28.1 C
Athens
Τετάρτη, 21 Αυγούστου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΙρλανδική εκπομπή κατηγορεί παράνομη σφαγή εκατοντάδων αλόγων που προορίζονταν για ανθρώπινη κατανάλωση

Ιρλανδική εκπομπή κατηγορεί παράνομη σφαγή εκατοντάδων αλόγων που προορίζονταν για ανθρώπινη κατανάλωση

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Τι θα πάθουμε αν φάμε τυρί cottage που έχει λήξει

Πως θα προστατεύσετε την υγεία σας εντοπίζοντας το ληγμένο τυρί cottage. Κάποιες φορές χρειάζεται ένα σνακ μέχρι αργά το βράδυ, οπότε ψάχνετε στο πίσω μέρος του ψυγείου σας για να βρείτε το τυρί cottage που αγοράσατε πριν από λίγο καιρό. Μόνο όταν έχετε φάει αρκετές κουταλιές, συνειδητοποιείτε ότι το τυρί cottage έχει λήξει. Αν και

Σαρώνει την Κεντρική Ελλάδα η κακοκαιρία: Προβλήματα σε Λάρισα, Τρίκαλα, Βόλο – Αύριο στην Αττική

Την Κεντρική Ελλάδα μαστίζει τις τελευταίες ώρες η κακοκαιρία, ενώ συνεχίζει προς Χαλκιδική κι αύριο στην Αττική με βροχές, καταιγίδες και κεραυνούς. Για ραγδαιότητα των καιρικών φαινομένων έκανε λόγο ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας, ενώ αποκάλυψε πως μέσα σε ένα 48ωρο είχαμε 60.000 κεραυνούς και αστραπές. Ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος έπεσε στη θάλασσα, όπως επισήμανε στον

Φωτιά σε δασική έκταση στο Ζεμενό Κορινθίας – Σηκώθηκαν και εναέρια

Φωτιά ξέσπασε το απόγευμα της Τρίτης (20/8) σε δασική έκταση στο Ζεμενό Κορινθίας. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς κινητοποιήθηκαν 20 πυροσβέστες με 6 οχήματα, 1 ομάδα πεζοπόρου της 9ης ΕΜΟΔΕ. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς σηκώθηκαν 1 αεροπλάνο και 1 ελικόπτερο που συνδράμουν την επιχείρηση με ρίψεις νερού από αέρος.

Kίνηση υψηλού συμβολισμού από τον Πούτιν – Επισκέπτεται την Τσετσενία για πρώτη φορά από το 2011 vid

Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη του Πούτιν στην Τσετσενία από το 2011 Την άφιξη του Ρώσου προέδρου ανακοίνωσε ο Καντίροφ με ανάρτησή του στο Telegram. «Προβλέπεται ένα πλούσιο πρόγραμμα στο πλαίσιο αυτής της επίσκεψης» , ανέφερε. Η δημόσια ρωσική τηλεόραση έδειξε πλάνα από την άφιξη του Πούτιν με ελικόπτερο. Στο αεροδρόμιο τον υποδέχτηκαν ο Καντίροφ

Χαμάς: Ο Μπάιντεν με τις δηλώσεις του, δίνει «πράσινο φως» για τη συνέχιση του πολέμου

Την ίδια ώρα η Χαμάς χαρακτήριζε «πράσινο φως» για τη συνέχιση του πολέμου δηλώσεις του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με τις οποίες το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα «κάνει πίσω» στις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία. Αυτοί «οι απατηλοί ισχυρισμοί (…) δεν αντανακλούν την αληθινή θέση του κινήματος, το οποίο επιθυμεί να επιτευχθεί μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός»
spot_imgspot_img

Ερευνα στην Ιρλανδία έριξε τα φώτα της δημοσιότητας στην καλή διαβίωση των αλόγων και στον τρόπο με τον οποίο το κρέας τους μπορεί να εισέλθει στην τροφική αλυσίδα.

Η ιχνηλασιμότητα, η κατάχρηση των μικροτσίπ και τα ζητήματα των πλαστών διαβατηρίων αναδείχθηκαν σε εκπομπή του ιρλανδικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα RTÉ, η οποία περιελάμβανε μυστικό υλικό και ανάλυση αρχείων μικροτσίπ.

Σε απάντηση, το Υπουργείο Γεωργίας, Τροφίμων και Ναυτιλίας (DAFM) δήλωσε ότι η ευημερία των αλόγων προστατεύεται από τη νομοθεσία, θέτοντας την ευθύνη στους ιδιοκτήτες και σε όσους έχουν ζώα στην κατοχή τους ή υπό τον έλεγχό τους.

«Το υπουργείο μου έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα τις τελευταίες εβδομάδες σχετικά με την προμήθεια ιπποειδών για σφαγή, με πτυχές της τρέχουσας έρευνας να σχετίζονται με ορισμένες από τις δραστηριότητες μετάδοσης», δήλωσε ο Charlie McConalogue, υπουργός Γεωργίας, Τροφίμων και Ναυτιλίας.

Το DAFM ανέστειλε την άδεια της Shannonside Foods, του μοναδικού σφαγείου αλόγων της Ιρλανδίας, ενώ η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο χώρος παρουσιαζόταν στην εκπομπή του RTÉ.

Το ιρλανδικό κοινοβούλιο συζήτησε επίσης το θέμα και διατυπώθηκαν ισχυρισμοί ότι τοποθετούνται μικροτσίπ σε άλογα για τη δημιουργία ψευδών ταυτοτήτων.

«Έχουμε αυστηρούς νόμους σε αυτή τη χώρα σχετικά με την ευημερία των ζώων καθώς και την ιχνηλασιμότητα των ζώων. Η υπηρεσία μου συνεργάζεται ήδη με την gardaí (ιρλανδική αστυνομία) για να διερευνήσει τις συγκεκριμένες περιπτώσεις και θα εφαρμοστεί η πλήρης αυστηρότητα του νόμου όσον αφορά αυτό. Θα είναι επίσης σημαντικό να εργαστούμε σε ολόκληρη την Ευρώπη για να διασφαλίσουμε ότι το διευρωπαϊκό σύστημα είναι ισχυρό», δήλωσε ο McConalogue.

Έντονη αντίδραση

Το Horse Sport Ireland δήλωσε ότι “καταδικάζει” τις πρακτικές γύρω από τη μεταχείριση και τη σφαγή αλόγων που περιγράφονται λεπτομερώς στο πρόγραμμα.

«Δεν υπάρχει θέση στην κοινωνία για την κακομεταχείριση των αλόγων ή οποιουδήποτε άλλου ζώου, ούτε για τη χρήση των ζώων για οποιαδήποτε εγκληματική πρόθεση. Το Horse Sport Ireland καλωσορίζει την πλήρη διερεύνηση των βαθιά ανησυχητικών ζητημάτων που αναδεικνύονται από το πρόγραμμα και θα προσφέρει την πλήρη βοήθειά του σε οποιαδήποτε τέτοια έρευνα».

Η Ιρλανδική Εταιρεία για την Πρόληψη της Κακοποίησης των Ζώων (ISPCA) δήλωσε ότι είναι “συγκλονισμένη” από τις σκηνές. Ελπίζει ότι θα ληφθούν μέτρα για να διασφαλιστεί ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν θα μείνουν και πάλι απαρατήρητες.

Η World Horse Welfare δήλωσε ότι οι αποκαλύψεις για απάτες με διαβατήρια αλόγων δεν αποτελούν έκπληξη και απηχούν τις μακροχρόνιες προειδοποιήσεις προς τις αρχές. Πρόσθεσε ότι οι συστημικές αποτυχίες που επισημάνθηκαν επιτρέπουν στα ιπποειδή που έχουν υπογραφεί από την τροφική αλυσίδα να ταυτοποιηθούν εκ νέου και να σταλούν σε ευρωπαϊκά σφαγεία.

«Αυτό που είδαμε στην εκπομπή ήταν εξωφρενικό και απόδειξη ότι, πολύ περισσότερο από μια δεκαετία μετά, το σκάνδαλο με το κρέας των αλόγων δεν τελείωσε ποτέ πραγματικά. Αυτά τα άλογα κακοποιήθηκαν με κάθε δυνατό τρόπο από ένα εγγενώς ελαττωματικό σύστημα και ελπίζουμε ότι η το σκάνδαλο που προκλήθηκε από την εκπομπή, παράλληλα με τις ανησυχίες για την ασφάλεια των τροφίμων, θα διοχετευθεί σε πρακτική δράση από τις αρχές της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να επιτραπεί η συνέχιση αυτού του δόλιου εμπορίου και ελπίζουμε ότι οι αρχές θα αναγνωρίσουν επιτέλους τη ζημιά που προκαλεί και θα θέσουν σε εφαρμογή τα κατάλληλα μέτρα για να το σταματήσουν», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ομάδας, Roly Owers.

Η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Ιρλανδίας (FSAI) δήλωσε ότι, υπό το πρίσμα των πιθανών επιπτώσεων στην ιχνηλασιμότητα των ζώων που εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα και στο πλαίσιο της διασφάλισης της αποτελεσματικότητας των επίσημων ελέγχων σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις, η υπηρεσία συνεργάζεται με την DAFM για την έρευνα και τις ενέργειες που αναλαμβάνονται για την αντιμετώπιση τυχόν ζητημάτων που εντοπίζονται για την ασφάλεια και την ακεραιότητα της αλυσίδας εφοδιασμού.

Ευρύτερο ζήτημα της ΕΕ

Σε έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με πιθανή απάτη και μη συμμόρφωση τον Απρίλιο, σε δύο καταχωρίσεις αναφέρθηκαν ελαττώματα παράνομης σφαγής και ιχνηλασιμότητας που αφορούσαν άλογα από την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Ισπανία και τις Κάτω Χώρες.

«Σε όλη την Ευρώπη, οι αρχές ελέγχου είναι υποστελεχωμένες και η απάτη στα τρόφιμα δεν είναι ψηλά στην πολιτική ατζέντα. Οι εγκληματίες δεν διστάζουν να εκμεταλλευτούν τις αδυναμίες του συστήματος: Λίγοι έλεγχοι, εθνικές βάσεις δεδομένων που δεν επικοινωνούν απαραίτητα και μια αδιαφάνεια που τους προστατεύει», δήλωσε η Ingrid Kragl από το Foodwatch.

Το House of Animals δήλωσε ότι Ολλανδοί έμποροι ήταν οι κύριοι υπεύθυνοι για το δίκτυο κρέατος αλόγου.

Η οργάνωση για την προστασία των ζώων δήλωσε ότι τα άλογα που προέρχονται από τον κλάδο των ιπποδρομιών δεν θα πρέπει να εισέρχονται στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων για τον άνθρωπο λόγω πιθανών φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία τραυματισμών.

Η έρευνα έδειξε ότι τα άλογα από την Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο αποστέλλονται στην Ολλανδία και το Βέλγιο, λαμβάνοντας ένα νέο τσιπ και ένα ψεύτικο διαβατήριο. Στη συνέχεια μεταφέρονται σε σφαγεία σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Πολωνίας και της Ολλανδίας.

Στις αρχές του 2023, 15 άτομα από τη Γαλλία, το Βέλγιο και την Ολλανδία καταδικάστηκαν σε δικαστήριο της Μασσαλίας για το ρόλο τους σε μια επιχείρηση εμπορίας κρέατος αλόγων. Το 2022, η Europol και οι ισπανικές αρχές αποκάλυψαν ένα δίκτυο που πωλούσε δυνητικά μη ασφαλές κρέας αλόγου στην Ισπανία, το Βέλγιο, τη Γερμανία και την Ιταλία. Κατά τη διάρκεια του 2020 και του 2021, αρκετές χώρες της ΕΕ προσπάθησαν να καταπολεμήσουν την παράνομη εισαγωγή αλόγων στην τροφική αλυσίδα.

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img