29.9 C
Athens
Δευτέρα, 9 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΓιατί μόνο το άνοιγμα ενός πλαστικού μπουκαλιού μπορεί να απελευθερώσει χιλιάδες μικροπλαστικά

Γιατί μόνο το άνοιγμα ενός πλαστικού μπουκαλιού μπορεί να απελευθερώσει χιλιάδες μικροπλαστικά

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Βίντεο-ντοκουμέντο με Ρομά που πυροβολούν «πορτιέρη» σε νυχτερινό κέντρο στο Μπουρνάζι!

Επεισόδιο με πυροβολισμούς σημειώθηκε νωρίς το πρωί της Κυριακής έξω από νυχτερινό κέντρο στο Περιστέρι. Tρεις Ρομά θέλησαν να εισέλθουν στο εν λόγω μαγαζί, ωστόσο δεν τους το επέτρεψε ένας από τους υπαλλήλους. Αφού και οι τρεις τους αποχώρησαν ησύχως, λίγα λεπτά μετά επέστρεψαν και άνοιξαν πυρ εναντίον του υπαλλήλου, τον τραυμάτισαν στο πόδι και

Οι Ρώσοι κατέλαβαν την φυλακή-φρούριο του Τορέτσκ – Περικυκλώνουν τους Ουκρανούς στο Τσάσιβ Γιαρ

Οι Ρώσοι κατάφεραν να καταλάβουν το μεγαλύτερο οχυρό του Τορέτσκ, την φυλακή της πόλης, την οποία οι Ουκρανοί είχαν μετατρέψει σε φρούριο. Προστάτευε το κέντρο της πόλης και αποτελούσε το σημείο ανάπτυξης του μεγαλύτερου μέρους της ουκρανικής φρουράς. Επρόκειτο για μία κολοσσιαία κατασκευή και θεωρούνταν απόρθητη! Οι Ρώσοι θα την χρησιμοποιήσουν σαν προγεφύρωμα για να

Καιρός: Αναβαθμίστηκε το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων φαινομένων – Πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία

Αλλάζει το σκηνικό του καιρού με ισχυρές βροχές, καταιγίδες, κεραυνούς, χαλαζοπτώσεις, αλλά και ανέμους θα φέρει η έλευση της κακοκαιρίας «Atena», που αναμένεται να εκδηλωθούν από σήμερα το βράδυ Δευτέρα (09/09) μέχρι τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης (11/09). Σύμφωνα με την ΕΜΥ το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού, που εκδόθηκε την Κυριακή 08-09-2024/1200 τοπική ώρα με

Γιαννόπουλος στο Newsbomb.gr: Έρχεται η «Atena» με καταιγίδες και κεραυνούς και χαλάζι

«Στροφή 180 μοιρών» ετοιμάζεται να κάνει ο καιρός και να αφήσει μια για πάντα πίσω του τις θερμές ημέρες του καλοκαιριού. Το κύμα κακοκαιρία «ATENA» θα χτυπήσει την Ελλάδα τις επόμενες ώρες με κύριο χαρακτηριστικό τις βροχές και τις καταιγίδες, αλλά και την πτώση της θερμοκρασίας. Ο μετεωρολόγος Παναγιώτης Γιαννόπουλος αναλύει στο Newsbomb.gr τις αλλαγές

Χαλκιδική: Ξανά στον Άρειο Πάγο ο πατέρας του 19χρονου που σκοτώθηκε στο λούνα παρκ

Ο πατέρας του άτυχου 19χρονου που τραυματίστηκε θανάσιμα στο Λούνα Παρκ της Χαλκιδικής προσήλθε ξανά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Ο κ.Γιώργος Καμπαΐλης κατέθεσε ένα υπόμνημα με στοιχεία που αφορούν την υπόθεση. «Καταθέσαμε ένα υπόμνημα με νέα στοιχεία που έχουν προκύψει. Η δικαιοσύνη κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για να συντάξει κατηγορητήριο. Είναι μια μπλεγμένη ιστορία
spot_imgspot_img

Μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού που ρυπαίνουν το περιβάλλον μπορούν να παραχθούν απλά ανοίγοντας ένα πλαστικό μπουκάλι ή σκίζοντας ένα περιτύλιγμα φαγητού.

Τα μικροπλαστικά έχουν μέγεθος μεταξύ 0,001 και 5 χιλιοστών και συνήθως είτε παράγονται απευθείας είτε σχηματίζονται όταν διαλύονται μεγάλα πλαστικά συντρίμμια.

Γνωρίζουμε πλέον ότι εκατομμύρια τόνοι μικροπλαστικών βρίσκονται σε αφθονία στο περιβάλλον και μπορούν να βλάψουν τη θαλάσσια ζωή εισερχόμενοι στην τροφική αλυσίδα. Τα μικροπλαστικά βρίσκονται επίσης στα τρόφιμά μας, αν και η επίδρασή τους στην ανθρώπινη υγεία είναι ακόμη ασαφής.

«Το πλαστικό βρίσκεται παντού και εισέρχεται στην καθημερινή μας ζωή – και τα μικροπλαστικά μπορεί να βρίσκονται επίσης εκεί», υποστηρίζει ο Cheng Fang από το Πανεπιστήμιο του Newcastle της Αυστραλίας.

Ο ίδιος και οι συνάδελφοί του εξέτασαν αν οι καθημερινές δραστηριότητες θα μπορούσαν να απελευθερώσουν μικροπλαστικά. Άνοιξαν κοινά πλαστικά αντικείμενα, όπως σακούλες, μπουκάλια και μεμβράνες συσκευασίας στρίβοντας το καπάκι του μπουκαλιού ή σκίζοντας τη σακούλα, για παράδειγμα, ή κόβοντάς τα με ψαλίδι ή μαχαίρι, το οποίο παραμορφώνει και σπάει το πλαστικό.

Η ομάδα χρησιμοποίησε μια ζυγαριά που είναι ευαίσθητη σε βάρη τόσο χαμηλά όσο ένα νανογραμμάριο για να συλλέξει και να μετρήσει τα μικροπλαστικά που προσγειώθηκαν στην επιφάνειά της. Από το άνοιγμα των πλαστικών αντικειμένων απελευθερώθηκαν περίπου 10 έως 30 νανογραμμάρια μικροπλαστικού, το οποίο αντιστοιχεί σε 14.000 έως 75.000 μεμονωμένα μικροπλαστικά σωματίδια.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η πραγματική ποσότητα που απελευθερώνεται είναι πιθανώς ακόμη μεγαλύτερη, επειδή πολλά μικροπλαστικά είναι στατικά φορτισμένα και παραμένουν στον αέρα.

Η μελέτη των μικροπλαστικών με μικροσκόπιο αποκάλυψε ότι τα περισσότερα είχαν τη μορφή θραυσμάτων ή ινών διαφορετικού σχήματος και μεγέθους. Ορισμένα μπορούσαν να γίνουν αντιληπτά με γυμνό μάτι, όπως αυτά που προέρχονται από μπουκάλια.

Η ομάδα χρησιμοποίησε επίσης μια τεχνική που ονομάζεται φασματοσκοπία για να συμπεράνει τη χημική σύνθεση των μικροπλαστικών και διαπίστωσε ότι η πλειονότητα ήταν κατασκευασμένη από πολυαιθυλένιο, ένα από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα πλαστικά.

«Θα ήθελες να πεις ότι εκπλήσσεσαι και σοκάρεσαι με τα αποτελέσματα, αλλά δυστυχώς δεν είσαι. Τώρα συνειδητοποιούμε ότι τα μικροπλαστικά βρίσκονται κυριολεκτικά παντού», δηλώνει ο Christian Dunn από το Πανεπιστήμιο Bangor του Ηνωμένου Βασιλείου. Σύμφωνα με εκείνον, είναι πλέον ζωτικής σημασίας να εργαστούμε για να μάθουμε τις πιθανές επιπτώσεις των μικροπλαστικών στην υγεία και να μειώσουμε την περιττή χρήση πλαστικών.

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img