29.8 C
Athens
Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΕπικίνδυνες νιφάδες βρώμης: Βρέθηκαν τοξίνες μούχλας και φυτοφάρμακα στις δοκιμές του Öko-Test

Επικίνδυνες νιφάδες βρώμης: Βρέθηκαν τοξίνες μούχλας και φυτοφάρμακα στις δοκιμές του Öko-Test

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Πρωτοφανής περιστατικό στην Κρήτη: Άγνωστοι πυροβόλησαν παγώνι στην Κνωσό (φωτο)

Μπροστά σε ένα άγριο και πρωτοφανές θέαμα βρέθηκαν οι άνθρωποι του συλλόγου Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ που κλήθηκαν να εξετάσουν ένα παγώνι το οποίο φιλοξενείται στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού. Και αυτό γιατί όπως διαπιστώθηκε το εντυπωσιακό πτηνό -που εδώ και λίγο καιρό παρουσίαζε πρόβλημα κίνησης, καθώς κούτσαινε- είχε δεχτεί σκάγια αεροβόλου, με

meteo.gr: Yψηλές για την εποχή θερμοκρασίες – Στους 33.5 °C η μέγιστη

Y ψηλές για την εποχή θερμοκρασίες - Στους 33.5 °C η μέγιστη Σύνταξη άρθρου: Α. Καραγιαννίδης, Κ. Λαγουβάρδος ΕΑΑ – Πεντέλη, Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024, 17:15   Υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες καταγράφηκαν σε πολλές περιοχές της χώρας την Παρασκευή 27/09. Η μέγιστη, που ήταν ίση με 33.5 °C , σημειώθηκε στη Θήβα (Nέα Οδός)

Ρωσική FAB-1500 ανατινάζει ουκρανικές θέσεις στο Βοβτσάνσκ (βίντεο)

Ρωσική FAB-1500 ανατίναξε ουκρανικές θέσεις στο Βοβτσάνσκ. Η βόμβα FAB-1500, ουσιαστικά είναι ένα όπλο 1,5 τόνου, από το οποίο σχεδόν το μισό αποτελείται από ισχυρά εκρηκτικά. #UkraineRussiaWar 🌐 Place: #Vovchansk 🕰 Date: ~27.09.2024📌 Coordinates: 50.2915517035063, 36.94138157257467👩‍🚀 Squad: 📝 Description: Russian FAB1500 blows up Ukrainian Armed Forces positions in Vovchansk.🖥 id: 27092024.1648✉️source: https://t.co/5v8FhWiIhJ Map:… pic.twitter.com/BvLFK7oXtV —

Ζήτησαν από μεταπτυχιακή φοιτήτρια να θηλάσει live στην κάμερα υπό τον φόβο αντιγραφής

Απίστευτο και όμως αληθινό. Πανεπιστημιακό ίδρυμα ζήτησε από μια γυναίκα να προσκομίσει ενυπόγραφη από παιδίατρο βεβαίωση θηλασμού, εάν θέλει να δώσει εξετάσεις διαδικτυακά στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού προγράμματος που παρακολουθεί. Πρόκειται για μια νεαρή γυναίκα από τον Βόλο, η οποία εκτός από τις σπουδές της χρειάζεται να προσέχει παράλληλα το μόλις τεσσάρων μηνών παιδί της

Ιράν: Η Τεχεράνη στηρίζει τη Χεζμπολάχ, αλλά χωρίς να εμπλακεί άμεσα στη σύγκρουση

Με φόντο τα μαζικά πλήγματα του Ισραήλ εναντίον της Χεζμπολάχ, το Ιράν αναζητεί μια εύθραυστη ισορροπία στηρίζοντας τον λιβανέζο σύμμαχό του χωρίς ωστόσο να εμπλακεί άμεσα στη σύγκρουση, κάτι που θα μπορούσε να βλάψει τις προσπάθειές του να χαλαρώσουν οι δυτικές κυρώσεις εις βάρος του, εκτιμούν αναλυτές. Από την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της
spot_imgspot_img

Εργαστήριο βρήκε τοξίνες μούχλας και διάφορα υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε νιφάδες βρώμης.

Οι νιφάδες βρώμης είναι δημοφιλείς λόγω της θρεπτικής τους αξίας και της ευελιξίας τους σε πολλές συνταγές. Εκτός από την πλούσια περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, παρέχουν επίσης βασικά αμινοξέα, βιταμίνες και μέταλλα, όπως το μαγνήσιο και ο ψευδάργυρος.

Ωστόσο, οι πρόσφατες δοκιμές του Öko-Test, του γερμανόφωνου περιοδικού προστασίας των καταναλωτών, αποκάλυψαν ορισμένα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τις νιφάδες βρώμης, κυρίως όσον αφορά την παρουσία τοξινών μούχλας και υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων σε συγκεκριμένες μάρκες.

Το σημαντικότερο ζήτημα που προέκυψε από τις δοκιμές είναι η μόλυνση με τις τοξίνες μούχλας T-2 και HT-2, οι οποίες παράγονται από μύκητες του γένους Fusarium. Αυτές οι τοξίνες είναι επικίνδυνες, καθώς έχουν κυτταροτοξική δράση, μπορούν να επηρεάσουν το πεπτικό σύστημα και να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Παρά το γεγονός ότι τα επίπεδα αυτών των τοξινών στις περισσότερες νιφάδες βρώμης που εξετάστηκαν βρίσκονται εντός των νόμιμων ορίων, οι ερευνητές σημειώνουν ότι αυτά τα όρια μπορεί να είναι υψηλότερα από τα ασφαλή επίπεδα για την ανθρώπινη υγεία.

Για παράδειγμα, η κατανάλωση μιας κανονικής μερίδας νιφάδων βρώμης από έναν ενήλικα θα μπορούσε να καλύπτει πάνω από το μισό της μέγιστης ημερήσιας δόσης που θεωρείται ασφαλής. Τα παιδιά, ιδιαίτερα, είναι πιο ευάλωτα, καθώς η κατανάλωση μιας παρόμοιας μερίδας θα μπορούσε να υπερβεί τα επιτρεπτά όρια.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι τοξίνες αυτές ανιχνεύθηκαν κυρίως σε νιφάδες βρώμης από συμβατική καλλιέργεια, ενώ οι βιολογικές νιφάδες βρώμης είχαν λιγότερα προβλήματα. Παρά το γεγονός ότι στη βιολογική γεωργία δεν επιτρέπεται η χρήση μυκητοκτόνων, η πρακτική της αμειψισποράς φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης του μύκητα Fusarium.

Εκτός από τις τοξίνες μούχλας, οι δοκιμές εντόπισαν και υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε ορισμένες νιφάδες βρώμης. Αν και τα επίπεδα αυτά θεωρήθηκαν χαμηλά, η πολλαπλή μόλυνση με διάφορα φυτοφάρμακα προκαλεί ανησυχία, καθώς δεν έχουν διερευνηθεί επαρκώς οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ των χημικών αυτών ουσιών.

Ένα από τα φυτοφάρμακα που ανιχνεύθηκαν είναι η γλυφοσάτη, ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο ζιζανιοκτόνο που είναι ύποπτο για καρκινογόνο δράση και θεωρείται επικίνδυνο για τη βιοποικιλότητα.

Παρά τα προβλήματα αυτά, οι νιφάδες βρώμης παραμένουν μια υγιεινή επιλογή, ιδιαίτερα λόγω της περιεκτικότητάς τους σε β-γλυκάνες, ένα είδος διαλυτής φυτικής ίνας που έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης και, κατ’ επέκταση, τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Ωστόσο, για να επιτευχθεί το όφελος της μείωσης της χοληστερόλης, απαιτείται η κατανάλωση τριών γραμμαρίων β-γλυκάνης ημερησίως, που αντιστοιχεί σε δύο μερίδες νιφάδες βρώμης ή, ακόμα καλύτερα, κριθάρι, το οποίο περιέχει υψηλότερα επίπεδα β-γλυκανών.

https://www.oekotest.de/essen-trinken/Zarte-Haferflocken-im-Test-Schimmelpilzgifte-und-Pestizide-sind-ein-Problem_14890_1.html

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

[tds_leads input_placeholder="Your email address" btn_horiz_align="content-horiz-center" pp_msg="SSd2ZSUyMHJlYWQlMjBhbmQlMjBhY2NlcHQlMjB0aGUlMjAlM0NhJTIwaHJlZiUzRCUyMiUyMyUyMiUzRVByaXZhY3klMjBQb2xpY3klM0MlMkZhJTNFLg==" pp_checkbox="yes" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLXRvcCI6IjMwIiwibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjQwIiwiZGlzcGxheSI6IiJ9LCJwb3J0cmFpdCI6eyJtYXJnaW4tdG9wIjoiMTUiLCJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMjUiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBvcnRyYWl0X21heF93aWR0aCI6MTAxOCwicG9ydHJhaXRfbWluX3dpZHRoIjo3NjgsImxhbmRzY2FwZSI6eyJtYXJnaW4tdG9wIjoiMjAiLCJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzAiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sImxhbmRzY2FwZV9tYXhfd2lkdGgiOjExNDAsImxhbmRzY2FwZV9taW5fd2lkdGgiOjEwMTksInBob25lIjp7Im1hcmdpbi10b3AiOiIyMCIsImRpc3BsYXkiOiIifSwicGhvbmVfbWF4X3dpZHRoIjo3Njd9" display="column" gap="eyJhbGwiOiIyMCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTAiLCJsYW5kc2NhcGUiOiIxNSJ9" f_msg_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_input_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_btn_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_pp_font_family="downtown-serif-font_global" f_pp_font_size="eyJhbGwiOiIxNSIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEifQ==" f_btn_font_weight="700" f_btn_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEifQ==" f_btn_font_transform="uppercase" btn_text="Unlock All" btn_bg="#000000" btn_padd="eyJhbGwiOiIxOCIsImxhbmRzY2FwZSI6IjE0IiwicG9ydHJhaXQiOiIxNCJ9" input_padd="eyJhbGwiOiIxNSIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEyIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMCJ9" pp_check_color_a="#000000" f_pp_font_weight="600" pp_check_square="#000000" msg_composer="" pp_check_color="rgba(0,0,0,0.56)" msg_succ_radius="0" msg_err_radius="0" input_border="1" f_unsub_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_msg_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_input_font_size="eyJhbGwiOiIxNCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_input_font_weight="500" f_msg_font_weight="500" f_unsub_font_weight="500"]

Πρόσφατα

spot_img