19.4 C
Athens
Κυριακή, 27 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΕπιστήμονες κρούουν κώδωνα κινδύνου για το “γάλα” αμυγδάλου και βρώμης σε παιδιά...

Επιστήμονες κρούουν κώδωνα κινδύνου για το “γάλα” αμυγδάλου και βρώμης σε παιδιά – Εντόπισαν καρκινογόνες μυκοτοξίνες

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Εθνική Οδός Λαμίας – Καρπενησίου: Σφοδρή σύγκρουση οχημάτων με δύο τραυματίες (βίντεο)

Δύο οχήματα συγκρούστηκαν σήμερα (27/10) γύρω στις 16:30 το απόγευμα στο ύψος της εθνικής οδού Λαμίας – Καρπενησίου, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό δύο επιβαινόντων. Σύμφωνα με τον 64χρονο οδηγό που κατέβαινε από Καρπενήσι για Λαμία μαζί με την 58χρονη σύζυγό του, εμφανίστηκε μπροστά τους ξαφνικά, ένα λευκό ΙΧΕ θέλοντας να στρίψει προς Καρπενήσι. «Από θαύμα

Σεισμός 5 Ρίχτερ στη νοτιοανατολική Τουρκία

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5 Ρίχτερ, σημειώθηκε στη νοτιοανατολική Τουρκία. Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός, ενώ μέχρι στιγμής δεν αναφερθεί ζημιές ή τραυματισμοί.

Β.Κικίλιας: Ό,τι ξέραμε για το κλίμα και τις φυσικές καταστροφές έχει αλλάξει

Ειδικότερα ο κ. Κικίλιας υπογραμμίζει: «Χθες το απόγευμα εκδηλώθηκε -από ανθρώπινο χέρι όπως όλα δείχνουν- πυρκαγιά στο Παγγαίο Όρος, η οποία εξελίσσεται έρπουσα, καίγοντας κυρίως ξερά κλαδιά και φύλλα. Μιλάμε για απόκρημνες, δύσβατες χαράδρες και γκρεμούς σε υψόμετρο 1400 μέτρων, όπου επιχειρούν πάνω από 200 δασοκομαντος, ενώ από το πρωί μπήκαν στη μάχη και τα

Μεσανατολικό: Διήμερη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και ανταλλαγή ομήρων προτείνει η Αίγυπτος

Η Αίγυπτος πρότεινε διήμερη κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, κατά τη διάρκεια της οποίας τέσσερις Ισραηλινοί όμηροι θα ανταλλαχθούν με ορισμένους Παλαιστίνιους κρατουμένους. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Αλγερινό ομόλογό του, τον Αμπντελματζίντ Τεμπούν, στο Κάιρο, ο Σίσι είπε επίσης ότι οι συνομιλίες θα πρέπει να ξαναρχίσουν μέσα σε 10

Γάζα: Τουλάχιστον 9 νεκροί μεταξύ των οποίων και ένα παιδί από βομβαρδισμό σχολείου σε καταυλισμό

Τουλάχιστον εννέα Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων και ένα παιδί, σκοτώθηκαν σήμερα από ισραηλινό πλήγμα σε ένα σχολείο που έχει μετατραπεί σε καταφύγιο εκτοπισμένων, στα περίχωρα της Πόλης της Γάζας. Σύμφωνα με τις υπηρεσίες διάσωσης, από το πλήγμα στο σχολείο Ασμάα, στον προσφυγικό καταυλισμό Αλ Σάτι, τραυματίστηκαν επίσης πολλά άτομα. Τα θύματα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Αλ
spot_imgspot_img

Ανάλυση φυτικών ροφημάτων αμυγδάλου, σόγιας και βρώμης για την παρουσία μυκοτοξινών και αξιολόγηση κινδύνου.

Οι μυκοτοξίνες είναι δευτερογενείς μεταβολίτες των μούχλας. Μπορούν να εμφανιστούν ως μολυσματικές ουσίες σε φυτικά προϊόντα και πρώτες ύλες, όπως τα δημητριακά, οι ξηροί καρποί και τα αμύγδαλα, εάν
προσβληθούν από μούχλα κατά την καλλιέργεια, την αποθήκευση ή την περαιτέρω επεξεργασία. Μπορούν επίσης να μεταφερθούν σε μεταποιημένα προϊόντα, όπως βρώμη, σόγια ή ροφήματα.

Το Ινστιτούτο Max Rubner (MRI) διερεύνησε φυτικά ροφήματα ως προς τα επίπεδα διαφόρων μυκοτοξινών, όπως η αφλατοξίνη Β1, η δεοξυνιβαλενόλη (DON) και οι τοξίνες T-2 και HT-2. Η αφλατοξίνη Β1 ταξινομείται ως γονοτοξική και καρκινογόνος. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να καθοριστεί κανένα ασφαλές όριο κατανάλωσης. Οι χαμηλές δόσεις δεοξυνιβαλενόλης (DON) έχουν μακροπρόθεσμη δυσμενή επίδραση στην ανάπτυξη του παιδιού. Επιπλέον, οι υψηλές δόσεις προκαλούν οξείες γαστρεντερικές διαταραχές, όπως εμετός και διάρροια, καθώς και πονοκεφάλους και πυρετό. Οι τοξίνες Τ-2 και HT-2 έχουν αιματοτοξική και μυελοτοξική δράση και διαταράσσουν την αιμοποίηση.

Το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνων (BfR) διεξήγαγε μια υγειονομική αξιολόγηση των επιπέδων μυκοτοξινών που ανιχνεύθηκαν σε ποτά φυτικής προέλευσης. Η αξιολόγηση περιορίστηκε στην ιδιαίτερα ευάλωτη ομάδα των παιδιών ηλικίας 0,5 έως 6 ετών. Σε σχέση με το σωματικό τους βάρος, τα παιδιά γενικά καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες τροφίμων από ό,τι οι ενήλικες. Αυτό συνδέεται με υψηλότερη πρόσληψη ουσιών, συμπεριλαμβανομένων των ανεπιθύμητων, ανά κιλό σωματικού βάρους. Ως αποτέλεσμα, ο κίνδυνος για την υγεία των ενηλίκων είναι γενικά μικρότερος.

Καθώς μόνο λίγα δεδομένα είναι διαθέσιμα σχετικά με την ποσότητα κατανάλωσης ποτών φυτικής προέλευσης από τα παιδιά, χρησιμοποιήθηκε η ποσότητα πρόσληψης αγελαδινού γάλακτος σε αυτή την ηλικιακή ομάδα με βάση την υπόθεση ότι τα ροφήματα φυτικής προέλευσης καταναλώνονται ως εναλλακτική λύση στο αγελαδινό γάλα.

“Γάλα” σόγιας

Η μαγνητική τομογραφία εξέτασε 12 δείγματα ποτών σόγιας για μυκοτοξίνες και μπόρεσε να προσδιορίσει ποσοτικά τις διάφορες μυκοτοξίνες μόνο σε ένα ή δύο δείγματα. Τα επίπεδα μυκοτοξινών που βρέθηκαν σε ροφήματα σόγιας ήταν πολύ χαμηλά, πράγμα που σημαίνει ότι οποιαδήποτε πρόσθετη πρόσληψη μυκοτοξινών από την κατανάλωση ποτών σόγιας από παιδιά ηλικίας έως έξι ετών μπορεί προσωρινά να θεωρηθεί αμελητέα. Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι ο αριθμός των δώδεκα δειγμάτων είναι πολύ μικρός για να επιτρέψει μια πειστική εκτίμηση της συμβολής των ποτών σόγιας, αναφέρει η μελέτη.

“Γάλα” αμυγδάλου

Η μαγνητική τομογραφία εντόπισε την παρουσία αφλατοξίνης Β1 σε 23 από τα 24 δείγματα “γάλακτος” αμυγδάλου. Στην αξιολόγηση των κινδύνων για την υγεία, το BfR καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η τακτική κατανάλωση ροφημάτων αμυγδάλου με τέτοια επίπεδα αφλατοξίνης μπορεί να προκαλέσει βλάβες στην υγεία, σε παιδιά της ηλικιακής ομάδας από 0,5 έως 6 ετών με πιθανότητα “μεσαίου” κινδύνου για την υγεία τους.

“Γάλα” βρώμης

Η μαγνητική τομογραφία εξέτασε επίσης 37 δείγματα ποτών βρώμης. Οι τοξίνες Fusarium, η δεοξυνιβαλενόλη και οι τοξίνες T-2 και HT-2 ανιχνεύθηκαν σε 33 και 29 δείγματα, αντίστοιχα. Όσον αφορά τα επίπεδα DON στα ποτά βρώμης, το BfR καταλήγει στο συμπέρασμα ότι βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα η κατανάλωση αυτών των ποτών βρώμης είναι απίθανο να προκαλέσει βλάβες στην υγεία των παιδιών ηλικίας 0,5-6 ετών. Για την αξιολόγηση της βραχυπρόθεσμης πρόσληψης των τοξινών T-2 και HT-2 αποκλειστικά από την κατανάλωση ποτών βρώμης που περιέχουν τα επίπεδα που ανιχνεύθηκαν με τη μαγνητική τομογραφία, το BfR καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η πιθανότητα εμφάνισης βλαβών στην υγεία των παιδιών αυτής της ηλικιακής ομάδας είναι χαμηλή. Άλλα προϊόντα βρώμης, όπως οι νιφάδες βρώμης, μπορεί επίσης να περιέχουν τις τοξίνες Fusarium. Επομένως, η συνολική πρόσληψη και συνεπώς και η πιθανότητα εμφάνισης βλάβης της υγείας αυξάνονται εάν καταναλώνονται πολλά ροφήματα βρώμης.

Το BfR σημειώνει ότι τα δεδομένα δεν προέκυψαν σε αντιπροσωπευτική βάση και επομένως παρέχουν μόνο μια πρώτη εικόνα για τα επίπεδα μυκοτοξινών σε φυτικά ροφήματα. Συνιστά να δοθούν περαιτέρω στοιχεία σχετικά με την εμφάνιση μυκοτοξινών σε φυτικά ροφήματα, ιδίως για τις αφλατοξίνες στο γάλα αμυγδάλου και για τις τοξίνες Τ-2 και HT-2 στο γάλα βρώμης, ώστε να καταστεί δυνατή η καλύτερη αξιολόγηση της έκθεσης των καταναλωτών από την κατανάλωση ποτών φυτικής προέλευσης.

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

[tds_leads input_placeholder="Your email address" btn_horiz_align="content-horiz-center" pp_msg="SSd2ZSUyMHJlYWQlMjBhbmQlMjBhY2NlcHQlMjB0aGUlMjAlM0NhJTIwaHJlZiUzRCUyMiUyMyUyMiUzRVByaXZhY3klMjBQb2xpY3klM0MlMkZhJTNFLg==" pp_checkbox="yes" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLXRvcCI6IjMwIiwibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjQwIiwiZGlzcGxheSI6IiJ9LCJwb3J0cmFpdCI6eyJtYXJnaW4tdG9wIjoiMTUiLCJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMjUiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBvcnRyYWl0X21heF93aWR0aCI6MTAxOCwicG9ydHJhaXRfbWluX3dpZHRoIjo3NjgsImxhbmRzY2FwZSI6eyJtYXJnaW4tdG9wIjoiMjAiLCJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzAiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sImxhbmRzY2FwZV9tYXhfd2lkdGgiOjExNDAsImxhbmRzY2FwZV9taW5fd2lkdGgiOjEwMTksInBob25lIjp7Im1hcmdpbi10b3AiOiIyMCIsImRpc3BsYXkiOiIifSwicGhvbmVfbWF4X3dpZHRoIjo3Njd9" display="column" gap="eyJhbGwiOiIyMCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTAiLCJsYW5kc2NhcGUiOiIxNSJ9" f_msg_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_input_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_btn_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_pp_font_family="downtown-serif-font_global" f_pp_font_size="eyJhbGwiOiIxNSIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEifQ==" f_btn_font_weight="700" f_btn_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEifQ==" f_btn_font_transform="uppercase" btn_text="Unlock All" btn_bg="#000000" btn_padd="eyJhbGwiOiIxOCIsImxhbmRzY2FwZSI6IjE0IiwicG9ydHJhaXQiOiIxNCJ9" input_padd="eyJhbGwiOiIxNSIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEyIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMCJ9" pp_check_color_a="#000000" f_pp_font_weight="600" pp_check_square="#000000" msg_composer="" pp_check_color="rgba(0,0,0,0.56)" msg_succ_radius="0" msg_err_radius="0" input_border="1" f_unsub_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_msg_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_input_font_size="eyJhbGwiOiIxNCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_input_font_weight="500" f_msg_font_weight="500" f_unsub_font_weight="500"]

Πρόσφατα

spot_img