29.2 C
Athens
Σάββατο, 24 Αυγούστου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΕλληνική μελέτη για τον ρόλο της “Διαχείρισης Ολικής Ποιότητας” στη βιομηχανία τροφίμων,...

Ελληνική μελέτη για τον ρόλο της “Διαχείρισης Ολικής Ποιότητας” στη βιομηχανία τροφίμων, συμπληρωμάτων και φαρμάκων

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Ομάδες Ειδικής Δράσης: Ανάγκη για επαναδιαβούλευση

Από τους αναγνώστες του παρόντος ιστότοπου δεν θα έχει διαφύγει της προσοχής τους η έμφαση που δίνουμε σε θέματα δημοσίας τάξης και ασφάλειας. Και αυτό διότι πέραν του καθημερινού αγώνα που δίνουν τα Σώματα Ασφαλείας όσον αφορά την προστασία του πολίτη από το έγκλημα, υπάρχουν και άλλοι παράμετροι της λειτουργείας τους, εξίσου σημαντικοί, αν και

Οι Ρώσοι συνεχίζουν να καταστρέφουν πυραυλικά συστήματα της Δύσης, vid

🇷🇺🔥🇺🇸 Russian Army Continues to Destroy American HIMARS and MLRS in Large Numbers ▪️Footage shows the destruction of an M270 MLRS on the southern front. ▪️A few days ago, our Iskander missiles destroyed four more HIMARS that were targeting the border area, along with an… pic.twitter.com/5kt8Ov4uXe — Zlatti71 (@Zlatti_71) August 23, 2024 ΑΠΕΜΠΕ-EPA photo

Ουκρανία: Το Πολεμικό Ναυτικό επιβεβαίωσε ότι κατέστρεψε ρωσικό οχηματαγωγό σε επίθεση

Οι τοπικές αρχές είχαν αναφέρει νωρίτερα ότι έχει ξεσπάσει φωτιά μετά την ουκρανική επίθεση που εξαπολύθηκε χθες Πέμπτη εναντίον της νότιας ρωσικής περιφέρειας Κρασνοντάρ. Όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο TASS, η πυρκαγιά στο λιμάνι δεν έχει κατασβεστεί ακόμη. «Ακόμη ένας αναμφισβήτητα στρατιωτικός στόχος καταστράφηκε. Χρησιμοποιούνταν για να παρέχει καύσιμα στους εισβολείς. Το οχηματαγωγό βυθίστηκε και

Περιφέρεια Κουρσκ: 400 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν, 17 οχήματα μάχης καταστράφηκαν

Μια περίληψη του Υπουργείου Άμυνας σχετικά με την απόκρουση της εισβολής στην περιφέρεια Κουρσκ από τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις ανέφερε : «Κατά την διάρκεια της ημέρας, οι απώλειες των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων ανήλθαν σε έως και 400 στρατιώτες και 17 τεθωρακισμένα οχήματα, μεταξύ των οποίων ένα άρμα μάχης, δύο τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και 14 τεθωρακισμένα οχήματα

Ρωσία: Ουκρανικές επιθέσεις σε πολλές πόλεις στην συνοριακή περιοχή του Μπέλγκοροντ

Η σημερινή καταχώριση δείχνει ότι ο ουκρανικός στρατός έχει επιτεθεί σε 37 τοποθεσίες σε οκτώ κομητείες τις τελευταίες 24 ώρες. Η Gladkow αναφέρει ότι δύο άμαχοι τραυματίστηκαν σε επιθέσεις σε πολλές πόλεις. Κατά την διάρκεια των επιθέσεων, οι ουκρανικές μονάδες εκτόξευσαν τουλάχιστον 109 βλήματα και χρησιμοποίησαν 35 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, εννέα από τα οποία
spot_imgspot_img

Ο ρόλος της Διαχείρισης Ολικής Ποιότητας, στη δημόσια υγεία, τη βιωσιμότητα και την αποδοχή των καταναλωτών.

Η Διαχείριση Ολικής Ποιότητας (TQM) είναι μια ολιστική προσέγγιση που υιοθετείται ευρέως σε όλους τους κλάδους για τη διασφάλιση ποιοτικού ελέγχου και διαχείρισης. Μελέτη από το  Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης εξέτασε τις πρακτικές TQM στους τομείς των φαρμακευτικών προϊόντων, των τροφίμων και των συμπληρωμάτων διατροφής, τονίζοντας τον ζωτικό τους ρόλο στη δημόσια υγεία, τη βιωσιμότητα και την αποδοχή των καταναλωτών.

Η Διαχείριση Ολικής Ποιότητας (TQM) μια διεξοδική και ευρέως αποδεκτή μεθοδολογία για τον ποιοτικό έλεγχο και τη διαχείριση σε παγκόσμια κλίμακα, είναι μια ολιστική προσέγγιση για τη μακροπρόθεσμη επιτυχία που εγγυάται σταθερή πρόοδο σε όλες τις πτυχές ενός οργανισμού ως διαδικασία και όχι ως βραχυπρόθεσμος στόχος. Επιπλέον, αυξάνει την ποιότητα των προϊόντων και τις υπηρεσίες μέσω συνεχών βελτιώσεων ως απάντηση σε συνεχή ανατροφοδότηση. Κάθε κλάδος εφαρμόζει την TQM διαφορετικά, ανάλογα με τα μοναδικά πρότυπα, τις προκλήσεις και τους στόχους του.

Όσον αφορά στη βιομηχανία τροφίμων η TQM είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της ασφάλειας των τροφίμων και την πρόληψη των τροφιμογενών ασθενειών, καθώς βοηθά τους παρασκευαστές να πληρούν τους αυστηρούς κανονισμούς που σχετίζονται με την ασφάλεια των τροφίμων. Ο νόμος για τον εκσυγχρονισμό της ασφάλειας των τροφίμων (FSMA) στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει θέσει νέα πρότυπα παραγωγής και διανομής τροφίμων. Η TQM, κυρίως μέσω της Ανάλυσης Κινδύνων και των Κρίσιμων Σημείων Ελέγχου (HACCP), παρέχει ένα συστηματικό πλαίσιο για την τήρηση αυτών των κανονισμών. Η ανάλυση κινδύνου και τα κρίσιμα σημεία ελέγχου (HACCP) είναι αρχές TQM που καθοδηγούν τον εντοπισμό και τον έλεγχο πιθανών κινδύνων σε όλη την παραγωγή τροφίμων. Η βιομηχανία τροφίμων μπορεί να προστατεύσει τους καταναλωτές από κινδύνους για την υγεία που συνδέονται με μολυσμένα ή μη ασφαλή προϊόντα, τηρώντας αυτές τις αρχές, μέσω του εντοπισμού πιθανών κινδύνων, στην εφαρμογή ελέγχων και στη διατήρηση λεπτομερών αρχείων για την απόδειξη της συμμόρφωσης.

Αναλύοντας τη βιβλιογραφία και τις περιπτωσιολογικές μελέτες, το άρθρο δείχνει πώς η TQM διασφαλίζει σημαντικά την ασφάλεια και την ποιότητα των προϊόντων. Παραδείγματα του πραγματικού κόσμου και εμπειρικά στοιχεία δείχνουν τα οφέλη των μεθοδολογιών TQM, από αυστηρό έλεγχο ποιότητας έως αποτελεσματικές διαδικασίες διαχείρισης, συμβάλλοντας στην τήρηση και υπέρβαση των κανονιστικών προτύπων. Το άρθρο υπογραμμίζει επίσης τον κρίσιμο ρόλο της TQM στην αντιμετώπιση των προκλήσεων αειφορίας, στην ενσωμάτωση πρακτικών φιλικών προς το περιβάλλον, στη μείωση των απορριμμάτων και στη βελτιστοποίηση των πόρων. Επιπλέον, η TQM ενισχύει την εμπιστοσύνη και την αφοσίωση των καταναλωτών μέσω της διαφάνειας, της συνεχούς βελτίωσης και της ανταπόκρισης στα σχόλια, δημιουργώντας μόνιμες σχέσεις επιχείρησης-πελάτη.

blank
Διάγραμμα ροής έρευνας – Πίστωση Foods mdpi

Συμπερασματικά, αυτή η μελέτη φωτίζει τον πολύπλευρο αντίκτυπο της TQM στους τομείς των φαρμακευτικών προϊόντων, των τροφίμων και των συμπληρωμάτων διατροφής, παρουσιάζοντάς το ως βασικό πλαίσιο για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, την προώθηση της βιωσιμότητας και την ενίσχυση της αποδοχής των καταναλωτών σε ένα δυναμικό παγκόσμιο τοπίο.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Αναφορά: Βάσος Βασίλειος, Αγάθη Βολτέζου, Αγαθάγγελος Σταυρόπουλος, Ελισάβετ Σταυροπούλου, Χρήστος Στεφανής, Χριστίνα Τσίγκαλου, Ευαγγελία Νένα, Αικατερίνη Χατζάκη, Θεόδωρος Χ. Κωνσταντινίδης, και Ευγενία Μπεζιρτζόγλου. 2024. «Ο Ρόλος της Διοίκησης Ολικής Ποιότητας στους Τομείς Φαρμακευτικών, Διατροφικών και Συμπληρωμάτων Διατροφής» Τρόφιμα 13, αρ. 16: 2606. https://doi.org/10.3390/foods13162606

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img