25.4 C
Athens
Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΦθινόπωρο, τρωκτικά και ασφάλεια τροφίμων

Φθινόπωρο, τρωκτικά και ασφάλεια τροφίμων

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Χαλάνδρι: Συνελήφθη Κινέζος που κυνηγούσε παιδιά με μαχαίρι γιατί νόμιζε ότι του πέταξαν νεράντζια στο σπίτι

Πριν μερικές ημέρες έξω από ένα σχολείο στο Χαλάνδρι τρία παιδιά που περπατούσαν αμέριμνα είδαν ένα άνδρα να τρέχει προς το μέρος τους κραδαίνοντας ένα τεράστιο μαχαίρι. Όλα ξεκίνησαν μερικές ημέρες πριν όταν κάποιοι άγνωστοι βρέθηκαν έξω από το σπίτι του δράστη, ο οποίος είναι υπήκοος Κίνας, και άρχισαν να πετούν νεράντζια. Μερικές ημέρες αργότερα

Γερμανία: Τρεις βόμβες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου εξερράγησαν ελεγχόμενα στο κέντρο της πόλης, vid

Τρεις βόμβες που δεν είχαν εκραγεί από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ανατινάχτηκαν ελεγχόμενα στο Γκέτινγκεν το Σάββατο. Σύμφωνα με τον δήμο, οι βόμβες που βρέθηκαν στο έδαφος κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό είχαν πυροκροτητές μεγάλης διάρκειας και ως εκ τούτου δεν μπορούσαν να εξουδετερωθούν. Περίπου 11.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους νωρίς το πρωί

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι βομβάρδισε ισραηλινές δυνάμεις που προσπάθησαν να “διεισδύσουν” στην χώρα

νωρίς σήμερα το πρωί εναντίον ισραηλινών στρατευμάτων που προσπάθησαν να “διευσδύσουν” στον νότιο Λίβανο, ενώ στοχοθέτησαν και άλλους Ισραηλινούς στρατιώτες σε άλλη περιοχή στη μεθόριο. “Όταν δύναμη του πεζικού του εχθρού προσπάθησε να διεισδύσει στο λιβανέζικο έδαφος”, κοντά στο μεθοριακό χωριό Μαρκάμπα, οι μαχητές της Χεζμπολάχ τη στοχοθέτησαν “με οβίδες του πυροβολικού”, επεσήμανε στην ανακοίνωσή

Ισραήλ: H Χεζμπολάχ χτύπησε ναυτική βάση κοντά στη Χάιφα

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του στρατού του Ισραήλ, βλήματα εκτοξεύθηκαν από τον Λίβανο προς το ισραηλινό έδαφος. Στο μεταξύ το λιβανέζικο σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι στοχοθέτησε ισραηλινή ναυτική βάση κοντά στη Χάιφα, μία ημέρα έπειτα από μια άλλη επίθεση εναντίον άλλης στρατιωτικής βάσης στην ίδια περιοχή, στην οποία σκοτώθηκαν τέσσερις στρατιώτες. «Παραμένουμε σε εγρήγορση

Θεσσαλονίκη: Υπό την απειλή μαχαιριού τρεις ανήλικοι λήστεψαν κατάστημα ψιλικών

Υπό την απειλή μαχαιριού, τρεις ανήλικοι λήστεψαν κατάστημα ψιλικών στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης, απ’ όπου κατάφεραν να αφαιρέσουν 320 ευρώ και καπνικά προϊόντα. Το περιστατικό συνέβη χθες τα ξημερώματα, με τους δράστες να συλλαμβάνονται λίγη ώρα αργότερα, έπειτα από αστυνομικές αναζητήσεις. Πρόκειται για δύο 16χρονους κι έναν 18χρονο (δεν έχει ενηλικιωθεί ακόμη), εις βάρος των οποίων
spot_imgspot_img

Τα τρωκτικά φέρουν περισσότερες από 60 άκρως επικίνδυνες μεταδοτικές ασθένειες

Τα τρωκτικά είναι από τους μεγαλύτερους εχθρούς της βιομηχανίας τροφίμων, ειδικά όταν το φθινόπωρο, που η αλλαγή του καιρού τα κάνει να αναζητούν ζεστασιά, καταφύγιο και φαγητό.  

Το μεγάλο κύμα εμφάνισης τρωκτικών παρουσιάζεται με τα πρώτα κρύα, προειδοποίησε ο Jerry Heath της Industrial Fumigant Co, κατά τη διάρκεια ενός πρόσφατου διαδικτυακού σεμιναρίου που απευθύνεται σε ιδιοκτήτες, διευθυντές και υπαλλήλους εγκαταστάσεων τροφίμων.

Μια μόλυνση από τρωκτικά μπορεί να είναι εξαιρετικά επιζήμια για μια μονάδα επεξεργασίας τροφίμων, καθώς μπορεί να οδηγήσει ακόμη στο κλείσιμο της, εάν το πρόβλημα δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα και σωστά. Άλλωστε, δεν είναι λίγες οι ανακλήσεις τροφίμων λόγω περιττωμάτων τρωκτικών!

Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένου ότι τα τρωκτικά είναι γνωστό ότι μολύνουν – ή καταναλώνουν – περίπου το 20 τοις εκατό της παγκόσμιας προσφοράς τροφίμων. Επιπλέον, μπορούν να φέρουν περισσότερες από 60 άκρως επικίνδυνες μεταδοτικές ασθένειες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων.

Ορισμένοι επιστήμονες αποκαλούν τα τρωκτικά «Νο. 1 δημόσιο εχθρό» για τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας τροφίμων και ποτών. Η Salmonella, η Listeria και η E. coli είναι από τις τροφιμογενείς ασθένειες που μπορούν να μεταφέρουν τα τρωκτικά. Οι τροφιμογενείς ασθένειες όπως αυτές μπορούν επίσης να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα ανθρώπινης υγείας, ακόμα και θάνατο.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση υπολογίζει ότι υπάρχουν περίπου 48 εκατομμύρια περιπτώσεις τροφιμογενών ασθενειών ετησίως – δηλαδή 1 στους 6 Αμερικανούς κάθε χρόνο, ενώ αυτές οι ασθένειες έχουν ως αποτέλεσμα περίπου 128.000 νοσηλείες και 3.000 θανάτους.

Γι’ αυτό οι ιδιοκτήτες και οι διευθυντές εγκαταστάσεων επεξεργασίας τροφίμων πρέπει να βεβαιωθούν ότι οι υπάλληλοί τους είναι εκπαιδευμένοι σχετικά με το πόσο σημαντικό είναι να προσέχουν τις προσβολές από τρωκτικά και επίσης τι πρέπει να κάνουν για να τις αποτρέψουν αλλά και να προστατευτούν.

Πού κρύβονται τα τρωκτικά;
Παραδόξως, η πρώτη γραμμή επίθεσης αυτή την εποχή δεν είναι σε εσωτερικούς χώρους αλλά σε εξωτερικούς. Δηλαδή, συγκροτήματα που οριοθετούνται από χωράφια, δασώδεις περιοχές, θάμνους, σάπια φύλλα, ποτάμια, κολπίσκους μεταξύ άλλων.

Ο Heath είπε ότι η Walmart βρήκε τρωκτικά να εισέρχονται με παραδόσεις από εξωτερικούς χώρους από πολλά άλλα ύποπτα μέρη. Μερικοί μάλιστα προειδοποιούν να αποφεύγετε να κρατάτε μια πόρτα ανοιχτή περισσότερο από όσο χρειάζεται.

Πιο επικίνδυνος ο αρουραίος ή το ποντίκι;
Όσο για τη διαφορά μεταξύ αρουραίων και ποντικών, τα ποντίκια του σπιτιού είναι στην πραγματικότητα χειρότερα παράσιτα μέσα στα κτίρια από τους αρουραίους. Κατ’ αρχήν είναι πιο πολλά. Επιπλέον, επειδή ένα ποντίκι είναι πολύ μικρότερο από έναν αρουραίο, μπορεί να βρει περισσότερα ανοίγματα σε ένα κτίριο.

Έχουν επίσης υψηλό ρυθμό αναπαραγωγής, που επιτρέπει σε μεγαλύτερους πληθυσμούς να αναπτύσσονται πιο γρήγορα. Και μπορούν να επιβιώσουν μόνο με φαγητό! Δεν χρειάζονται νερό, κάτι που τους επιτρέπει να εκμεταλλεύονται περισσότερες περιοχές σε μια αποθήκη ή ένα κέντρο επεξεργασίας.

Ύπουλοι εισβολείς

Σύμφωνα με τον FDA, τα τρωκτικά εισέρχονται στα προϊόντα αφού εισέλθουν στις εγκαταστάσεις μέσω ρωγμών ή οπών στους τοίχους, κενά γύρω από πόρτες, παράθυρα, καθώς και από τα θεμέλια, τη στέγη ή τον εξαερισμό, τα δομικά ανοίγματα και τις σωληνώσεις.

Το κενό κάτω από τις πόρτες είναι το πιο κοινό σημείο εισόδου για τα ποντίκια. Ελκύονται από χώρους αποθήκευσης υψηλής υγρασίας όπου τα τρόφιμα δεν είναι σωστά σφραγισμένα και, γενικά, από χώρους που δεν είναι καθαροί και οργανωμένοι.

Είναι επίσης σημαντικό να έχετε αρκετούς κάδους απορριμμάτων ή συμπιεστές, με καπάκια, για να δυσκολεύεται τα τρωκτικά.

Η εκπαίδευση των εργαζομένων είναι επίσης πολύ σημαντική. Τόσο για τη προσταστία τους όσο και για την αναχαίτιση των εισβολέων. Μια σειρά από δολωματικούς σταθμούς μπορεί να είναι αποτελεσματική.
Ένας δολωματικός σταθμός τρωκτικών είναι ένα μικρό, συνήθως πλαστικό, κουτί με τρύπα που επιτρέπει την είσοδο των τρωκτικών. Μέσα στο κουτί υπάρχει ένα εξαιρετικά τοξικό δόλωμα, οπότε τυχόν τρωκτικά που καταναλώνουν το δόλωμα θα πεθάνουν. Πολλά τρωκτικά μεταφέρουν επίσης το δόλωμα πίσω στη φωλιά τους όπου θα το μοιραστούν με άλλους και θα εξολοθρευτεί έτσι όλη η κοινότητα.

Κι αν κάποιο ποντίκι τα καταφέρει και μπει;

Εάν ένα ποντίκι εντοπιστεί σε εσωτερικό χώρο, τοποθετήστε μερικές παγίδες με κόλλα και απομονώστε την περιοχή όπου το είδατε. Ίσως έτρεχε κάτω από κάποιες παλέτες, για παράδειγμα. Εάν συμβαίνει αυτό, περιβάλλετε τις παλέτες με τις παγίδες κόλλας.

Προσδιορίστε περιοχές υψηλής κυκλοφορίας, εστιάζοντας σε περιοχές όπου έχετε δει περιττώματα ποντικιού ή άλλα σημάδια προσβολής από ποντίκια. Τοποθετήστε επίσης σωστά τις παγίδες. Για να αυξήσετε τις πιθανότητες να συναντήσει ένα τρωκτικό την παγίδα, τοποθετήστε παγίδες κάθετα στον τοίχο, με την πλευρά του δολώματος προς τον τοίχο.

Τα δολώματα μυοκτονίας πρέπει να ανανεώνονται. Όσο μεγαλύτερος είναι ο αρχικός πληθυσμός, τόσο περισσότερος χρόνος θα χρειαστεί για να επιτευχθεί πλήρης έλεγχος. Θα χρειαστεί χρόνος για να δελεαστεί κάθε ποντίκι να αλληλεπιδράσει και να δεσμευτεί σε μία από τις συσκευές ελέγχου.

Τα πτώματα ποντικιών πρέπει να απομακρύνονται άμεσα με τη χρήση γαντιών.

Τι είναι ο υποκαπνισμός;

Ο υποκαπνισμός (fumigation) των αποθηκών εφαρμόζεται κυρίως σε αποθήκες που φυλάσσουν σιτάρι, κριθάρι, καλαμπόκι, ρύζι, βαμβακόσπορο, αλεύρι και άλλα δημητριακά.
Ο υποκαπνισμός των χύδην αλλά και των συσκευασμένων προϊόντων γίνεται μόνο από ειδικούς στην καταπολέμηση των τρωκτικών και παρασίτων, διότι η χρήση της φωσφίνης εμπεριέχει σοβαρούς κινδύνους για άτομα που δεν γνωρίζουν την κατάλληλη διαδικασία.

Ο υποκαπνισμός γίνεται αφού πρώτα επικαλυφθούν τα χύδην ή συσκευασμένα προϊόντα με αεροστεγή πλαστικά φύλλα ή σφραγιστεί αεροστεγώς ολόκληρη η αποθήκη.

Αναλόγως του μεγέθους της αποθήκης και του προϊόντος, τοποθετείται η αναγκαία ποσότητα φωσφίνης, ο χώρος σφραγίζεται με προειδοποιητικό σήμα και ανοίγει για εξαερισμό τρεις ημέρες αργότερα. Η φωσφίνη έχει την ικανότητα να σκοτώνει τα έντομα σε όλα τα στάδια ανάπτυξής τους σε δύο με τρεις ημέρες και τα τρωκτικά σε μια με δύο ημέρες.

Ενώ η απαλλαγή από την προσβολή τρωκτικών θα διαρκέσει από μία ημέρα έως μία εβδομάδα, οι καθημερινές επιθεωρήσεις παρακολούθησης είναι το κλειδί για την ασφάλεια μιας μονάδας.

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

[tds_leads input_placeholder="Your email address" btn_horiz_align="content-horiz-center" pp_msg="SSd2ZSUyMHJlYWQlMjBhbmQlMjBhY2NlcHQlMjB0aGUlMjAlM0NhJTIwaHJlZiUzRCUyMiUyMyUyMiUzRVByaXZhY3klMjBQb2xpY3klM0MlMkZhJTNFLg==" pp_checkbox="yes" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLXRvcCI6IjMwIiwibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjQwIiwiZGlzcGxheSI6IiJ9LCJwb3J0cmFpdCI6eyJtYXJnaW4tdG9wIjoiMTUiLCJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMjUiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBvcnRyYWl0X21heF93aWR0aCI6MTAxOCwicG9ydHJhaXRfbWluX3dpZHRoIjo3NjgsImxhbmRzY2FwZSI6eyJtYXJnaW4tdG9wIjoiMjAiLCJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzAiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sImxhbmRzY2FwZV9tYXhfd2lkdGgiOjExNDAsImxhbmRzY2FwZV9taW5fd2lkdGgiOjEwMTksInBob25lIjp7Im1hcmdpbi10b3AiOiIyMCIsImRpc3BsYXkiOiIifSwicGhvbmVfbWF4X3dpZHRoIjo3Njd9" display="column" gap="eyJhbGwiOiIyMCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTAiLCJsYW5kc2NhcGUiOiIxNSJ9" f_msg_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_input_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_btn_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_pp_font_family="downtown-serif-font_global" f_pp_font_size="eyJhbGwiOiIxNSIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEifQ==" f_btn_font_weight="700" f_btn_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEifQ==" f_btn_font_transform="uppercase" btn_text="Unlock All" btn_bg="#000000" btn_padd="eyJhbGwiOiIxOCIsImxhbmRzY2FwZSI6IjE0IiwicG9ydHJhaXQiOiIxNCJ9" input_padd="eyJhbGwiOiIxNSIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEyIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMCJ9" pp_check_color_a="#000000" f_pp_font_weight="600" pp_check_square="#000000" msg_composer="" pp_check_color="rgba(0,0,0,0.56)" msg_succ_radius="0" msg_err_radius="0" input_border="1" f_unsub_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_msg_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_input_font_size="eyJhbGwiOiIxNCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_input_font_weight="500" f_msg_font_weight="500" f_unsub_font_weight="500"]

Πρόσφατα

spot_img