29.3 C
Athens
Σάββατο, 17 Αυγούστου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΓια πρώτη φορά: Ποια πρόσθετα τροφίμων συνδέονται με διαβήτη τύπου 2

Για πρώτη φορά: Ποια πρόσθετα τροφίμων συνδέονται με διαβήτη τύπου 2

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

«Συνεργοί εγκλήματος πολέμου»: Έξαλλοι οι Ρώσοι με δυτικό ρεπορτάζ στο Κουρσκ, vid

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, η Μόσχα εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία της «για τις ενέργειες μιας ομάδας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης RAI η οποία μπήκε παράνομα στη Ρωσία για να καλύψει την εγκληματική τρομοκρατική επίθεση των Ουκρανών στρατιωτών εναντίον της περιοχής του Κουρσκ». Δύο Ιταλίδες δημοσιογράφοι της RAI, η Στεφανία Μπατιστίνι και η Σιμόνε Τραΐνι

Βίντεο: Οι Ρώσοι κατέστρεψαν δύο εκτοξευτές HIMARS στο Σούμι και δύο α/α συστήματα Patriot στο Ντνίπρο

Oι Ρώσοι κατέστρεψαν τους δύο εκτοξευτές HIMARS στο Σούμι οι οποίοι παρείχαν την απαραίτητη υποστήριξη στις ουκρανικές δυνάμεις που έχουν εισβάλει στου Κουρσκ. Αυτό σημαίνει ότι οι Ουκρανοί δεν θα διαθέτουν πλέον κάλυψη από GMLRS. Οι Ρώσοι κατέστρεψαν επίσης και δύο εκτοξευτές Patriot στο Nτνίπρο μειώνοντας έτσι κατά πολύ τις απειλές κατά της ρωσικής Αεροπορίας

Δημητριακά χωρίς γλουτένη: Εργαστήριο βρήκε γλυφοσάτη στο 95% των δειγμάτων που εξέτασαν

Τα ανησυχητικά αποτελέσματα που επηρεάζουν τουλάχιστον 20 εκατομμύρια ανθρώπους που τρώνε προϊόντα χωρίς γλουτένη στην Αμερική. Η Moms Accross America, μια ένωση Αμερικανίδων μητέρων που δραστηριοποιείται σε εργαστηριακές δοκιμές τροφίμων, δημοσίευσε τα ανησυχητικά ευρήματα της έρευνας της σε δημητριακά χωρίς γλουτένη. Η ένωση ανέφερε την παρουσία γλυφοσάτης σε 44 προϊόντα από τα 46 που αναλύθηκαν

Μεταναστευτικό: Ευρωπαϊκό κράτος πληρώνει αλλοδαπούς για να… φύγουν!

Η Σουηδία θα μπορούσε να διευρύνει ένα πρόγραμμα βάσει του οποίου οι νέοι πολίτες (που είναι ως απί το πλείστον αλλοδαποί) που αγωνίζονται να ενσωματωθούν στην κοινωνία ενθαρρύνονται να φύγουν, σύμφωνα με πρόταση που υποβλήθηκε στην υπουργό Μετανάστευσης Μαρία Μάλμερ Στένεργκαρντ. Το λεγόμενο πρόγραμμα «εθελούσιου επαναπατρισμού» που ισχύει επί του παρόντος στη Σουηδία προσφέρει στους

Σαρωτική μεταβολή του καιρού: Πτώση του υδραργύρου και καταιγίδες – Πότε αναμένονται

Με αρκετή ζέστη ωστόσο χωρίς σαραντάρια ενδέχεται να κυλήσει αυτό το Σαββατοκύριακο σύμφωνα με τις προβλέψεις του μετεωρολόγου Γιώργου Τσατραφύλλια. Ειδικότερα μπόρες αναμένονται στη Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα κυρίως στα ορεινά, ενώ ηλιοφάνεια θα επικρατήσει στις νησιωτικές περιοχές της χώρας το Σάββατο 17 Αυγούστου. Η θερμοκρασία στην Αθήνα θα πέσει στους 36 βαθμούς Κελσίου. Ωστόσο
spot_imgspot_img

Πειραματική μελέτη σε 104.139 ενήλικες στη Γαλλία.

Στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, το 30 έως 60% της διαιτητικής ενεργειακής πρόσληψης στους ενήλικες προέρχεται από εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα που περιέχουν διάφορα πρόσθετα. Οι γαλακτωματοποιητές είναι από τα πρόσθετα που χρησιμοποιούνται ευρύτερα από τη βιομηχανία τροφίμων, συμβάλλοντας στη βελτίωση της υφής των προϊόντων διατροφής και στην παράταση της διάρκειας ζωής τους. Ερευνητές από το Inserm, το INRAE, το Université Sorbonne Paris Nord, το Université Paris Cité και το Cnam, ως μέρος της Ερευνητικής Ομάδας Διατροφικής Επιδημιολογίας (CRESS-EREN), μελέτησαν τις πιθανές συνδέσεις μεταξύ της διαιτητικής πρόσληψης γαλακτωματοποιητών προσθέτων τροφίμων και της εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 μεταξύ 2009 και 2023. Ανέλυσαν τα δεδομένα διατροφής και υγείας 104.139 ενηλίκων, αξιολογώντας συγκεκριμένα την κατανάλωση αυτού του τύπου προσθέτου τροφίμων και τα ευρήματα υποδηλώνουν μια συσχέτιση μεταξύ της χρόνιας κατανάλωσης ορισμένων προσθέτων γαλακτωματοποιητή και του υψηλότερου κινδύνου διαβήτη. Η μελέτη δημοσιεύεται στο Lancet Diabetes &; Endocrinology.

Οι γαλακτωματοποιητές είναι από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα πρόσθετα. Συχνά προστίθενται σε επεξεργασμένα και συσκευασμένα τρόφιμα, όπως ορισμένα βιομηχανικά κέικ, μπισκότα και επιδόρπια, καθώς και γιαούρτια, παγωτά, σοκολάτες, βιομηχανικά ψωμιά, μαργαρίνες και έτοιμα προς κατανάλωση ή έτοιμα προς θέρμανση γεύματα, προκειμένου να βελτιωθεί η εμφάνιση, η γεύση και η υφή τους και να επιμηκυνθεί η διάρκεια ζωής τους. Αυτοί οι γαλακτωματοποιητές περιλαμβάνουν για παράδειγμα μονο- και διγλυκερίδια λιπαρών οξέων, καραγενάνες, τροποποιημένα άμυλα, λεκιθίνες, φωσφορικά άλατα, κυτταρίνες, κόμμεα και πηκτίνες.

Όπως συμβαίνει με όλα τα πρόσθετα τροφίμων, η ασφάλεια των γαλακτωματοποιητών είχε προηγουμένως αξιολογηθεί από τις υπηρεσίες ασφάλειας και υγείας των τροφίμων με βάση τα επιστημονικά στοιχεία που ήταν διαθέσιμα κατά τη στιγμή της αξιολόγησής τους. Ωστόσο, ορισμένες πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι οι γαλακτωματοποιητές μπορεί να διαταράξουν τη μικροχλωρίδα του εντέρου και να αυξήσουν τον κίνδυνο φλεγμονής και μεταβολικής διαταραχής, οδηγώντας ενδεχομένως σε αντίσταση στην ινσουλίνη και ανάπτυξη διαβήτη.

Για πρώτη φορά παγκοσμίως, μια ομάδα ερευνητών στη Γαλλία μελέτησε τις σχέσεις μεταξύ της διαιτητικής πρόσληψης γαλακτωματοποιητών, που αξιολογήθηκε σε μια περίοδο παρακολούθησης μέγιστης διάρκειας 14 ετών, και του κινδύνου ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 σε μια μεγάλη μελέτη στον γενικό πληθυσμό.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η χρόνια έκθεση – αξιολογούμενη από επαναλαμβανόμενα δεδομένα – στους ακόλουθους γαλακτωματοποιητές συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2:

  • καραγενάνες (ολικές καραγενάνες και E407, 3% αυξημένος κίνδυνος ανά αύξηση 100 mg ημερησίως)
  • φωσφορικό κάλιο (E340, 15% αυξημένος κίνδυνος ανά αύξηση των 500 mg ημερησίως)
  • εστέρες μονο- και διακετυλοτρυγικού οξέος μονο- και διγλυκεριδίων λιπαρών οξέων (E472e, 4% αυξημένος κίνδυνος ανά αύξηση 100 mg ημερησίως)
  • κιτρικό νάτριο (E331, 4% αυξημένος κίνδυνος ανά αύξηση των 500 mg ημερησίως)
  • κόμμι γκουάρ (E412, 11% αυξημένος κίνδυνος ανά αύξηση των 500 mg ημερησίως)
  • αραβικό κόμμι (E414, 3% αυξημένος κίνδυνος ανά αύξηση των 1000 mg ημερησίως)
  • κόμμι ξανθάνης (E415, 8% αυξημένος κίνδυνος ανά αύξηση των 500 mg ημερησίως)

Αυτή η μελέτη αποτελεί μια αρχική διερεύνηση αυτών των σχέσεων και απαιτούνται τώρα περαιτέρω έρευνες για να διαπιστωθούν οι αιτιώδεις δεσμοί. Οι ερευνητές ανέφεραν αρκετούς περιορισμούς της μελέτης τους, όπως η κυριαρχία των γυναικών στο δείγμα, ένα υψηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης από τον γενικό πληθυσμό και γενικά περισσότερες συμπεριφορές που προάγουν την υγεία μεταξύ των συμμετεχόντων στη μελέτη NutriNet-Santé. Ως εκ τούτου, απαιτείται προσοχή κατά την παρέκταση των συμπερασμάτων σε ολόκληρο τον γαλλικό πληθυσμό.

Ωστόσο, η μελέτη βασίζεται σε μεγάλο μέγεθος δείγματος και οι ερευνητές έχουν υπολογίσει μεγάλο αριθμό παραγόντων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε συγκεχυμένη προκατάληψη. Χρησιμοποίησαν επίσης μοναδικά, λεπτομερή δεδομένα σχετικά με την έκθεση σε πρόσθετα τροφίμων, μέχρι το εμπορικό σήμα των βιομηχανικών προϊόντων που καταναλώθηκαν. Επιπλέον, τα αποτελέσματα παραμένουν συνεπή μέσω διαφόρων αναλύσεων ευαισθησίας, γεγονός που ενισχύει την αξιοπιστία τους.

«Αυτά τα ευρήματα προέρχονται από μία μόνο μελέτη παρατήρησης προς το παρόν και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν από μόνα τους για να καθορίσουν μια αιτιώδη σχέση. Πρέπει να επαναληφθούν σε άλλες επιδημιολογικές μελέτες παγκοσμίως και να συμπληρωθούν με τοξικολογικές και παρεμβατικές πειραματικές μελέτες, για την περαιτέρω ενημέρωση των μηχανισμών που συνδέουν αυτούς τους γαλακτωματοποιητές προσθέτων τροφίμων και την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο, τα αποτελέσματά μας αντιπροσωπεύουν βασικά στοιχεία για τον εμπλουτισμό της συζήτησης σχετικά με την επαναξιολόγηση των κανονισμών γύρω από τη χρήση προσθέτων στη βιομηχανία τροφίμων, προκειμένου να προστατευθούν καλύτερα οι καταναλωτές», εξηγούν η Mathilde Touvier, Διευθύντρια Έρευνας στο Inserm και ο Bernard Srour, Αναπληρωτής Καθηγητής στο INRAE, επικεφαλής συγγραφείς της μελέτης.

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img