22.9 C
Athens
Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΕίναι υγιεινός ο τόνος σε κονσέρβα;

Είναι υγιεινός ο τόνος σε κονσέρβα;

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Κορινθία: Συνελήφθη άνδρας που σκότωσε τον σκύλο της γειτόνισσάς του επειδή γάβγιζε!

Άνδρας δεν δίστασε να θανατώσει τον σκύλο της αλλοδαπής γειτόνισσάς του την περασμένη Δευτέρα στην Κορινθία επειδή… τον ενοχλούσε. Η αγανακτισμένη γυναίκα τον κατονόμασε όταν υπέβαλε καταγγελία για την θανάτωση του δεσποζόμενου ζώου της. Ο απάνθρωπος δράστης εντοπίστηκε το μεσημέρι της Τρίτης από τους αστυνομικούς του τοπικού τμήματος στην Κόρινθο, όπου ομολόγησε και συνελήφθη. Σε

meteo.gr: Μακροπρόθεσμη πρόγνωση για την μέση θερμοκρασία του Οκτωβρίου 2024

Μακροπρόθεσμη πρόγνωση για την μέση θερμοκρασία του Οκτωβρίου 2024 Σύνταξη άρθρου: Γ. Φραγκουλίδης, Κ. Λαγουβάρδος, Β. Κοτρώνη Ε.Α.Α - Πεντέλη, Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024, 19:00 Θερμότερος του κανονικού αναμένεται να είναι ο ερχόμενος Οκτώβριος στην ΝΑ Ευρώπη (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας) σύμφωνα με τις μακροπρόθεσμες προγνώσεις που εκδόθηκαν μέσα στον Σεπτέμβριο. Όπως φαίνεται στο παρακάτω γράφημα

Ρωσική βόμβα ODAB-1500 πλήττει ουκρανική συγκέντρωση εξοπλισμού κοντά στο Πογκρέμπκι (βίντεο)

Ρωσική βόμβα ODAB-1500 έπληξε ουκρανική συγκέντρωση εξοπλισμού κοντά στο Πογκρέμπκι. Η ODAB-1500 είναι εξοπλισμένη με το κιτ UMPK, το οποίο βελτιώνει σημαντικά την ακρίβεια και την εμβέλειά της. #UkraineRussiaWar 🌐 Place: #Pogrebki 🕰 Date: ~11.09.2024📌 Coordinates: 51.391000, 35.174000👩‍🚀 Squad: #83Brigade 📝 Description: Russian ODAB1500 bombs a concentration of Ukrainian Armed Forces equipment near Pogrebki.🖥 id:

Πρόβλεψη Μαρουσάκη: Δραματική αλλαγή του καιρού τις επόμενες ώρες – Ο «Boris» έρχεται… αγριεμένος

Νέα κακοκαιρία θα «σαρώσει» τη χώρα μετά το πέρας της ΑΤΕΝA , με πτώση της θερμοκρασίας, καταιγίδες και ισχυρούς ανέμους. Πιο συγκεκριμένα, ο μετεωρόλογος του OPEN προχώρησε σε μια νέα πρόβλεψη για δραματική αλλαγή του καιρού με την κακοκαιρία «Boris» να έρχεται με άγριες διαθέσεις. Το νέο κύμα κακοκαιρίας που θα καλύψει την χώρα, η

Καιρός: Προ των πυλών η κακοκαιρία «Boris» – Έρχονται νέες καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας

Όπως αναφέρει η τελευταία πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ, στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και πρόσκαιρα στην Κρήτη προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές ή όμβρους και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες μέχρι το απόγευμα.Στην υπόλοιπη χώρα αρχικά γενικά αίθριος καιρός με λίγες τοπικές νεφώσεις, από το μεσημέρι όμως στο Ιόνιο και τα
spot_imgspot_img

Τα υπέρ και τα κατά της συχνής κατανάλωσης τόνου σε κονσέρβα.

   Το φρέσκο ψάρι είναι ένα από τα πιο υγιεινά τρόφιμα, αφού παρέχει πρωτεΐνες, υγιή λίπη και ένα ευρύ φάσμα πλούσιων θρεπτικών συστατικών. Ωστόσο δεν είναι μια προσιτή επιλογή που μπορείτε να καταφύγετε καθημερινά αφού είναι σχετικά πιο ακριβό από άλλες πρωτεΐνες. Επομένως πολλοί άνθρωποι στρέφονται σε κονσέρβες τόνου για έναν προσιτό, βολικό τρόπο να καταναλώσουν την αγαπημένη τους τροφή. Το ερώτημα είναι κατα ποσό υγιεινός είναι ο τόνος σε κονσέρβα;

«Ο τόνος σε κονσέρβα είναι μια θρεπτική, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά πηγή άπαχης πρωτεΐνης και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα και η ευελιξία του επιτρέπει τη χρήση του σε σαλάτες, σάντουιτς, πιάτα ζυμαρικών και διάφορα άλλα γεύματα», λέει η Lisa Young, PhD, RDN, στο EatThis. Ωστόσο, υπάρχουν μερικοί κίνδυνοι που οι καταναλωτές θα πρέπει να προσέξουν.

Διατροφικά οφέλη τόσου σε κονσέρβα

Ένα από τα κύρια οφέλη της κατανάλωσης κονσερβοποιημένου τόνου είναι ότι είναι ένας οικονομικός, εύκολος τρόπος για να πάρετε πρωτεΐνη. Στην πραγματικότητα, ένα ολόκληρο κουτί έχει περίπου 40 γραμμάρια πρωτεΐνης και φέρει και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα.Επιπλέον αυτό το ψάρι είναι εξαιρετικά χαμηλό σε λιπαρά και υδατάνθρακες και αποτελείται από περίπου 90% πρωτεΐνη. Με τον τόνο εξασφαλίζετε στον οργανισμό σας μια πληθώρα βιταμινών Β, όπως Β3 (νιασίνη), Β9 (φολικό) και Β12, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην παροχή ενέργειας, στον μεταβολισμό των πρωτεϊνών, στο σχηματισμό DNA και στη συνολική λειτουργία του εγκεφάλου. Ο τόνος σε κονσέρβα έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε σελήνιο, ένα μέταλλο που βοηθά στην αύξηση της παραγωγής λευκών αιμοσφαιρίων. Αυτό μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς, του ανοσοποιητικού και του εγκεφάλου.

Όπως πολλά άλλα είδη ψαριών και θαλασσινών, ο κονσερβοποιημένος τόνος είναι πλούσιος σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και αυτός ο υγιής τύπος λίπους έχει μια μακρά λίστα πιθανών πλεονεκτημάτων. Επιπλέον έχει λίγες θερμίδες. Μια μερίδα κονσερβοποιημένου τόνου έχει λιγότερες από 100 θερμίδες και εξακολουθεί να παρέχει πάνω από 20 γραμμάρια πρωτεΐνης.

Στο τέλος της ημέρας, ένα από τα καλύτερα οφέλη της κατανάλωσης κονσερβοποιημένου τόνου είναι η προσιτή τιμή και η ευκολία και να τον βρείς και να τον αποθηκεύσεις. Επίσης έχει μεγάλη διάρκεια ζωής, επιτρέποντάς σας να αποθηκεύσετε και να τον έχετε στη διάθεσή του όταν χρειάζεται.

Πιθανές Παρενέργειες

Μπορεί να λαμβάνετε πολύ αλάτι.

Το δυσάρεστο με τον τόνο είναι πως μια μερίδα 85 γραμμαρίων έχει περίπου 320 χιλιοστόγραμμα νατρίου. Η συνεχής κατανάλωση υψηλών ποσοτήτων νατρίου μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιαγγειακά προβλήματα. Αυτή η ποσότητα νατρίου μπορεί να μην φαίνεται μεγάλη στην αρχή. Ωστόσο, με τη συνιστώμενη ημερήσια δόση να μην υπερβαίνει τα 2.300 χιλιοστόγραμμα νατρίου, μία μόνο κονσέρβα μπορεί εύκολα να σας κάνει να ξεπεράσετε το ημερήσιο όριο.

Μπορείτε να καταναλώνετε πολύ λίπος.

Ο τόνος σε κονσέρβα προσφέρεται είτε σε νερό είτε σε λάδι. Η δεύτερη επιλογή περιέχει υπερβολικό λίπος , ομοίως με το νάτριο. Επομένως 10 γραμμάρια σε ένα κουτάκι τόνου είναι ένα μεγάλο κομμάτι της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας.

Η δηλητηρίαση από υδράργυρο είναι ένας πιθανός κίνδυνος.

Υπάρχει κίνδυνος έκθεσης στον υδράργυρο όταν τρώτε κονσέρβες τόνου, αλλά διαφορετικές ποικιλίες περιέχουν διαφορετικά επίπεδα υδραργύρου. Βέβαια ο τόνος σε κονσέρβα δεν είναι το μόνο ψάρι που κινδυνεύει να μας μεταδώσει επικίνδυνη ποσότητα υδραργύρου.

Μπορείτε να καταναλώσετε άλλους ρύπους και πρόσθετα.

Εκτός από την ανησυχία για πιθανή έκθεση στον υδράργυρο, είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι μπορεί να καταναλώνετε μολυσματικές ουσίες όπως το BPA όταν τρώτε κονσέρβες τόνου. Το BPA (δισφαινόλη Α) είναι ένα υλικό που βρίσκεται σε πολλά κουτάκια και πλαστικά μπουκάλια και προστατεύει το δοχείο από το σπάσιμο. Σε πρόσφατες αναλύσεις σε ελβετικές κονσέρβες τόνου βρέθηκε ότι οι περισσότερες έχουν υψηλές ποσότητες ΒΡΑ. Αυτή η χημική ένωση, μπορεί να βλάψει το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα και να προκαλέσει  μεταξύ άλλων, ενδοκρινικές διαταραχές, μειωμένη γονιμότητα και αλλεργικές δερματικές αντιδράσεις. Οι καταναλωτές εκτίθενται σε BPA κυρίως μέσω της διατροφής, λόγω της παρουσίας BPA σε μια σειρά οικιακών σκευών και συσκευασιών τροφίμων και ποτών.

   Η ενσωμάτωση κονσερβοποιημένου τόνου στη διατροφή σας με μέτρο μπορεί να ενισχύσει τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του σώματός σας με έναν εξαιρετικά προσιτό και βολικό τρόπο. Έτσι, αν επιλέξετε τις πιο γνωστές ετικέτες, αυτό το φαγητό μπορεί να είναι μια πολύ νόστιμη, υγιεινή επιλογή και να υπάρχουν λιγότεροι κίνδυνοι.

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img