16.7 C
Athens
Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΈκθεση-ορόσημο προτείνει αύξηση στην τιμή του νερού – Σε κίνδυνο η παγκόσμια...

Έκθεση-ορόσημο προτείνει αύξηση στην τιμή του νερού – Σε κίνδυνο η παγκόσμια παραγωγή τροφίμων λόγω της κρίσης νερού

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Απειλούμενο είδος ο αστακός;

Πόσο έχουν μειωθεί οι πληθυσμοί των αμερικάνικων αστακών και για ποιο λόγο. Οι αμερικανικοί αστακοί κατά μήκος των ακτών του Μέιν έχουν μετεγκατασταθεί σε νέα ενδιαιτήματα, ενώ ταυτόχρονα ο πληθυσμός συρρικνώθηκε σε αφθονία και μεγάλωσε σε ηλικία, σύμφωνα με μια νέα μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου του Μέιν. Για δεκαετίες, η συντριπτική πλειονότητα των ενήλικων αστακών

Καιρός: Τι είναι το πολικό Jet Stream που θα «χτυπήσει» την Ελλάδα τις επόμενες ώρες

Δεν προβλέπεται να δούμε... βροχές τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο και διευθυντή της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά, και αιτία θα είναι το πολικό Jet Stream. Με νέα του ανάρτηση, ο κύριος Κολυδάς εξηγεί τι είναι το σπάνιο φαινόμενο, το οποίο αποτελεί ουσιαστικά ένα μεγάλο ποτάμι αέρα με υψηλές ταχύτητες που κατευθύνει την κίνηση των

Σάμος: Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά – Μια σύλληψη για εμπρησμό

Η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες σε δασική έκταση στη Σάμο τέθηκε υπό μερικό έλεγχο. Πιο συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η φωτιά εκδηλώθηκε χθες λίγο μετά τις 18:00 σε δύσβατο και δυσπρόσιτο σημείο, γεγονός που δυσχέραινε το έργο των δυνάμεων. Ειδικότερα για την κατάσβεση της φωτιάς κινητοποιήθηκαν 49 πυροσβέστες με τρεις ομάδες πεζοπόρων

Εξαφανίστηκε 39χρονη από την περιοχή του Νέου Ηρακλείου

Οι αρχές ερευνούν την εξαφάνιση 39χρονης από την περιοχή του Νέου Ηρακλείου. Η ανακοίνωση του «Χαμόγελου του Παιδιού» Στις 18/10/2024, πρωινές ώρες, εξαφανίστηκε από την περιοχή του Νέου Ηρακλείου Αττικής, η Σακελλαριάδη-Τζέιμς Έιμυ-Κυριακή, 39 ετών. «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ενημερώθηκε για την εξαφάνιση της στις 20/10/2024 , και προχώρησε στη δημοσιοποίηση των στοιχείων της Σακελλαριάδη-Τζέιμς

Θεραπεία Αρθριτικού Γόνατος με PRP – Κουρδιστό Πορτοκάλι

Στις περιπτώσεις αρχόμενης και μέτριας οστεοαρθρίτιδας γόνατος και σύμφωνα με τις νέες διεθνείς οδηγίες που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Αθλητικών Κακώσεων, Χειρουργικής Γόνατος και Αρθροσκόπησης (ESSKA), η θεραπεία PRP αποτελεί μία πολλά υποσχόμενη θεραπευτική επιλογή που στοχεύει στη μείωση του πόνου και στη βελτίωση της λειτουργίας του. Επιπλέον, θεωρείται πιο αποτελεσματική θεραπεία σε σχέση με
spot_imgspot_img

Καταστροφές στις οικονομίες και την ανθρωπότητα παγκοσμίως λόγω της ανισορροπίας στον κύκλο νερού.

Μια διεθνής ομάδα ηγετών και εμπειρογνωμόνων προειδοποιεί ότι, αν η ανθρωπότητα δεν δράσει με μεγαλύτερη τόλμη και επείγοντα χαρακτήρα, ο κύκλος του νερού, ο οποίος ολοένα και περισσότερο βγαίνει εκτός ισορροπίας, θα προκαλέσει καταστροφές στις οικονομίες και την ανθρωπότητα παγκοσμίως.

Σε μια έκθεση-ορόσημο, με τίτλο The Economics of Water: Valuing the Hydrological Cycle as a Global Common Good, η Παγκόσμια Επιτροπή για τα Οικονομικά του Νερού αναφέρει ότι η κρίση του νερού θέτει σε κίνδυνο περισσότερο από το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων μέχρι το 2050. Απειλεί επίσης απώλεια 8% του ΑΕΠ στις χώρες του κόσμου κατά μέσο όρο μέχρι το 2050, με απώλειες έως και 15% στις χώρες με χαμηλότερο εισόδημα και ακόμη μεγαλύτερες οικονομικές συνέπειες πέραν αυτού.

Πίστωση εικόνας: Παγκόσμια Επιτροπή για την Οικονομία του Νερού

Η αδύναμη οικονομία, η καταστροφική χρήση της γης και η επίμονη κακή διαχείριση των υδάτινων πόρων έχουν συνδυαστεί με την επιδεινούμενη κλιματική κρίση για να θέσουν τον παγκόσμιο κύκλο του νερού υπό πρωτοφανή πίεση, αναφέρει η Επιτροπή. Πίστωση εικόνας: Παγκόσμια Επιτροπή για την Οικονομία του Νερού

Σχεδόν τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι και πάνω από το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων βρίσκονται σε περιοχές που αντιμετωπίζουν ξηρασία ή ασταθείς τάσεις στη συνολική διαθεσιμότητα νερού. Επιπλέον, αρκετές πόλεις βυθίζονται λόγω της απώλειας νερού κάτω από το έδαφος.

Ο Johan Rockström, διευθυντής του Ινστιτούτου Έρευνας για τις Κλιματικές Επιπτώσεις του Πότσδαμ (PIK) και ένας από τους τέσσερις συμπροέδρους της Επιτροπής υποστήριξε:. «Για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία, σπρώχνουμε τον παγκόσμιο κύκλο του νερού εκτός ισορροπίας. Οι βροχοπτώσεις, η πηγή όλων των γλυκών υδάτων, δεν μπορούν πλέον να στηριχθούν λόγω της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής και της αλλαγής της χρήσης γης, υπονομεύοντας τη βάση για την ανθρώπινη ευημερία και την παγκόσμια οικονομία».

Μια νέα οικονομία του νερού

Η έκθεση υποστηρίζει ότι οι υφιστάμενες προσεγγίσεις οδήγησαν στην κρίση του νερού. Αγνοούν τις πολλαπλές αξίες του νερού σε ολόκληρες οικονομίες και στη διατήρηση των κρίσιμων οικοσυστημάτων της φύσης. Η εκτεταμένη υποτιμολόγηση του νερού σήμερα ενθαρρύνει επίσης τη σπάταλη χρήση του σε όλη την οικονομία και στρέφει τις τοποθεσίες των πιο υδροβόρων καλλιεργειών και βιομηχανιών, όπως τα κέντρα δεδομένων και οι μονάδες παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα, σε περιοχές που κινδυνεύουν περισσότερο από την υδατική πίεση. Η σωστή τιμολόγηση, οι επιδοτήσεις και άλλα κίνητρα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να διασφαλιστεί ότι το νερό χρησιμοποιείται πιο αποτελεσματικά σε κάθε τομέα, πιο δίκαια σε κάθε πληθυσμό και πιο βιώσιμα.

«Η παγκόσμια κρίση του νερού είναι μια τραγωδία, αλλά είναι επίσης μια ευκαιρία να μετασχηματιστεί η οικονομία του νερού – και να ξεκινήσουμε με την κατάλληλη αποτίμηση του νερού, ώστε να αναγνωριστεί η σπανιότητά του και τα πολλά οφέλη που προσφέρει», δήλωσε η Ngozi Okonjo-Iweala, Γενική Διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και συμπρόεδρος της Επιτροπής.

Η πρόκληση του νερού γίνεται ακόμη πιο πιεστική όταν αναγνωρίζουμε πόσο νερό χρειάζεται καθημερινά κάθε άνθρωπος για να ζήσει μια αξιοπρεπή ζωή. Η Παγκόσμια Επιτροπή προσφέρει μια νέα προοπτική για μια δίκαιη πρόσβαση στο νερό: Ενώ απαιτούνται 50 έως 100 λίτρα την ημέρα για την κάλυψη των βασικών αναγκών υγείας και υγιεινής, για μια αξιοπρεπή ζωή – συμπεριλαμβανομένης της επαρκούς διατροφής και κατανάλωσης – απαιτούνται τουλάχιστον περίπου 4.000 λίτρα ανά άτομο την ημέρα. Οι περισσότερες περιοχές δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τόση ποσότητα νερού σε τοπικό επίπεδο. Παρόλο που το εμπόριο θα μπορούσε να συμβάλει στην πιο δίκαιη κατανομή των υδάτινων πόρων, εμποδίζεται από εσφαλμένες πολιτικές και την ίδια την κρίση του νερού.

Η Επιτροπή υποστηρίζει ότι η κρίση απαιτεί μια πιο τολμηρή, πιο ολοκληρωμένη σκέψη και μια αναδιαμόρφωση των πλαισίων πολιτικής – εν ολίγοις, μια νέα “οικονομική του νερού”. Αρχικά, αναγνωρίζει ότι ο κύκλος του νερού πρέπει πλέον να κυβερνάται ως παγκόσμιο κοινό αγαθό. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο συλλογικά, μέσω συντονισμένης δράσης σε κάθε χώρα, μέσω συνεργασίας πέρα από σύνορα και πολιτισμούς, και για οφέλη που θα γίνουν αισθητά παντού. Πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τον τρόπο με τον οποίο αποτιμούμε σωστά το νερό, ώστε να αντικατοπτρίζει τη σπανιότητά του, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα τα πολλαπλά οφέλη του νερού και ενός σταθερού παγκόσμιου υδρολογικού κύκλου σε όλες τις οικονομίες. Πρέπει να διαμορφώσουμε τις οικονομίες έτσι ώστε να κατανέμουν και να χρησιμοποιούν σωστά το νερό από την αρχή και να αποφύγουμε να διορθώνουμε προβλήματα όπως η ρύπανση του νερού και άλλες «εξωτερικές επιδράσεις» εκ των υστέρων.

Η έκθεση καλεί για μια θεμελιώδη αναπροσαρμογή της θέσης του νερού στις οικονομίες, η οποία θα καταστεί δυνατή με μια προσέγγιση «με γνώμονα την αποστολή». Αυτή η αλλαγή παραδείγματος απαιτεί τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων μερών, από το τοπικό έως το παγκόσμιο επίπεδο, για την επίτευξη των αποστολών που αντιμετωπίζουν τις σημαντικότερες προκλήσεις της παγκόσμιας κρίσης του νερού. Οι αποστολές αυτές θα ενθαρρύνουν τις καινοτομίες, την ανάπτυξη ικανοτήτων και τις επενδύσεις και θα αξιολογούνται όχι με βάση το βραχυπρόθεσμο κόστος και τα οφέλη, αλλά μάλλον με βάση το πώς μπορούν να επιφέρουν μακροπρόθεσμα οφέλη σε ολόκληρη την οικονομία.

Η έκθεση συνιστά πέντε τέτοιες αποστολές:

Αποστολή 1: Έναρξη μίας νέας επανάστασης στα συστήματα τροφίμων
Μετασχηματισμός της γεωργίας για τη διατήρηση του πλανήτη με την κλιμάκωση της μικροάρδευσης και τη ριζική βελτίωση της παραγωγικότητας του νερού, τη μείωση της εξάρτησης από λιπάσματα με βάση το άζωτο, τη διάδοση της αναγεννητικής γεωργίας και τη σταδιακή στροφή από τη διατροφή με βάση τα ζώα στη διατροφή με βάση τα φυτά.

Αποστολή 2: Διατήρηση και αποκατάσταση φυσικών ενδιαιτημάτων κρίσιμων για την προστασία του πράσινου νερού. Διατήρηση του 30% των δασών και αποκατάσταση του 30% των υποβαθμισμένων οικοσυστημάτων έως το 2030. Προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην προστασία και αποκατάσταση των περιοχών που μπορούν να συμβάλουν καλύτερα σε έναν σταθερό κύκλο του νερού.

Αποστολή 3: Δημιουργία μιας κυκλικής οικονομίας του νερού
Αξιοποίηση της πλήρους αξίας κάθε σταγόνας με την επεξεργασία και επαναχρησιμοποίηση των λυμάτων, τη μείωση της αναποτελεσματικότητας της διανομής και την ανάκτηση πολύτιμων πόρων.

Αποστολή 4: Ενεργοποίηση μιας εποχής καθαρής ενέργειας και τεχνητής νοημοσύνης με πολύ χαμηλότερη ένταση νερού
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι ημιαγωγοί και η τεχνητή νοημοσύνη (AI) καθορίζουν μια νέα οικονομική εποχή. Πρέπει να δώσουμε ώθηση στην καινοτομία με υψηλές φιλοδοξίες και να διασφαλίσουμε την ισότητα, τη βιωσιμότητα και την αποδοτικότητα, ώστε να διασφαλίσουμε ότι η ανάπτυξή τους δεν θα επιδεινώσει τις παγκόσμιες πιέσεις στο νερό ούτε θα περιορίσει τα οφέλη που προσφέρουν.

Αποστολή 5: Εξασφάλιση ότι κανένα παιδί δεν θα πεθάνει από μη ασφαλές νερό έως το 2030
Επί του παρόντος, πάνω από 1.000 παιδιά πεθαίνουν καθημερινά από μη ασφαλές νερό. Εξασφάλιση της πρόσβασης σε καθαρό νερό για τις αγροτικές και δυσπρόσιτες κοινότητες, συμπεριλαμβανομένης της επένδυσης σε αποκεντρωμένα συστήματα επεξεργασίας νερού και αποχέτευσης.

Η Επιτροπή προσδιόρισε κρίσιμους παράγοντες για τις πέντε αποστολές, που αντικατοπτρίζουν βασικές πτυχές αυτού του νέου τρόπου διακυβέρνησης, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, προς όφελος των ανθρώπων και του πλανήτη:

● Διαχείριση των συμπράξεων, των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας και των συμβάσεων για ένα δίκαιο και βιώσιμο μέλλον στον τομέα του νερού. Σφυρηλάτηση πιο συμβιωτικών συμπράξεων και αντιμετώπιση των παλαιών δικαιωμάτων στο νερό με τη χρήση προϋποθέσεων.

● Διαμόρφωση της χρηματοδότησης για ένα ασφαλές, δίκαιο και βιώσιμο μέλλον του νερού
Αντιμετώπιση της δημόσιας και ιδιωτικής υποχρηματοδότησης- αναπροσανατολισμός των επιβλαβών επιδοτήσεων- δημιουργία «δίκαιων συμπράξεων για το νερό» για το σχεδιασμό, την εφαρμογή και τη χρηματοδότηση της μετάβασης προς ένα δίκαιο και ασφαλές μέλλον για το νερό σε χώρες χαμηλού και χαμηλού μεσαίου εισοδήματος.

● Αξιοποίηση των δεδομένων ως βάση για δράση
Βελτίωση της παγκόσμιας υποδομής δεδομένων για το νερό- προώθηση της αποκάλυψης του υδάτινου αποτυπώματος των επιχειρήσεων που καλύπτει το πράσινο και το μπλε νερό, και αποτίμηση του νερού ως φυσικού κεφαλαίου.

● Οικοδόμηση παγκόσμιας διακυβέρνησης του νερού
Δημιουργία ενός πολυτομεακού παγκόσμιου συμφώνου για το νερό για την αντιμετώπιση των προκλήσεων τόσο του πράσινου όσο και του γαλάζιου νερού και τη σταθεροποίηση του υδρολογικού κύκλου.

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

[tds_leads input_placeholder="Your email address" btn_horiz_align="content-horiz-center" pp_msg="SSd2ZSUyMHJlYWQlMjBhbmQlMjBhY2NlcHQlMjB0aGUlMjAlM0NhJTIwaHJlZiUzRCUyMiUyMyUyMiUzRVByaXZhY3klMjBQb2xpY3klM0MlMkZhJTNFLg==" pp_checkbox="yes" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLXRvcCI6IjMwIiwibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjQwIiwiZGlzcGxheSI6IiJ9LCJwb3J0cmFpdCI6eyJtYXJnaW4tdG9wIjoiMTUiLCJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMjUiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBvcnRyYWl0X21heF93aWR0aCI6MTAxOCwicG9ydHJhaXRfbWluX3dpZHRoIjo3NjgsImxhbmRzY2FwZSI6eyJtYXJnaW4tdG9wIjoiMjAiLCJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzAiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sImxhbmRzY2FwZV9tYXhfd2lkdGgiOjExNDAsImxhbmRzY2FwZV9taW5fd2lkdGgiOjEwMTksInBob25lIjp7Im1hcmdpbi10b3AiOiIyMCIsImRpc3BsYXkiOiIifSwicGhvbmVfbWF4X3dpZHRoIjo3Njd9" display="column" gap="eyJhbGwiOiIyMCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTAiLCJsYW5kc2NhcGUiOiIxNSJ9" f_msg_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_input_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_btn_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_pp_font_family="downtown-serif-font_global" f_pp_font_size="eyJhbGwiOiIxNSIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEifQ==" f_btn_font_weight="700" f_btn_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEifQ==" f_btn_font_transform="uppercase" btn_text="Unlock All" btn_bg="#000000" btn_padd="eyJhbGwiOiIxOCIsImxhbmRzY2FwZSI6IjE0IiwicG9ydHJhaXQiOiIxNCJ9" input_padd="eyJhbGwiOiIxNSIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEyIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMCJ9" pp_check_color_a="#000000" f_pp_font_weight="600" pp_check_square="#000000" msg_composer="" pp_check_color="rgba(0,0,0,0.56)" msg_succ_radius="0" msg_err_radius="0" input_border="1" f_unsub_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_msg_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_input_font_size="eyJhbGwiOiIxNCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_input_font_weight="500" f_msg_font_weight="500" f_unsub_font_weight="500"]

Πρόσφατα

spot_img