25.2 C
Athens
Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΓρατζουνισμένο αντικολλητικό τηγάνι: Είναι ασφαλές για χρήση ή μήπως επικίνδυνο;

Γρατζουνισμένο αντικολλητικό τηγάνι: Είναι ασφαλές για χρήση ή μήπως επικίνδυνο;

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Παράνομοι αλλοδαποί περνούν τα ελληνικά σύνορα ακόμα και σε φορτηγά κρυμμένοι σε εμπορεύματα

Χωρίς καμιά δυσκολία και στοιβαγμένοι ακόμα και σε νταλίκες εισέρχονται στην Ελλάδα οι παράνομοι αλλοδαποί. Κάποιοι μάλιστα προσπαθούν να περάσουν κρυμμένοι στα εμπορεύματα. Το θράσος των διακινητών είναι τέτοιο που δεν διστάζουν μάλιστα να διαφημίζουν την ευκολία με την οποία -όπως ισχυρίζονται- μπορούν να περάσουν τους παράνομους αλλοδαπούς στην Ελλάδα.Οι διακινητές κλείνουν ραντεβού με τους

Κίνηση τώρα: Προβλήματα στην Εθνική Οδό – Μεγάλες καθυστερήσεις στον Κηφισό και την Αττική Οδό

Μεγάλο μποντιλιάρισμα επικρατεί από το απόγευμα της Κυριακής στην εθνική Αθηνών-Λαμίας. Συγκεκριμένα στο ρεύμα προς Αθήνα από τα διόδια έως και τον Άγιο Στέφανο οι οδηγοί κινούνται σημειωτόν. Σύμφωνα με την τροχαία αυξημένη είναι η κίνηση στον Κηφισό στο ρεύμα της ανόδου αλλά και της καθόδου. Καθυστερήσεις παρατηρούνται επίσης στην Αττική Οδό στο ρεύμα προς

Καιρός: Αλλάζει άρδην το σκηνικό του καιρού με μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας

Με αλλαγές στον καιρό ξεκινάει η εβδομάδα, καθώς θα έρθουμε αντιμέτωποι με μείωση θερμοκρασιών και βροχοπτώσεις.Σύμφωνα με την ΕΜΥ και τις μετεωρολογικές προβλέψεις, αναμένεται μια βροχερή εβδομάδα με τις θερμοκρασίες να πέφτουν, φτάνοντας έως και 4 βαθμούς κάτω από τα φυσιολογικά επίπεδα για την εποχή. Αυτή τη βδομάδα θα έχουμε και φθινοπωρινές βροχές, ιδιαίτερα στα

Ρωσικό υπουργείο Άμυνας: «Απέτυχε η νέα προσπάθεια των Ουκρανών να καταλάβουν ρωσικό έδαφος στο Κουρσκ»

Σε αποτυχία κατέληξε η νέα ουκρανική επίθεση  με στόχο να καταλάβουν εκ νέου ρωσικό έδαφος  δυτικά της περιφέρειας του Κουρσκ, στο Βεσελόγιε, το οποίο βρίσκεται σε νοτιοδυτικά του Κορενέβο, την τοποθεσία αντικειμενικό σκοπό που απέτυχαν να καταλάβουν, στο οποίο βρίσκεται και η κεντρική στρατιωτική διοίκηση των Ρώσων στο Κούρσκ. Όπως ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας

Το ρωσικό πυροβολικό κατέστρεψε δύο ουκρανικές οβίδες στην κατεύθυνση Κουπιάνσκ (βίντεο)

Το ρωσικό πυροβολικό κατέστρεψε δύο ουκρανικές οβίδες στην κατεύθυνση Κουπιάνσκ. Το ρωσικό πυροβολικό αποτελεί ένα από τους δύο κύριους, μαζί με τα τεθωρακισμένα, άξονες της τρομακτικής ισχύος πυρός του ρωσικού Στρατού. #UkraineRussiaWar 🌐 Place: #TheKupianskDirection 🕰 Date: ~15.09.2024📌 Coordinates: 00:01(49.164781,37.843085) 00:23(49.165826,37.858370)00:30(49.259829,37.876005)👩‍🚀 Squad: #20Army 📝 Description: As a result of Russian artillery strikes, 2 howitzers of
spot_imgspot_img

Αυξάνονται οι κίνδυνοι των χημικών ουσιών στα σκεύη που έχει φύγει μέρος της αντικολλητικής επιφάνειας.

Τα αντικολλητικά τηγάνια είναι απαραίτητα σε κάθε κουζίνα και αυτό το έχουμε καταλάβει όλοι, προσπαθώντας να φτιάξουμε απλά πράγματα, πως είναι τα αυγά τηγανιτά ή οι κρέπες σε οποιοδήποτε άλλο σκεύος.

Πιθανότατα να έχετε ακούσει και διαβάσει διάφορες απόψεις για τους κινδύνους των αντικολλητικών τηγανιών και κυρίως για την παρουσία υπερφθοριωμένων αλκυλιωμένων ουσιών (ή PFAS) που συνδέονται με τον καρκίνο. Μελέτες μάλιστα έχουν διαπιστώσει οι PFAS και άλλες επικίνδυνες χημικές ουσίες εντοπίζονται σε υψηλότερα επίπεδα όταν τα αντικολλητικά τηγάνια γρατζουνίζονται με την τακτική χρήση.

Πολλές μάρκες έχουν εισαγάγει λιγότερο επικίνδυνες μεθόδους στην κατασκευή λείων επιφανειών, ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι τα γδαρμένα τηγάνια εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία, έτσι κι αλλιώς.

Είναι επικίνδυνο το γρατζουνισμένο αντικολλητικό τηγάνι μου;

Πιθανότατα όχι. Υπάρχουν όμως κάποιες επιφυλάξεις. Η απάντηση θα εξαρτηθεί από το τηγάνι που χρησιμοποιείτε. Εάν χρησιμοποιείτε ένα παλιό τηγάνι, φτιαγμένο με τεχνολογία κατασκευής παλαιότερης των 5 ετών είναι μεγαλύτερη η πιθανότητα να περιέχει επικίνδυνα χημικά.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι ο τύπος μαγειρέματος που ακολουθείτε. Τα προϊόντα με μετρήσιμες ποσότητες PFAS μπορούν να απελευθερώσουν επιβλαβείς χημικές ουσίες όταν θερμαίνονται πέραν των 250°C .

Να συνεχίσω να χρησιμοποιώ το γδαρμένο τηγάνι;

Όχι. Αν και δεν προκαλούν απαραίτητα ανησυχία για την ασφάλεια, δεν πρέπει να κρατάτε τα γδαρμένα αντικολλητικά τηγάνια.

Εάν οι γρατσουνιές είναι φρέσκες τα στρώματα της επικάλυψης που έχουν αποκολληθεί πιθανότατα θα βρεθούν στο φαγητό σας. Eπίσης οι γρατζουνιές μπορούν να επηρεάσουν το πόσο αποτελεσματικές είναι οι αντικολλητικές ικανότητες του τηγανιού σας. Σε αντίθεση με τα προϊόντα από χυτοσίδηρο και ανοξείδωτο χάλυβα, τα αντικολλητικά τηγάνια δεν είναι για μία ζωή.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε ένα αντικολλητικό τηγάνι;

Η συντήρηση είναι σίγουρα το κλειδί στη διάρκεια ζωής του τηγανιού σας. Αν χρησιμοποιείται μεταλλικές κουτάλες στο ανακάτεμα, σίγουρα θα τα γδάρετε γρηγορότερα. Χρησιμοποιήστε λοιπόν, σκεύη από σιλικόνη ή ξύλο.

Αν και το τηγάνι σας είναι αντικολλητικό, συνιστάται η προσθήκη λαδιού και βουτύρου κατά το μαγείρεμα.

Ο επόμενος πιο σημαντικός παράγοντας όσον αφορά τη φροντίδα των μαγειρικών σας σκευών είναι να τα καθαρίζετε σωστά. Παρόλο που πολλές μάρκες καυχιούνται για την ικανότητα του τηγανιού τους να αντέχει στο πλυντήριο πιάτων, αυτό δεν συνιστάται από τους ειδικούς καθώς οποιεσδήποτε γρήγορες αλλαγές θερμοκρασίας επηρεάζουν την αντικολλητική επίστρωση. Αυτό σημαίνει επίσης ότι δεν βάζουμε το τηγάνι κατευθείαν στο νεροχύτη μετά τη χρήση, για μούλιασμα καθώς έτσι παραμορφώνεται το σκεύος και αφαιρείται η αντικολλητική επίστρωση πιο γρήγορα.

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img