Οι επιστήμονες υπόσχονται διαγνωστικές τεχνικές και εμβόλια που θα μειώσουν τον κίνδυνο μόλυνσης από τρόφιμα
Για να αντιμετωπιστούν οι αυξανόμενες παγκόσμιες ανησυχίες σχετικά με τα τροφιμογενή βακτήρια, όπως η Salmonella , η Escherichia coli ( E. coli ) και άλλα παθογόνα που μεταδίδονται με τρόφιμα, οι ερευνητές προχωρούν εντατικά την έρευνά τους πάνω σε αυτούς τους μικροοργανισμούς.
Η σαλμονέλα και το E. coli είναι από τα πιο γνωστά τροφιμογενή παθογόνα λόγω του επιπολασμού και των επιπτώσεών τους στην ανθρώπινη υγεία. Αυτά τα βακτήρια μπορούν να προκαλέσουν μια σειρά από ασθένειες, από ήπια γαστρεντερίτιδα έως σοβαρές συστηματικές λοιμώξεις. Η σαλμονέλα, για παράδειγμα, συνδέεται συχνά με μολυσμένα πουλερικά, αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα, και οδηγεί σε ασθένειες που χαρακτηρίζονται από πυρετό, διάρροια και κοιλιακές κράμπες . Το E. coli, ιδιαίτερα το E. coli O157, έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές στα νεφρά, γνωστά ως αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο, και συνδέεται συνήθως με το κακοψημένο βόειο κρέας, τα μολυσμένα λαχανικά και τα μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Διαβάστε ακόμη: Λιστέρια σε τυρί μπρι που πωλείται σε γνωστά σούπερ μάρκετ στις ΗΠΑ – Άμεση ανάκληση
Πέρα από τη Salmonella και το E. coli, άλλα βακτήρια όπως η Listeria monocytogenes και το Campylobacter συμβάλλουν επίσης σημαντικά στις τροφιμογενείς ασθένειες. Η λιστέρια είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τις έγκυες γυναίκες, τους ηλικιωμένους και τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε επεμβατικές λοιμώξεις ακόμα και σε θάνατο. Το Campylobacter , που βρίσκεται συχνά στα ωμά πουλερικά, είναι μία από τις κύριες αιτίες βακτηριακής γαστρεντερίτιδας παγκοσμίως. Λόγω της σημαντικής επιβάρυνσης των τροφιμογενών ασθενειών, οι ερευνητές εστιάζουν στην ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών και γρήγορων διαγνωστικών μεθόδων, καθώς και νέων στρατηγικών πρόληψης και θεραπείας.
Σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί στον εντοπισμό, την κατανόηση και την καταπολέμηση αυτών των βακτηρίων μέσω διαφόρων μεθόδων, που κυμαίνονται από προηγμένες μοριακές τεχνολογίες έως βελτιωμένες πρακτικές ασφάλειας τροφίμων.
Πρόοδος στις Διαγνωστικές Τεχνικές
Ένας από τους πιο κρίσιμους τομείς προόδου στην έρευνα για τα τροφιμογενή βακτήρια είναι η ανάπτυξη γρήγορων και ακριβών διαγνωστικών εργαλείων. Οι παραδοσιακές μέθοδοι, αν και είναι αποτελεσματικές, είναι χρονοβόρες και συχνά δεν μπορούν να παράσχουν έγκαιρα αποτελέσματα. Αυτή η καθυστέρηση μπορεί να επιδεινώσει τα ξεσπάσματα και να εμποδίσει την έγκαιρη θεραπεία. Σε απάντηση, οι ερευνητές στρέφονται όλο και περισσότερο σε μοριακές μεθόδους, όπως η αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης (PCR) και ο προσδιορισμός αλληλουχίας επόμενης γενιάς (NGS), για τον εντοπισμό τροφιμογενών παθογόνων γρήγορα και με ακρίβεια.
Διαβάστε ακόμη: Μεταλλικά κομμάτια σε ψωμί του τοστ και ψωμάκια για burger – Σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία
Η PCR πραγματικού χρόνου, για παράδειγμα, έχει αναπτυχθεί για την ανίχνευση συγκεκριμένων γονιδίων που σχετίζονται με Salmonella, E. coli και άλλα παθογόνα. Αυτή η μέθοδος επιτρέπει την ταχεία ενίσχυση και ταυτοποίηση του βακτηριακού DNA, παρέχοντας αποτελέσματα σε ώρες και όχι σε ημέρες. Μια άλλη πολλά υποσχόμενη τεχνική είναι η ισοθερμική ενίσχυση με μεσολάβηση βρόχου (LAMP), η οποία προσφέρει μια οικονομικά αποδοτική και γρήγορη εναλλακτική στην PCR. Το LAMP έχει δείξει υψηλή ευαισθησία και ειδικότητα για την ανίχνευση παθογόνων σε δείγματα τροφίμων, καθιστώντας το πολύτιμο εργαλείο για επιτόπιες δοκιμές σε εγκαταστάσεις παραγωγής τροφίμων και κατά τη διάρκεια ερευνών επιδημιών.
Η τεχνολογία NGS έχει επίσης μεταμορφώσει την ανίχνευση παθογόνων, επιτρέποντας στους ερευνητές να αναλύσουν ολόκληρα βακτηριακά γονιδιώματα. Αυτή η προσέγγιση επιτρέπει τον εντοπισμό παραγόντων λοιμογόνου δράσης, γονιδίων αντίστασης και άλλων γενετικών στοιχείων που συμβάλλουν στην παθογονικότητα των βακτηρίων. Συγκρίνοντας τα γονιδιώματα διαφορετικών στελεχών, οι ερευνητές μπορούν να εντοπίσουν την προέλευση των εστιών και να παρακολουθήσουν την εξάπλωση των γονιδίων ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά. Για παράδειγμα, μια μελέτη που χρησιμοποίησε το NGS για την παρακολούθηση εστιών E. coli στις Ηνωμένες Πολιτείες αποκάλυψε διακριτούς γενετικούς δείκτες που συνέδεαν μολυσμένες πηγές τροφίμων με συγκεκριμένα βακτηριακά στελέχη.
Ανάπτυξη Εμβολίων
Ο εμβολιασμός είναι μια πολλά υποσχόμενη προληπτική προσέγγιση που μπορεί να μειώσει τη συχνότητα των τροφιμογενών ασθενειών στοχεύοντας τα βακτήρια πριν φτάσουν στον άνθρωπο. Αν και τα εμβόλια για τα τροφιμογενή παθογόνα είναι επί του παρόντος περιορισμένα, οι πρόσφατες εξελίξεις στην ανοσολογία και την τεχνολογία εμβολίων έχουν δημιουργήσει νέες δυνατότητες. Οι ερευνητές επικεντρώνονται στην ανάπτυξη εμβολίων για τη Salmonella και το E. coli λόγω της σημαντικής επιβάρυνσης για τη δημόσια υγεία.
Για τη σαλμονέλα , πολλά υποψήφια εμβόλια έχουν δείξει αποτελεσματικότητα σε προκλινικές και κλινικές δοκιμές. Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι ένα εμβόλιο ζωντανής εξασθενημένης σαλμονέλας μείωσε τη βακτηριακή αποβολή και απέτρεψε την ασθένεια σε ζωικά μοντέλα, υποδηλώνοντας την πιθανή αποτελεσματικότητά του στον άνθρωπο.
Εκτενής έρευνα γινεται και για εμβόλια για το E. coli , ιδιαίτερα αυτά που στοχεύουν το E. coli O157. Μια πρόσφατη μελέτη διερεύνησε ένα εμβόλιο που στοχεύει μια συγκεκριμένη τοξίνη που παράγεται από το E. coli O157, μειώνοντας τη σοβαρότητα των λοιμώξεων σε ζωικά μοντέλα.
Αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής
Η αντιμικροβιακή αντίσταση (AMR) ανησυχεί ιδιαίτερα τους επιστήμονες που ασχολουνται με τη θεραπεία τροφιμογενών ασθενειών, καθώς πολλά βακτήρια γίνονται ανθεκτικά στα κοινώς χρησιμοποιούμενα αντιβιοτικά. Αυτή η αντίσταση περιπλέκει τη θεραπεία, παρατείνει τη διάρκεια της ασθένειας και αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αναγνωρίσει την AMR στη Salmonella , το E. coli και άλλα τροφιμογενή βακτήρια ως κρίσιμη παγκόσμια απειλή για την υγεία, προτρέποντας την έρευνα για την κατανόηση και την καταπολέμηση αυτού του ζητήματος.
Μια προσέγγιση για την αντιμετώπιση της AMR είναι η μελέτη των γενετικών μηχανισμών που κρύβουν την αντίσταση στα τροφιμογενή βακτήρια. Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει συγκεκριμένα γονίδια που προσδίδουν αντοχή στα αντιβιοτικά, όπως τα γονίδια βήτα-λακταμάσης εκτεταμένου φάσματος (ESBL) στο E. coli , τα οποία καθιστούν τα βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βήτα-λακτάμης. Κατανοώντας αυτούς τους γενετικούς παράγοντες, οι επιστήμονες μπορούν να αναπτύξουν στοχευμένες παρεμβάσεις, όπως αντιμικροβιακά πεπτίδια ή βακτηριοφάγους, που παρακάμπτουν τα παραδοσιακά αντιβιοτικά.
Η θεραπεία η οποία περιλαμβάνει τη χρήση ιών που στοχεύουν ειδικά τα βακτήρια, έχει αναδειχθεί ως πιθανή λύση για την AMR. Σε πρόσφατες μελέτες, οι βακτηριοφάγοι βρέθηκαν να σκοτώνουν αποτελεσματικά τα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά στελέχη Salmonella και E. coli σε δείγματα τροφίμων χωρίς να βλάπτουν τα ευεργετικά βακτήρια. Αυτή η προσέγγιση προσφέρει μια πολλά υποσχόμενη εναλλακτική λύση στα παραδοσιακά αντιβιοτικά, καθώς οι βακτηριοφάγοι μπορούν να εξελιχθούν παράλληλα με τα βακτήρια, μειώνοντας την πιθανότητα ανάπτυξης αντοχής.
Εναλλακτικές Τεχνικές Συντήρησης Τροφίμων
Για την πρόληψη της μόλυνσης από τροφιμογενή βακτήρια, οι ερευνητές διερευνούν καινοτόμες μεθόδους συντήρησης τροφίμων που ελαχιστοποιούν την ανάγκη για παραδοσιακά χημικά συντηρητικά και αντιβιοτικά. Αυτές οι εναλλακτικές τεχνικές στοχεύουν στην παράταση της διάρκειας ζωής των προϊόντων διατροφής μειώνοντας παράλληλα τον κίνδυνο βακτηριακής μόλυνσης.
Μια πολλά υποσχόμενη μέθοδος είναι η χρήση φυσικών αντιμικροβιακών παραγόντων, όπως αιθέριων ελαίων, βακτηριοσινών και φυτικών εκχυλισμάτων. Για παράδειγμα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι η ενσωμάτωση αιθέριων ελαίων ρίγανης και θυμαριού σε υλικά συσκευασίας τροφίμων ανέστειλε αποτελεσματικά την ανάπτυξη της σαλμονέλας και του E. coli σε φρέσκα προϊόντα. Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η προσθήκη νισίνης, μιας βακτηριοσίνης, στα γαλακτοκομικά προϊόντα μείωσε σημαντικά την ανάπτυξη της Listeria monocytogenes χωρίς να επηρεάσει τη γεύση ή την υφή.
Μια άλλη καινοτόμος προσέγγιση είναι η χρήση τεχνολογίας ψυχρού πλάσματος, η οποία παράγει αντιδραστικά αέρια που μπορούν να σκοτώσουν βακτήρια στις επιφάνειες των τροφίμων. Το ψυχρό πλάσμα έχει δείξει αποτελεσματικότητα έναντι μιας σειράς τροφιμογενών παθογόνων, συμπεριλαμβανομένης της Salmonella και του E. coli , χωρίς να βλάπτει τις αισθητηριακές ιδιότητες του τροφίμου. Αυτή η τεχνολογία είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για φρέσκα προϊόντα και έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα, όπου οι παραδοσιακές μέθοδοι θέρμανσης δεν είναι κατάλληλες.
Βελτιωμένη επιτήρηση και διαχείριση επιδημιών για E. Coli και Salmonella
Εκτός από την πρόοδο στην ανίχνευση και την πρόληψη, οι ερευνητές εστιάζουν επίσης στη βελτίωση της επιτήρησης και της διαχείρισης επιδημιών για τα τροφιμογενή βακτήρια. Ενισχύοντας την ικανότητα έγκαιρου εντοπισμού εστιών, οι αρχές δημόσιας υγείας μπορούν να αποτρέψουν την εξάπλωση λοιμώξεων και να ελαχιστοποιήσουν τον αντίκτυπο στις πληγείσες κοινότητες.
Η αλληλούχιση ολόκληρου του γονιδιώματος (WGS) έχει φέρει επανάσταση στις έρευνες επιδημιών, επιτρέποντας την ακριβή παρακολούθηση των βακτηριακών στελεχών. Μέσω του WGS, οι ερευνητές μπορούν να εντοπίσουν συγκεκριμένους γενετικούς δείκτες που συνδέουν τα κρούσματα με μολυσμένες πηγές τροφίμων, επιτρέποντας πιο ακριβείς έρευνες ανίχνευσης. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης επιδημίας Listeria , το WGS βοήθησε στον εντοπισμό του μολυσμένου τροφίμου, οδηγώντας σε ταχύτερη ανάκληση και μείωση του αριθμού των κρουσμάτων.
Εκτός από το WGS, η τεχνητή νοημοσύνη (AI) και οι αλγόριθμοι μηχανικής μάθησης χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο για την ανάλυση μεγάλων συνόλων δεδομένων και την πρόβλεψη προτύπων επιδημιών. Αναλύοντας ιστορικά δεδομένα σχετικά με τροφιμογενείς επιδημίες, τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να εντοπίσουν τάσεις και πιθανούς παράγοντες κινδύνου, παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τους ενδιαφερόμενους της βιομηχανίας τροφίμων. Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι οι αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης μπορούσαν να προβλέψουν τα κρούσματα σαλμονέλας με υψηλή ακρίβεια, επιτρέποντας την εφαρμογή προληπτικών μέτρων.
Πηγή: foodpoisoningnews.com