32.7 C
Athens
Σάββατο, 10 Αυγούστου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΕννέα τροφές που ύπουλα και σιωπηλά μας εκθέτουν σε κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου

Εννέα τροφές που ύπουλα και σιωπηλά μας εκθέτουν σε κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

76.000 Ρώσοι απομακρύνθηκαν από το Κουρσκ! Έχουν εισβάλλει περισσότεροι Ουκρανοί

Περισσότεροι από 76.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από περιοχές που συνορεύουν με την Ουκρανία στην ρωσική περιφέρεια Κουρσκ, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS Ρωσικές δυνάμεις μάχονται εναντίον χιλιάδων ουκρανικών δυνάμεων σε βάθος έως και 20 χλμ εντός της περιφέρειας Κουρσκ, πέμπτη μέρα μετά τη μεγαλύτερη εισβολή ουκρανικών

Γάζα: Η Γαλλία “καταδικάζει κατηγορηματικά” το ισραηλινό πλήγμα εναντίον ενός σχολείου

«Εδώ και εβδομάδες, σχολικά κτίρια στοχοθετούνται επανειλημμένα, με έναν αφόρητο αριθμό θυμάτων μεταξύ των αμάχων», επισημαίνει το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας σε ένα δελτίο τύπου, υπενθυμίζοντας πως «ο σεβασμός του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου είναι επιβεβλημένος από το Ισραήλ». (ΑΠΕ -ΜΠΕ / photo: pixabay)

Μέση Ανατολή: Προειδοποίηση για ρουκέτες και drone στο βόρειο Ισραήλ – Ήχησαν σειρήνες σε πολλές πόλεις

Ήχησαν σειρήνες για εισερχόμενες ρουκέτες και εχθρικά drones σε πόλεις στο βόρειο Ισραήλ. Red Alert [19:31:17] – 2 Alerts:• Confrontation Line — Mevuot Hermon Regional Council, Shomera Population in the area: 3,700#Israel #RocketAlert #RedAlert pic.twitter.com/djf42M0z6w — ILRedAlert (@ILRedAlert) August 10, 2024 Οι σειρήνες ήχησαν στις πόλεις Σαφέντ, Ρος Πινά, Γκαντότ, Τζαχάρ Κφαρ Χανάσι και Καρκόμ.

Το Ιράν κατηγορεί για «έγκλημα πολέμου» το Ισραήλ για το πολύνεκρο πλήγμα εναντίον σχολείου

Το Ιράν καταδίκασε σήμερα ένα «έγκλημα πολέμου» που διέπραξε το Ισραήλ, ύστερα από τον πολύνεκρο βομβαρδισμό ενός σχολείου στη Γάζα, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να στηρίξει τον παλαιστινιακό λαό. Αυτή η επίθεση «απέδειξε για μία ακόμη φορά ότι το καθεστώς του απαρτχάιντ του Ισραήλ δεν σέβεται κανέναν κανόνα και κανονισμό του διεθνούς δικαίου ούτε τις

Πόσο αλκοόλ είναι πραγματικά ασφαλές να πίνουμε;

Τι αναφέρουν τα ευρήματα ερευνών από όλο τον κόσμο και ποια είναι τα πρώτα μέτρα που λαμβάνουν τα κράτη. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 οι ερευνητές και οι επιστήμονες ανέφεραν ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ – για τις γυναίκες ένα ποτό την ημέρα, για τους άνδρες δύο ποτά την ημέρα – συνδέεται με μεγαλύτερη
spot_imgspot_img

Το να γνωρίζουμε ποιες τροφές είναι επιβλαβείς και δυνητικά μπορούν να μας βάλουν σε περιπέτειες, μας βοηθά να κάνουμε πιο σωστές επιλογές στο πιάτο μας!

Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη συνολική υγεία και δεν είναι λίγα τα τρόφιμα που έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου. Το να γνωρίζουμε ποιες τροφές είναι επιβλαβείς και δυνητικά μπορούν να μας βάλουν σε περιπέτειες μας βοηθά να κάνουμε πιο σωστές επιλογές στο πιάτο μας!

Δείτε τις εννέα τροφές που θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου:

Επεξεργασμένα κρέατα

Τα επεξεργασμένα κρέατα, όπως λουκάνικα, μπέικον, αλλαντικά συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του παχέος εντέρου. Αυτό συμβαίνει γιατί περιέχουν συχνά νιτρικά άλατα και νιτρώδη, τα οποία μπορούν να μετατραπούν δυνητικά σε καρκινογόνες ενώσεις στο σώμα.

Κόκκινα κρέατα

Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων κόκκινου κρέατος, όπως βοδινό, χοιρινό και αρνί, έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, του παγκρέατος και του προστάτη. Ο πιθανός κίνδυνος πιστεύεται ότι σχετίζεται με ενώσεις που σχηματίζονται κατά τη διαδικασία μαγειρέματος και στα υψηλά επίπεδα σιδήρου αίμης στο κόκκινο κρέας.

Ροφήματα με ζάχαρη

Τα ζαχαρούχα ποτά, συμπεριλαμβανομένων των αναψυκτικών, των ενεργειακών ποτών και των ζαχαρούχων χυμών, μπορούν να συμβάλλουν στην παχυσαρκία και στην αντίσταση στην ινσουλίνη, που αποτελούν παράγοντες κινδύνου για διάφορους τύπους καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού και του παγκρέατος. Η υψηλή κατανάλωση ζάχαρης προάγει επίσης τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες στο σώμα.

Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες

Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, όπως το άσπρο ψωμί, τα αρτοσκευάσματα και τα ζαχαρούχα δημητριακά, μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους και αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να συμβάλει στον κίνδυνο καρκίνου, ιδιαίτερα σε καρκίνους του μαστού και του παχέος εντέρου, λόγω των επιπτώσεων της αντίστασης στην ινσουλίνη και της φλεγμονής.

Τηγανητά τρόφιμα

Τα τηγανητά τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των τηγανητών πατατών, του τηγανητού κοτόπουλου και των ντόνατς, περιέχουν συχνά ακρυλαμίδιο, μια χημική ουσία που σχηματίζεται κατά το μαγείρεμα σε υψηλή θερμοκρασία. Το ακρυλαμίδιο έχει ταξινομηθεί ως πιθανό καρκινογόνο από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC).

Τεχνητά γλυκαντικά

Τα τεχνητά γλυκαντικά όπως η ασπαρτάμη, η σακχαρίνη και η σουκραλόζη έχουν συζητηθεί για τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία τους. Ορισμένες μελέτες υποδηλώνουν πιθανή σχέση μεταξύ της υψηλής κατανάλωσης αυτών των γλυκαντικών και του αυξημένου κινδύνου ορισμένων μορφών καρκίνου, αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα.

Τρόφιμα υψηλής επεξεργασίας

Τα τρόφιμα υψηλής επεξεργασίας, όπως τα έτοιμα προς κατανάλωση γεύματα, τα σνακ και τα συσκευασμένα τρόφιμα, συχνά περιέχουν ανθυγιεινά λίπη, υπερβολικά σάκχαρα και πρόσθετα. Η τακτική κατανάλωση αυτών των τροφών μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία και φλεγμονή, που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, συμπεριλαμβανομένων σούπες σε κονσέρβα, αλμυρά σνακ και συσκευασμένες σάλτσες, μπορούν να συμβάλουν σε υψηλή αρτηριακή πίεση και βλάβη στα νεφρά. Η μακροχρόνια υψηλή πρόσληψη νατρίου μπορεί επίσης να σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του στομάχου.

Αλκοόλ

Η κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο αρκετών μορφών καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού, του ήπατος και του οισοφάγου. Η αιθανόλη, το δραστικό συστατικό του αλκοόλ, μπορεί να προκαλέσει κυτταρική βλάβη και να παρεμποδίσει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.

Ενώ η αποφυγή ή ο περιορισμός των τροφών που αναφέρονται παραπάνω μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρκίνου, είναι επίσης σημαντικό να εστιάσετε σε μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και άπαχες πρωτεΐνες. Μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και υγιή λίπη μπορεί να υποστηρίξει τη συνολική υγεία και να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου. Η τακτική σωματική δραστηριότητα, η διατήρηση ενός υγιούς βάρους και η αποφυγή της χρήσης καπνού είναι επιπλέον σημαντικοί παράγοντες για την πρόληψη του καρκίνου.

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img