14.7 C
Athens
Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΈτοιμα μπιφτέκια: Μπέρδεμα στη χρήση πρόσθετων – Τα φυσικά αρωματικά περιέχουν πρόσθετα!

Έτοιμα μπιφτέκια: Μπέρδεμα στη χρήση πρόσθετων – Τα φυσικά αρωματικά περιέχουν πρόσθετα!

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Δολοφονία στο Αγρίνιο: Το παίζει τρελός ο 30χρονος – Ζητάει να δει την Δώρα

Το Σάββατο θα απολογηθεί ενώπιον της ανακρίτριας ο 30χρονος για τη δολοφονία της 43χρονης πρώην συντρόφου του στο Αγρίνιο. Ο 30χρονος υποστηρίζει πως είναι βαριά ψυχικά ασθενής, ενώ ο σύντροφος της αδικοχαμένης Δώρας ξεσπά, λέγοντας πως θέλει να δει τον δράστη να σαπίζει στη φυλακή. Έγγραφα σύμφωνα με τα οποία παρακολουθείται από ψυχίατρο και λαμβάνει

«Αγριεύει» ο καιρός: Κακοκαιρία από την Ιταλία φέρνει χιονοπτώσεις και μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας

Σύμφωνα με την ΕΜΥ , για σήμερα Παρασκευή, νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Τα φαινόμενα πιθανώς να είναι πρόσκαιρα ισχυρά από τις μεσημβρινές ώρες στο Ιόνιο, από το απόγευμα στα δυτικά ηπειρωτικά και από τις βραδινές ώρες στη Θεσσαλία, την Εύβοια και τις Σποράδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα

Καιρός – Τσατραφύλλιας: Πού θα χιονίσει σήμερα – Πτώση θερμοκρασίας και μεγάλα ύψη βροχής

Aπό αύριο αλλάζει το σκηνικό του καιρού με κρύο, μεγάλα ύψη βροχής, καταιγίδες, μποφόρ και χιόνια. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιώργο Τσατραφύλλια από το βράδυ της Παρασκευής ο καιρός θα αλλάξει και όπως αναφέρει δεν αποκλείεται να πέσουν χιόνια σε Καστοριά και Φλώρινα. Όπως αναφέρει ο ίδιος από την Παρασκευή μέχρι και το Σάββατο θα

Καιρός: Έρχονται νέες καταιγίδες στην Αττική – Πότε θα ξεκινήσουν τα φαινόμενα

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, για σήμερα Παρασκευή, νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Τα φαινόμενα πιθανώς να είναι πρόσκαιρα ισχυρά από τις μεσημβρινές ώρες στο Ιόνιο, από το απόγευμα στα δυτικά ηπειρωτικά και από τις βραδινές ώρες στη Θεσσαλία, την Εύβοια και τις Σποράδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βορειοδυτικά

11.000 τα μπουκάλια κρέμας για καφέ που ανακάλεσε η Danone – Γράφει ότι είναι “zero sugar” και είναι… με ζάχαρη!

Όλο και συχνότερα οι αρχές διαπιστώνουν παραβάσεις γνωστών εταιρειών που πωλούν προϊόντα με ετικέτα zero sugar που στην πραγματικότητα είναι… τίγκα στη ζάχαρη! Σχεδόν 11.000 μπουκάλια κρέμας που προστίθεται σε καφέ ή και άλλα ροφήματα για ενίσχυση της γεύσης, ανακλήθηκαν από την αγορά των ΗΠΑ λόγω λάθους στην επισήμανση. Πρόκειται για την κρέμα Home Alone
spot_imgspot_img

Σύμφωνα με μελέτη στα φυσικά μείγματα αρωμάτων υπάρχουν πρόσθετα, σε ορισμένες περιπτώσεις, μεταφέρονται στο τελικό προϊόν, και δεν αναγράφονται στην ετικέτα.

Η οξείδωση του κρέατος μπορεί να προκαλέσει αποχρωματισμό, δυσάρεστες γεύσεις, μείωση θρεπτικών ουσιών, απώλεια υγρασίας και σχηματισμό τοξικών ενώσεων γιατυτό οι εταιρείες χρησιμοποιούν διάφορα πρόσθετα. Υπάρχει μια αυξανόμενη τάση μεταξύ των υπευθύνων επιχειρήσεων τροφίμων να χρησιμοποιούν φυσικές αρωματικές ύλες στην παρασκευή κρέατος για τη μείωση της μικροβιακής αλλοίωσης και την παράταση της διάρκειας ζωής. Μελέτες καταδεικνύουν ότι η χρήση φυσικών ουσιών μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη ή στην ελαχιστοποίηση της οξείδωσης σε τρόφιμα με μυϊκή σύσταση. Πράγματι, οι φυσικές ουσίες έχουν μελετηθεί για την ικανότητά τους να αποτρέπουν την οξείδωση και τις αρνητικές αλλαγές στην ποιότητα του ωμού κρέατος, του φρεσκοπαρασκευασμένου κρέατος και των παρασκευασμάτων κρέατος (κιμάς) κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας και της αποθήκευσης. Η φυτική πηγή, είτε πρόκειται για μπαχαρικό, βότανο, αιθέριο έλαιο, ακατέργαστο εκχύλισμα ή συμπυκνωμένο εκχύλισμα πλούσιο σε φαινόλες, μπορεί να παρέχει πολυάριθμες βιοδραστικές ενώσεις, αν και πρέπει να είναι συμβατές με το κρέας από την άποψη της οργανοληπτικής συνοχής και της αποτελεσματικότητας υπό συγκεκριμένες συνθήκες επεξεργασίας.

Η χρήση πρόσθετων στα παρασκευάσματα κρέατος ρυθμίζεται σήμερα από τον κανονισμό ΕΚ 1333/2008. Στόχος μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Italian Journal of Food Safety ήταν να αξιολογήσει την επικράτηση της χρήσης φυσικών αρωματικών μειγμάτων στην παρασκευή κρέατος, την πιθανή παρουσία προσθέτων σε φυσικές αρωματικές ύλες και την αξιολόγηση τυχόν μεταφοράς προσθέτων που περιέχονται σε φυσικές αρωματικές ουσίες σε πειραματικά παρασκευασμένα μπιφτέκια βοείου κρέατος.

Με βάση μια προκαταρκτική έρευνα που διεξήχθη ως μέρος της μελέτης, περίπου το 87% των εγκαταστάσεων χρησιμοποιούσαν φυσικά αρωματικά μείγματα στην παρασκευή κρέατος. Τα ίδια φυσικά μείγματα που χρησιμοποιούν οι τοπικές βιομηχανίες προστέθηκαν στον κιμά προκειμένου να παραχθούν πειραματικά μπιφτέκια. Το κιτρικό οξύ βρέθηκε τόσο στα φυσικά αρωματικά μείγματα που κυμαίνονταν από 1760 mg/kg έως 92.731 mg/kg όσο και στα πειραματικά μπιφτέκια που κυμαίνονταν από 57 mg/kg έως 2248 mg/kg. Το ασκορβικό οξύ ήταν παρόν σε όλα τα φυσικά αρωματικά μείγματα από 260 mg/kg έως 98.858 mg/kg, αλλά ανακτήθηκε σε τρία μπιφτέκια έως και 1075 mg/kg. Το οξικό οξύ βρέθηκε σε τρία αρωματικά μίγματα (εύρος 23.539-77.421 mg/kg) και μεταφέρθηκε σε τρία επεξεργασμένα μπιφτέκια (εύρος 3063-3202 mg/kg). Τα νιτρώδη άλατα δεν βρέθηκαν καθόλου στα μπιφτέκια και μόνο μία φορά σε ένα φυσικό αρωματικό μείγμα σε δόση 26 mg/kg, ενώ νιτρικά άλατα βρέθηκαν σε ορισμένα φυσικά αρωματικά μείγματα έως 788 mg/kg αλλά όχι σε μπιφτέκια. Η μελέτη έχει εγείρει ορισμένα κρίσιμα ζητήματα σχετικά με την κατάλληλη και συνειδητή χρήση φυσικών αρωμάτων και την πιθανή ανεπαρκή σήμανση παρασκευής κρέατος.

Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα πως στα φυσικά µείγµατα αρωµάτων που αναλύθηκαν υπάρχουν πρόσθετα και, σε ορισµένες περιπτώσεις, µεταφέρονται στο τελικό προϊόν. Επιπλέον, η έρευνα υπογραμμίζει ότι ο σκοπός της προσθήκης του μείγματος φυσικών αρωμάτων στα παρασκευάσματα κρέατος είναι συχνά τεχνολογικός. Στην περίπτωση αυτή, ωστόσο, η χρήση κάθε πρόσθετου που υπάρχει στο φυσικό µείγµα πρέπει να είναι εγκεκριµένη και, για την ορθή ενηµέρωση των καταναλωτών, να αναφέρεται στην ετικέτα. Αντίθετα, τα πρόσθετα τροφίμων των οποίων η παρουσία σε ένα συγκεκριμένο τρόφιμο οφείλεται αποκλειστικά στο γεγονός ότι περιέχονταν σε ένα ή περισσότερα συστατικά, σύμφωνα με την αρχή της μεταφοράς, και δεν έχουν καμία τεχνολογική λειτουργία στο τελικό προϊόν, μπορούν να παραλείπονται στην ετικέτα. Στη συνέχεια, η σκόπιμη προσθήκη μιγμάτων φυσικών αρωματικών υλών που περιέχουν πρόσθετα για τεχνολογικούς σκοπούς απαιτεί υποχρεωτική δήλωση στην επισήμανση σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Αυτά τα κρίσιμα ζητήματα αναδεικνύουν την ανάγκη για αυξημένη ευαισθητοποίηση των FBO σχετικά με την κατάλληλη και συνειδητή χρήση των φυσικών πρόσθετων, με έμφαση στην ασφάλεια των καταναλωτών.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

[tds_leads input_placeholder="Your email address" btn_horiz_align="content-horiz-center" pp_msg="SSd2ZSUyMHJlYWQlMjBhbmQlMjBhY2NlcHQlMjB0aGUlMjAlM0NhJTIwaHJlZiUzRCUyMiUyMyUyMiUzRVByaXZhY3klMjBQb2xpY3klM0MlMkZhJTNFLg==" pp_checkbox="yes" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLXRvcCI6IjMwIiwibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjQwIiwiZGlzcGxheSI6IiJ9LCJwb3J0cmFpdCI6eyJtYXJnaW4tdG9wIjoiMTUiLCJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMjUiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBvcnRyYWl0X21heF93aWR0aCI6MTAxOCwicG9ydHJhaXRfbWluX3dpZHRoIjo3NjgsImxhbmRzY2FwZSI6eyJtYXJnaW4tdG9wIjoiMjAiLCJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzAiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sImxhbmRzY2FwZV9tYXhfd2lkdGgiOjExNDAsImxhbmRzY2FwZV9taW5fd2lkdGgiOjEwMTksInBob25lIjp7Im1hcmdpbi10b3AiOiIyMCIsImRpc3BsYXkiOiIifSwicGhvbmVfbWF4X3dpZHRoIjo3Njd9" display="column" gap="eyJhbGwiOiIyMCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTAiLCJsYW5kc2NhcGUiOiIxNSJ9" f_msg_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_input_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_btn_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_pp_font_family="downtown-serif-font_global" f_pp_font_size="eyJhbGwiOiIxNSIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEifQ==" f_btn_font_weight="700" f_btn_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEifQ==" f_btn_font_transform="uppercase" btn_text="Unlock All" btn_bg="#000000" btn_padd="eyJhbGwiOiIxOCIsImxhbmRzY2FwZSI6IjE0IiwicG9ydHJhaXQiOiIxNCJ9" input_padd="eyJhbGwiOiIxNSIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEyIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMCJ9" pp_check_color_a="#000000" f_pp_font_weight="600" pp_check_square="#000000" msg_composer="" pp_check_color="rgba(0,0,0,0.56)" msg_succ_radius="0" msg_err_radius="0" input_border="1" f_unsub_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_msg_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_input_font_size="eyJhbGwiOiIxNCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_input_font_weight="500" f_msg_font_weight="500" f_unsub_font_weight="500"]

Πρόσφατα

spot_img