13.3 C
Athens
Κυριακή, 10 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΗ πρώτη μελέτη για τη μέτρηση τοξικών μετάλλων στα ταμπόν – Βρέθηκαν...

Η πρώτη μελέτη για τη μέτρηση τοξικών μετάλλων στα ταμπόν – Βρέθηκαν αρσενικός και μόλυβδος μεταξύ άλλων ρύπων

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Τι γίνεται με το φουα γκρα; Ποιοι το πολεμούν και ποιοι το υποστηρίζουν

Η νόστιμη αλλά αμφιλεγόμενη λιχουδιά συνεχίζει να απασχολεί το παγκόσμιο γαστρονομικό σκηνικό. Το φουά γκρα είναι ευρέως δημοφιλές στη Γαλλία και όχι μόνο, με το 93% του πληθυσμού να καταναλώνει φουά γκρα. Ο μέσος Γάλλος καταναλώνει περίπου 170 γραμμάρια του πιάτου ετησίως, σύμφωνα με τη Statista. Η ίδια η Γαλλία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός φουά

Αμερικανική Κοινότητα Πληροφοριών

Το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου σηματοδότησε το πέρασμα σε μια νέα εποχή. Το ισχυρό χτύπημα που δέχθηκαν οι Η.Π.Α εντός του εδάφους τους, για πρώτη φορά από τον Β’ Π.Π προκάλεσε ισχυρό σοκ στο σύστημα πληροφοριών και ασφαλείας που είχε μάθει να λειτουργεί με τον πνεύμα και τη νοοτροπία του ψυχροπολεμικού περιβάλλοντος. Αμέσως έγιναν

Αλήθειες και ψέματα: Πόσο παχαίνει το αλάτι;

Πόσες θερμίδες έχει το αλάτι και ο “απροσδόκητος” τρόπος που οδηγεί σε αύξηση του βάρους, χωρίς να ληφθεί υπόψη η κατακράτηση υγρών. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας η επιβολή ορίων στη χρήση και κατανάλωση αλατιού μπορεί να σώσει χιλιάδες ζωές καθώς θα μπορούσε να αποτρέψει εκατομμύρια θανάτους από καρδιοπάθεια, νεφρική νόσο και θανάτους.

Ο καιρός της ερχόμενης εβδομάδας – Κρύο, βροχές και ισχυροί άνεμοι από Δευτέρα

Αλλάζει σταδιακά από αύριο το σκηνικό του καιρού καθώς τηνερχόμενη εβδομάδα αναμένονται πτώση της θερμοκρασίας, βροχές αλλά και ισχυροί άνεμοι. Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), τα φαινόμενα και δη οι βροχοπτώσεις θα αρχίσουν από την Κυριακή (10/11) να επηρεάσουν σταδιακά από τα δυτικά τη χώρα ενώ μέχρι τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας τα

Πυρκαγιά στην Καστοριά – Επί ποδός επίγειες και εναέριες δυνάμεις

Στο σημείο έσπευσαν 35 πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρου της 2ης και 8ης ΕΜΟΔΕ, εννέα οχήματα και δύο αεροσκάφη.
spot_imgspot_img

Μέτρηση βαρέων μετάλλων σε 30 ταμπόν από 14 διαφορετικές μάρκες.

Ταμπόν ως πηγή έκθεσης σε μέταλλα

Τα ταμπόν από διάφορες μάρκες που δυνητικά εκατομμύρια γυναίκες χρησιμοποιούν κάθε μήνα μπορεί να περιέχουν τοξικά μέταλλα όπως μόλυβδο, αρσενικό και κάδμιο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη με επικεφαλής έναν ερευνητή στο UC Berkeley.

Τα ταμπόν προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία ως πιθανή πηγή έκθεσης σε χημικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων των μετάλλων, επειδή το δέρμα του κόλπου έχει υψηλότερη δυνατότητα απορρόφησης χημικών σε σύγκριση με το δέρμα σε άλλα μέρη του σώματος. Επιπλέον, τα προϊόντα χρησιμοποιούνται από ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού σε μηνιαία βάση -50-80% όσων έχουν έμμηνο ρύση χρησιμοποιούν ταμπόν- για αρκετές ώρες κάθε φορά.

«Παρά το μεγάλο δυναμικό ανησυχίας για τη δημόσια υγεία, πολύ λίγη έρευνα έχει γίνει για τη μέτρηση των χημικών ουσιών στα ταμπόν», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας  Jenni A. Shearston , μεταδιδακτορική υπότροφος στο UC Berkeley School of Public Health και στο Τμήμα Περιβαλλοντικής Επιστήμης του UC Berkeley. Πολιτική και Διαχείριση. «Από όσο γνωρίζουμε, αυτό είναι το πρώτο χαρτί που μετράει μέταλλα σε ταμπόν. Ανησυχητικά, βρήκαμε συγκεντρώσεις όλων των μετάλλων για τα οποία δοκιμάσαμε, συμπεριλαμβανομένων των τοξικών μετάλλων όπως το αρσενικό και ο μόλυβδος».

Έχει βρεθεί ότι τα μέταλλα αυξάνουν τον κίνδυνο άνοιας, στειρότητας, διαβήτη και καρκίνου. Μπορούν να βλάψουν το ήπαρ, τα νεφρά και τον εγκέφαλο, καθώς και το καρδιαγγειακό, το νευρικό και το ενδοκρινικό σύστημα. Επιπλέον, τα μέταλλα μπορούν να βλάψουν την υγεία της μητέρας και την ανάπτυξη του εμβρύου.

«Αν και τα τοξικά μέταλλα είναι πανταχού παρόντα και εκτιθέμεθα σε χαμηλά επίπεδα ανά πάσα στιγμή, η μελέτη μας δείχνει ξεκάθαρα ότι τα μέταλλα υπάρχουν επίσης σε προϊόντα εμμήνου ρύσεως και ότι οι γυναίκες μπορεί να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο έκθεσης χρησιμοποιώντας αυτά τα προϊόντα», είπε η ερευνήτρια και συμμετέχουσα στη μελέτη  Kathrin Schilling , επίκουρη καθηγήτρια στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Mailman του Πανεπιστημίου Κολούμπια.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τα επίπεδα 16 μετάλλων (αρσενικό, βάριο, ασβέστιο, κάδμιο, κοβάλτιο, χρώμιο, χαλκός, σίδηρος, μαγγάνιο, υδράργυρος, νικέλιο, μόλυβδος, σελήνιο, στρόντιο, βανάδιο και ψευδάργυρος) σε 30 ταμπόν από 14 διαφορετικές μάρκες. Οι συγκεντρώσεις μετάλλων διέφεραν ανάλογα με το πού αγοράστηκαν τα ταμπόν (ΗΠΑ έναντι ΕΕ/Ηνωμένο Βασίλειο), οργανικά έναντι μη οργανικών και από το κατάστημα έναντι της επωνυμίας. Ωστόσο, διαπίστωσαν ότι τα μέταλλα υπήρχαν σε όλους τους τύπους ταμπόν. καμία κατηγορία δεν είχε σταθερά χαμηλότερες συγκεντρώσεις όλων ή των περισσότερων μετάλλων. Οι συγκεντρώσεις μολύβδου ήταν υψηλότερες σε μη οργανικά ταμπόν, αλλά το αρσενικό ήταν υψηλότερο σε οργανικά ταμπόν.

Τα μέταλλα θα μπορούσαν να εισέλθουν στα ταμπόν με διάφορους τρόπους: Το βαμβακερό υλικό θα μπορούσε να έχει απορροφήσει τα μέταλλα από το νερό, τον αέρα, το έδαφος, μέσω ενός κοντινού ρύπανσης (για παράδειγμα, εάν ένα χωράφι βαμβακιού ήταν κοντά σε ένα μεταλλουργείο μολύβδου) ή μερικά μπορεί να προστέθηκε σκόπιμα κατά την κατασκευή ως μέρος μιας χρωστικής, λευκαντικού, αντιβακτηριακού παράγοντα ή κάποιας άλλης διαδικασίας στο εργοστάσιο παραγωγής των προϊόντων.

«Ελπίζω πραγματικά ότι οι κατασκευαστές να υποχρεούνται να δοκιμάσουν τα προϊόντα τους για μέταλλα, ειδικά για τοξικά μέταλλα», δήλωσε η Shearston. «Θα ήταν συναρπαστικό να δούμε τη δημόσια έκκληση για αυτό ή να ζητήσουμε καλύτερη σήμανση σε ταμπόν και άλλα προϊόντα εμμήνου ρύσεως».

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

[tds_leads input_placeholder="Your email address" btn_horiz_align="content-horiz-center" pp_msg="SSd2ZSUyMHJlYWQlMjBhbmQlMjBhY2NlcHQlMjB0aGUlMjAlM0NhJTIwaHJlZiUzRCUyMiUyMyUyMiUzRVByaXZhY3klMjBQb2xpY3klM0MlMkZhJTNFLg==" pp_checkbox="yes" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLXRvcCI6IjMwIiwibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjQwIiwiZGlzcGxheSI6IiJ9LCJwb3J0cmFpdCI6eyJtYXJnaW4tdG9wIjoiMTUiLCJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMjUiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBvcnRyYWl0X21heF93aWR0aCI6MTAxOCwicG9ydHJhaXRfbWluX3dpZHRoIjo3NjgsImxhbmRzY2FwZSI6eyJtYXJnaW4tdG9wIjoiMjAiLCJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzAiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sImxhbmRzY2FwZV9tYXhfd2lkdGgiOjExNDAsImxhbmRzY2FwZV9taW5fd2lkdGgiOjEwMTksInBob25lIjp7Im1hcmdpbi10b3AiOiIyMCIsImRpc3BsYXkiOiIifSwicGhvbmVfbWF4X3dpZHRoIjo3Njd9" display="column" gap="eyJhbGwiOiIyMCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTAiLCJsYW5kc2NhcGUiOiIxNSJ9" f_msg_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_input_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_btn_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_pp_font_family="downtown-serif-font_global" f_pp_font_size="eyJhbGwiOiIxNSIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEifQ==" f_btn_font_weight="700" f_btn_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEifQ==" f_btn_font_transform="uppercase" btn_text="Unlock All" btn_bg="#000000" btn_padd="eyJhbGwiOiIxOCIsImxhbmRzY2FwZSI6IjE0IiwicG9ydHJhaXQiOiIxNCJ9" input_padd="eyJhbGwiOiIxNSIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEyIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMCJ9" pp_check_color_a="#000000" f_pp_font_weight="600" pp_check_square="#000000" msg_composer="" pp_check_color="rgba(0,0,0,0.56)" msg_succ_radius="0" msg_err_radius="0" input_border="1" f_unsub_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_msg_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_input_font_size="eyJhbGwiOiIxNCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_input_font_weight="500" f_msg_font_weight="500" f_unsub_font_weight="500"]

Πρόσφατα

spot_img