21.7 C
Athens
Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΕρευνητές εντόπισαν σχεδόν 200 ουσίες που συνδέονται με καρκίνο του μαστού σε...

Ερευνητές εντόπισαν σχεδόν 200 ουσίες που συνδέονται με καρκίνο του μαστού σε συσκευασίες τροφίμων!

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Καταρρέει το μέτωπο στο Ντονμπάς: Οι Ρώσοι μπήκαν σε πόλη-«κλειδί», vid

Οι ρωσικές δυνάμεις άρχισαν να επιτίθενται στην πόλη Βούχλενταρ στο Ντονμπάς, ένα προπύργιο που αντιστεκόταν στη ρωσική επίθεση από την αρχή του πολέμου το 2022, σύμφωνα με Ρώσους μπλόγκερς που ασχολούνται με τον πόλεμο και κρατικά μέσα ενημέρωσης. «Ρωσικές μονάδες εισήλθαν στο Βούχλενταρ –η έφοδος στην πόλη ξεκίνησε», σύμφωνα με τον Γιούρι Ποντολιάκα, ουκρανικής καταγωγής

Άγριος ξυλοδαρμός 14χρονης στη Γλυφάδα: Συνέχισαν να τη χτυπούν όταν λιποθύμησε και προσπάθησαν να τη γδύσουν | OPEN TV

Αποτροπιασμό και έντονη ανησυχία προκαλεί ο άγριος ξυλοδαρμός μιας 14χρονης κοπέλας το Σάββατο το βράδυ στο κέντρο της Γλυφάδας έξω από ένα καφέ από δυο συμμαθήτριες της. Οι αρχές, που προχώρησαν σε δυο συλλήψεις ανηλίκων, ερευνούν το ενδεχόμενο συνεννόησης μέσω Facebook για να επιτεθούν στην 14χρονη η οποία είχε ξαναπέσει θύμα εκφοβισμού από συμμαθητές της.

Καιρός: Έρχεται ο αυλώνας από τον Ατλαντικό προς την Ελλάδα και θα αποκόψει μια ψυχρή λίμνη

Αποτομή και ριζική φαίνεται να είναι η αλλαγή του σκηνικού αναφορικά με τον καιρό, καθώς αναμένεται κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας και ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε πολλές περιοχές της επικράτειας. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το «Weather Analysis», μεγαλο παιδεμα στα καιρικα μοντελα εχει φερει ο αυλωνας που θα περασει απο την γειτονια μας Κυριακη-Δευτερα, και

Πυροσβεστική: 14 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο σε όλη την χώρα

Από τις 18:00 το απόγευμα της Δευτέρας (23/9), έως τις 18:00 το απόγευμα της Τρίτης (24/9), εκδηλώθηκαν 14 αγροτοδασικές πυρκαγιές. Από αυτές, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, οι 12 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν ακόμη δύο. https://twitter.com/pyrosvestiki/status/1838595598129230232 Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων
spot_imgspot_img

Νέα συγκλονιστική μελέτη δείχνει ότι παρά την αυστηρή νομοθεσία, οι καταναλωτές είναι ανυπεράσπιστοι απέναντι στα κενά των προτύπων που ρυθμίζουν τα υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα.

Αν και πολλά κράτη έχουν νομοθεσία για υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα που αποσκοπεί στην προστασία των πολιτών από επικίνδυνες χημικές ουσίες, συχνά ρυθμίζοντας συγκεκριμένα γονιδιοτοξικά καρκινογόνα, ερευνητές από το Food Packaging Forum εντόπισαν σχεδόν 200, πιθανές καρκινογόνες ουσίες του μαστού σε υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCM) που κυκλοφορούν σε πολλές χώρες του κόσμου συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Οι μοναδικές συσκευασίες από όσες κυκλοφορούν, στις οποίες δεν ανιχνεύτηκαν οι καρκινογόνες ουσίες είναι οι γυάλινες. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Toxicology.

Από τις 909 πιθανές καρκινογόνες ουσίες του μαστού, 189 (21%) ανιχνεύτηκαν σε υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCM). Τριάντα από τις χημικές ουσίες έχουν άμεσες ενδείξεις καρκινογένεσης σε μοντέλα τρωκτικών, άλλες 67 είναι ύποπτες ότι προκαλούν καρκινογένεση με βάση τη γονοτοξικότητά τους και οι υπόλοιπες είναι πολύ πιθανό ή πιθανό να είναι ενδοκρινικοί διαταράκτες. Συνολικά, 143 πιθανές καρκινογόνες ουσίες του μαστού έχουν ανιχνευθεί σε πλαστικά FCA (76%), ακολουθούμενα από μη καθορισμένα υλικά (48%) και χαρτί και χαρτόνι (47%), αλλά όλες οι ομάδες υλικών εκτός από το γυαλί περιείχαν δυνητικά μαστικά καρκινογόνες ουσίες.

Να σημειωθεί ότι πριν από λίγες ημέρες παρουσιάστηκε άλλη μελέτη που έδειξε ότι από τις περίπου 14.000 γνωστές χημικές ουσίες στις συσκευασίες τροφίμων, 3.601 – ή περίπου το 25 τοις εκατό – βρέθηκαν στον ανθρώπινο οργανισμό.

Η παρουσία αυτών των επιβεβαιωμένων και δυνητικών καρκινογόνων ουσιών του μαστού, παρά τη ρύθμιση από το 1958 στις Ηνωμένες Πολιτείες ( Κονγκρέσο των ΗΠΑ, 1958 ) και το 1976 στην ΕΕ ( Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, 1976 ) που στοχεύουν συγκεκριμένα καρκινογόνα στα FCM, υπογραμμίζει τις ελλείψεις και τα κενά στη νομοθεσία. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το εύρημα υποδηλώνει ότι η προστασία της δημόσιας υγείας μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά με εκσυγχρονισμένους κανονισμούς για τα FCM με έμφαση στον προσδιορισμό των κινδύνων.

Από τα δέκα πρόσφατα ανιχνευμένα, μεταναστευτικά FCC με άμεσες ενδείξεις καρκινογένεσης του μαστού, το στυρόλιο ή στυρένιο είναι ιδιαίτερα ενδεικτικό. Είναι μια χημική ουσία υψηλού όγκου παραγωγής με σχεδόν 4 δεκαετίες ενδείξεων μετανάστευσης σε τρόφιμα που εξακολουθεί να επιτρέπεται στα FCM ( Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 2024 , FDA ΗΠΑ, 2024a ) παρά την ταξινόμησή του στην ΕΕ ως ύποπτη τοξική για την αναπαραγωγή το 2012 ( ECHA , 2013 ), κατατάσσεται ως καρκινογόνο σύμφωνα με την Πρόταση Καλιφόρνια 65 το 2016 ( OEHHA, 2014 ) και προσθήκη στον κατάλογο τοξικών ουσιών της Δημοκρατίας της Κορέας το 2021 ( Εθνικό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής Έρευνας, 2024 ). Επιπλέον, το στυρένιο επισημάνθηκε ως ανησυχητικό FCC που δεν ταιριάζει με τους στόχους που περιγράφονται στη Στρατηγική Χημικών για την Αειφορία το 2021 και το 2022 ( Groh et al., 2021 ; Zimmermann et al., 2022 ).

Ερευνητές εντόπισαν σχεδόν 200 ουσίες που συνδέονται με καρκίνο του μαστού σε συσκευασίες τροφίμων!

Σε μελέτες μετανάστευσης που δημοσιεύθηκαν το 2020-2022, εντοπίστηκαν 76 πιθανές καρκινογόνες ουσίες του μαστού σε συσκευασίες που αγοράστηκαν από ΗΠΑ, Αυστρία, Ελλάδα, Τουρκία, Καναδά, Μεξικό, Πολωνία, Συρία, Δανία Κίνα, Ινδία, Ισπανία, Αίγυπτο και Βραζιλία, μεταξύ άλλων.

«Αυτή η μελέτη είναι σημαντική γιατί δείχνει ότι υπάρχει μια τεράστια ευκαιρία για την πρόληψη της ανθρώπινης έκθεσης σε χημικές ουσίες που προκαλούν καρκίνο του μαστού», δήλωσε η Jane Muncke, Διευθύνουσα Σύμβουλος του Food Packaging Forum και συν-συγγραφέας της μελέτης. «Η δυνατότητα πρόληψης του καρκίνου με τη μείωση των επικίνδυνων χημικών ουσιών στην καθημερινή σας ζωή είναι ανεξερεύνητη και αξίζει πολύ περισσότερη προσοχή». 

«Ο εντοπισμός της παρουσίας αυτών των επικίνδυνων χημικών ουσιών σε υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα ήταν δυνατός χάρη στη βάση δεδομένων FCCmigex μας», δήλωσε η Lindsey Parkinson, Επιστήμονας Δεδομένων και Επιστημονικός Συντάκτης στο Food Packaging Forum και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Αυτή η πηγή φέρνει πολύτιμες πληροφορίες από χιλιάδες δημοσιευμένες επιστημονικές μελέτες για χημικές ουσίες σε υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα σε ένα ενιαίο και εύκολα εξερευνήσιμο μέρος». 

Παρά τους υπάρχοντες κανονισμούς που αποσκοπούν στον περιορισμό των καρκινογόνων ουσιών στα FCM, η μελέτη υπογραμμίζει τα κενά στα ισχύοντα ρυθμιστικά πλαίσια. Τα είδη που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα αγοράστηκαν τα τελευταία χρόνια από αγορές σε περιοχές με υψηλή ρύθμιση, συμπεριλαμβανομένων της ΕΕ και των ΗΠΑ. «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η χρόνια έκθεση ολόκληρου του πληθυσμού σε ύποπτες καρκινογόνες ουσίες του μαστού από FCM είναι ο κανόνας και υπογραμμίζει μια σημαντική, αλλά επί του παρόντος υποτιμημένη, ευκαιρία για πρόληψη», εξηγούν οι συγγραφείς. 

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Αναφορά: Parkinson, LV; Geueke, Β; Muncke, J. (2024). « Πιθανές καρκινογόνες ουσίες του μαστού που χρησιμοποιούνται σε είδη που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα: Επιπτώσεις για την πολιτική, την επιβολή και την πρόληψη ». Σύνορα στην Τοξικολογία. DOI: 10.3389/ftox.2024.1440331

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img