26.7 C
Athens
Τρίτη, 13 Αυγούστου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΦράουλες: Νέο καμπανάκι κινδύνου από την PAN Netherlands

Φράουλες: Νέο καμπανάκι κινδύνου από την PAN Netherlands

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Ανάκληση βρεφικής τροφής λόγω υπερβολικών επιπέδων βιταμίνης D

Οι υψηλές δόσεις βιταμίνης D μπορούν να προκαλέσουν υπερασβεστιαιμία Η Perrigo Company plc ανακαλεί 16.500 κουτιά Premium Infant Formula με σκόνη με βάση το γάλα λόγω των επιπέδων βιταμίνης D που είναι πάνω από το μέγιστο επιτρεπόμενο επίπεδο.  Το πρόβλημα προσδιορίστηκε μέσω ελέγχων ρουτίνας των Υγειονομικών Αρχών. Το προϊόν που ανακλήθηκε έχει ήδη πωληθεί στις πολιτείες:

Καιρός – Μαρουσάκης: Ισχυροί άνεμοι μέχρι και μετά τον Δεκαπενταύγουστο – 8 μποφόρ σε Αττική

Σημαντική επανίσχυση των ανέμων αναμένεται να καταγραφεί ακόμη και μετά τον Δεκαπενταύγουστο, σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη. Ο μετεωρολόγος έκανε λόγο για 8 μποφόρ σε Αττική και Εύβοια, πράγμα που σημαίνει ότι η επαγρύπνηση των αρχών θα είναι συνεχής, την ώρα μάλιστα, που οι αναζωπυρώσεις εξακολουθούν να εκδηλώνονται στα σημεία απ' τα οποία πέρασε η

Καιρός σήμερα: «Πέφτουν» οι άνεμοι – Μέχρι 39 βαθμούς θα φτάσει ο υδράργυρος

Ο καιρός σήμερα σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Γενικά αίθριος καιρός. Τοπικές νεφώσεις στα βόρεια ορεινά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 και πρόσκαιρα το απόγευμα στο Ιόνιο έως 5 μποφόρ, στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στο

Φωτιές στην Αττική: Νέο 112 για Μαραθώνα – «Φωτιά σε δασική έκταση»

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις και τις διάσπαρτες εστίες δίνουν όλη τη νύχτα οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην κορυφογραμμή Γραμματικού - Μαραθώνα, στον Διόνυσο, Γραμματικό, στα Βριλήσσια, στον Γέρακα, στη Ραπεντώζα και στο Χαλάνδρι. Πιο συγκεκριμένα, το 112 «ήχησε» για ακόμη μια φορά στην περιοχή του Μαραθώνα καλώντας τους κατοίκους να παραμείνουν σε ετοιμότητα για εκκένωση λόγω

Βίντεο από το εσωτερικό ουκρανικού ΤΟΜΑ: Πέφτει σε ρωσική ενέδρα

Ένα ουκρανικό ΤΟΜΑ γεμάτο με Ουκρανούς στρατιώτες πέφτει σε ρωσική ενέδρα κάπου στην περιφέρεια του Κουρσκ. Δεν είναι γνωστή η τύχη των στρατιωτών. Ωστόσο το βίντεο έχει τραβηχτεί στο εσωτερικό του ΤΟΜΑ και απεικονίζει γλαφυρά τον πανικό που επικρατεί ανάμεσα σε στρατιώτες όταν πλήττεται το όχημα τους. Knock, knock… pic.twitter.com/qXzliOGRCc — Zlatti71 (@Zlatti_71) August 12
spot_imgspot_img

PFAS και πολύ τοξικά φυτοφάρμακα στο 92% των ολλανδικών συμβατικών φραουλών.

Οι περισσότερες συμβατικές φράουλες δεν είναι κατάλληλες για παιδιά. Αυτό καταλήγει η PAN Netherlands μετά από δοκιμή 15 δειγμάτων για φυτοφάρμακα. To άρθρο δημοσιεύτηκε στο Δίκτυο δράσης για τα φυτοφάρμακα στην Ευρώπη (Pesticide Action Network Europe). Μετά από αναλύσεις που έδειξαν ότι σχεδόν καμία φράουλα είναι χωρίς φυτοφάρμακα, η PAN Netherlands συμβουλεύει θερμά τους καταναλωτές, ιδιαίτερα τις ευάλωτες ομάδες, τις έγκυες γυναίκες και τις οικογένειες να δοκιμάσουν να αγοράσουν φράουλες (και άλλα τρόφιμα) που καλλιεργούνται χωρίς χημικά φυτοφάρμακα όταν προορίζονται να καταναλωθούν από βρέφη, νήπια και παιδιά.

Ένα έως τρία διαφορετικά φυτοφάρμακα PFAS υπήρχαν στο 69% των φραουλών. Σχεδόν τα μισά περιείχαν υπολείμματα φυτοφαρμάκων που είναι τόσο τοξικά που θα έπρεπε να είχαν ήδη απαγορευτεί εδώ και πολύ καιρό. Τα μόνα δύο δείγματα χωρίς φυτοφάρμακα ήταν βιολογικά. Οι υπόλοιποι είχαν κατά μέσο όρο 3 φυτοφάρμακα. 

Οι φράουλες είναι διαβόητες για κοκτέιλ φυτοφαρμάκων. Το Pesticide Action Network Netherlands ανέλυσε δείγματα από τα φρούτα το 2021 και το 2022 και επανέλαβε τις δοκιμές για φυτοφάρμακα το 2024 σε 15 δίσκους με φράουλες από 15 ολλανδικά σούπερ μάρκετ, μεταξύ των οποίων και δύο καταστήματα βιολογικών προϊόντων. Μόνο οι βιολογικές φράουλες ήταν καθαρές από φυτοφάρμακα. Στα άλλα δείγματα, βρήκαν 12 διαφορετικά φυτοφάρμακα, κατά μέσο όρο 3,0 διαφορετικές ουσίες ανά δίσκο. Το 2021 και το 2022 ο μέσος όρος ήταν 3,5 και 3,7 οπότε φαίνεται να μειώνεται ελαφρά. 

Ωστόσο, βρήκαν ορισμένες ιδιαίτερα επιβλαβείς ουσίες σε όλα σχεδόν τα δείγματα: υπήρχαν 1 έως 3 διαφορετικά φυτοφάρμακα PFAS στο 69% των κοινών φραουλών που συμμετείχαν στην έρευνα. Και το 46% των κοινών φραουλών ήταν μολυσμένες με εξαιρετικά τοξικά «Υποψήφιες για υποκατάσταση».

Οι ευρωπαίοι νομοθέτες προσδιορίζουν αυτές τις ουσίες CfS ως ελάχιστα αποικοδομήσιμες και/ή τόσο τοξικές που τα κράτη μέλη πρέπει να τις αντικαταστήσουν με ασφαλέστερες εναλλακτικές όπου είναι δυνατόν. Από το 2015 και η Ολλανδία υποχρεώθηκε να το κάνει, αλλά δεν έγινε αντικατάσταση. 

Τα φυτοφάρμακα PFAS συνδυάζουν εγγενείς τοξικές ιδιότητες για να στοχεύσουν παράσιτα με δεσμούς άνθρακα-φθορίου που κανονικά δεν υπάρχουν στη φύση. Είναι οι ίδιοι επίμονοι ή διασπώνται σε πολύ επίμονο TFA. TFA ανιχνεύθηκε και σε 34 από τα 36 ευρωπαϊκά δείγματα νερού βρύσης από 11 χώρες της ΕΕ.

“Αυτό πρέπει να αλλάξει τώρα”, δήλωσε η Margriet Mantingh, πρόεδρος του PAN-NL. “Πρέπει να σταματήσουμε σύντομα τα φυτοφάρμακα PFAS. Αυτές οι ουσίες διασπώνται πολύ άσχημα και προκαλούν βλάβες στην υγεία και το περιβάλλον μας.” 

Μόνο ένα από τα συμβατικά δείγματα φράουλας δεν περιείχε PFAS ή άλλα εξαιρετικά τοξικά φυτοφάρμακα. Αυτή η περίπτωση δείχνει ότι είναι εφικτός ο στόχος της φράουλας χωρίς PFAS.

Ένα δείγμα είχε υπολείμματα που υπερέβαιναν τα μεμονωμένα μέγιστα όρια υπολειμμάτων (MRL) στις φράουλες. Εδώ είναι σημαντικό να τονιστεί ότι δεν υπάρχει ακόμη κανένα πρότυπο ασφάλειας για τη διατροφική έκθεση σε μείγματα φυτοφαρμάκων, παρά τη νομική υποχρέωση από το 2005 για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος. Αυτή η έρευνα δείχνει ότι οι καταναλωτές μπορούν να εκτεθούν σε μείγματα φυτοφαρμάκων τρώγοντας φράουλες, ο αθροιστικός κίνδυνος των οποίων είναι άγνωστος.

Μόνο οι βιολογικές φράουλες πληρούν τα πρότυπα για βρεφικές και νηπιακές τροφές

Καμία από τις φράουλες που καλλιεργήθηκαν με φυτοφάρμακα που ερευνήθηκαν δεν πληροί τα μέγιστα επιτρεπόμενα επίπεδα υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων για βρεφικές και νηπιακές τροφές των 0,01 mg/kg. Η αθροιστική υπέρβαση του κανόνα κυμαίνεται από 12 έως 120 φορές το όριο. Μόνο οι δύο βιολογικοί δίσκοι με φράουλες πληρούν αυτό το πρότυπο.

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img