23.6 C
Athens
Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΈλεγχοι στην Ευρωπαϊκή βιομηχανία τροφίμων – Η νέα έκθεση της ΕΕ

Έλεγχοι στην Ευρωπαϊκή βιομηχανία τροφίμων – Η νέα έκθεση της ΕΕ

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 17χρονος που οδηγούσε κλεμμένη μοτοσυκλέτα

Στη σύλληψη ενός 17χρονου στη Θεσσαλονίκη προχώρησαν οι Δυνάμεις Ασφαλείας, επειδή εντοπίστηκε να οδηγεί κλεμμένη μοτοσικλέτα που του είχε δώσει φίλος του. Ο 17χρονος είναι γνωστός στις αρχές, καθώς εις βάρος του εκκρεμούν δύο δικαστικές αποφάσεις με τις οποίες διατάσσεται ο εγκλεισμός του σε Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων, για εμπλοκή σε διακεκριμένες κλοπές. Τέλος, ο 17χρονος

Ανακαλούνται δημοφιλή βρεφικά και παιδικά μπουκάλια/θερμός λόγω απελευθέρωσης τοξικής ουσίας

Τα παιδιά και κυρίως όσα είναι κάτω των 3 ετών, είναι πιο ευάλωτα στην τοξικότητα του αλουμινίου. Η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Γαλλίας ανακοίνωσε την ανάκληση παιδικών μπουκαλιών Ingela P.Arrhenius μάρκας VILAC. Όπως διαπιστώθηκε τα μπουκάλια απελευθερώνουν αλουμίνιο μετά από επαφή με οξύ,  συνεπώς δεν συμμορφώνονται με τους κανονισμούς για τα υλικά που έρχονται σε

Καιρός – Αρνιακός: «Τα πράγματα είναι δύσκολα» – Νέα προειδοποίηση για επιδείνωση του καιρού

Αγριεύει από σήμερα το σκηνικό του καιρού με τους ισχυρούς ανέμους να συνεχίζουν να πνέουν απειλητικά, δυσκολεύοντας το έργο των εναέριων μέσων, σύμφωνα με την πρόγνωση του Τάσου Αρνιακού. Σύμφωνα με την πρόγνωση του Τάσου Αρνιακού, ισχυροί άνεμοι 6-7 μποφορ και τοπικά 8 μποφόρ θα σημειωθούν μέχρι το μεσημέρι, τοπικά θα αρχίσουν να εξασθενούν και

Νέο 112 για την φωτιά στην Κορινθία

Νέο 112 ακούστηκε για την φωτιά στην Κορινθία. Συγκεκριμένα αναφέρεται: Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας Αν βρίσκεστε στην περιοχή Χελυδόρεο και Ζάχολη του Δήμου Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης απομακρυνθείτε μέσω Επαρχιακής Οδού Καρυάς - Τρικάλων #Κορινθίας Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών ⚠️ Ενεργοποίηση 1️⃣1️⃣2️⃣ ? Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας ? Αν βρίσκεστε στην περιοχή #Χελυδόρεο και

Στις 18.00 άτυπη τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ για τον Λίβανο

Η τηλεδιάσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 18:00 ώρα Ελλάδος, ενώ εφόσον πρόκειται για άτυπη συνεδρίαση δεν αναμένονται επίσημες αποφάσεις, αλλά η υπόδειξη περαιτέρω ενεργειών ή αποφάσεων που θα ήθελαν να λάβουν τα κράτη μέλη για ένα δεδομένο ζήτημα. ΑΠΕ-ΜΠΕ – Ειρήνη Ζαρκαδούλα / photo: epa-epa
spot_imgspot_img

Έκθεση της Επιτροπής σχετικά με τη συνολική λειτουργία των επίσημων ελέγχων που διενεργούνται στα κράτη μέλη (2022) για την εφαρμογή της νομοθεσίας.

Έκθεση της ΕΕ αποκαλύπτει στοιχεία για τους επίσημους ελέγχους που έγιναν στην βιομηχανία τροφίμων που λειτουργούν στις χώρες μέλη το 2022, καθώς και δεδομένα για τις ελεγκτικές δραστηριότητες της Επιτροπής. Στόχος των ελέγχων αυτών είναι να διασφαλιστεί υψηλό επίπεδο προστασίας της υγείας και εμπιστοσύνης στην αλυσίδα τροφίμων, από το αγρόκτημα μέχρι το τραπέζι.

Το 2022, υπήρχαν 16,4 εκατομμύρια επιχειρήσεις στο πεδίο εφαρμογής των επίσημων ελέγχων και οι εθνικές αρχές πραγματοποίησαν περίπου 5 εκατομμύρια επίσημους ελέγχους σε αυτές. Οι έλεγχοι αυτοί εντόπισαν 1,2 εκατομμύρια ζητήματα μη συμμόρφωσης, με αποτέλεσμα την επιβολή περισσότερων από 475 000 διοικητικών κυρώσεων και 12.182 νομικών ενεργειών.

Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο έλεγχοι διενεργήθηκαν τόσο σε επίπεδο υπηρεσιών εστίασης όσο και σε επίπεδο χονδρικής. Μη συμμόρφωση διαπιστώθηκε κυρίως στην εξυπηρέτηση τροφίμων και στη μεταφορά ζώων. Οι κυρώσεις επιβλήθηκαν ως επί το πλείστον σε υπηρεσίες εστίασης και χονδρικής.

Οι μη συμμορφώσεις και οι κυρώσεις για μικροβιολογικά κριτήρια ήταν υψηλότερες στους τομείς του νωπού κρέατος και των προϊόντων κρέατος. Για θέματα υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων, τα φρούτα και τα λαχανικά ήταν η κύρια κατηγορία. Για την ακτινοβόληση τροφίμων, εντοπίστηκαν 85 μη συμμορφώσεις, με αποτέλεσμα να επιβληθούν 63 διοικητικές κυρώσεις και μία περίπτωση δικαστικής αγωγής.

Οι λόγοι για τη μη συμμόρφωση περιλαμβάνουν άγνοια της νομοθεσίας από τις επιχειρήσεις και, σε ορισμένες περιπτώσεις, εσκεμμένο παράπτωμα. Τα προβλήματα που αναφέρθηκαν περιλαμβάνουν θέματα υγιεινής των τροφίμων, τεκμηριωμένες διαδικασίες, συστήματα αυτοελέγχου και επισήμανση.

Οι έλεγχοι της Επιτροπής δείχνουν ότι, σε γενικές γραμμές, οι εθνικές αρχές έχουν τα συστήματα που απαιτούνται για να παρακολουθούν και να διασφαλίζουν ότι οι επιχειρήσεις εφαρμόζουν τις απαιτήσεις της ΕΕ και να αναλαμβάνουν δράση σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης.  Ωστόσο σε ορισμένες χώρες της ΕΕ, η Επιτροπή εντόπισε ελλείψεις στα επίσημα συστήματα ελέγχου, υποδεικνύοντας ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.

Μερικά από τα ευρήματα της έκθεσης

Οι έλεγχοι στον τομέα της αλιείας διαπίστωσαν προβλήματα στην καταγραφή των μικρών αλιευτικών σκαφών, τους ελέγχους των τόπων εκφόρτωσης και των σχετικών εργασιών και την έλλειψη ελέγχων των σκαφών που εκφορτώνουν σε άλλες χώρες της ΕΕ. Σύμφωνα με την έκθεση η χρήση εναλλακτικών μεθόδων δοκιμής ισταμίνης μπορεί να υπονομεύσει την αξιοπιστία ή/και την εγκυρότητα των δοκιμώντων αποτελεσμάτων των δοκιμών.

Στο πεδίο των ελέγχων στον τομέα του κρέατος (έλεγχοι σε βοοειδή, στα σφαγεία χοίρων, προβάτων και πουλερικών) διαπιστώθηκαν αδυναμίες στον κατάρτιση και την εποπτεία των επίσημων κτηνιάτρων και την αποτελεσματικότητα των ελέγχων στα σφαγεία χαμηλής απόδοσης.

Κοινές ελλείψεις στον τομέα των γαλακτοκομικών προϊόντων εντοπίστηκαν στην επιβολή των διαδικασιών των φορέων εκμετάλλευσης για τη δοκιμή του νωπού γάλακτος και την επαλήθευση της θερμικής επεξεργασίας.

Οι έλεγχοι για τα τρόφιμα μη ζωικής προέλευσης έδειξαν την ανάγκη βελτίωσης των καταχώρισης των πρωτογενών παραγωγών κατά την εφαρμογή επίσημων ελέγχων με βάση τον κίνδυνο.

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

[tds_leads input_placeholder="Your email address" btn_horiz_align="content-horiz-center" pp_msg="SSd2ZSUyMHJlYWQlMjBhbmQlMjBhY2NlcHQlMjB0aGUlMjAlM0NhJTIwaHJlZiUzRCUyMiUyMyUyMiUzRVByaXZhY3klMjBQb2xpY3klM0MlMkZhJTNFLg==" pp_checkbox="yes" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLXRvcCI6IjMwIiwibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjQwIiwiZGlzcGxheSI6IiJ9LCJwb3J0cmFpdCI6eyJtYXJnaW4tdG9wIjoiMTUiLCJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMjUiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBvcnRyYWl0X21heF93aWR0aCI6MTAxOCwicG9ydHJhaXRfbWluX3dpZHRoIjo3NjgsImxhbmRzY2FwZSI6eyJtYXJnaW4tdG9wIjoiMjAiLCJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzAiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sImxhbmRzY2FwZV9tYXhfd2lkdGgiOjExNDAsImxhbmRzY2FwZV9taW5fd2lkdGgiOjEwMTksInBob25lIjp7Im1hcmdpbi10b3AiOiIyMCIsImRpc3BsYXkiOiIifSwicGhvbmVfbWF4X3dpZHRoIjo3Njd9" display="column" gap="eyJhbGwiOiIyMCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTAiLCJsYW5kc2NhcGUiOiIxNSJ9" f_msg_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_input_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_btn_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_pp_font_family="downtown-serif-font_global" f_pp_font_size="eyJhbGwiOiIxNSIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEifQ==" f_btn_font_weight="700" f_btn_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEifQ==" f_btn_font_transform="uppercase" btn_text="Unlock All" btn_bg="#000000" btn_padd="eyJhbGwiOiIxOCIsImxhbmRzY2FwZSI6IjE0IiwicG9ydHJhaXQiOiIxNCJ9" input_padd="eyJhbGwiOiIxNSIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEyIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMCJ9" pp_check_color_a="#000000" f_pp_font_weight="600" pp_check_square="#000000" msg_composer="" pp_check_color="rgba(0,0,0,0.56)" msg_succ_radius="0" msg_err_radius="0" input_border="1" f_unsub_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_msg_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_input_font_size="eyJhbGwiOiIxNCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_input_font_weight="500" f_msg_font_weight="500" f_unsub_font_weight="500"]

Πρόσφατα

spot_img