20.4 C
Athens
Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνH αύξηση της θερμοκρασίας φταίει και για την αύξηση των λοιμώξεων από...

H αύξηση της θερμοκρασίας φταίει και για την αύξηση των λοιμώξεων από σαλμονέλα και καμπυλοβακτήριο – Μελέτη

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Νάουσα: Πνιγμό από εισρόφηση γαστρικών υγρών έδειξε η ιατροδικαστική εξέταση για το βρέφος που «έσβησε»

Σε πνιγμό λόγω εισρόφησης γαστρικών υγρών, οφείλεται σύμφωνα με τη νεκροψία ο θάνατος του βρέφους στη Νάουσα. Εισρόφηση είναι η είσοδος περιερχομένου όπως τροφή, σάλιο, τοξικές ουσίες στους αεραγωγούς και στους πνεύμονες και μπορεί να συμβεί οξέως και οδηγεί σε πνευμονία με συμπτώματα όπως πυρετό και δυσκολία στην αναπνοή. Το μόλις οκτώ ημερών βρέφος μεταφέρθηκε

Ιράν: Φωτιά στο Καράτζ – Αναφορές ότι πρόκειται για πυρηνικές εγκαταστάσεις

Φωτιά έχει ξεσπάσει στον πυρηνικές σταθμό του Καράτζ στο κεντρικό Ιράν, σύμφωνα με πληροφορίες. ???FIRE BREAKS OUT AT IRANIAN NUCLEAR PLANT According to opposition activists in Iran, the Karaj nuclear power plant is on fire. There is no confirmation in Iran’s state media about the blaze or possible cause.pic.twitter.com/D1m6e9HLUT — Mario Nawfal (@MarioNawfal) October 24

Οι επιθέσεις του Ισραήλ στη de facto τράπεζα της Χεζμπολάχ στον Λίβανο είναι «εγκλήματα πολέμου»

Οι βομβαρδισμοί που εξαπέλυσε το Ισραήλ εναντίον του Αλ Καρντ αλ Χάσαν, χρηματοπιστωτικού οργανισμού συνδεόμενου με το προσκείμενο στο Ιράν σιιτικό κίνημα Χεζμπολά του Λιβάνου, αποτελούν «εγκλήματα πολέμου», έκρινε χθες Τετάρτη η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW). Είναι πανθομολογούμενο —το έχουν πει οι κυβερνήσεις του Ισραήλ και των ΗΠΑ, αλλά

Στρατός Ισραήλ: Έδειξε έξι δημοσιογράφους του al Jazeera ως μέλη της Χαμάς ή του Ισλαμικού Τζιχάντ

Το τηλεοπτικό δίκτυο απέρριψε τον ισχυρισμό ως απόπειρα να φιμωθούν οι δημοσιογράφοι. «Το al Jazeera καταδικάζει τις κατηγορίες του Ισραήλ εις βάρος των δημοσιογράφων του στη Γάζα και προειδοποιεί να μην γίνουν αυτές δικαιολογία για να στοχοθετηθούν» , τόνισε το τηλεοπτικό δίκτυο σε ανακοίνωσή του. Ο ισραηλινός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα έγγραφα τα οποία, όπως

Ασπρόπυργος: Χειροπέδες σε τέσσερα άτομα για αφαίρεση μεταλλικών αντικειμένων από το σιδηροδρομικό δίκτυο

Χειροπέδες σε τέσσερα άτομα για κλοπή μεταλλικών αντικειμένων από το σιδηροδρομικό δίκτυο πέρασαν το πρωί της Τετάρτης αστυνομικοί στην περιοχή του Ασπροπύργου. Οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ που έκαναν τις συλλήψεις, αρχικά εντόπισαν κοντά στις γραμμές, σε περιοχή που εκτελούνταν εργασίες, ένα όχημα με δύο επιβάτες που ήταν γεμάτο με σιδερένια αντικείμενα. Λίγα μέτρα παρακάτω
spot_imgspot_img

Για κάθε αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1 βαθμό C, ο κίνδυνος λοιμώξεων από Salmonella και Campylobacter αυξάνεται κατά 5 τοις εκατό!

Σε ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό συμπέρασμα κατέληξε μια νέα συγκριτική ανάλυση επιδημιολογικών μελετών που δημοσιεύθηκαν μεταξύ Ιανουαρίου 1990 και Μαρτίου 2024 και κάλυψαν πάνω 1 εκατομμύριο περιπτώσεις λοιμώξεων από Salmonella και Campylobacter.

Τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό The Lancet biomedicine υπογραμμίζουν τη σχέση μεταξύ της θερμοκρασίας και της συχνότητας των λοιμώξεων από Salmonella και Campylobacter. Συγκεκριμένα, για κάθε αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1 βαθμό C (33,8 βαθμούς F), ο κίνδυνος λοιμώξεων από Salmonella και Campylobacter αυξανόταν κατά 5 τοις εκατό.

Δείτε επίσης: Lidl Hellas: Νέα καταγγελία στο cibum για σκουλήκι σε σοκολάτα από σουπερμάρκετ στη Θεσσαλονίκη

Οι υψηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν άμεσα την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό των παθογόνων, ενώ επηρεάζουν έμμεσα την αποθήκευση τροφίμων, τις διατροφικές συνήθειες όπως η κατανάλωση ωμών ή κακομαγειρεμένων τροφίμων και τις πρακτικές χειρισμού τροφίμων κατά τη διάρκεια του θερμότερου καιρού.

Οι επιστήμονες είπαν ότι τα αποτελέσματα καταδεικνύουν τη σημασία της εφαρμογής εστιασμένων παρεμβάσεων και μέτρων, όπως η καθιέρωση τοπικών συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης και προληπτικών στρατηγικών που λαμβάνουν υπόψη τις κλιματικές διακυμάνσεις.

Από τις μελέτες που εξετάστηκαν, 22 μελέτες είχαν εξετάσει τη λοίμωξη από Salmonella, 15 από Campylobacter και επτά είχαν αξιολογήσει και τις δύο λοιμώξεις. Οι μελέτες κάλυψαν 27 χώρες σε πέντε ηπείρους, αλλά οι περισσότερες προέρχονταν από χώρες υψηλού εισοδήματος.

Δείτε επίσης: Lidl Fr: Ανάκληση δημοφιλούς νοστιμιάς από 450 σουπερμάρκετ – Κίνδυνος τραυματισμού

Τα εθνικά συστήματα επιτήρησης ασθενειών με δυνατότητα κοινοποίησης και οι περιφερειακές βάσεις δεδομένων υγείας ήταν οι κύριες πηγές δεδομένων στις περισσότερες μελέτες και τα νοσοκομειακά αρχεία χρησιμοποιήθηκαν δύο φορές. Δεδομένα έκθεσης συλλέχθηκαν από εθνικούς μετεωρολογικούς οργανισμούς σε 40 μελέτες και χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα θερμοκρασίας με τηλεπισκόπηση και επικύρωση στις υπόλοιπες τέσσερις.

Τα ευρήματα

Για τις μελέτες μόλυνσης από σαλμονέλα, οι ερευνητές παρατήρησαν μια θετική συσχέτιση μεταξύ της ετήσιας μέσης θερμοκρασίας των τοποθεσιών της μελέτης και των εκτιμήσεων των επιπτώσεων που ελήφθησαν από την ήπειρο της Ωκεανίας, σε σύγκριση με εκτιμήσεις από την Ασία. Ωστόσο, δεν βρήκαν καμία σχέση μεταξύ του γεωγραφικού πλάτους, του γεωγραφικού μήκους και του κατά κεφαλήν ΑΕΠ των χωρών.

Η θερμοκρασία παίζει καθοριστικό ρόλο στον πολλαπλασιασμό των παθογόνων. Η σαλμονέλα επιδεικνύει βέλτιστο πολλαπλασιασμό σε ένα εύρος θερμοκρασίας από 35 έως 37 βαθμούς C (95 έως 98,6 βαθμούς F). Ωστόσο, όταν οι θερμοκρασίες πέφτουν κάτω από τους 15 βαθμούς C (59 βαθμοί F), η εξάπλωση μειώνεται σημαντικά.

Δείτε επίσης: Εμφιαλωμένο νερό: Σε δίκη η εταιρεία για τις πολλαπλές ηπατικές ανεπάρκειες

Τα είδη Campylobacter ευδοκιμούν καλύτερα στους 30 έως 42 βαθμούς C (86 έως 107,6 βαθμούς F). Υπήρξε σημαντική θετική συσχέτιση μεταξύ του κατά κεφαλήν ΑΕΠ των χωρών και των εκτιμήσεων επιπτώσεων για μελέτες μόλυνσης από Campylobacter.

Οι εκτιμήσεις επιπτώσεων που προέρχονται από τη μεσογειακή θερμή καλοκαιρινή κλιματική ζώνη έδειξαν μια θετική συσχέτιση με τη θερμή καλοκαιρινή ηπειρωτική κλιματική ζώνη. Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν βρήκαν συσχετίσεις μεταξύ των εκτιμήσεων επιπτώσεων για μελέτες μόλυνσης και της ηπείρου, του γεωγραφικού πλάτους, του γεωγραφικού μήκους ή της μέσης ετήσιας θερμοκρασίας των τοποθεσιών μελέτης.

Μελέτες έχουν εντοπίσει σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για μόλυνση, συμπεριλαμβανομένης της κατανάλωσης κοτόπουλου, της επαφής με ωμό κρέας και της κατανάλωσης μη παστεριωμένου γάλακτος ή βοείου κρέατος, οι οποίοι επηρεάζονται από τις αλλαγές στη θερμοκρασία περιβάλλοντος.

«Το υπάρχον σύνολο στοιχείων από επιδημιολογικές μελέτες υποδηλώνει ότι οι υψηλές θερμοκρασίες αυξάνουν τον κίνδυνο εντερικών λοιμώξεων. Η συσχέτιση μεταξύ της θερμοκρασίας και των εντερικών λοιμώξεων ποικίλλει σε διαφορετικές κλιματικές ζώνες, ηπείρους και επίπεδα εισοδήματος. Αυτά τα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον προγραμματισμό των υπηρεσιών υγείας και να ενημερώσουν την ανάπτυξη προσαρμοσμένων προληπτικών μέτρων και τη βελτιστοποίηση της κατανομής των πόρων», ανέφεραν οι ερευνητές.

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

[tds_leads input_placeholder="Your email address" btn_horiz_align="content-horiz-center" pp_msg="SSd2ZSUyMHJlYWQlMjBhbmQlMjBhY2NlcHQlMjB0aGUlMjAlM0NhJTIwaHJlZiUzRCUyMiUyMyUyMiUzRVByaXZhY3klMjBQb2xpY3klM0MlMkZhJTNFLg==" pp_checkbox="yes" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLXRvcCI6IjMwIiwibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjQwIiwiZGlzcGxheSI6IiJ9LCJwb3J0cmFpdCI6eyJtYXJnaW4tdG9wIjoiMTUiLCJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMjUiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBvcnRyYWl0X21heF93aWR0aCI6MTAxOCwicG9ydHJhaXRfbWluX3dpZHRoIjo3NjgsImxhbmRzY2FwZSI6eyJtYXJnaW4tdG9wIjoiMjAiLCJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzAiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sImxhbmRzY2FwZV9tYXhfd2lkdGgiOjExNDAsImxhbmRzY2FwZV9taW5fd2lkdGgiOjEwMTksInBob25lIjp7Im1hcmdpbi10b3AiOiIyMCIsImRpc3BsYXkiOiIifSwicGhvbmVfbWF4X3dpZHRoIjo3Njd9" display="column" gap="eyJhbGwiOiIyMCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTAiLCJsYW5kc2NhcGUiOiIxNSJ9" f_msg_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_input_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_btn_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_pp_font_family="downtown-serif-font_global" f_pp_font_size="eyJhbGwiOiIxNSIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEifQ==" f_btn_font_weight="700" f_btn_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEifQ==" f_btn_font_transform="uppercase" btn_text="Unlock All" btn_bg="#000000" btn_padd="eyJhbGwiOiIxOCIsImxhbmRzY2FwZSI6IjE0IiwicG9ydHJhaXQiOiIxNCJ9" input_padd="eyJhbGwiOiIxNSIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEyIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMCJ9" pp_check_color_a="#000000" f_pp_font_weight="600" pp_check_square="#000000" msg_composer="" pp_check_color="rgba(0,0,0,0.56)" msg_succ_radius="0" msg_err_radius="0" input_border="1" f_unsub_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_msg_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_input_font_size="eyJhbGwiOiIxNCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_input_font_weight="500" f_msg_font_weight="500" f_unsub_font_weight="500"]

Πρόσφατα

spot_img