18 C
Athens
Κυριακή, 20 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΗ σκοτεινή πλευρά του κουρκουμά

Η σκοτεινή πλευρά του κουρκουμά

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Συνελήφθη αλλοδαπός διακινητής παράνομων μεταναστών μετά από καταδίωξη στην Αλεξανδρούπολη

Στα «χέρια» της Ελληνικής Αστυνομίας βρίσκεται ένας αλλοδαπός διακινητής, ο οποίος συνελήφθη μετά από επεισοδιακή καταδίωξη στην Εγνατία οδό Κήπων – Αλεξανδρούπολης, καθώς όπως διαπιστώθηκε προωθούσε οκτώ παράνομους μετανάστες. Αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Τυχερού της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης έκαναν σήμα στον οδηγό του Ι.Χ. να σταματήσει για έλεγχο, ωστόσο ο δράστης ανέπτυξε ταχύτητα για

Αρνίσιο κρέας: Επισκόπηση της μικροβιολογικής μόλυνσης των αμνοεριφίων κατά τη σφαγή

Η έρευνα της FSA αποκαλύπτει ποσοστό μόλυνσης από πρόβειο κρέας. Σκοπός έρευνας που χρηματοδοτήθηκε την αρχής ασφάλειας τροφίμων του Ηνωμένου Βασιλείου (FSA) ήταν να προσδιοριστεί η μικροβιακή μόλυνση στα σφάγια προβάτων στα σφαγεία. Το έργο αυτό διεξήχθη σε συνδυασμό με έρευνες που χρηματοδοτήθηκαν από την Defra και το ερευνητικό πρόγραμμα PATH-SAFE με στόχο τον προσδιορισμό

Καιρός: Οι ισχυροί βοριάδες επιμένουν και τη νέα εβδομάδα – Χαμηλές θερμοκρασίες αλλά χωρίς βροχές

Οι φθινοπωρινές θερμοκρασίες και οι ισχυροί άνεμοι θα διατηρηθούν τις επόμενες ημέρες , σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ, Παναγιώτη Γιαννόπουλο. Οι βροχές θα είναι λίγες και πολύ τοπικές μέχρι και την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ, παράλληλα δεν προβλέπονται σημαντικές μεταβολές στη θερμοκρασία. Όπως ανέφερε ο κ. Γιαννόπουλος, μικρή πιθανότητα βροχής υπάρχει μόνο στο Ιόνιο και

Χαμάς: «Πιθανόν να ταφεί σε μυστική τοποθεσία η σορός του Γ.Σινουάρ» λένε αναλυτές

Το Ισραήλ ρίχνει στη Γάζα φυλλάδια με μια φωτογραφία της σορού του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ και ένα μήνυμα στην αραβική γλώσσα.  Σύμφωνα με την Jerusalem Post, το μήνυμα στην αραβική γλώσσα έγραφε: «Ο Σινουάρ κατέστρεψε τις ζωές σας. Κρύφτηκε σε μια σκοτεινή τρύπα και εξοντώθηκε, ενώ διέφευγε πανικόβλητος. Η Χαμάς δεν θα κυβερνά

Ρόδος: Συνελήφθη 20χρονος Ρομά που αναζητούνταν δύο χρόνια

Το πρωί της Παρασκευής, συνελήφθη από αστυνομικούς της Ασφαλείας ένας 20χρονος Ρομά στη Ρόδο σε βάρος του οποίου εκκρεμούσαν πέντε εντάλματα σύλληψης για κλοπές και βία για την διατήρηση κλοπιμαίων που διέπραξε το 2022 και το 2023. Όμως, ο νεαρός δράστης κατάφερνε να παραμένει ασύλληπτος επί δυο χρόνια, μέχρι που συνελήφθη και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία
spot_imgspot_img

Με πολλούς ανθρώπους να λαμβάνουν κουρκουμά σε συμπυκνωμένη μορφή συμπληρώματος, έχει εμφανιστεί μια ανησυχητική τάση.

Ο κουρκουμάς φέρεται να έχει αντιφλεγμονώδεις, αντιμικροβιακές και αντικαρκινικές ιδιότητες που δρουν κατά πολλαπλών παθήσεων, όπως η αρθρίτιδα, οι λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος και ο διαβήτης, ακόμα και το Αλτσχάιμερ.

Οι κλινικές δοκιμές δεν έχουν δώσει αυστηρά στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτούς τους ευρείς ισχυρισμούς, ωστόσο ο κουρκουμάς παραμένει ένα από τα κορυφαία σε πωλήσεις φυτικά συμπληρώματα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Με πολλούς ανθρώπους να λαμβάνουν κουρκουμά σε συμπυκνωμένη μορφή συμπληρώματος, έχει εμφανιστεί μια ανησυχητική τάση. Τα τελευταία χρόνια, ο κουρκουμάς εμπλέκεται σε έναν αυξανόμενο αριθμό περιπτώσεων οξείας ηπατικής βλάβης, ορισμένες από τις οποίες οδήγησαν σε μεταμόσχευση ήπατος ή ακόμη και σε θάνατο.

«Η ηπατική βλάβη που προκαλείται από κουρκουμά θεωρείται σπάνια – ένας στους 10.000 ή ακόμη και 100.000 ανθρώπους που τον παίρνουν μπορεί να αρρωστήσει – αλλά τώρα, εκατομμύρια άνθρωποι παίρνουν κουρκουμά», δήλωσε ο Jay Hoofnagle, διευθυντής του ερευνητικού κλάδου ηπατικών παθήσεων στο τμήμα πεπτικών παθήσεων και διατροφής στο Αμερικάνικο Ινστιτούτο Υγείας (NIH). «Με βάση αυτά που βλέπουμε στα δεδομένα μας, πρόκειται για μία από τις πιο συχνές αιτίες ηπατικής βλάβης από συμπληρώματα διατροφής».

Η επικίνδυνη κουρκουμίνη

Η κουρκουμίνη που εξάγεται από τον κουρκουμά χρησιμοποιείται συνήθως σε συμπληρώματα διατροφής. Σύμφωνα με τη δήλωση, αυτά τα εκχυλίσματα περιέχουν συνήθως 95% κουρκουμίνη, αλλά υπάρχουν επίσης εκχυλίσματα με χαμηλότερη περιεκτικότητα στην αγορά.

Τα κουρκουμινοειδή έχουν μόνο χαμηλή βιοδιαθεσιμότητα και απορροφώνται ελάχιστα από τον ανθρώπινο οργανισμό. Είναι αμφίβολο αν οι πιθανές δομές-στόχοι στο σώμα επιτυγχάνονται πραγματικά. Ως εκ τούτου, όλο και περισσότερα προϊόντα κυκλοφορούν στην αγορά που υπόσχονται «βελτιωμένη βιοδιαθεσιμότητα».

Για να αυξηθεί η βιοδιαθεσιμότητα, χρησιμοποιούνται διεργασίες που αυξάνουν τη σταθερότητα των κουρκουμινοειδών και τη διαλυτότητά τους, π.χ. με την προσθήκη πιπερίνης (από πιπέρι), τη μικελλοποίηση, το σχηματισμό συμπλόκου με κυκλοδεξτρίνη ή λιποσωμιακά σκευάσματα. Χρησιμοποιούνται επίσης νανοτεχνολογικές διεργασίες. Η μικροκυτταροποίηση μπορεί να αυξήσει την απορρόφηση περισσότερο από εκατονταπλάσια

Σύμφωνα με την εμπειρία του Γραφείου Χημικών και Κτηνιατρικών Ερευνών Στουτγάρδης, ένα εκχύλισμα μαύρου πιπεριού, το οποίο περιέχει 95% πιπερίνη, προστίθεται συνηθέστερα στα συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν κουρκουμίνη για τη βελτίωση της βιοδιαθεσιμότητας. Το μπαχαρικό μαύρο πιπέρι που περιέχει πιπερίνη χρησιμοποιείται λιγότερο συχνά.

Δεν είναι ακόμη σαφές εάν και σε ποιο βαθμό η βελτιωμένη βιοδιαθεσιμότητα της κουρκουμίνης αυξάνει το τοξικολογικό της δυναμικό και εάν η ADI των 3 mg ανά kg σωματικού βάρους ισχύει ακόμη και για τέτοια προϊόντα. Υπάρχει επίσης συζήτηση σχετικά με την ταξινόμηση τέτοιων παρασκευασμάτων κουρκουμίνης ως «νέα τρόφιμα» που απαιτούν ξεχωριστή αξιολόγηση και έγκριση της ασφάλειας.

Σύμφωνα με την αξιολόγηση ασφάλειας του Γερμανικού Ινστιτούτου Αξιολόγησης Κινδύνων (BfR), η ημερήσια πρόσληψη 2 mg απομονωμένης πιπερίνης δεν πρέπει να υπερβαίνεται για τοξικολογικούς λόγους.

Ήδη από το 2010, οι συγγραφείς του άρθρου «Η σκοτεινή πλευρά της κουρκουμίνης» επέκριναν το γεγονός ότι οι βραχυπρόθεσμες μελέτες που αποσκοπούσαν στην απόδειξη των θετικών επιδράσεων της κουρκουμίνης παρέλειψαν να συζητήσουν τις γνωστές παρενέργειες που μπορεί να εμφανιστούν με τη μακροχρόνια χρήση.

Πολυάριθμες αναφορές των τελευταίων ετών οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η (υπερβολική) κατανάλωση κουρκουμίνης μέσω συμπληρωμάτων διατροφής μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Διάφορες περιπτώσεις οξείας φλεγμονής του ήπατος έχουν συνδεθεί με την κατανάλωση συμπληρωμάτων διατροφής που περιέχουν κουρκουμίνη.

Χαρακτηριστική είναι μια αναφορά περίπτωσης από τις ΗΠΑ του 2023, σύμφωνα με την οποία μια 36χρονη γυναίκα εμφάνισε τοξική ηπατική βλάβη μετά από έξι μήνες λήψης συμπληρώματος διατροφής που αντιστοιχούσε σε ημερήσια δόση 2 g εκχυλίσματος κουρκουμίνης, η οποία βελτιώθηκε όταν διακόπηκε το σκεύασμα.

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

[tds_leads input_placeholder="Your email address" btn_horiz_align="content-horiz-center" pp_msg="SSd2ZSUyMHJlYWQlMjBhbmQlMjBhY2NlcHQlMjB0aGUlMjAlM0NhJTIwaHJlZiUzRCUyMiUyMyUyMiUzRVByaXZhY3klMjBQb2xpY3klM0MlMkZhJTNFLg==" pp_checkbox="yes" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLXRvcCI6IjMwIiwibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjQwIiwiZGlzcGxheSI6IiJ9LCJwb3J0cmFpdCI6eyJtYXJnaW4tdG9wIjoiMTUiLCJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMjUiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBvcnRyYWl0X21heF93aWR0aCI6MTAxOCwicG9ydHJhaXRfbWluX3dpZHRoIjo3NjgsImxhbmRzY2FwZSI6eyJtYXJnaW4tdG9wIjoiMjAiLCJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzAiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sImxhbmRzY2FwZV9tYXhfd2lkdGgiOjExNDAsImxhbmRzY2FwZV9taW5fd2lkdGgiOjEwMTksInBob25lIjp7Im1hcmdpbi10b3AiOiIyMCIsImRpc3BsYXkiOiIifSwicGhvbmVfbWF4X3dpZHRoIjo3Njd9" display="column" gap="eyJhbGwiOiIyMCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTAiLCJsYW5kc2NhcGUiOiIxNSJ9" f_msg_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_input_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_btn_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_pp_font_family="downtown-serif-font_global" f_pp_font_size="eyJhbGwiOiIxNSIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEifQ==" f_btn_font_weight="700" f_btn_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEifQ==" f_btn_font_transform="uppercase" btn_text="Unlock All" btn_bg="#000000" btn_padd="eyJhbGwiOiIxOCIsImxhbmRzY2FwZSI6IjE0IiwicG9ydHJhaXQiOiIxNCJ9" input_padd="eyJhbGwiOiIxNSIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEyIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMCJ9" pp_check_color_a="#000000" f_pp_font_weight="600" pp_check_square="#000000" msg_composer="" pp_check_color="rgba(0,0,0,0.56)" msg_succ_radius="0" msg_err_radius="0" input_border="1" f_unsub_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_msg_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_input_font_size="eyJhbGwiOiIxNCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_input_font_weight="500" f_msg_font_weight="500" f_unsub_font_weight="500"]

Πρόσφατα

spot_img