27.6 C
Athens
Δευτέρα, 2 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΚέικ και ψωμί σε βάζα – Είναι ασφαλή;

Κέικ και ψωμί σε βάζα – Είναι ασφαλή;

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Τροχαίο στην Κρήτη: Αυτοκίνητο παρέσυρε 3χρονο αγόρι στα Χανιά

Τροχαίο σημειώθηκε σήμερα Δευτέρα (2/9) στην Κρήτη, όταν ένα αυτοκίνητο παρέσυρε 3χρονο αγοράκι στην περιοχή των Μουρνιών στα Χανιά. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Cretalive.gr το παιδί παρέλαβε ασθενοφόρο του «Χαμόγελου του Παιδιού» για τη μεταφορά του στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το παιδί φέρει σοβαρά τραύματα.

Όραση: Πώς επηρεάζει τον κίνδυνο για άνοια; – Κουρδιστό Πορτοκάλι

Οι οφθαλμοπάθειες που μειώνουν την όραση και παραμένουν αδιόρθωτες μετά την ηλικία των 60 ετών μπορεί να αποτελούν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για ανάπτυξη νόσου Αλτσχάιμερ και άλλων μορφών άνοιας. Ολοένα περισσότερες μελέτες δείχνουν πως οι άνθρωποι οι οποίοι για χρόνια δεν βλέπουν καλά, διατρέχουν μακροπρόθεσμα αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν άνοια. Η πιο πρόσφατη από τις

Συλλήψεις Τούρκων στην Ελλάδα και υβριδικός πόλεμος

Συναγερμό στις ελληνικές αρχές ασφαλείας έχουν σημάνει τα πολλαπλά περιστατικά συλλήψεων Τούρκων υπηκόων με όπλα σε Αθήνα και Έβρο. Τα περιστατικά αυτά, σε συνδυασμό με την αυξημένη δράση ξένων συμμοριών ανά την επικράτεια, επαναφέρουν το ζήτημα των υπάρχουσων και δυνητικών απειλών που αντιμετωπίζει η χώρα και θέτουν επιτακτικά την ανάγκη για καλύτερη θεσμική και δομική

Ανησυχούν γιατί ανακάλυψαν πάνω από 1.700…άγνωστους ιούς στο λιώσιμο των πάγων στο Θιβέτ!

Οι επιστήμονες εξέφρασαν τις ανησυχίες τους, καθώς ο κόσμος θερμαίνεται και οι πάγοι λιώνουν, ότι το γεγονός αυτό θα μπορούσε να απελευθερώσει παθογόνους παράγοντες άγνωστους στην επιστήμη και να πυροδοτήσει μια θανατηφόρα πανδημία, αναφέρει σε άρθρο της η DailyMail. Οι ερευνητές βρήκαν τους ιούς σε έναν πυρήνα πάγου μήκους 1.000 ποδιών που εξήχθη από τον

Οι ρωσικές δυνάμεις επιτίθενται στο Βούλενταρ και από τις 2 μεριές

Φαίνεται πως οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται ένα βήμα πριν περικυκλώσουν τις ουκρανικές θέσεις στο Βούλενταρ. Αναφορές κάνουν λόγο για επιθέσεις και από τις δύο μεριές του Βούλενταρ.Με τα τωρινά δεδομένα, οι Ουκρανοί στην περιοχή, κινδυνεύουν να περικυκλωθούν. Russian forces are attacking from both flanks of Vuhledar. https://t.co/mxZiMBOMVF — Rob Lee (@RALee85) September 2, 2024 Russian
spot_imgspot_img

Κάποιοι λένε ότι μπορούν τα προϊόντα αυτά να διατηρηθούν εκεί επ’ αόριστον… Αλλά τι γίνεται με τους μικροοργανισμούς;

Οι συνταγές για κονσερβοποιημένα ψωμιά και κέικ δείχνουν ιδιαίτερα νόστιμες και έχουν πολύ ελκυστικό αποτέλεσμα σε είδη κεράσματος και δώρου. Φτιάχνονται συνήθως ρίχνοντας το κουρκούτι σε γυάλινα βάζα κονσερβοποίησης που αμέσως μετά μπαίνουν στον φούρνο για ψήσιμο. Μόλις βγουν από τον φούρνο, σφραγίζονται και ψύχονται για να δημιουργηθεί κενό. Πολλές συνταγές υποστηρίζουν ότι μπορούν να διατηρηθούν χωρίς ψυγείο για περίπου ένα χρόνο. Κάποιοι λένε ότι θα διατηρηθούν επ’ αόριστον… Είναι όμως όλη αυτή η διαδικασία ασφαλής για την υγεία μας;

Ο μικροοργανισμός που πρέπει να μας ανησυχεί σε αυτά τα προϊόντα είναι το Clostridium botulinum. Εάν τα σπόρια αυτού του βακτηρίου αφεθούν να βλαστήσουν και να αναπτυχθούν, παράγεται θανατηφόρα τοξίνη αλλαντίασης. Μικρές ποσότητες αυτής της τοξίνης μπορούν να προκαλέσουν μια συχνά θανατηφόρα ασθένεια που ονομάζεται αλλαντίαση.

Τα σπόρια του Clostridium botulinum είναι άφθονα στη φύση, αλλά αναπτύσσονται και παράγουν τοξίνες μόνο σε τρόφιμα υψηλής υγρασίας που δεν βρίσκονται στο ψυγείο, τα οποία έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε οξύ και εκτίθενται σε ελάχιστο ή καθόλου οξυγόνο. Αυτές οι συνθήκες υπάρχουν σε κονσερβοποιημένα τρόφιμα χαμηλής οξύτητας. Τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα χαμηλής οξύτητας πρέπει να υποβάλλονται σε επεξεργασία υπό πίεση σε θερμοκρασίες 240°F ή υψηλότερες για να βεβαιωθούμε ότι σκοτώνονται τα ανθεκτικά στη θερμότητα σπόρια. Έρευνα στο Penn State έδειξε ότι το ψωμί ή τα προϊόντα κέικ χαμηλής οξύτητας μπορεί να υποστηρίξουν την ανάπτυξη των σπορίων Clostridium.

Εκτός από τον κίνδυνο αλλαντίασης, υπάρχει επίσης σημαντικός κίνδυνος για τους καταναλωτές να τραυματιστούν από σπασμένο γυαλί από τα υπερθερμασμένα γυάλινα βάζα κονσερβοποίησης που δεν έχουν σχεδιαστεί για να αντέχουν τις θερμικές καταπονήσεις που προκύπτουν με την ξηρή θερμότητα του φούρνου.

Επομένως, συνιστάται να αποφεύγουμε την αγορά κονσερβοποιημένων ψωμιών ή κέικ σε γυάλινα βάζα, εκτός εάν αυτά περιέχουν πρόσθετα για την πρόληψη της μικροβιακής ανάπτυξης και πληρούν όλες τις απαιτήσεις επισήμανσης για εμπορικά τρόφιμα.

blank Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img