30.9 C
Athens
Τρίτη, 13 Αυγούστου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΚαφέ κηλίδες στις ντομάτες: Τις τρώμε ή τις πετάμε;

Καφέ κηλίδες στις ντομάτες: Τις τρώμε ή τις πετάμε;

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Κουρσκ: Τι είναι το τρίγωνο που έχουν ζωγραφίσει στα άρματα οι Ουκρανοί

Όπως αναφέρουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, ένα από τα στοιχεία που έχουν προκαλέσει εντύπωση κατά την εισβολή των Ουκρανών στο Κουρσκ είναι το τρίγωνο που έχουν ζωγραφισμένο τα άρματά τους. Τα άρματα τα φορτηγά και ο στρατιωτικός εξοπλισμός του ΝΑΤΟ που φέρουν τη σήμανση, βαμμένα με μπογιά ή κολλημένα με ταινία σημαίνουν «επιχείρηση τρίγωνο». Στην

Καιρός: Σε ποιες περιοχές θα έχουμε 40άρια αύριο – Eνισχύεται το μελτέμι από Πέμπτη

Ο καύσωνας θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες στη χώρα μας με το μελτέμι να ενισχύεται από την Πέμπτη στο Αιγαίο. Πιο συγκεκριμένα, πιο αισθητή θα είναι η ζέστη στα δυτικά τμήματα σύμφωνα με το μετεωρολόγο της ΕΡΤ Παναγιώτη Γιαννόπουλο. Την Τετάρτη προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με

Champions League, LIVE: ΠΑΟΚ – Μάλμε, η κρίσιμη ρεβάνς στον Γ’ προκριματικό

Μπροστά στο πιο κρίσιμο, τουλάχιστον μέχρι το επόμενο, ευρωπαϊκό του παιχνίδι στα προκριματικά βρίσκεται ο ΠΑΟΚ . Ο «Δικέφαλος του Βορρά» υποδέχεται το απόγευμα της Τρίτης (13/08) τη Μάλμε στην Τούμπα, με μοναδικό στόχο να πάρει το «εισιτήριο» για την επόμενη φάση των προκριματικών του Champions League . Οι «ασπρόμαυροι» της Θεσσαλονίκης ευελπιστούν με τη

Ρώσοι: «Αμερικανοί Στρατηγοί σχεδίασαν την εισβολή των Ουκρανών» – Τα τελευταία νέα από το Κουρσκ, vid

Το πάνω χέρι, αργά και σταθερά, φαίνεται πως παίρνουν οι ρωσικές δυνάμεις στις περιοχές στις οποίες εισέβαλαν την περασμένη εβδομάδα Ουκρανοί και δυτικοί καλά εκπαιδευμένοι κομάντος. «Δεν υπάρχει σταθερή πρώτη γραμμή στην περιοχή του Κουρσκ: ο εχθρός προσπαθεί να κερδίσει εδάφη σε ορισμένες περιοχές, αλλά τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν μπλοκαριστεί επιτυχώς», έκανε γνωστό αξιωματούχος πολύ

Τήνος: Διελεύσεις αεροσκαφών της ΠΑ ενόψει του εορτασμού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Διελεύσεις αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας πάνω από την Τήνο θα πραγματοποιηθούν στις 12:00, στο πλαίσιο δοκιμαστικής πτήσης ενόψει της συμμετοχής τους στον εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο νησί τον Δεκαπενταύγουστο, όπως έγινε γνωστό από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας. (ΑΠΕ -ΜΠΕ / photo: eurokinissi)
spot_imgspot_img

Τι είναι ο περονόσπορος της ντομάτας

Οι γκρίζες – καφέ κηλίδες στα φύλλα και τους καρπούς της ντομάτας είναι σημάδι ότι κάτι δεν τα πάει καλά στην καλλιέργειά της. Εάν οι κηλίδες εξαπλώνονται, είναι πολύ πιθανό το φυτό να πάσχει από περονόσπορο που οφείλεται στον μύκητα Phytophthora infestans.

Πρόκειται για έναν επιθετικό μύκητα και για την ανάπτυξή του απαιτεί υγρό και δροσερό καιρό (17-20ο C). Με τέτοιες ευνοϊκές συνθήκες η ασθένεια μπορεί να εξαπλωθεί πολύ γρήγορα, καταστρέφοντας τα φυτά. Για την αντιμετώπιση του περονοσπόρου της ντομάτας απαιτείται πρόγραμμα προληπτικών επεμβάσεων, ιδιαίτερα στις περιοχές με συνθήκες ευνοϊκές για την ανάπτυξή του.

Εάν υπάρχουν ελαφρά σημάδια της μυκητολογικής ασθένειας, θα πρέπει να κόψετε τους προσβεβλημένους βλαστούς. Εάν η εξάπλωση του μύκητα είναι ήδη προχωρημένη και ο καρπός έχει επίσης προσβληθεί, τίποτα δεν βοηθά: πρέπει να πετάξετε ολόκληρο το φυτό. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να αποτρέψετε τη μόλυνση και άλλων φυτών τομάτας.

Την άνοιξη, η προσβολή εμφανίζεται πρώτα στα φύλλα, ενώ το καλοκαίρι προσβάλλονται οι καρποί.

Τα σημάδια της όψιμης σήψης είναι:

  • καφετί αποχρωματισμένες άκρες των φύλλων
  • καστανόμαυρες λωρίδες και κηλίδες στους μίσχους
  • Σκληρές, πρασινογκρίζες κηλίδες στους καρπούς της τομάτας, οι οποίοι αρχίζουν να σαπίζουν

Μπορούμε να φάμε τις ντομάτες από φυτό που έχει προσβληθεί από τον μύκητα;

Εάν έχει προσβληθεί μόνο το φυτό, αλλά όχι ο καρπός, μπορούμε να καταναλώσουμε τα υγιή φρούτα. Ο περονόσπορος της ντομάτας δεν είναι επιβλαβής για τον άνθρωπο. Ωστόσο, οι προσβεβλημένοι καρποί δεν είναι πλέον βρώσιμοι.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

blank Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img