22.3 C
Athens
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΚαπάκια μπουκαλιών: Ποιοι τα… καταπίνουν και πόσο κινδυνεύουν

Καπάκια μπουκαλιών: Ποιοι τα… καταπίνουν και πόσο κινδυνεύουν

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Σχολικά κυλικεία Αθήνας: Εργαζόμενοι χωρίς εκπαίδευση ασφάλειας τροφίμων

Τα ευρήματα ελέγχων της Περιφέρειας το 2023. Με επείγουσα εγκύκλιο που απέστειλε το Υπουργείο Υγείας στις Περιφέρειες και τις διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας, και ενόψει της έναρξης του νέου σχολικού έτους, επισημαίνει την επιτακτική ανάγκη εντατικοποίησης των υγειονομικών ελέγχων στις εκπαιδευτικές μονάδες με στόχο την προστασία της Δημόσιας Υγείας. Εντωμεταξύ στην Ιστοσελίδα της Περιφέρειας Αττικής, έχουν

Πυροσβεστική: 17 αγροτοδασικές πυρκαγιές μέσα σε 24 ώρες

Από τις 18:00 το απόγευμα της Τρίτης (17/9), έως τις 18:00 το απόγευμα της Τετάρτης (18/9), εκδηλώθηκαν 17 αγροτοδασικές πυρκαγιές. Από αυτές, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, οι 16 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν ακόμη μία. https://twitter.com/pyrosvestiki/status/1836421978565022187 Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων

Το Βίλνιους υπόσχεται στο Κίεβο εκατομμύρια ευρώ πρόσθετη βοήθεια

Αυτό δήλωσε ο Λιθουανός υπουργός Άμυνας Laurynas Kasčiūnas μετά την συνεδρίαση της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Seimas, στην οποία συζητήθηκε το τρέχον καθεστώς της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας, η Λιθουανία έχει ήδη χορηγήσει στην Ουκρανία 153 εκατομμύρια ευρώ φέτος. Θα ακολουθήσουν επιπλέον 40 έως 50 εκατομμύρια ευρώ φέτος

Ο κυβερνήτης αναφέρει επιθέσεις σε πολλές πόλεις στην συνοριακή περιοχή του Μπέλγκοροντ

Η σημερινή καταχώριση δείχνει ότι ο ουκρανικός στρατός έχει επιτεθεί σε 28 τοποθεσίες σε επτά κομητείες τις τελευταίες 24 ώρες. Κατά την διάρκεια των επιθέσεων, οι ουκρανικές μονάδες εκτόξευσαν τουλάχιστον 114 βλήματα και χρησιμοποίησαν 18 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, επτά από τα οποία καταρρίφθηκαν από τη ρωσική αεράμυνα. Δύο πολίτες τραυματίστηκαν όταν το κινούμενο αυτοκίνητό

Δικηγόρος επιχείρησε να περάσει ναρκωτικά σε κρατουμένους των φυλακών Τρικάλων 

Δικηγόρος επιχείρησε να περάσει ναρκωτικά σε τρεις αλλοδαπούς πελάτες του που κρατούνται στις φυλακές στα Τρίκαλα.  Οι κινήσεις του έγιναν αντιληπτές από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους στις φυλακές στα Τρίκαλα, ειδοποιήθηκε η Αστυνομία και ο δικηγόρος συνελήφθη. Σύμφωνα με πληροφορίες του trikalavoice.gr επιχείρησε να περάσει στις Φυλακές 11 γραμμάτια ηρωίνης και ποσότητα κάνναβης. Ο 63χρονος δικηγόρος
spot_imgspot_img

Γιατί ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες κινδυνεύουν περισσότερο από τη κατάποση ξένου σώματος.

Η κατάποση ξένου σώματος αποτελεί επείγον περιστατικό στο γαστρεντερικό σύστημα και προκαλεί σημαντική νοσηρότητα με μεγάλα ποσοστά θνησιμότητας. Τα παιδιά, οι ενήλικες που φορούν οδοντοστοιχία και οι ασθενείς με ψυχιατρικές διαταραχές φαίνεται να είναι ευάλωτοι στην κατάποση ξένου σώματος.

Τα ξένα σώματα θα μπορούσαν να καταποθούν ή να εισαχθούν τυχαία ή σκόπιμα. Σε πολλές περιπτώσεις διέρχονται από τον γαστρεντερικό σωλήνα χωρίς κανένα πρόβλημα. Συνήθως, ένα προσλαμβανόμενο ξένο σώμα μπορεί να περάσει από το λεπτό έντερο χωρίς σοβαρές συνέπειες και να αποβληθεί με τα κόπρανα.

Από την άλλη πλευρά, το 10-20% αυτών θα πρέπει να αφαιρεθεί ενδοσκοπικά και περίπου το 1% θα χρειαστεί χειρουργική επέμβαση. Επιπλοκές όπως η διάτρηση αιμορραγία ή η απόφραξη απαιτούν χειρουργική αντιμετώπιση.

Έχει περιγραφεί ένα ευρύ φάσμα καταπίπτοντων ξένων αντικειμένων. Δυστυχώς, η μορφολογία αυτών των αντικειμένων δεν αναγνωρίζεται συνήθως κατά την υπερηχογραφία ή την αξονική τομογραφία.

Υπάρχει, επίσης, μεγάλη συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και περιστατικών κατάποσης ξένου σώματος. Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The New Zealand Medical Journal, αξιολογήθηκαν τρία περιστατικά κατάποσης καπακιών στο Canterbury της Νέας Ζηλανδίας, το οποίο έχει πολύ υψηλά ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ, με το 4-5% των εισαγωγών στο τμήμα επειγόντων περιστατικών να σχετίζονται με κατανάλωση ποτού.

Τα βασικά σημεία κατά την ανασκόπηση των τριών ασθενών περιλαμβάνουν ότι σε όλες τις περιπτώσεις υπήρχε ιστορικό μέθης και αμνησίας για την κατάποση του ξένου σώματος. Υπάρχει η υποψία ότι η κατάποση έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια ταχείας κατανάλωσης υπερβολικών ποσοτήτων αλκοόλ, με ή χωρίς την υπνωτική, αναισθητική επίδραση της προηγούμενης μέθης.

Η επιπλοκή αυτή έλαβε χώρα χωρίς υποκείµενη γαστροοισοφαγική νόσο. Η διάρκεια νοσηλείας και τα ποσοστά επιπλοκών ήταν χαμηλά, γεγονός που αντανακλά τη σύντομη καθυστέρηση μέχρι την παρουσίαση και μια πιο υγιή ομάδα ασθενών.

Η κατάποση πώματος φιάλης είναι μια σπάνια αλλά σοβαρή επιπλοκή της οξείας και υπερβολικής πρόσληψης αλκοόλ, με το βάρος αυτής της οντότητας να πέφτει στους ενήλικες άνδρες. Η φύση αυτού του ξένου σώματος επιβάλλει την κλινική και ακτινολογική διερεύνηση για επιπλοκές πριν την επείγουσα ενδοσκοπική εξαγωγή.

Αν και σπάνιες ως περιπτώσεις, τα πιθανά μέτρα που θα μπορούσαν να εξαλείψουν τον κίνδυνο περιλαμβάνουν την προτροπή για κατανάλωση κρύας μπύρας, όπου ένα εκκολαπτόμενο «πάγωμα του εγκεφάλου» θα μπορούσε να επιβραδύνει τον ρυθμό κατανάλωσης, την ενθάρρυνση ακριβότερων μπυρών ως οικονομικό αντικίνητρο, την κατανάλωση εναλλακτικών ποτών, συμπεριλαμβανομένης της σαμπάνιας (όπου δεν υπάρχουν ακόμη αναφορές περιστατικών απόφραξης του οισοφάγου) ή του κρασιού και την αντιμετώπιση της επικίνδυνης κατανάλωσης μπύρας.

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img