Πώς ένα απλό και αγαπημένο φαγητό για όλη την οικογένεια μπορεί να είναι άκρως επικίνδυνο για την υγεία
Στην ερώτηση «Τι να μαγειρέψουμε σήμερα;» η απάντηση «μακαρόνια!» είναι συνηθισμένη: Ετοιμάζονται γρήγορα, είναι αρκετά φθηνά στην αγορά και τα παιδιά τα λατρεύουν. Είναι όμως ασφαλή για την υγεία;
Τα εργαστήρια του oekotest.de έβαλε 36 κλασικά προϊόντα ζυμαρικών που παρασκευάζονται από σιμιγδάλι σκληρού σίτου, στο μικροσκόπιο. Κάποια σημείωσαν «πολύ καλή» βαθμολογία στο τεστ. Σε κάποια άλλα όμως καταγράφηκαν αυξημένα επίπεδα κορεσμένων υδρογονανθράκων ορυκτελαίων (αναλόγων MOSH/MOSH), δηλαδή πετρελαϊκά συστατικά που συσσωρεύονται στον ανθρώπινο λιπώδη ιστό και τα όργανα. Τα συγκεκριμένα συστατικά είναι πιθανώς ο μεγαλύτερος μολυσματικός παράγοντας στο σώμα!
Πώς «τρυπώνει» το ορυκτέλαιο στα προϊόντα
Η μόλυνση με ορυκτέλαια μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε στάδιο της επεξεργασίας των τροφίμων: μπορεί να έρθει κατά τη συγκομιδή, στα στάδια επεξεργασίας ή ακόμα και μέσω της συσκευασίας. Μια κοινή πηγή μόλυνσης είναι οι συσκευασίες που κατασκευάζονται από ανακυκλωμένο χαρτί. Αυτά χρησιμοποιούν συχνά μελάνια εκτύπωσης που περιέχουν ορυκτέλαιο και έως και 200 άλλες χημικές ουσίες γνωστού και άγνωστου τοξικολογικού ενδιαφέροντος. Το ζήτημα που προκύπτει λόγω της μετάβαση των ορυκτελαίων από συσκευασίες ανακυκλωμένου χαρτονιού σε τρόφιμα είναι γνωστό από τη δεκαετία του 1990.
Επίσης «μπορεί να περάσουν στον ανθρώπινο οργανισμό από λιπαντικά για μηχανήματα που χρησιμοποιούνται κατά τη συγκομιδή και παραγωγή τροφίμων, από βοηθήματα επεξεργασίας, πρόσθετα τροφίμων στο ζωικό λίπος, στο ψωμί σε άλλα είδη για σάντουιτς, μπισκότα δημητριακά πρωινού, κέικ, σοκολάτες και κακάο, κρέας ψαριού και προϊόντα ψαριών (κονσέρβες ψαριών), δημητριακά για ανθρώπινη κατανάλωση, παγωτά και επιδόρπια, ελαιούχους σπόρους, ζυμαρικά, προϊόντα που προέρχονται από δημητριακά, όσπρια, λουκάνικα, ξηρούς καρπούς και φυτικά έλαια κλπ.
Ορισμένες παράμετροι μπορεί να αυξήσουν την μετανάστευση τους από τη συσκευασία στα τρόφιμα, όπως είναι ο χρόνος αποθήκευσης και οι συνθήκες αποθήκευσης».
Διαβάστε ακόμη: Επικίνδυνο τσάι αποσύρθηκε από τα ράφια λόγω χαμηλού PH – Οι κίνδυνοι για την υγεία
Και γλυφοσάτη στα ζυμαρικά
Και να ήταν μόνο αυτό; Εκτός από τα ορυκτέλαια, σε 8 από τα ζυμαρικά που εξετάστηκαν, εντοπίστηκαν και υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Σε τρεις περιπτώσεις το φυτοφάρμακο αυτό είναι η γλυφοσάτη που βρίσκεται στο επίκεντρο αντιπαραθέσεων και συζητήσεων λόγω των αυξανόμενων ανησυχιών σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις της στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.
Σύμφωνα με τα ευρήματα μελετών, η γλυφοσάτη, μπορεί να προκαλέσει μαθησιακά προβλήματα και προβλήματα μνήμης και να επηρεάσει τις κοινωνικές δεξιότητες των παιδιών. Χρησιμοποιώντας δείγματα ούρων και βαθμολογίες εξετάσεων σε εφήβους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ίχνη της γλυφοσάτης συνδέονται με χειρότερη λειτουργία του εγκεφάλου.
Γλυφοσάτη και σε βιολογικό προϊόν
Η χειρότερη διαπίστωση ωστόσο ήταν ότι η γλυφοσάτη βρέθηκε και σε ζυμαρικά που χαρακτηρίζονταν ως βιολογικά! Και μάλιστα σε ποσοστό σημαντικά υψηλότερο από την τιμή αναφοράς που χρησιμοποιεί η Ομοσπονδιακή Ένωση Φυσικών Τροφίμων και Φυσικών Προϊόντων (BNN) για την αξιολόγηση των υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων σε βιολογικά προϊόντα.
Ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) θεωρεί ότι το δραστικό συστατικό γλυφοσάτη είναι πιθανώς καρκινογόνο αλλά η ΕΕ ενέκρινε τη χρήση του για άλλα δέκα χρόνια.
Διαβάστε ακόμη: Ανάκληση ψωμιού λόγω μη επισημασμένου αλλεργιογόνου
Και τοξίνες μούχλας «το κερασάκι στην τούρτα»
Το εργαστήριο κατέγραψε επίσης τοξίνες μούχλας σε κάποια από τα ζυμαρικά τα που έχουν κυτταροτοξική δράση και βλάπτουν το ανοσοποιητικό σύστημα .
Μια μερίδα 125 γραμμαρίων του προσβεβλημένου προϊόντος εξαντλεί σχεδόν πλήρως την ημερήσια ποσότητα πρόσληψης (TDI) που εξακολουθεί να θεωρείται ασφαλής για ένα άτομο που ζυγίζει 60 κιλά!