32.7 C
Athens
Σάββατο, 10 Αυγούστου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΚατσαρίδα ή εντομοκτόνο; Ποιο είναι το πιο ανθυγιεινό;

Κατσαρίδα ή εντομοκτόνο; Ποιο είναι το πιο ανθυγιεινό;

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Το Ιράν κατηγορεί για «έγκλημα πολέμου» το Ισραήλ για το πολύνεκρο πλήγμα εναντίον σχολείου

Το Ιράν καταδίκασε σήμερα ένα «έγκλημα πολέμου» που διέπραξε το Ισραήλ, ύστερα από τον πολύνεκρο βομβαρδισμό ενός σχολείου στη Γάζα, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να στηρίξει τον παλαιστινιακό λαό. Αυτή η επίθεση «απέδειξε για μία ακόμη φορά ότι το καθεστώς του απαρτχάιντ του Ισραήλ δεν σέβεται κανέναν κανόνα και κανονισμό του διεθνούς δικαίου ούτε τις

Πόσο αλκοόλ είναι πραγματικά ασφαλές να πίνουμε;

Τι αναφέρουν τα ευρήματα ερευνών από όλο τον κόσμο και ποια είναι τα πρώτα μέτρα που λαμβάνουν τα κράτη. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 οι ερευνητές και οι επιστήμονες ανέφεραν ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ – για τις γυναίκες ένα ποτό την ημέρα, για τους άνδρες δύο ποτά την ημέρα – συνδέεται με μεγαλύτερη

Meteo: Επιδεινώνονται οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες – Προειδοποίηση για ανέμους έως και 90 χλμ/ώρα

Σημαντική ενίσχυση θα παρουσιάσουν οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο και στα ανατολικά ηπειρωτικά την Κυριακή 11/08, επιδεινώνοντας τις πυρομετεωρολογικές συνθήκες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, οι ριπές των ανέμων στη Νότια Εύβοια, στις Κυκλάδες και στη Νότια Κρήτη τις μεσημεριανές ώρες της Κυριακής 11/08 θα φτάσουν τα 90

Μεσσηνία: Βελτιωμένη εικόνα στο μέτωπο της Μεταξάδας χάρη στην έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής

Βελτιωμένη είναι η εικόνα στη φωτιά που ξέσπασε νωρίτερα στη Μεσσηνία. Πιο συγκεκριμένα, στο σημείο βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής για την κατάσβεση της. Κινητοποιήθηκαν 70 πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρων της 9ης ΕΜΟΔΕ, 21 οχήματα, 3 Α/Φ και 1 Ε/Π. Επίσης συνδράμουν και μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

Τι απάντησε το αμερικανικό Πεντάγωνο για πιθανά χτυπήματα μέσα στην Μόσχα με αμερικανικά όπλα

Το Πεντάγωνο την περασμένη Πέμπτη ρωτήθηκε από έναν δημοσιογράφο κατά την διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης εάν η χρήση αμερικανικών όπλων από τις δυνάμεις της Ουκρανίας στην συνεχιζόμενη εισβολή στο Κουρσκ είναι «συνεπής» με την αμερικανική πολιτική για το τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει η Ουκρανία με τα αμερικανικά όπλα. Η εκπρόσωπος Sabrina
spot_imgspot_img

Από τη μία οι κατσαρίδες αποτελούν κίνδυνο για την υγεία λόγω μεταφορών πολλών μικροβίων που προκαλούν ασθένειες, από την άλλη όμως υπάρχει σοβαρός κίνδυνος από την εισπνοή των χημικών που περιέχουν τα εντομοκτόνα.

Οι κατσαρίδες στο περιβάλλον του σπιτιού αποτελούν κίνδυνο για την υγεία όχι μόνο λόγω των κινδύνων που ενέχουν τα αντιγόνα των κατσαρίδων για τους πάσχοντες από άσθμα, αλλά και επειδή μπορούν να μεταφέρουν μικρόβια που προκαλούν ασθένειες, καθώς μεταφέρουν δεκάδες είδη βακτηρίων, όπως E. coli και σαλμονέλα, που μπορεί να αρρωστήσουν τους ανθρώπους, ενώ ταυτόχρονα, ορισμένες από τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται παραδοσιακά για την εξάλειψή τους προκαλούν πρόσθετους κινδύνους για την υγεία.

Παραδοσιακά, οι κατσαρίδες ήταν εχθρός του ανθρώπου επειδή είναι προσβλητικές, αφήνουν πίσω τους μια απαίσια μυρωδιά και προκαλούν γαστρεντερικές και αναπνευστικές ασθένειες. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι τα υπολείμματα κατσαρίδας (δέρμα, σάλιο, μέρη σώματος και περιττώματα) προκαλούν κρίσεις άσθματος σε άτομα που είναι ευαισθητοποιημένα στο αντιγόνο της κατσαρίδας.

Κάθε σπίτι με φαγητό ή υγρασία μπορεί να έχει κατσαρίδες. Οι κουζίνες και τα μπάνια έχουν συνήθως τον μεγαλύτερο αριθμό κατσαρίδων λόγω της παρουσίας προϊόντων διατροφής και της υγρασίας από τα υδραυλικά. Οι πολυκατοικίες έχουν συχνά τις χειρότερες προσβολές.

Είναι δεδομένο λοιπόν, πως οι κατσαρίδες δεν πρέπει να υπάρχουν μέσα σε ένα σπίτι και είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούνται ασφαλείς και αποτελεσματικές τεχνικές διαχείρισης παρασίτων, επειδή ορισμένες χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία παρασίτων είναι τοξικές, μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα άσθματος και όχι μόνο,  και δεν είναι επιτυχείς στο να απαλλάξουν τα σπίτια από τις κατσαρίδες. Μάλιστα, μελέτη του Πανεπιστημίου Purdue βρήκε στοιχεία ότι οι κατσαρίδες γίνονται όλο και πιο δύσκολο να εξαλειφθούν καθώς αναπτύσσουν διασταυρούμενη αντίσταση στα καλύτερα εντομοκτόνα.

Σύμφωνα με μελέτη, η πλειονότητα της έκθεσης σε εντομοκτόνα είναι πυρεθροειδή, πυρεθρίνες ή πολλά άλλα, και τα πιο συχνά αναφερόμενα αποτελέσματα που επηρεάζουν την υγεία είναι νευρολογικά συμπτώματα όπως πονοκέφαλος και ζάλη, αναπνευστικά συμπτώματα όπως πόνος και ερεθισμός της ανώτερης αναπνευστικής οδού και δύσπνοια και γαστρεντερικά συμπτώματα όπως ναυτία. Επίσης μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό στα μάτια, τη μύτη και το λαιμό, βλάβη στο κεντρικό νευρικό σύστημα και στα νεφρά και αυξημένο κίνδυνο καρκίνου. Ορισμένα εντομοκτόνα μπορεί να επηρεάσουν τις ορμονικές λειτουργίες των ανδρών και των γυναικών, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικές επιπτώσεις στο αναπαραγωγικό σύστημα μέσω της διαταραχής της ορμονικής ισορροπίας που είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του σώματος. Η ορμονική λειτουργία μπορεί να διαταραχθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους μέσω της έκθεσης σε εντομοκτόνα. Η έκθεση των γονέων έχει συνδεθεί με γενετικές ανωμαλίες στα παιδιά και οι μελέτες δείχνουν ότι τα φυτοφάρμακα αυτά, μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο το ανοσοποιητικό σύστημα των βρεφών και των παιδιών.

Σύμφωνα με το National Center for Healthy Housing, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σπρέι εντομοκτόνων για τον έλεγχο του προβλήματος. Τα σπρέι όχι μόνο αφήνουν υπολείμματα επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία, αλλά πρέπει επίσης να εφαρμόζονται περιοδικά και δεν είναι αποτελεσματικά κατά των κατσαρίδων. Τα δολώματα και το βορικό οξύ είναι ασφαλέστερες, πιο προτιμώμενες μορφές αντιμετώπισης που περιορίζουν το επίπεδο της ανθρώπινης έκθεσης στα φυτοφάρμακα. Η χρήση πρακτικών IPM όπως αυτές για τον έλεγχο των κατσαρίδων είναι ένας πιο υγιεινός τρόπος για την εξάλειψη του προβλήματος από τον ψεκασμό φυτοφαρμάκων στο σπίτι σας.

Επιπλέον η χρήση μείγματος ψεκασμού όχι μόνο θα αποτύχει να μειώσει τον αριθμό των κατσαρίδων, σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα του πανεπιστημίου Purdue, αλλά μπορεί να έχει απωθητικό αποτέλεσμα που διανέμει τις κατσαρίδες σε γείτονες που δεν είχαν μολυνθεί στο παρελθόν.

Κάθε σπίτι μπορεί να έχει κατσαρίδες. Ωστόσο, υπάρχουν βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να αποτρέψετε τις κατσαρίδες να γίνουν πρόβλημα στο σπίτι σας. να προσδιορίσει την έκταση και τις λύσεις σε οποιοδήποτε πιθανό πρόβλημα κατσαρίδας. και να μειώσει ή να εξαλείψει τα προβλήματα με τις κατσαρίδες.

Πρόληψη

Όλα τα είδη κατσαρίδων «προτιμούν ζεστά, υγρά μέρη όπου μπορούν να τρέφονται με τροφές ανθρώπων και κατοικίδιων ζώων, υλικές αποσύνθεσης και ζύμωσης και μια ποικιλία άλλων αντικειμένων», σύμφωνα με το Τμήμα Δημόσιας Υγείας του Ιλινόις. Η γενική συντήρηση και ο καθαρισμός είναι σημαντικά επειδή αφαιρούν την τροφή, το νερό και το καταφύγιο από το οποίο εξαρτώνται οι κατσαρίδες και εμποδίζουν τις εισόδους που χρησιμοποιούν οι κατσαρίδες για να μπουν στο σπίτι. Υπάρχουν πολλά βήματα που μπορούν να κάνουν οι ενοικιαστές, οι ιδιοκτήτες και οι ιδιοκτήτες σπιτιού μεμονωμένα και από κοινού για να αποτρέψουν την προσβολή από κατσαρίδες στο οικιακό περιβάλλον.

  • Σκουπίστε τους πάγκους, τα τραπέζια και τις εστίες μαγειρέματος μετά από όλα τα γεύματα, τα σνακ και τα φαγητά.
  • Κρατήστε τα τρόφιμα περιορισμένα σε συγκεκριμένους χώρους του σπιτιού και καθαρίστε αμέσως τυχόν διαρροές.
  • Φυλάξτε όλα τα τρόφιμα και τα σκουπίδια σε καλά κλεισμένα δοχεία και μην αφήνετε τα σκουπίδια να συσσωρεύονται υπερβολικά.
  • Μην αφήνετε βρώμικα πιάτα στο νεροχύτη, στον πάγκο ή στο πλυντήριο πιάτων όλη τη νύχτα.
  • Διορθώστε σωλήνες, βρύσες, τουαλέτες και άλλα προβλήματα υδραυλικών εγκαταστάσεων που παρουσιάζουν διαρροή, καθώς και στέγες που παρουσιάζουν διαρροή.
  • Χρησιμοποιήστε έναν ανεμιστήρα μπάνιου που ανοίγει προς τα έξω μετά από όλα τα μπάνια και τα ντους για να μειώσετε την υγρασία. Στεγνώστε τυχόν υγρές περιοχές στην κουζίνα ή στο μπάνιο για να αφαιρέσετε την υγρασία.
  • Αφαιρέστε όλους τους σωρούς από κουτιά, χαρτόνια, εφημερίδες κ.λπ. τόσο από το εσωτερικό όσο και από γύρω από το σπίτι. Οι κατσαρίδες μπορούν να ζήσουν και να τρώνε αυτά τα υλικά.
  • Καλύψτε όλες τις ρωγμές  το σπίτι γύρω από συστήματα όπως υδραυλικές εγκαταστάσεις, ηλεκτρικές γραμμές και γραμμές αερίου, καθώς και σε μέρη όπως ντουλάπια και τοίχους.

Ως πρόσθετο πλεονέκτημα, οι ολοκληρωμένες τεχνικές διαχείρισης παρασίτων που ελέγχουν τις κατσαρίδες μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ελαχιστοποίηση της έκθεσης σε άλλους περιβαλλοντικούς κινδύνους. Για παράδειγμα, ο έλεγχος της υγρασίας με τη διόρθωση διαρροών και το στέγνωμα των διαρροών μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη της έκθεσης σε μόλυβδο και μούχλα.

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img