weather σε συνεργασία με το weathergroup.gr. Σύμφωνα με τις προβλέψεις ο Σεπτέμβριος αναμένεται πιο ζεστός από τα κανονικά επίπεδα, παρόμοια κατάσταση και τον Οκτώβριο, ενώ από Νοέμβριο επιτέλους θα βρέξει! Σεπτέμβριος 2024 Θερμότερος των κανονικών στο μεγαλύτερο μέρος της

Μεγάλη φωτιά στον Σπαθάρη Αρκαδίας – Στη μάχη εννέα εναέρια μέσα

Συναγερμός σήμανε το μεσημέρι της Κυριακής (18/8) για φωτιά που ξέσπασε σε δασική έκταση στην περιοχή Σπαθάρης Αρκαδίας. Στο σημείο επιχειρούν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς 34 ππυροσβέστες με μία ομάδα πεζοπόρου της 9ης ΕΜΟΔΕ, έντεκα οχήματα, επτά αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα, ενώ συνδράμουν και υδροφόρες ΟΤΑ. #Πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Σπαθάρης Αρκαδίας.

Στο “κόκκινο” η ένταση: Ο Λουκασένκο έστειλε το 1/3 του στρατού στα σύνορα με την Ουκρανία vid

Ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο δήλωσε σήμερα πως η Ουκρανία έχει τοποθετήσει περισσότερους από 120.000 στρατιώτες στα σύνορά της με τη Λευκορωσία και πως το Μινσκ έχει αναπτύξει σχεδόν το ένα τρίτο των ενόπλων δυνάμεών του σε όλη τη μεθόριο, Δεν ανέφερε πόσοι ακριβώς στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί. Ο επαγγελματικός στρατός της Λευκορωσίας αριθμεί περίπου 48.000
spot_imgspot_img

Η EFSA προσέλαβε κορυφαίους επιστήμονες για πενταετή θητεία.

Την 1η Ιουλίου 2024, 180 κορυφαίοι εμπειρογνώμονες συμμετείχαν στις επιστημονικές ομάδες της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) για μια νέα πενταετή θητεία. Οι εμπειρογνώμονες της EFSA παρέχουν ανεξάρτητες επιστημονικές συμβουλές για την προστασία των καταναλωτών, των ζώων και του περιβάλλοντος της ΕΕ.

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα της διαδικασίας ανανέωσης της επιτροπής και την επιτυχία της πρόσφατης πρόσκλησης υποβολής προτάσεων. Σε σύγκριση με το 2017, προσελκύσαμε 40 % περισσότερους υποψηφίους, συμπεριλαμβανομένου υψηλότερου ποσοστού γυναικών. Οι νέοι επιστήμονες επιβεβαίωσαν επίσης το ενδιαφέρον τους να συνεργαστούν μαζί μας. Οι υποψήφιοι διαθέτουν εξαιρετικά προσόντα, αντιπροσωπεύοντας ένα ευρύ φάσμα εμπειρογνωμοσύνης σε διάφορους τομείς», δήλωσε ο Nik Kriz, επικεφαλής του Τμήματος Υπηρεσιών Αξιολόγησης Κινδύνων της EFSA.

Η εντολή 2024-2029 περιλαμβάνει 11 ομάδες, με την ομάδα για τα ένζυμα τροφίμων (FEZ) και την ομάδα για τα υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCM) να αντικαθιστούν την πρώην ομάδα για τα υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα, τα ένζυμα και τα βοηθητικά μέσα επεξεργασίας (CEP). Η επιστημονική επιτροπή, η οποία αποτελείται από όλους τους προέδρους των ομάδων, περιλαμβάνει πλέον ένα επιπλέον μέλος και έναν κοινωνικό επιστήμονα, ενισχύοντας την ικανότητα της EFSA να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στις κοινωνικές ανάγκες.

Η εντολή των επιτροπών παρατείνεται σε 5 έτη, όπως ορίζεται στον κανονισμό (ΕΕ) 1381/2019, τον «κανονισμός για τη διαφάνεια», ο οποίος τέθηκε σε ισχύ το 2021. Οι επιτροπές μπορούν πλέον να περιλαμβάνουν 11 έως 21 μέλη, ανάλογα με την απαιτούμενη εμπειρογνωσία και τον αναμενόμενο φόρτο εργασίας.

Περισσότεροι από 1500 επιστήμονες υπέβαλαν αίτηση για να γίνουν μέλη της ομάδας της EFSA μετά από πρόσκληση για εμπειρογνώμονες την άνοιξη του 2023. Οι διορισμένοι επιστήμονες, από 26 χώρες (συμπεριλαμβανομένων έξι χωρών εκτός ΕΕ), επιλέχθηκαν μετά από αυστηρή διαδικασία αξιολόγησης και έλεγχο των δηλώσεων συμφερόντων τους, τηρώντας τους αυστηρούς κανόνες της EFSA για τη διαφάνεια και την ανεξαρτησία.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ συνεισφέρουν σημαντικά στην επιστημονική εμπειρογνωμοσύνη της EFSA, με το 38 % των εισερχόμενων εμπειρογνωμόνων να είναι συνδεδεμένοι με κυβερνητικά ή δημόσια ερευνητικά ιδρύματα, και το 12 % να προέρχεται από εθνικούς φορείς αξιολόγησης κινδύνου. Τα στοιχεία αυτά υπογραμμίζουν τις επιτυχημένες προσπάθειες συνεργασίας της EFSA σε επίπεδο ΕΕ. Ένα άλλο 40 % των εμπειρογνωμόνων προέρχονται από πανεπιστήμια, υπογραμμίζοντας την ισχυρή σύνδεση της EFSA με την ακαδημαϊκή κοινότητα. Το υπόλοιπο 10 % αποτελείται από συνταξιούχους και αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες.

Η EFSA διοργάνωσε σειρά εισαγωγικών δραστηριοτήτων για την επιτάχυνση των εργασιών της Αρχής, καθώς οι νέες εντολές τους αρχίζουν τον Ιούλιο του 2024. Οι συνεδριάσεις αυτές περιλαμβάνουν τριήμερη εναρκτήρια εκδήλωση, κατά τη διάρκεια της οποίας οι επιτροπές θα εκλέξουν τους προέδρους και τους αντιπροέδρους τους. Η επιστημονική επιτροπή της EFSA θα εκλέξει τον πρόεδρο και τους αντιπροέδρους της κατά την πρώτη πλήρη σύνοδο ολομέλειάς της τον Σεπτέμβριο.

Ο πλήρης κατάλογος των μελών της ειδικής ομάδας και οι δηλώσεις συμφερόντων τους διατίθενται εδώ.

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img