Δείτε κάποια από τα ασυνήθιστα «ελαττώματα» στα τρόφιμα που πιθανά να καταπίνουμε καθημερινά
Διαβάζοντας το εγχειρίδιο με τα επιτρεπόμενα όρια των «ελαττωμάτων» στα τρόφιμα που έχει εκδώσει ο ίδιος ο FDA μάλλον θα νιώσουμε αηδία και αποστροφή για τα τρόφιμα που καταναλώνουμε. Απ’ ό,τι φαίνεται σε βιομηχανική κλίμακα είναι σχεδόν αδύνατο να καλλιεργηθούν τρόφιμα που είναι 100% απαλλαγμένα από κάθε ξένο σώμα.
Ο FDA με το εγχειρίδιο αυτό στην πραγματικότητα ρυθμίζει την ποσότητα της ουσίας που επιτρέπεται σε ορισμένα τρόφιμα, διευκρινίζοντας ότι τα επίπεδα αυτά δεν θεωρούνται φυσιολογικά, αλλά αντιπροσωπεύουν το απόλυτο ανώτατο επιτρεπτό ποσοστό των ξένων σωμάτων. Επισημαίνει επίσης ότι οι ανησυχίες αυτές είναι κυρίως αισθητικές και δεν σχετίζονται με την υγεία.
Παρά το γεγονός ότι οι αριθμοί αυτοί μπορεί όντως να ανησυχούν τους καταναλωτές, τα περισσότερα τρόφιμα στα ράφια περιέχουν επίπεδα που είναι σημαντικά χαμηλότερα από ό,τι επιτρέπεται, επειδή οι διάφορες εταιρείες τροφίμων έχουν τις δικές τους μονάδες ελέγχου ασφαλείας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτά που κάνουν τους ανθρώπους πραγματικά να αρρωσταίνουν είναι τα φυτοφάρμακα, τα μέταλλα ή οργανισμοί που προκαλούν ασθένειες, όπως η Salmonella ή το E. coli.
Δείτε λοιπόν κάποια από τα ασυνήθιστα «ελαττώματα» που πιθανά να καταπίνουμε καθημερινά:
Σκουλήκια ή αυγά μύγας σε χυμό ντομάτας
Μέχρι και 10 αυγά ή ένα σκουλήκι στα 100 γραμμάρια.
Τρίχες τρωκτικών σε μπαχαρικά
Για κάθε 50 γραμμάρια κανέλας και 25 γραμμάρια πάπρικας, επιτρέπονται μέχρι και 10 τρίχες τρωκτικών. Στην κανέλα επιτρέπονται επίσης μέχρι 400 τεμάχια εντόμων ανά 50 γραμμάρια.
Περιττώματα ποντικιών
Τα «περιττώματα θηλαστικών» – όπως περιγράφονται επιστημονικά τα περιττώματα κάθε είδους τρωκτικών – μπορούν να βρεθούν στη ρίγανη, το φασκόμηλο, το θυμάρι και το μάραθο.
Μούχλα σε σάλτσες και μαρμελάδες φρούτων και λαχανικών
Μπορεί να περιέχουν κατά μέσο όρο 14% μύκητες σε κάθε συσκευασία
- Δείτε ακόμη:Γιατί τα κάσιους προκαλούν αέρια και φούσκωμα;
Παράσιτα σε κατεψυγμένο μπρόκολο
59 μικροσκοπικά παράσιτα όπως θρίπες, αφίδες και ακάρεα επιτρέπονται ανά 100 γραμμάρια προϊόντος.
Τρίχες τρωκτικών σε αλεύρι
Ένα κιλό αλεύρι μπορεί να «φιλοξενεί» οκτώ τρίχες τρωκτικών.
Σκουλήκια σε κονσέρβα μανιταριών
Μπορεί να περιέχει 19 προνύμφες στα 100 γραμμάρια.
Αυγά μύγας σε κονσέρβα χυμού εσπεριδοειδών
Μπορεί να περιέχει μέχρι τέσσερα αυγά στα 250 ml.
Άμμος και χαλικάκια στις σταφίδες
Σε ποσοστό έως και 40 χιλιοστόγραμμα στα 100 γραμμάρια.
Δείτε ακόμη: Μολυσμένη ρόκα στην Ευρώπη: Ένας νεκρός από σαλμονέλωση και 200 τροφικές δηλητηριάσεις
Κουκούτσια σε εκπυρηνωμένες ελιές
Στις συσκευασίες με ελιές χωρίς κουκούτσι επιτρέπεται να περιέχονται λίγο περισσότερο από 1% ολόκληροι πυρήνες ή κομμάτια τους.
Καλή όρεξη!