26.6 C
Athens
Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΓάλα: Μπορεί μία πρέζα αλάτι να το διατηρήσει φρέσκο και να αυξήσει...

Γάλα: Μπορεί μία πρέζα αλάτι να το διατηρήσει φρέσκο και να αυξήσει τη διάρκεια ζωής;

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Ιωάννινα: 76χρονος βρέθηκε νεκρός στα σκαλοπάτια πολυκατοικίας

Τραγωδία σημειώθηκε στην περιοχή των παλιών ΚΤΕΛ Ιωαννίνων (Ζωσιμαδών), καθώς ένας 76χρονος βρέθηκε νεκρός στα σκαλοπάτια πολυκατοικίας. Ο ηλικιωμένος φέρει χτυπήματα στο σώμα του. Στο σημείο έσπευσαν άμεσα αστυνομία αλλά και το ΕΚΑΒ που ειδοποιήθηκαν ενημερώθηκε από περίοικους που εντόπισαν τον ηλικιωμένο αιμόφυρτο στα σκαλοπάτια.Όπως προέκυψε, ο θάνατος του άτυχου ηλικιωμένου οφείλεται σε πτώση από

To αλκοόλ αποτρέπει την τροφική δηλητηρίαση – Μύθος ή αλήθεια;

Με αφορμή τα πρόσφατα βίντεο στο TikTok που ισχυρίζονται ότι η λήψη αλκοόλ βοηθά να μην αρρωστήσετε αν έχετε φάει κάτι χαλασμένο Μπορεί η κατανάλωση αλκοόλ να βοηθήσει στην πρόληψη της τροφικής δηλητηρίασης εάν έχετε φάει κάτι ύποπτο; Αυτή η ερώτηση κυκλοφορεί ευρέως στο TikTok από τη στιγμή που μία νεαρή δημοσίευσε βίντεο στο οποίο

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Έρχονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες

Η κύρια διαταραχή της κακοκαιρίας Cassandra περνά βόρεια της Ελλάδος, χωρίς ωστόσο να μας επηρεάζει σημαντικά. Ο καιρός θα παρουσιάσει επιδείνωση στη χώρα μας με την διέλευση ενός ψυχρού μετώπου , από τις απογευματινές ώρες της Παρασκευής (04-10-24) μέχρι το βράδυ του Σαββάτου (05-10-24), με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, κυρίως στα δυτικά και

Καιρός: Έκτακτη ειδοποίηση Τσατραφύλλια – Αυτές τις περιοχές θα «χτυπήσει» η Cassandra

Με ανάρτησή του στα social media ο μετεωρολόγος, Γιώργος Τσατραφύλλια, έκρουσε... καμπανάκι για αρκετές περιοχές που θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία Cassandra που έρχεται από την Ιταλία. Σύμφωνα με τον κύριο Τσατραφύλλια η Cassandra θα φέρει σκόνη και ζέστη αλλά και ισχυρές καταιγίδες. Αναλυτικά η ανάρτηση του Γιώργου Τσατραφύλλια: «Καταιγίδες, σκόνη, θυελλώδεις νοτιάδες και 32άρια φέρνει

Επιστρέφει το C-130 από τον Λίβανο με 60 Έλληνες και Κύπριους πολίτες

Αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας αναχώρησε το πρωί της Πέμπτης στις 11:00, για τον Λίβανο, προκειμένου να παραλάβει Έλληνες και Κύπριους πολίτες από την Βηρυτό. Ο συνολικός αριθμός των Ελλήνων και Κύπριων πολιτών που θα μεταφερθούν είναι 60 άτομα. Συγκεκριμένα 38 Κύπριοι και 22 Έλληνες. στο C-130 μεταβαίνουν και στελέχη από τις «Σκιές του Αιγαίου»
spot_imgspot_img

Το απλό κόλπο που μπορεί να αυξήσει τη διάρκεια ζωής του γάλακτος, χωρίς να επηρεάσει τη γεύση του και η αντίθετη άποψη.

Πολλά σουπερμάρκετ έχουν καταργήσει την ημερομηνία λήξης στο γάλα ιδιωτικής ετικέτας, όπως τα Sainsbury’s και τα Marks&Spencer και τις αντικατέστησαν με ημερομηνίες “καλύτερα πριν από” ( Best before) για να μειώσουν τη σπατάλη τροφίμων. Το ίδιο έκανε και η αλυσίδα Morrisons προκαλώντας την Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων FSA να απευθύνει σύσταση προς τους καταναλωτές, να χρησιμοποιούν πάντα αισθητηριακές δοκιμές, όπως το «τεστ όσφρησης»,  για τρόφιμα με επισήμανση ημερομηνίας “best before”.

Το τεστ όσφρησης αν και έχει προκαλέσει αντιδράσεις, είναι μια πρακτική που υπάρχει εδώ και χρόνια σε πολλά νοικοκυριά μεταξύ των οποίων και ελληνικά που ότι και να λέει η ημερομηνία λήξης, δεν πετάνε το γάλα αν δεν έχει χαλάσει. Άλλοι πάλι χρησιμοποιούν διαφορετική μέθοδο για να καταλάβουν εάν το γάλα έχει χαλάσει: το ρίχνουν σε ένα φλιτζάνι τσάι και καφέ και αν διαχωρίζεται τότε το πετάνε. Για αυτά τα νοικοκυριά λοιπόν που δεν διαβάζουν τις ημερομηνίες ίσως είναι χρήσιμη η συμβουλή του ειδικού αποθήκευσης Vlatka Lake,  που μίλησε στο Express.co.uk.

Καταρχήν η βασική συμβουλή είναι πως η μέθοδος αποθήκευσης μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη διάρκεια ζωής και τη γεύση του γάλακτος. Απλές κινήσεις, όπως η θέση του γάλακτος στο ψυγείο και ο τρόπος σφράγισής του, μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντικά μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.  Το γάλα, είτε πλήρες είτε αποβουτυρωμένο, αποθηκεύεται καλύτερα στους 3 βαθμούς Κελσίου. Στα περισσότερα ψυγεία, αυτή η θερμοκρασία βρίσκεται συνήθως στο πίσω μέρος των κάτω ραφιών, σημείο όπου η θερμοκρασία είναι πιο σταθερή και δεν επηρεάζεται εύκολα από το άνοιγμα της πόρτας. Επιπλέον το μπουκάλι πρέπει να κλείνει καλά καθώς η έκθεση στον αέρα μπορεί να προκαλέσει γρηγορότερη αλλοίωση.

Τα παραπάνω είναι λίγο πολύ γνωστά. Αυτό που δεν ήταν γνωστό μέχρι τώρα, είναι πως σύμφωνα με τον Lake προσθέτοντας μια πρέζα αλάτι στο γάλα σας μπορεί να παραταθεί η φρεσκάδα του και να διαρκέσει περισσότερο. Το αλάτι βοηθά στην επιβράδυνση της ανάπτυξης των βακτηρίων που προκαλούν αλλοίωση του γάλακτος. Φροντίστε μόνο να προσθέσετε πολύ μικρή ποσότητα, καθώς το πολύ αλάτι μπορεί να επηρεάσει τη γεύση του γάλακτος. Καλό θα είναι επίσης να το κουνήσετε αρκετά για να διαλυθεί.

Η αντίθετη άποψη

Ο Narriman Looch, του Οργανισμού Προτύπων Τροφίμων, σχολιάζοντας το θέμα στην HuffPost UK είπε: “Δεν συνιστούμε να προσθέτετε αλάτι στο γάλα για να το διατηρήσετε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα”. Η ειδικός σε θέματα ασφάλειας τροφίμων Sylvia Anderson συμφώνησε μαζί του. «Σε όλα τα 35 χρόνια που έχω δουλέψει με το φαγητό, δεν έχω ακούσει ποτέ για αυτό το σχόλιο. Δεν νομίζω ότι θα λειτουργήσει, γιατί η διαδικασία παραγωγής του γάλακτος έχει ήδη ολοκληρωθεί. Συνήθως αλάτι, ζάχαρη, λάδι και ξύδι προστίθενται στα προϊόντα στην αρχή της παραγωγής για να γίνει το πιάτο ασφαλές και να σταματήσει η ανάπτυξη βακτηρίων».

Το σίγουρο είναι πως αν θέλετε να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής του γάλακτος, τοποθετήστε το στο σωστό σημείο του ψυγείου, ή εναλλακτικά μπορείτε να το καταψύξετε πριν από την ημερομηνία χρήσης του, μεταφέροντας το σε ένα αεροστεγές δοχείο ή σε παγοθήκες. Απλά φροντίστε να μην καταψύξετε το γάλα που έχει ήδη λήξει. Το μη ανοιγμένο γάλα μπορεί να καταψυχθεί στην αρχική του συσκευασία για έως και έξι εβδομάδες. Τέλος, είναι σημαντικό να ελέγχετε πάντα την ημερομηνία λήξης του γάλακτος πριν το αγοράσετε.

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

[tds_leads input_placeholder="Your email address" btn_horiz_align="content-horiz-center" pp_msg="SSd2ZSUyMHJlYWQlMjBhbmQlMjBhY2NlcHQlMjB0aGUlMjAlM0NhJTIwaHJlZiUzRCUyMiUyMyUyMiUzRVByaXZhY3klMjBQb2xpY3klM0MlMkZhJTNFLg==" pp_checkbox="yes" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLXRvcCI6IjMwIiwibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjQwIiwiZGlzcGxheSI6IiJ9LCJwb3J0cmFpdCI6eyJtYXJnaW4tdG9wIjoiMTUiLCJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMjUiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBvcnRyYWl0X21heF93aWR0aCI6MTAxOCwicG9ydHJhaXRfbWluX3dpZHRoIjo3NjgsImxhbmRzY2FwZSI6eyJtYXJnaW4tdG9wIjoiMjAiLCJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzAiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sImxhbmRzY2FwZV9tYXhfd2lkdGgiOjExNDAsImxhbmRzY2FwZV9taW5fd2lkdGgiOjEwMTksInBob25lIjp7Im1hcmdpbi10b3AiOiIyMCIsImRpc3BsYXkiOiIifSwicGhvbmVfbWF4X3dpZHRoIjo3Njd9" display="column" gap="eyJhbGwiOiIyMCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTAiLCJsYW5kc2NhcGUiOiIxNSJ9" f_msg_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_input_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_btn_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_pp_font_family="downtown-serif-font_global" f_pp_font_size="eyJhbGwiOiIxNSIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEifQ==" f_btn_font_weight="700" f_btn_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEifQ==" f_btn_font_transform="uppercase" btn_text="Unlock All" btn_bg="#000000" btn_padd="eyJhbGwiOiIxOCIsImxhbmRzY2FwZSI6IjE0IiwicG9ydHJhaXQiOiIxNCJ9" input_padd="eyJhbGwiOiIxNSIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEyIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMCJ9" pp_check_color_a="#000000" f_pp_font_weight="600" pp_check_square="#000000" msg_composer="" pp_check_color="rgba(0,0,0,0.56)" msg_succ_radius="0" msg_err_radius="0" input_border="1" f_unsub_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_msg_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_input_font_size="eyJhbGwiOiIxNCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_input_font_weight="500" f_msg_font_weight="500" f_unsub_font_weight="500"]

Πρόσφατα

spot_img