35.2 C
Athens
Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΚίνδυνος σαλμονέλας από ωμά αυγά

Κίνδυνος σαλμονέλας από ωμά αυγά

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Πυροσβεστική: 30 πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο σε όλη τη χώρα

Στις 7 από τις 30 χρειάστηκε η επέμβαση των εναέριων μέσων για την αντιμετώπισή τους - Εκδόθηκαν δύο μηνύματα από το 112 Τριάντα αγροτοδασικές πυρκαγιές αντιμετώπισε το Πυροσβεστικό Σώμα και οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας το τελευταίο 24ωρο από τις οποίες οι 24 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν ακόμη 6.

Αμερικανός γερουσιαστής προβλέπει «Ταχεία εκδίωξη των Ουκρανών από το Κούρσκ»

Ο πρώην βουλευτής των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Μπλακ τονίζει πως οι Ουκρανοί δεν θα επιβιώσουν για πολύ στο Κουρσκ και οι Ρώσοι στο τέλος θα τους συντρίψουν και θα τους διώξουν από τα ρωσικά εδάφη. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την ολοκληρωτική διάλυση του ουκρανικού στρατού, ο οποίος μετέπειτα δεν θα έχει δυνάμεις να αμυνθεί. Ukraine’s

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θέλει να στείλει πυραύλους JASSM στην Ουκρανία

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν σχεδιάζει να στείλει πυραύλους JASSM στην Ουκρανία και συγκεκριμένα να τοποθετηθούν στα ουκρανικά αεροσκάφη. Αν τελικά εγκριθεί αυτή η μεταφορά των πυραύλων, οι ουκρανικές δυνάμεις θα έχουν την δυνατότητα να χτυπήσουν στόχους, μέσω των αμερικανικών αεροσκαφών τους, που βρίσκονται εκατοντάδες μίλια μακριά.Οι πύραυλοι JASSM άρχισαν να αναπτύσσονται τα τελευταία χρόνια

Ακατάλληλα παιδικά γάλατα: Κανένα από τα προϊόντα που εξετάστηκαν δεν πληρεί τις διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές

Kανένα από τα παιδικά γάλατα που εξετάστηκαν σε μελέτη στην Αυστραλία δεν πληρούσαν τις διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές. Μια μελέτη των βρεφικών και παιδικών τροφών στα ράφια των σούπερ μάρκετ σε όλη την Αυστραλία αποκάλυψε έναν εντυπωσιακό αριθμό ανεξέλεγκτων ισχυρισμών που παραπλανούν τους γονείς και τους κάνουν να πιστεύουν ότι αυτά τα συχνά φορτωμένα με ζάχαρη
spot_imgspot_img

Προσοχή όταν χειρίζεστε ωμά αυγά.

Τα αυγά είναι μια τροφή πολύ υψηλής ποιότητας – περιέχουν πολλές βιταμίνες, μέταλλα και ζωτικής σημασίας πρωτεϊνικά δομικά στοιχεία σε συμπυκνωμένη, εύκολα εύπεπτη μορφή. Λόγω των εξαιρετικών τεχνολογικών ιδιοτήτων τους, τα αυγά μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν με διάφορους τρόπους στη βιομηχανία τροφίμων και στο σπίτι. Το χρώμα των αυγών του κοτόπουλου – είτε καφέ είτε λευκό – δεν επηρεάζει τα συστατικά και τη σύνθεση, αλλά βασίζεται αποκλειστικά στην εναπόθεση χρωστικών στα εξωτερικά στρώματα ασβεστίου του κελύφους του αυγού.

Γενικά, συνιστάται προσοχή όταν χειρίζεστε ωμά αυγά, καθώς δεν μπορεί ποτέ να αποκλειστεί εντελώς ότι περιέχουν σαλμονέλα. Η ασφάλεια των αυγών και των προϊόντων αυγών παραμένει μια σημαντική ανησυχία για τη δημόσια υγεία, ιδίως σε σχέση με τη μόλυνση του ορότυπου από σαλμονέλα Enteritidis.

Δεδομένου ότι η μόλυνση των αυγών με σαλμονέλα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες που καθιστούν δύσκολο τον έλεγχο, η γνώση των καταναλωτών σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων και τον σωστό χειρισμό των αυγών είναι ζωτικής σημασίας. Για να μειωθεί η πιθανότητα εμφάνισης σαλμονέλωσης από αυγά, πρέπει να ακολουθούνται οι κατάλληλες πρακτικές από την αγορά έως την κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν αυγά. Συνολικά, οι καταναλωτές θα πρέπει να εξετάζουν τα αυγά κατά την αγορά και να αποφεύγουν τα ραγισμένα/σπασμένα, να μην τα πλένουν πριν από την αποθήκευση και να τα βάζουν στο ψυγείο. Επιπλέον, είναι σημαντικό να συμμορφώνονται με την κατάλληλη θερμοκρασία και χρόνο μαγειρέματος για την εξάλειψη της σαλμονέλας πριν από την κατανάλωση. Τρόφιμα που περιέχουν ωμά αυγά, όπως το τιραμισού ή η σπιτική μαγιονέζα, θα πρέπει να καταναλώνονται αμέσως ή να διατηρούνται το πολύ για 24 ώρες μετά από γρήγορη ψύξη στους +7 °C.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, τα ωμά αυγά πρέπει να παραδίδονται στον καταναλωτή εντός 21 ημερών από την ωοτοκία. Η βέλτιστη προκαταρκτική ημερομηνία περιορίζεται σε 28 ημέρες κατ’ ανώτατο όριο μετά την ωοτοκία σύμφωνα με τα πρότυπα της ΕΕ. Δεδομένου ότι η σαλμονέλα μπορεί επίσης να βρεθεί στο κέλυφος των αυγών λόγω της διαδικασίας ωοτοκίας, η επαναχρησιμοποίηση χάρτινων συσκευασιών για ωμά αυγά δεν επιτρέπεται σύμφωνα με τους κανονισμούς υγιεινής της ΕΕ.

Το κέλυφος των αυγών κοτόπουλου κατηγορίας Α πρέπει να είναι καθαρό και άθικτο όταν πωλείται. Το πλύσιμο των αυγών κοτόπουλου απαγορεύεται από το νόμο στην ΕΕ σε αντίθεση με τις ΗΠΑ όπου τα αυγά πλέονται και συντηρούνται στα ψυγεία των σουπερμάρκετ, καθώς διαφορετικά αφαιρείται το φυσικό κηρώδες προστατευτικό στρώμα που προστατεύει το αυγό από την προσβολή μικροβίων και το στέγνωμα.

Η επισήμανση και η ποιότητα των αυγών κοτόπουλου ρυθμίζονται πολύ αυστηρά σε όλη την ΕΕ στα πρότυπα εμπορίας και στην κοινοτική νομοθεσία υγιεινής. Αλλά και άλλα αυγά πουλερικών εκτροφής από είδη πτηνών όπως η χήνα, η πάπια και τα ορτύκια καλύπτονται επίσης από τους κανονισμούς υγιεινής της ΕΕ, οι οποίοι είναι αντίστοιχοι σε μεγάλο βαθμό με τα αυγά κοτόπουλου. 

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

blank Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img