13.3 C
Athens
Κυριακή, 10 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΈρευνα: Πως το μολυσμένο μαρούλι οδήγησε σε επιδημία τροφικών δηλητηριάσεων με 259...

Έρευνα: Πως το μολυσμένο μαρούλι οδήγησε σε επιδημία τροφικών δηλητηριάσεων με 259 θύματα

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Τι γίνεται με το φουα γκρα; Ποιοι το πολεμούν και ποιοι το υποστηρίζουν

Η νόστιμη αλλά αμφιλεγόμενη λιχουδιά συνεχίζει να απασχολεί το παγκόσμιο γαστρονομικό σκηνικό. Το φουά γκρα είναι ευρέως δημοφιλές στη Γαλλία και όχι μόνο, με το 93% του πληθυσμού να καταναλώνει φουά γκρα. Ο μέσος Γάλλος καταναλώνει περίπου 170 γραμμάρια του πιάτου ετησίως, σύμφωνα με τη Statista. Η ίδια η Γαλλία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός φουά

Αμερικανική Κοινότητα Πληροφοριών

Το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου σηματοδότησε το πέρασμα σε μια νέα εποχή. Το ισχυρό χτύπημα που δέχθηκαν οι Η.Π.Α εντός του εδάφους τους, για πρώτη φορά από τον Β’ Π.Π προκάλεσε ισχυρό σοκ στο σύστημα πληροφοριών και ασφαλείας που είχε μάθει να λειτουργεί με τον πνεύμα και τη νοοτροπία του ψυχροπολεμικού περιβάλλοντος. Αμέσως έγιναν

Αλήθειες και ψέματα: Πόσο παχαίνει το αλάτι;

Πόσες θερμίδες έχει το αλάτι και ο “απροσδόκητος” τρόπος που οδηγεί σε αύξηση του βάρους, χωρίς να ληφθεί υπόψη η κατακράτηση υγρών. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας η επιβολή ορίων στη χρήση και κατανάλωση αλατιού μπορεί να σώσει χιλιάδες ζωές καθώς θα μπορούσε να αποτρέψει εκατομμύρια θανάτους από καρδιοπάθεια, νεφρική νόσο και θανάτους.

Ο καιρός της ερχόμενης εβδομάδας – Κρύο, βροχές και ισχυροί άνεμοι από Δευτέρα

Αλλάζει σταδιακά από αύριο το σκηνικό του καιρού καθώς τηνερχόμενη εβδομάδα αναμένονται πτώση της θερμοκρασίας, βροχές αλλά και ισχυροί άνεμοι. Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), τα φαινόμενα και δη οι βροχοπτώσεις θα αρχίσουν από την Κυριακή (10/11) να επηρεάσουν σταδιακά από τα δυτικά τη χώρα ενώ μέχρι τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας τα

Πυρκαγιά στην Καστοριά – Επί ποδός επίγειες και εναέριες δυνάμεις

Στο σημείο έσπευσαν 35 πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρου της 2ης και 8ης ΕΜΟΔΕ, εννέα οχήματα και δύο αεροσκάφη.
spot_imgspot_img

Οι πλημμύρες οδήγησαν σε ένα από τα μεγαλύτερα κρούσματα STEC O157:H7 που καταγράφηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο από τις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Το 2022, το E. coli STEC ήταν το τρίτο πιο συχνά κοινοποιημένο τροφιμογενές ζωονοσογόνο παθογόνο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης/Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου. Τον Σεπτέμβριο του 2022, εντοπίστηκε μεγάλη εστία E. coli STEC στο Ηνωμένο Βασίλειο με 259 κρούσματα εκ των οποίων οι 75 νοσηλεύτηκαν. Το ξέσπασμα ήταν ένα από τα μεγαλύτερα κρούσματα STEC O157:H7 που καταγράφηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο από τα πρώτα αναφερόμενα κρούσματα STEC στις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Χρησιμοποιώντας αλληλουχία ολόκληρου του γονιδιώματος, λαμβάνοντας συνεντεύξεις και ανιχνεύοντας τα τρόφιμα μέσω της αλυσίδας εφοδιασμού, οι αρχές κατέληξαν πως το «όχημα» μόλυνσης ήταν μολυσμένο μαρούλι σύμφωνα με  μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Eurosurveillance. Για άλλη μία φορά λοιπόν, αποδεικνύεται ότι τα φυλλώδη λαχανικά και κυρίως το μαρούλι, ευθύνονται για περισσότερες (από όσες νομίζουμε) τροφικές δηλητηριάσεις.

 Τα πιο συχνά αναφερόμενα συμπτώματα των θυμάτων, ήταν διάρροια και κοιλιακό άλγος, ακολουθούμενα από αίμα στα κόπρανα, ναυτία και, έμετος. Οι ηλικιακές ομάδες που επηρεάστηκαν περισσότερο ήταν ηλικίας 20-39 ετών και οι περισσότεροι είχαν καταναλώσει σαλάτα με μαρούλι έξω. Τα φύλλα της σαλάτας ήταν ένα μείγμα από επεξεργασμένα (κομμένα σε φέτες, ψιλοκομμένα και σε σακουλάκια), καθώς και μη επεξεργασμένα, άπλυτα ολόκληρα προϊόντα. 

Οι επιστήμονες αποκάλυψαν ότι στο αγρόκτημα δεν εντοπίστηκε κανένα στοιχείο κακής πρακτικής και πως το μαρούλι είχε μολυνθεί από ζωικά απόβλητα κατά τη διάρκεια των έντονων βροχοπτώσεων και πλημμυρών που μετέφεραν το STEC από περιττώματα ζώων σε καλλιέργειες σε χωράφια. Ο καλλιεργητής ανέφερε ότι τα προϊόντα στο αγρόκτημα εκτέθηκαν σε στάσιμο νερό μετά από έντονες βροχοπτώσεις και τοπικές πλημμύρες. Οι δοκιμές ρουτίνας κατά τη διάρκεια της συγκομιδής πραγματοποιήθηκαν από τον καλλιεργητή και κοινοποιήθηκαν στην αρμόδια αρχή κατά τη διάρκεια της έρευνας. Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν επίπεδα μόλυνσης του δείκτη E. coli του νερού πλύσης σαλάτας. 

Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα πως είναι δύσκολο να εντοπιστούν ενέργειες που θα μπορούσαν να ληφθούν για τη μείωση του κινδύνου μολυσμένων νωπών προϊόντων που πωλούνται στο κοινό μετά από δυσμενή καιρικά φαινόμενα. Στο μέλλον, η προληπτική χρήση δεδομένων παρακολούθησης καιρού σε πραγματικό χρόνο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τους αξιολογητές κινδύνου και τους διαχειριστές κινδύνου για τον εντοπισμό εκμεταλλεύσεων που αντιμετωπίζουν δυσμενή καιρικά φαινόμενα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κίνδυνο, για τη βελτίωση του μετριασμού του κινδύνου πριν και μετά τη συγκομιδή (π. ως μικροβιολογικός έλεγχος).

Ως εκ τούτου, οι ερευνητές συνιστούν πιο τακτική χρήση δεδομένων καιρού, ζώων και εδάφους που ενσωματώνονται σε προσεγγίσεις διερεύνησης επιδημιών για να συσχετιστούν τα μοτίβα έντονων βροχοπτώσεων και άλλα ασυνήθιστα καιρικά φαινόμενα με εστίες και συχνότητα γαστρεντερικών νόσων που μεταδίδονται με τρόφιμα, για ενημέρωση της βάσης στοιχείων και για καλύτερη κατανόηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στη δημόσια υγεία.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

[tds_leads input_placeholder="Your email address" btn_horiz_align="content-horiz-center" pp_msg="SSd2ZSUyMHJlYWQlMjBhbmQlMjBhY2NlcHQlMjB0aGUlMjAlM0NhJTIwaHJlZiUzRCUyMiUyMyUyMiUzRVByaXZhY3klMjBQb2xpY3klM0MlMkZhJTNFLg==" pp_checkbox="yes" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLXRvcCI6IjMwIiwibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjQwIiwiZGlzcGxheSI6IiJ9LCJwb3J0cmFpdCI6eyJtYXJnaW4tdG9wIjoiMTUiLCJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMjUiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBvcnRyYWl0X21heF93aWR0aCI6MTAxOCwicG9ydHJhaXRfbWluX3dpZHRoIjo3NjgsImxhbmRzY2FwZSI6eyJtYXJnaW4tdG9wIjoiMjAiLCJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzAiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sImxhbmRzY2FwZV9tYXhfd2lkdGgiOjExNDAsImxhbmRzY2FwZV9taW5fd2lkdGgiOjEwMTksInBob25lIjp7Im1hcmdpbi10b3AiOiIyMCIsImRpc3BsYXkiOiIifSwicGhvbmVfbWF4X3dpZHRoIjo3Njd9" display="column" gap="eyJhbGwiOiIyMCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTAiLCJsYW5kc2NhcGUiOiIxNSJ9" f_msg_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_input_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_btn_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_pp_font_family="downtown-serif-font_global" f_pp_font_size="eyJhbGwiOiIxNSIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEifQ==" f_btn_font_weight="700" f_btn_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEifQ==" f_btn_font_transform="uppercase" btn_text="Unlock All" btn_bg="#000000" btn_padd="eyJhbGwiOiIxOCIsImxhbmRzY2FwZSI6IjE0IiwicG9ydHJhaXQiOiIxNCJ9" input_padd="eyJhbGwiOiIxNSIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEyIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMCJ9" pp_check_color_a="#000000" f_pp_font_weight="600" pp_check_square="#000000" msg_composer="" pp_check_color="rgba(0,0,0,0.56)" msg_succ_radius="0" msg_err_radius="0" input_border="1" f_unsub_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_msg_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_input_font_size="eyJhbGwiOiIxNCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_input_font_weight="500" f_msg_font_weight="500" f_unsub_font_weight="500"]

Πρόσφατα

spot_img