26.2 C
Athens
Τετάρτη, 21 Αυγούστου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΕπισήμανση look-smell-taste αντί για ημερομηνία λήξης στα τρόφιμα: Πως αντιδρούν σε αυτό...

Επισήμανση look-smell-taste αντί για ημερομηνία λήξης στα τρόφιμα: Πως αντιδρούν σε αυτό οι καταναλωτές

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

meteo.gr: Βροχές και καταιγίδες κυρίως στα δυτικά και βόρεια την Τρίτη 20 Αυγούστου 2024

Βροχές και καταιγίδες κυρίως στα δυτικά και βόρεια την Τρίτη 20 Αυγούστου 2024 Σύνταξη άρθρου: Α. Καραγιαννίδης, Κ. Λαγουβάρδος ΕΑΑ – Πεντέλη, Τρίτη 20 Αυγούστου 2024, 18:45   Βροχές και καταιγίδες εκδηλώθηκαν σε τμήματα της χώρας την Τρίτη 20/08 . Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, τα ισχυρότερα

Γερμανός αναλυτής λέει την αλήθεια για το Κουρσκ και το μέτωπο με λίγα λόγια

“Η κατάσταση στο Ντονμπάς είναι καταστροφική” – είπε Γερμανός αναλυτής για την κατάσταση στο Ντονμπάς, την ώρα που δυτικά ΜΜΕ πανηγυρίζουν για την υποτιθέμενη «μεγάλη εισβολή» των Ουκρανών στο Κουρσκ, η οποία στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα πλιάτσικο που κρατάει την Μόσχα απασχολημένη και προβληματισμένη, καθώς απαγάγονται Ρώσοι πολίτες για μελλοντικές ανταλλαγές! Είναι δε δύσκολο

Ουκρανοί χτύπησαν με γαλλική βόμβα υπόγεια εγκατάσταση των Ρώσων στο Κουρσκ, vid

Commander of the AFU Air Force Mykola Oleshchuk has shown how a Ukrainian fighter jet hits the enemy in the Kursk area with a French AASM Hammer guided bomb. The occupiers' underground control center was hit. pic.twitter.com/csKsPbeM5W — NEXTA (@nexta_tv) August 20, 2024 ΑΠΕΜΠΕ-EPA photo

Πότε άρχισαν οι άνθρωποι να μαγειρεύουν φαγητό;

Η αλληλεπίδραση του μαγειρέματος, στα όργανα μας.     Αν και το θεωρούμε πλέον δεδομένο, το μαγείρεμα είναι σημαντικό και μάλιστα στην πραγματικότητα, ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι είναι αυτό που επέτρεψε στους ανθρώπινους προγόνους μας να ξεκλειδώσουν τις επιπλέον θερμίδες που απαιτούνται για να μεγαλώσει ο εγκέφαλος μας. Ο χρόνος είναι αβέβαιος, αλλά τα στοιχεία

Θεσσαλία: Η Πυροσβεστική δέχθηκε 55 κλήσεις λόγω των καιρικών φαινομένων

Το Πυροσβεστικό Σώμα προχώρησε σε 15 αντλήσεις υδάτων σε Λάρισα, Μαγνησία και Τρίκαλα. Σε 55 ανήλθαν οι κλήσεις που έλαβε χθες από τις 18:00 έως τις 22:30 το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος λόγω εκδήλωσης έντονων καιρικών φαινομένων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Το Πυροσβεστικό Σώμα προχώρησε στις παρακάτω ενέργειες: • 34 κοπές δέντρων σε Λάρισα, Μαγνησία
spot_imgspot_img

Έρχεται η αλλαγή στις επισημάνσεις που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα;

Οι ημερομηνίες λήξης μπορούν πολλές φορές να παραπλανήσουν. Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, δεν έχουν απαραίτητα σχέση με την ασφάλεια των τροφίμων, αλλά να κάνουν με την “βέλτιστη κατάσταση” ενός προϊόντος, όπως αυτή καθορίζεται από τον εκάστοτε παραγωγό.

Τα τρόφιμα μπορεί να είναι ασφαλή για κατανάλωση μετά από αυτές τις ημερομηνίες, με το ακριβές χρονικό περιθώριο να εξαρτάται από το προϊόν. Μπορεί απλώς να είναι λιγότερο γευστικό, τραγανό ή πολύχρωμο από ό,τι αν το είχατε φάει πριν.

Σε Ευρωπαϊκή μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Food Quality and Preference παρέχονται πληροφορίες για τις τρέχουσες και μελλοντικές προσπάθειες μείωσης της σπατάλης τροφίμων που σχετίζονται με τη σήμανση ημερομηνίας λήξης και συστάσεις για αντίστοιχες αναθεωρήσεις στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Η συχνή παρερμηνεία των ετικετών “διατηρησιμότητας” από τους καταναλωτές συνδέεται με σημαντικές ποσότητες αποβλήτων τροφίμων που παράγονται στις ΗΠΑ και την ΕΕ. Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να αναθεωρήσει τους ισχύοντες κανονισμούς για τη σήμανση ημερομηνίας.

Μεταξύ άλλων πρωτοβουλιών, εξετάζεται η χρήση ετικετών “Look-Smell-Taste” (LST) στις συσκευασίες τροφίμων, οι οποίες απεικονίζουν οπτικά στοιχεία που παρακινούν τους καταναλωτές να συμμετάσχουν σε αισθητηριακές αξιολογήσεις των τροφίμων. Σε αυτό το πλαίσιο, η παρούσα μελέτη αποσκοπεί στη διερεύνηση της αποτελεσματικότητας των ετικετών LST στη μείωση της συμπεριφοράς των καταναλωτών όσον αφορά τη σπατάλη τροφίμων, χρησιμοποιώντας ένα διαδικτυακό και ένα εργαστηριακό πείραμα τροφίμων.

Υπό το πρίσμα της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας που στοχεύει στη σημαντική μείωση των απορριμμάτων τροφίμων σε επίπεδο νοικοκυριών έως το 2030, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να αναθεωρήσει τους κανονισμούς για τη σήμανση της ημερομηνίας ώστε να ενισχύσει την κατανόηση και την κατάλληλη χρήση από τους καταναλωτές των τροφίμων που μέχρι σήμερα γνωρίζουν μόνο την ημερομηνία “ανάλωση πριν”.

Σε δημόσια διαβούλευση σχετικά με τις επιλογές πολιτικής για τη σήμανση ημερομηνιών συζητήθηκαν διάφορες επιλογές σήμανσης, οι οποίες περιλαμβάνουν παραλλαγές της διατύπωσης της ετικέτας καθώς και τη χρήση συμβόλων LST στις ετικέτες ημερομηνίας.

Η ανταπόκριση του κοινού

Τα πρώτα ευρήματα έδειξαν ότι οι ετικέτες LST δεν αύξησαν σημαντικά την αποδοχή της υπέρβασης της ημερομηνίας, την πραγματική χρήση των ληγμένων προϊόντων ή την εμπλοκή των καταναλωτών στην οργανοληπτική αξιολόγηση. Ωστόσο, οι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι προτιμούν τις επιλογές σήμανσης ημερομηνίας με τις ετικέτες LST έναντι των επιλογών μόνο με αναφορά σε ημερομηνία λήξης.

Συνολικά, τα ευρήματά αποκάλυψαν ότι η αλλαγή της διατύπωσης της ετικέτας δεν επηρέασε καμία από τις βασικές μεταβλητές απόκρισης των καταναλωτών. Ενώ οι καταναλωτές έδειξαν προτίμηση για την προσθήκη ετικετών LST στα τρόφιμα, τα σύμβολα αυτά δεν κατάφεραν επίσης να επηρεάσουν σημαντικά τη συμμετοχή στην αισθητηριακή αξιολόγηση ή την υποθετική/πραγματική χρήση του προϊόντος σε σύγκριση με τις τρέχουσες ετικέτες ημερομηνίας “ημερομηνία λήξης”. Ως εκ τούτου, η μελέτη δεν παρέχει καμία εμπειρική απόδειξη για την αποτελεσματικότητα των συζητούμενων σήμερα εναλλακτικών λύσεων των ετικετών “διατηρησιμότητας” στη συμπεριφορά των καταναλωτών.

Περαιτέρω, τα άτομα που συμμετείχαν στην αισθητηριακή αξιολόγηση ήταν πιο πιθανό να καταναλώσουν τρόφιμα με πεπερασμένη ημερομηνία λήξης.

Η προώθηση της συνήθειας των αισθητηριακών αξιολογήσεων σε ένα ευρύτερο φάσμα καταναλωτών θα μπορούσε, κατά συνέπεια, να αποτελέσει μια γόνιμη στρατηγική για την καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων. Ως ένα μέτρο, οι συγγραφείς της μελέτης συνιστούν να συνοδεύεται μια πιθανή εισαγωγή της ετικέτας LST με εκστρατείες επικοινωνίας για την αύξηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών να εξετάζουν, να μυρίζουν και/ή να δοκιμάζουν τα τρόφιμα.

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img