26 C
Athens
Πέμπτη, 5 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΕλληνικά αποξηραμένα σύκα γεμάτα καρκινογόνες μυκοτοξίνες

Ελληνικά αποξηραμένα σύκα γεμάτα καρκινογόνες μυκοτοξίνες

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Πάνω από 30 νεκροί στις επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη

Στην περιοχή έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον τριάντα άνθρωποι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής. Η «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση του Ισραήλ εξαπολύθηκε την 28η Αυγούστου σε πόλεις στη βόρεια Δυτική Όχθη, παλαιστινιακή περιοχή υπό ισραηλινή κατοχή από το 1967, όπου παλαιστινιακά ένοπλα κινήματα είναι εξαιρετικά ενεργά. Δυο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν χθες «σε ισραηλινή επίθεση στη συνοικία Ντνάμπα

Ουκρανία: “Καταρρέει” η κυβέρνηση Ζελένκσι – Παραιτήθηκε ακόμη μία υφυπουργός

Σχεδόν ταυτόχρονα, ο πρόεδρος της Βουλής Ρουσλάν Στέφαντσουκ ανακοίνωσε την παραίτηση της Όλχα Στεφανίσινα, της υφυπουργού που ήταν αρμόδια για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση. Η Στεφανίσινα αποχώρησε στο πλαίσιο του ανασχηματισμού της κυβέρνησης, πρόσθεσε. Ο Ζελένσκι είπε ότι θα γίνουν αλλαγές ώστε να διασφαλιστεί ότι η Ουκρανία θα έχει την ισχυρή κυβέρνηση που χρειάζεται. «Το φθινόπωρο

Πυροσβεστική: 38 αγροτοδασικές πυρκαγιές μέσα σε 24 ώρες – Ποιες ήταν οι πιο επικίνδυνες

Από τις 18:00 το απόγευμα της Τρίτης (3/9), έως τις 18:00 το απόγευμα της Τετάρτης (4/9), εκδηλώθηκαν 38 αγροτοδασικές πυρκαγιές. Από αυτές, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, οι 29 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν ακόμη εννέα. https://twitter.com/pyrosvestiki/status/1831348127644647496 Οι σημαντικότερες: Στις 09:25 φωτιά εκδηλώθηκε στην Καλλιθέα Ρόδου σε ελαστικά -

ΕΕ: Εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός ότι η Μογγολία δεν εκτέλεσε το ένταλμα σύλληψης του Πούτιν

“Η ΕΕ εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός ότι η Μογγολία, κράτος μέλος του καταστατικού της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, δεν συμμορφώθηκε με τις υποχρεώσεις της βάσει του καταστατικού για την εκτέλεση του εντάλματος σύλληψης. Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είναι υπό ένταλμα σύλληψης από το ΔΠΔ για διεθνή εγκλήματα, συγκεκριμένα για

ΗΠΑ: Η δικαιοσύνη ασκεί διώξεις σε βάρος ηγετικών στελεχών της Χαμάς για «τρομοκρατία»

Τα έγγραφα, που φέρουν ημερομηνία 1η Φεβρουαρίου, δείχνουν πως ασκήθηκαν διώξεις σε έξι ηγετικά στελέχη της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων του πρώην ηγέτη της Ισμαήλ Χανίγια, που δολοφονήθηκε την 31η Ιουλίου στην Τεχεράνη, και του νέου ηγέτη της Γιαχία Σινουάρ, τότε επικεφαλής της οργάνωσής της στη Γάζα, που θεωρείται εγκέφαλος της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου 2023 στο
spot_imgspot_img

Ειδοποίηση RASFF από την Πολωνία για κίνδυνο από σύκα προέλευσης Ελλάδας.

Οι αρχές της Πολωνίας ενημέρωσαν σήμερα το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας ενημέρωσης για επικίνδυνα Τρόφιμα (RASFF) για πιθανό κίνδυνο από αποξηραμένα σύκα προέλευσης Ελλάδας που εκτός από την Πολωνία εξάγονται και στη Γερμανία.

Μετά από έλεγχο στην Πολωνική αγορά και εργαστηριακή ανάλυση, στα ελληνικά σύκα εντοπίστηκαν οι μυκοτοξίνες, αφλατοξίνες (AF) σε υψηλές ποσότητες.  Η ΕΕ έχει θέσει ανώτατα ρυθμιστικά όρια για AF στα αποξηραμένα σύκα σε 6 μg/kg για AFB1 και 10 μg/kg για τη συνολική AF (συμπεριλαμβανομένων των B1, B2, G1, G2) (Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1058/2012).

Στα ελληνικά σύκα εντοπίστηκε η πιο επικίνδυνη αφλατοξίνη η Β1 σε ποσότητα 21,62 µg/kg με μέγιστο επιτρεπτό τα 6 µg/kg και ολικές αφλατοξίνες (Β1, Β2, G1, G2) σε επίπεδο 26,35 µg/kg, με μέγιστο επιτρεπτό τα 10 µg/kg.

Οι αφλατοξίνες αποτελούν μία από τις κύριες ομάδες μυκοτοξινών. Η αφλατοξίνη παράγεται από μυκητιακή δράση κατά την παραγωγή, τη συγκομιδή, την αποθήκευση και την επεξεργασία των τροφίμων και των ζωοτροφών. Η διατροφική έκθεση σε αφλατοξίνες μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά τοξικά και καρκινογόνα αποτελέσματα σε ανθρώπους και ζώα. Η πιο συχνά παραγόμενη αφλατοξίνη, η αφλατοξίνη Β1 έχει ισχυρή καρκινογόνο δράση.

Η τοξικότητα της αφλατοξίνης μπορεί να οδηγήσει σε ναυτία, έμετο, κοιλιακό άλγος, σπασμούς και άλλα σημεία οξείας ηπατικής βλάβης. Η μακροχρόνια έκθεση οδηγεί επίσης σε διάφορες επιπλοκές όπως καθυστέρηση της ανάπτυξης, κίρρωση και ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα. Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας τροφίμων EFSA, που επαναξιολόγησε τις αφλατοξίνες το 2020 επιβεβαίωσε ότι είναι γονιδιοτοξικές και το AFB1 μπορεί να προκαλέσει ηπατοκυτταρικά καρκινώματα (HCC) στους ανθρώπους.

Σύμφωνα με μελέτη παράγοντες που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες, μαζί με τις γεωργικές πρακτικές και, τις συνθήκες επεξεργασίας και αποθήκευσης, μπορούν να επηρεάσουν τη μόλυνση των αποξηραμένων σύκων από αφλατοξίνες.

Οι αφλατοξίνες είναι πολύ σταθερές και δεν καταστρέφονται από τη θερμότητα του μαγειρέματος ή του ψησίματος. Είναι επίσης ανθεκτικές στα οξέα. Γι’ αυτό, για παράδειγμα, μπορούν να περάσουν στο αγελαδινό γάλα μέσω μουχλιασμένων ζωοτροφών και στη συνέχεια να ανιχνευθούν στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Οι αφλατοξίνες στα τρόφιμα δεν μπορούν να αναγνωριστούν από τους καταναλωτές. Γι’ αυτό τα προϊόντα που ανακαλούνται λόγω αφλατοξινών, δεν πρέπει να καταναλώνονται, ακόμη και αν δεν φαίνεται μούχλα.

Τα τρόφιμα που είναι πιο ευαίσθητα στις αφλατοξίνες περιλαμβάνουν τα φιστίκια, το καλαμπόκι, τους ξηρούς καρπούς και ορισμένα μικρά δημητριακά όπως το ρύζι. 

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img