Ένας περίπατος 10 έως 20 λεπτών, σας βοηθά να «γεράσετε υπέροχα».
Η Mairlyn Smith, μια Καναδή ηθοποιός και μαγείρισσα, αποκάλυψε πρόσφατα στο διαδίκτυο ότι αυτή και ο σύζυγός της πηγαίνουν μια βόλτα μετά το δείπνο για να απελευθερώσουν τα αέρια που έχουν συσσωρευτεί. Η Smith αποκαλεί αυτούς τους περιπάτους μετά το γεύμα «fart walk» και το hashtag κάνει πλέον θραύση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ο σκοπός ενός “περιπάτου αερίων” είναι να ξεκινήσει η διαδικασία της πέψης και να ανακουφιστεί από το φούσκωμα, τα ενοχλητικά αέρια ή την αίσθηση ότι ένα μεγάλο γεύμα κάθεται στο στομάχι σας σαν τούβλο. Η Smith ισχυρίζεται ότι ένας περίπατος δέκα έως 20 λεπτών, σας βοηθά να «γεράσετε υπέροχα».
Υποστηρίζει όμως η επιστήμη τα οφέλη ενός περιπάτου μετά το γεύμα; Και πώς θα μπορούσαν οι γνώσεις μας για τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και τις ασθένειες να συμβάλουν στην εξεύρεση τρόπων για να αποβάλλετε αυτό το αίσθημα φουσκώματος με την άσκηση;
Πως συμπεριφέρεται το σώμα μας
Κατ’ αρχάς, σκεφτείτε τι συμβαίνει όταν το στομάχι σας γεμίζει μετά από ένα καλό γεύμα. Η χωρητικότητά του ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία, το μέγεθος και τις διατροφικές συνήθειες. Το αυτόνομο νευρικό σύστημα ελέγχει την κίνηση και τη δραστηριότητα της καρδιάς, των πνευμόνων και των εντέρων σας. Είναι ένα αυτόματο σύστημα που λειτουργεί πέρα από τον συνειδητό σας έλεγχο.
Υπάρχουν δύο τμήματα του αυτόνομου συστήματος. Το συμπαθητικό τμήμα δίνει εντολές για αντιδράσεις μάχης και φυγής, όπως η αύξηση του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης. Αυτό σας επιτρέπει είτε να στέκεστε όρθιοι είτε να τρέχετε.
Το αντίθετό του είναι το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, το οποίο διέπει τις αντιδράσεις ανάπαυσης και πέψης. Αυτό μπαίνει στο παιχνίδι όταν ο οργανισμός διασπά τη μασημένη τροφή και να απορροφά όλα τα θρεπτικά συστατικά του στην κυκλοφορία του αίματος. Στη συνέχεια, τα απόβλητα φεύγουν από το σώμα ως κόπρανα και μετεωρισμός.
Για να γίνει αυτό, το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα κινητοποιεί το έντερό σας. Προκαλεί την απελευθέρωση πεπτικών χυμών, που περιέχουν ένζυμα που διασπούν τους υδατάνθρακες, τα λίπη και τις πρωτεΐνες σε μικρότερα απορροφήσιμα μόρια. Ενεργοποιεί επίσης τους μυς στο τοίχωμα του εντέρου, επιτρέποντας στο χύμα να κινηθεί. Αυτή η κυματομορφή δράσης ονομάζεται περισταλτισμός.
Τι συμβαίνει με τον μετεωρισμό
Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα συμπτώματα του εντέρου, κυρίως η απώλεια αερίων, ήταν πιο εμφανή και συχνά κατά την ανάπαυση από ό,τι κατά τη διάρκεια της άσκησης. Μια άλλη εξέτασε την επίδραση των επιπέδων άσκησης σε συμπτώματα όπως ο μετεωρισμός και η ναυτία. Διαπίστωσαν ότι το περπάτημα μεγάλων αποστάσεων (δηλαδή η χαμηλής έντασης, παρατεταμένη άσκηση) δημιουργούσε αυτά τα συμπτώματα, αν και με σημαντικά μικρότερη συχνότητα και σοβαρότητα σε σύγκριση με την άσκηση υψηλής έντασης.
Τα γαστρεντερικά συμπτώματα αναφέρονται συχνά σε αθλητές – για παράδειγμα, το τρέξιμο του δρομέα. Αυτά αφορούν επεισόδια διάρροιας που μπορεί να παρουσιάσουν οι δρομείς κατά τη διάρκεια ενός αγώνα.
Εκτός από τη διάρροια, η έντονη άσκηση μπορεί επίσης να προκαλέσει συμπτώματα δυσπεψίας, ναυτίας και κοιλιακού πόνου ως αποτέλεσμα της μειωμένης παροχής αίματος στο έντερο, καθώς αυτό ανακατευθύνεται προς τους μυς – ένα παράδειγμα του συμπαθητικού συστήματος που λειτουργεί ενάντια στην πέψη.
Δεν είναι λοιπόν παράλογο να σκεφτείτε μια δοκιμή ελαφριάς άσκησης, όπως το περπάτημα, για να δείτε αν μπορεί να ανακουφίσει την κοιλιά σας. Τα αποδεδειγμένα θετικά αποτελέσματά της σε άλλες πτυχές της υγείας σας, όπως ο καρδιαγγειακός κίνδυνος και η απώλεια βάρους, θα είναι ένα μπόνους.